PC & Mudah Alih

Bagaimana Kapasitor pada Papan Induk (dan Komponen Lain) Berfungsi

Bagaimana Kapasitor pada Papan Induk (dan Komponen Lain) Berfungsi

Kapasitor

Kapasitor sering dirujuk dalam banyak panduan penyelesaian masalah di Internet; namun, anda akan paling banyak mendengar tentangnya semasa menggunakan papan induk. Walaupun kita melihat kapasitor dirujuk sedikit, kita mungkin tidak tahu apa yang mereka lakukan walaupun apa yang mereka lakukan. Ikuti di bawah, dan kami akan menunjukkan kepada anda mengapa mereka begitu penting.

Apa itu Kapasitor?

Dalam istilah awam, kapasitor adalah komponen elektrik kecil yang dipateri ke papan induk. Kapasitor melakukan beberapa fungsi yang berbeza. Pertama, kapasitor menetapkan voltan DC ke komponen lain (contohnya kad video, cakera keras, kad bunyi dan lain-lain) sebagai cara untuk menyediakan aliran kuasa yang stabil. Akhirnya, kapasitor juga dapat menahan atau menyimpan cas elektrik yang akan dikeluarkan pada masa yang akan datang, seperti dalam hal lampu kilat kamera.

Apa yang ada di dalam?

Apa yang anda lihat di papan induk adalah bekas seramik dan plastik. Di bahagian dalam biasanya dua atau satu set dua plat konduktif dengan penebat nipis di antara mereka. Sudah tentu, anda mempunyai bungkusan itu di dalam bekas yang disebutkan di atas untuk perlindungan.

Apabila kapasitor menerima arus terus, cas positif akan terbentuk di satu hujung plat sementara cas negatif menumpuk pada plat yang lain. Cas positif dan negatif ini disimpan dalam kapasitor sehingga habis.

Untuk Apa Mereka Digunakan?

Jadi, itulah kapasitor adalah, tetapi apa yang mereka lakukan buat? Seperti yang telah kita sebutkan, salah satu fungsi kapasitor adalah bahawa ia memberi kuasa untuk dihantar ke komponen lain. Sebabnya ialah, sementara komponen bergantung pada elektrik untuk berjalan, mereka juga sangat sensitif terhadap perubahan voltan. Sebagai contoh, lonjakan voltan atau lonjakan dapat menggoreng sepenuhnya semua komponen dalam PC anda. Setelah menghabiskan sejumlah besar wang untuk perkakasan, itu bukan sesuatu yang anda mahukan. Malangnya, jumlah voltan berubah sepanjang masa - tidak tetap. Jadi, bagaimana anda menghalangnya daripada menggoreng komponen anda? Dengan kapasitor.

Kapasitor diletakkan sebaris ke komponen anda dan menyerap lonjakan kuasa, mewujudkan aliran elektrik atau voltan berterusan yang diperlukan untuk menghidupkan komponen anda. Dan sementara kapasitor dapat menangani beberapa lonjakan voltan, selalu bagus untuk mempunyai UPS atau pelindung lonjakan sebagai barisan pertahanan pertama.

Sudah tentu, ada jenis kapasitor lain juga. Dengan menggunakan contoh kamera flash, bateri biasa anda tidak akan mampu menghasilkan jumlah elektron yang diperlukan untuk membuat denyar. Itulah sebabnya terdapat kapasitor photoflash yang terdapat di dalam kamera. Dengan istilah semudah mungkin, ia adalah kapasitor elektrolit yang mengecas bateri, menahan cas itu, dan kemudian melepaskannya (apabila ia mempunyai cukup muatan) untuk menghasilkan tenaga cahaya untuk lampu kilat. Oleh itu, kapasitor mampu menahan cas sehingga habis pada masa yang akan datang.

Malangnya, seperti banyak perkara, kapasitor boleh terkoyak. Yang mengatakan, mereka boleh meletup atau melambung. Apabila kapasitor gagal, komponen anda tidak akan berfungsi lagi. Dalam senario yang melampau, anda mungkin melihat selongsong hampir cair. Tetapi, dalam keadaan yang lebih biasa, anda akan melihat lubang yang melambung (bahagian atas kapasitor).

Bolehkah Mereka Dibaiki?

Kapasitor tidak dapat diperbaiki - mereka mesti diganti. Tidak ada jalan penyelesaiannya. Yang anda perlukan adalah penggantian kapasitor (betul) dan alat untuk memasangkannya kembali ke papan induk. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk melakukan ini jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan atau tidak pernah menggunakan alat untuk menyalakan kembali kapasitor. Sebaliknya, kebanyakan orang memilih untuk menghantar papan induk ke kemudahan pembaikan atau malah membeli yang baru.

Dengan kata lain, jika anda belum pernah melakukan ini sendiri, adalah bijaksana untuk membiarkannya sendiri. Anda tidak mahu mengambil risiko mencederakan diri sendiri dan berpotensi merosakkan bahagian tambahan papan induk.

Cara Mengganti Kapasitor

Memandangkan kos motherboard baru berbanding dengan beberapa dolar untuk beberapa kapasitor, anda mungkin ingin mencuba membaikinya. Mari kita bahas beberapa maklumat penting untuk membantu anda dalam diagnosis dan pembaikan.

  1. Motherboard adalah alat elektronik sensitif yang memerlukan pengendalian yang betul, basuh tangan dan keringkan dengan sempurna, pakai sarung tangan jika boleh, dan arahkan diri dengan gelang anti-statik atau ESD lain sebelum mengendalikan.
  2. Mulakan dengan pemeriksaan visual papan induk, anda mencari bahagian atas kapasitor yang menonjol, tanda-tanda bocor bendalir keluar, tanda hangus di papan atau pateri, dan sambungan sendi pateri yang berkarat atau lemah. Sekiranya anda melihat tanda-tanda kehausan pada kapasitor, tandakan dengan penanda atau yang lain dan teruskan carian anda.
  3. Sekiranya anda memiliki multi-meter dengan ujian kapasitansi sebaris, maka anda boleh menguji kapasitor dengan itu dengan mencari sendi pemateri kapasitor dan meletakkan probe padanya untuk membaca ohmnya.
  4. Setelah mengenal pasti kapasitor yang rosak, sudah tiba masanya untuk menggantinya. Kumpulkan besi pematerian, sumbu solder, fluks, dan solder anda dan hidupkan besi pematerian untuk memanaskannya.
  5. Sapukan fluks pada sendi pateri pada kapasitor, ia membantu dalam pematerian, dan kemudian mula menggunakan besi pematerian.
  6. Selepas pateri menjadi cecair, sapukan sumbu pateri untuk menyerap pateri lama.
  7. Sekarang, keluarkan kapasitor lama dan bersihkan kawasan itu dengan besi solder dan sumbu solder dan kemudian menggosok alkohol dan berus gigi, ia berfungsi dengan baik.
  8. Letakkan kapasitor baru pada kedudukannya, ingat untuk menyelaraskan sisi positif dan negatif dengan betul, semuanya dilabel.
  9. Seterusnya, pegang pateri di dekat kaki kapasitor baru dan besi pematerian dan kemudian mulakan pematerian. Anda mahu menggunakan solder secara merata dan berhati-hati untuk tidak menggunakannya di tempat lain, seperti menyambungkan litar pada papan induk secara tidak sengaja.
  10. Bersihkan kawasan seperti yang dinyatakan di atas dan kemudian biarkan semuanya sejuk selama beberapa minit sebelum memasang semula papan induk.

Apa itu Transistor?

Komponen penting lain dalam kebanyakan elektronik dan pada papan induk adalah transistor. Transistor adalah semikonduktor yang dirancang untuk menghasilkan, mengawal, dan menguatkan isyarat elektrik. Mungkin aplikasi transistor yang paling terkenal hari ini adalah pada mikropemproses, yang, sehingga tahun ini, dapat menampilkan lebih dari 69 juta transistor pada satu mikropemproses.

Digunakan untuk pelbagai tujuan dalam elektronik, salah satu kegunaan yang paling biasa untuk transistor adalah sebagai suis. Mampu menghidupkan dan mematikan ribuan kali sesaat, transistor sangat penting untuk kelajuan pemprosesan tinggi yang dilihat pada peranti pada masa ini.

Penutup

Begitulah kapasitor dan transistor berfungsi! Pada mulanya, mereka mungkin kelihatan seperti komponen kecil yang tidak memberi kesan yang tersebar di papan induk anda yang tidak bermaksud apa-apa. Walau bagaimanapun, mereka adalah bahagian penting bagaimana motherboard dan komponen lain menerima, menjana, dan mengagihkan kuasa.