Media Sosial

Bagaimana Instagram Mengetahui Rakan Saya dan Siapa yang Harus Cadangkan?

Dengan pertumbuhan media sosial dan internet yang pesat, privasi mungkin kelihatan seperti konsep yang semakin berkurang di dunia masa kini. Orang ramai berkongsi hampir semua perkara di media sosial, mulai dari percutian mereka baru-baru ini hingga apa yang mereka sarapan pagi pagi itu, kami semakin terbiasa dengan semua orang yang mengetahui tentang semua yang kami lakukan.

Bagaimana Instagram Mengetahui Rakan Saya dan Siapa yang Harus Dicadangkan?

Walaupun aplikasi yang kami gunakan nampaknya tidak terlalu banyak diketahui - misalnya, Instagram mungkin mencadangkan agar anda mengikuti seseorang yang tidak pernah anda temui sebelum pergi ke kelab malam tadi. Media sosial mengetahui segala yang perlu diketahui mengenai kami, dan Instagram tidak terkecuali, dengan cadangan tepat mengenai orang yang mungkin anda kenal - beberapa di antaranya tepat pada masanya dan tepat.

Tetapi bagaimana sebenarnya cadangan ini berfungsi? Aplikasi media sosial semakin baik dengan cadangan ini setiap tahun, malah dapat mengesan dan mencadangkan orang yang tidak berhubung dengan anda di media sosial lain. Walaupun kalangan teman aktif anda lebih mudah dikesan, kerana media sosial dan perkongsian anda sering melibatkan mereka, ia menjadi semakin sukar apabila sampai ke hujung lingkaran sosial anda.

Bagaimana Rakan yang Disarankan Muncul?

Tidak perlu risau - media sosial tidak mengejar anda ke mana sahaja anda pergi ... atau adakah itu? Khabar angin muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Facebook dan aplikasi lain yang mengesan lokasi pengguna yang berkorelasi dengan orang lain dan menggunakannya untuk menyarankan rakan berpotensi - tetapi untuk tujuan artikel ini, kami akan menganggap bahawa pembangun semakin baik membuat algoritma. Algoritma yang berfungsi untuk memberi anda cadangan rakan yang segar dan relevan mempertimbangkan banyak faktor, termasuk:

 1. Akaun Media Sosial yang dipautkan - Oleh kerana Facebook sebenarnya memiliki Instagram, tidak mengejutkan kedua-dua aplikasi media sosial ini saling berkaitan. Sekiranya anda berkawan dengan seseorang di Facebook, mereka akan sering muncul sebagai cadangan di Instagram tidak lama kemudian. Begitu juga, jika anda mengikuti seseorang di Instagram, mereka akan sering muncul di cadangan rakan Facebook anda.
 2. Kenalan Telefon - Instagram juga akan menggunakan kenalan telefon anda untuk membuat cadangan rakan untuk anda. Apabila anda memautkan kenalan anda ke akaun Instagram anda, kenalan anda yang telah menghubungkan Instagram akan mencadangkannya sebagai orang yang berpotensi untuk anda ikuti. Walaupun anda tidak mempunyai pengguna tersebut dalam kenalan anda, mereka mungkin mempunyai anda di dalam kenalan anda.
 3. Sejarah carian - Sekiranya anda mencari seseorang di Instagram baru-baru ini dan meluangkan masa untuk melihat profil mereka tanpa mengikutinya, mereka akan muncul sebagai cadangan di kemudian hari. Algoritma ini juga mengambil kira masa yang dihabiskan untuk profil mereka, gambar yang dihubungkan, dan faktor lain di sini.
 4. Penggunaan Hashtag - Sekiranya anda menggunakan banyak hashtag yang sama dengan orang lain dalam siaran anda, dan hashtag tersebut cukup bagus, kemungkinan ia akan muncul dalam senarai rakan yang anda cadangkan.
 5. Kawan bersama - Instagram sering mencadangkan anda mengikuti orang yang mempunyai banyak rakan anda. Semakin banyak rakan yang anda miliki dengan seseorang, semakin besar kemungkinan mereka akan muncul dalam senarai rakan yang anda cadangkan.

Beberapa algoritma komputer menjadi sangat baik sehingga nampaknya program ini menguntungkan anda. Dari segi media sosial sebagai industri yang menginginkan keuntungan, mereka lebih cenderung mengejar maklumat untuk tujuan pemasaran daripada ciri yang berguna seperti cadangan rakan.

Cara Mengakses Cadangan Rakan

Bagaimana saya melihat rakan yang saya cadangkan? Nah, ada dua cara mudah untuk memeriksa cadangan terbaru Instagram untuk anda:

Cari "Disarankan untuk Anda" di Suapan Anda:

 1. Log masuk ke aplikasi mudah alih Instagram jika anda belum log masuk.
 2. Di suapan halaman utama anda, tepat selepas siaran pertama atau kedua, anda akan melihat Saran Untuk Anda, senarai pengguna yang disarankan oleh Instagram untuk anda.
 3. Anda boleh meleret ke kiri untuk mencari lebih banyak, atau hanya memilih "Lihat Semua", yang harus berada di sudut kanan atas kotak Disarankan untuk Anda.

Instagram dicadangkan untuk anda

Gunakan pilihan "Discover People" di profil anda:

 1. Log masuk ke aplikasi mudah alih Instagram jika anda belum log masuk.
 2. Pergi ke halaman profil anda di kanan bawah aplikasi.
 3. Ketuk menu hamburger di kanan atas dan kemudian pilih "Discover People" dari senarai pilihan.

Pilihan Instagram

Cari Orang

Sekiranya anda mengikuti salah satu kaedah yang dinyatakan di atas, anda seharusnya dapat melihat senarai pengguna yang dicadangkan oleh Instagram untuk anda ikuti. Cadangan baru akan muncul sekali-sekala, kerana Instagram meningkatkan algoritma dan mengambil lebih banyak kalangan sosial anda. Di bahagian atas halaman Discover People, anda akan mempunyai pilihan untuk menyambungkan akaun Instagram anda ke akaun media sosial lain atau kenalan telefon anda agar Instagram dapat memberikan anda cadangan yang lebih baik dan lebih relevan untuk diikuti oleh siapa.

Dicadangkan Instagram

Untuk melihat mana antara kenalan Facebook atau telefon anda di Instagram tanpa perlu menunggu mereka dicadangkan, anda boleh menavigasi ke tab Kenalan di halaman Discover People.

Di halaman ini, anda akan melihat jumlah kenalan anda yang ada di Instagram dan juga senarai mereka, dengan pilihan untuk mengikuti semuanya sekaligus. Sekiranya anda sudah meminta untuk mengikutinya atau sudah mengikutinya, Anda akan melihat "Diminta" atau "Mengikuti" di sebelah nama mereka.

Kenalan Instagram

Cara Melumpuhkan Cadangan Rakan

Sekiranya anda tidak menyukai ciri ini, jangan risau, ada cara mudah untuk menyingkirkannya. Lawati penyemak imbas web (ini bukan pilihan dalam aplikasi) dan lakukan ini:

 1. Navigasi ke profil anda di kanan bawah.
 2. Ketuk Edit Profil di bahagian atas skrin.
 3. Di bahagian bawah, anda akan mendapat pilihan "Cadangan Akaun Sejenis". Cukup ketuk untuk mematikan ciri.

Apa Yang Instagram Tahu Mengenai Anda?

Oleh kerana terdapat banyak soalan mengenai cadangan rakan di media sosial, penting untuk memahami maklumat apa yang dikumpulkan syarikat apabila anda bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan mereka. Terletak di Dasar Privasi Instagram, kami dapat mempelajari beberapa perkara mengenai apa yang sebenarnya dijejaki oleh laman web ini dan oleh itu lebih memahami Cadangan Rakan.

Terdapat banyak dugaan mengenai bagaimana Instagram mencadangkan rakan-rakan yang bahkan tidak ada dalam hubungan orang. Orang yang tidak anda kenal dan sudah lama tidak bercakap dengan anda Oleh itu, adalah perkara biasa untuk merasa bosan dengan maklumat yang dikumpulkan oleh Instagram.

Anda mungkin sudah tahu bahawa Instagram mengumpulkan nama, alamat e-mel, dan bahkan kenalan anda kerana ia meminta perkara-perkara itu semasa anda memulakan perkhidmatan. Tetapi Instagram juga mengumpulkan maklumat dari syarikat berkaitan (seperti Facebook) untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan ia juga mengumpulkan maklumat mengenai rakan anda dan aktiviti mereka. Ini dapat menjelaskan mengapa anda melihat cadangan yang sangat pelik yang anda lakukan. Sebagai contoh; jika rakan anda pada tag Facebook, suka atau komen pada catatan Facebook seseorang, maka mereka memberi komen pada catatan Instagram anda, Instagram mungkin mencadangkan orang itu sebagai rakan.

Syarikat juga mengumpulkan maklumat mengenai peranti yang anda gunakan. Oleh itu, jika anda mempunyai dua akaun Instagram yang berasingan, syarikat mungkin melihat rakan-rakan di satu akaun dan mencadangkannya di akaun yang lain. Ini dapat menjelaskan mengapa anda mempunyai cadangan tepat pada akaun yang sama sekali tidak berkaitan.

Periksa Dasar Privasi Instagram untuk maklumat lebih lanjut mengenai data apa yang sebenarnya dikumpulkan syarikat mengenai anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Soalan Privasi

Adakah Instagram mengejar kita dan dengan siapa kita bersosial, atau mereka hanya berusaha menjadikan hidup kita lebih mudah? Kadang-kadang kelihatan terlalu kebetulan untuk tidak menganggap bahawa Instagram sebenarnya menggunakan lokasi anda atau kaedah lain untuk mencadangkan rakan. Contohnya, jika anda pergi ke tempat memasak dan bertemu rakan rakan, mereka mungkin akan muncul di rakan yang anda cadangkan dalam masa beberapa hari.

Walau apa pun, cadangan itu adalah ciri Instagram yang bagus dan senang yang membolehkan kita melihat orang baru yang boleh diikuti. Mereka bahkan dapat membantu anda mengembangkan lingkaran sosial anda jika itu adalah tujuan anda! Sekiranya anda tidak mahu Instagram menunjukkan cadangan ini kepada anda, atau jika anda tidak mahu muncul dalam rakan yang dicadangkan oleh orang lain, anda boleh mematikan ciri ini.

Kongsi pendapat anda mengenai perkara ini dalam komen di bawah.