Internet

Hotmail Telah Diretas - Apa yang Perlu Dilakukan

Hotmail pernah menjadi perkhidmatan e-mel yang berdiri sendiri sehingga bergabung dengan Microsoft Outlook tahun lalu. Berjuta-juta akaun Hotmail telah dikompromikan selama bertahun-tahun. Sebilangan besar pengguna terkunci dari akaun mereka, dan jika itu berlaku kepada anda, implikasinya boleh menjadi teruk. Kami akan menerangkan apa yang harus dilakukan sekiranya anda terkunci dari akaun Hotmail anda dan cara mendapatkan semula kawalan e-mel anda.

Hotmail Telah Diretas - Apa yang Perlu Dilakukan

Tukar kata laluan anda

Cara termudah untuk mendapatkan semula kawalan akaun Hotmail yang digodam adalah dengan menukar kata laluan. Walau bagaimanapun, anda mesti log masuk terlebih dahulu sebelum dapat membuat perubahan. Penggodam sering meninggalkan bukti kelayakannya, jadi mereka tidak dapat dikesan oleh pengguna. Sekiranya anda melihat beberapa aktiviti mencurigakan di e-mel anda, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menukar kata laluan. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Log masuk ke akaun Hotmail anda. Sekiranya anda masih dapat log masuk, ubah kata laluan dengan segera.
 2. Klik pada ikon gear untuk menuju ke halaman tetapan. Ia terletak di sebelah kanan nama akaun anda.
 3. Pilih "More Mail Settings" dari pilihan yang ada. Tatal melewati swatch warna, dan anda akan melihatnya.
 4. Pilih "Butiran Akaun" dan akses menu bahasa.
 5. Tekan "Tukar Kata Laluan" yang terdapat di bawah "Kata laluan dan maklumat keselamatan."
 6. Masukkan kata laluan yang ada dan kata laluan baru anda di medan teks yang muncul. Tekan Simpan. Kata laluan baru mesti dimasukkan dua kali untuk memastikan bahawa tidak ada kesalahan ketik. Panjang aksara minimum bagi sebarang kata laluan ialah 8 aksara. Pastikan kata laluan baru anda mempunyai beberapa huruf besar, angka, dan simbol untuk menjadikannya lebih selamat.
 7. Log masuk semula menggunakan kelayakan baru anda dan sahkan perubahan yang telah anda buat.

CATATAN: Microsoft menyedari masalah keselamatan Hotmail, sebab itulah anda boleh menetapkannya untuk meminta anda menukar kata laluan anda setiap 72 hari. Itu dapat membantu mencegah serangan di masa depan.

hotmail

Cara mendapatkan semula akses ke akaun anda

Microsoft mempunyai ciri bawaan yang mengunci akaun yang mencurigakan secara automatik. Anda mungkin tidak menyedari bahawa seseorang menggunakan e-mel anda, tetapi jika Microsoft mengesan sesuatu yang tidak biasa, akaun anda akan terkunci buat sementara waktu. Sekiranya perkara itu berlaku kepada anda, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke halaman log masuk Akaun Microsoft.
 2. Pilih "Lupa kata laluan saya" yang terletak di bawah kotak teks nama pengguna dan kata laluan.
 3. Apabila pilihan di halaman pemulihan kata laluan muncul, pilih yang mengatakan, "Saya rasa orang lain menggunakan Akaun Microsoft saya." Tekan "Next" dan anda akan pergi ke halaman pemulihan akaun.

  pemulihan

 4. Masukkan alamat e-mel yang anda syak telah diretas.
 5. Selesaikan proses captcha dengan memasukkan watak dari gambar captcha ke dalam bidang teks untuk meneruskan.
 6. Pilih kaedah yang ingin anda gunakan untuk memulihkan e-mel anda dan klik "Next." Anda boleh memilih e-mel sandaran atau nombor telefon yang sebelumnya anda terikat dengan akaun anda. Perkhidmatan ini akan menghantar e-mel atau mesej dengan kod yang perlu anda masukkan ke dalam borang yang muncul. Tetapkan semula kata laluan anda, dan anda boleh pergi. Sekiranya anda tidak menyediakan sandaran, pilih "Pulihkan halaman Akaun Microsoft anda" dan teruskan ke langkah seterusnya.

  memadam kata laluan

 7. Masukkan alamat e-mel di halaman "Pulihkan Akaun Microsoft Anda" dan tekan "Next." Ini mestilah alamat e-mel alternatif aktif anda. Sekali lagi, anda perlu memasukkan kod yang dihantar oleh Microsoft. Anda boleh membuat akaun baru jika anda tidak mempunyai e-mel alternatif. Apabila anda memasukkan kod, tekan "Verifikasi" dan selesaikan proses untuk membuktikan bahawa anda adalah pemilik akaun asal.
 8. Masukkan maklumat yang tepat untuk menyelesaikan proses dan tekan "Kirim". Penyerahan memerlukan masa sehingga 24 jam untuk diselesaikan. Sekiranya anda memberikan maklumat yang tepat, anda akan mendapat pautan untuk menetapkan semula kata laluan akaun anda. Sekiranya tidak, anda akan mendapat mesej ralat yang memberitahu bahawa maklumat yang anda berikan tidak mencukupi atau tidak sah.

Pergi Ekstra Batu dan Tetap Selamat

Keselamatan harus menjadi salah satu keutamaan anda semasa menghantar dan menerima e-mel. Jumlah itu berlipat ganda jika anda menggunakan surat yang dimaksudkan untuk menjalankan perniagaan atau membuat pembelian dalam talian. Sekiranya e-mel anda diretas, anda mungkin menghadapi masalah teruk dengan nombor kad kredit anda atau maklumat sensitif lain.

Cegah hal itu daripada berlaku dengan kata laluan yang kuat yang merangkumi simbol, nombor, dan huruf besar. Pastikan anda memasukkan alamat e-mel alternatif yang boleh anda gunakan sekiranya akaun asal anda diretas. Lakukan apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk memastikan maklumat anda tetap tersembunyi.