PC & Mudah Alih

Cara Mengakses Hotmail di Telefon Anda

Hotmail mesti menjadi salah satu perkhidmatan e-mel percuma tertua dan terkenal di dunia. Walaupun beralih dari Hotmail ke Outlook dua tahun yang lalu, masih banyak yang mengetahuinya dan menyebutnya sebagai Hotmail. Sekiranya anda baru sahaja membeli telefon bimbit baru atau ingin mengakses Hotmail di telefon bimbit anda, berikut adalah cara anda melakukannya.

Cara Mengakses Hotmail di Telefon Anda

Anda mempunyai beberapa pilihan semasa menyiapkan Hotmail. Anda dapat mengaksesnya melalui penyemak imbas anda menggunakan alamat hotmail.com atau menggunakan aplikasi Outlook. Kedua-duanya menawarkan akses pantas ke e-mel anda di Android dan iOS. Yang anda gunakan bergantung pada apa yang anda cuba capai. Saya akan menunjukkan kepada anda cara melakukan kedua-duanya pada kedua-dua OS mudah alih.

Untuk menetapkan semua ini, anda perlu mengetahui alamat e-mel dan kata laluan anda.

Akses Hotmail pada telefon Android anda

Menyiapkan Hotmail / Outlook pada telefon Android adalah mudah. Anda dapat menggunakan penyemak imbas Chrome untuk mengakses laman web atau menggunakan aplikasi Outlook.

 1. Buka Chrome di telefon Android anda.
 2. Ketik ‘//www.hotmail.com’ ke bar URL dan tekan Enter. Anda juga dapat menggunakan ‘//www.outlook.com’ kerana kedua alamat tersebut mengarahkan ke tempat yang sama.
 3. Pilih Log masuk dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda.

Anda sekarang harus diarahkan ke peti masuk anda dan dapat mengirim dan menerima e-mel melalui telefon bimbit anda.

Anda juga boleh memuat turun dan memasang aplikasi mel Outlook untuk Android.

 1. Kunjungi Gedung Google Play dan muat turun Microsoft Outlook ke telefon anda.
 2. Pilih Bermula dan log masuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda.
 3. Pilih Log masuk untuk mengakses peti masuk anda.

Kedua kaedah membawa anda ke tempat yang sama dengan cara yang sedikit berbeza. Walaupun mereka menggunakan platform yang berbeza, tampilan, nuansa dan fungsi adalah sama.

Anda boleh menggabungkan e-mel Hotmail dengan Gmail anda jika anda tidak keberatan mereka mencampuradukkannya. Aplikasi Gmail yang dibina di Android bermain dengan baik dengan sebilangan platform e-mel lain, Outlook menjadi salah satu daripadanya.

 1. Buka aplikasi Gmail di telefon anda.
 2. Pilih ikon menu tiga baris di kiri atas.
 3. Tatal ke bawah ke Tetapan dan kemudian pilih Tambah Akaun.
 4. Pilih Outlook, Hotmail dan Live dari senarai.
 5. Tambahkan alamat e-mel dan kata laluan anda apabila diminta.
 6. Beri kebenaran kepada Gmail untuk mengakses alamat e-mel anda, Segerakkan dan hantarkan e-mel dan Akses maklumat anda pada bila-bila masa.
 7. Kemudian pilih pilihan Akaun dan pilih Seterusnya.
 8. Gmail akan cuba mengakses Hotmail dan memuat turun e-mel anda.

Akses Hotmail pada iPhone anda

Apple tentu saja mempunyai infrastruktur e-melnya sendiri tetapi juga akan bermain dengan baik dengan Hotmail sekiranya anda memerlukannya. Seperti Android, anda dapat mengakses Hotmail melalui telefon bimbit anda menggunakan web atau aplikasi. Sebagai bonus tambahan, anda juga dapat menyegerakkan Hotmail menggunakan aplikasi Mail terbina dalam.

 1. Buka Safari pada telefon Android anda.
 2. Ketik ‘//www.hotmail.com’ ke bar URL dan tekan Kirim. Seperti Android, anda boleh menggunakan ‘//www.outlook.com’ jika anda suka juga.
 3. Pilih Log masuk dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda.

Anda akan melihat GUI yang sama seperti pengguna Android tetapi di dalam Safari dan bukannya Chrome. Utiliti juga sama.

Terdapat juga aplikasi Outlook untuk iPhone yang berfungsi dengan cara yang sama seperti versi Android.

 1. Muat turun dan pasang Microsoft Outlook dari iTunes.
 2. Pilih Bermula dan log masuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda.
 3. Pilih Log masuk untuk mengakses peti masuk anda.

Segerakkan Hotmail menggunakan Mel:

Sekiranya anda mahu, anda boleh mengintegrasikan akaun Hotmail anda dengan aplikasi Mail Apple untuk menjimatkan perlu memuat turun aplikasi yang berasingan atau log masuk melalui web setiap kali.

 1. Navigasi ke Tetapan dan Mel.
 2. Pilih Akaun dan Tambah Akaun.
 3. Pilih Outlook.com dari senarai.
 4. Tambahkan alamat e-mel anda di halaman Log masuk dan pilih Seterusnya.
 5. Tambahkan kata laluan anda dan pilih Log masuk.
 6. Pilih Ya ketika Mail bertanya sama ada anda mahu membenarkannya menyegerakkan mel, kenalan, kalendar, dan tugas anda. Ia juga ingin mengakses maklumat anda, log masuk dan melihat profil anda juga.
 7. Togol penyegerakan Mel ke hidup. Anda juga boleh menyegerakkan kenalan, kalendar, peringatan dan nota jika anda mahu.

Beberapa aplikasi e-mel yang patut dicuba termasuk:

Alto - Android - Percuma

Alto dibuat oleh AOL, pelopor awal web tersebut. Walaupun syarikat itu jatuh dari ketinggiannya yang pusing, syarikat itu masih kuat dan telah menghasilkan aplikasi e-mel yang sangat baik. Aplikasi ini pantas, intuitif, berfungsi dengan baik di banyak platform e-mel dan menjadikan pengurusan e-mel menjadi mudah. Layak dicuba memandangkan ia percuma.

K-9 Mail - Android - Percuma

Saya menggunakan K-9 Mail pada Android saya dan saya sangat menyukainya. UI tidak boleh dilihat selain kemudahan penggunaan, kemampuan untuk menggabungkan beberapa alamat e-mel ke dalam satu peti masuk dan menguruskan banyak aliran sekaligus adalah bonus sebenar. Ia berfungsi dengan kebanyakan platform e-mel utama dan memudahkan anda mengikuti semua orang. Ini juga sumber terbuka sehingga anda tahu dengan tepat apa yang masuk ke dalamnya sekiranya anda mahu.

Spark - iOS - Percuma

Spark telah lama wujud dan merupakan aplikasi e-mel yang sangat baik untuk iPhone. Mudah diatur, mudah digunakan dan membuat kerja ringkas menguruskan e-mel dari pelbagai alamat. UI intuitif dan sistem kad menjadikan produktiviti semudah yang boleh.

Alto - iOS - Percuma

Alto sangat sederhana apabila anda melihatnya tetapi memberikan banyak kegunaan. UI itu ringkas tetapi sangat intuitif dan sangat serupa dengan versi Android. Ini adalah salah satu pelanggan e-mel termudah untuk ditinjau dari segi navigasi dan kebolehgunaan, sebab itulah saya memaparkannya dua kali, sekali untuk setiap platform.

Di sana kami mempunyai beberapa cara untuk mengakses Hotmail di telefon bimbit anda. Tidak kira sama ada anda menggunakan Android atau iOS, pengalamannya hampir sama. Sekiranya anda tidak menyukai kaedah tersebut, terdapat banyak aplikasi e-mel pihak ketiga untuk kedua-dua jenis telefon, pilihan adalah sesuatu yang pasti anda tidak kekurangan ketika datang ke e-mel!