Internet

Bagaimana DuckDuckGo Menjana Wang

Idea mesin pencari yang tidak mengintip anda (sekurang-kurangnya tidak seperti Google,) sangat menarik. Walau bagaimanapun, anda mungkin menganggap bahawa ia tidak akan berjaya, kerana pemaju masih perlu mencari nafkah. Dengan mempertimbangkan perkara ini, masuk akal untuk bertanya bagaimana DuckDuckGo (DDG) menghasilkan wang dan bagaimana prospeknya.

Bagaimana DuckDuckGo Menjana Wang

Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa ada cara untuk memperoleh keuntungan selain menggunakan kuki dan membuang iklan yang menjengkelkan berlebihan kepada pengguna sepanjang masa. Walaupun DuckDuckGo tidak menjana berbilion dolar, ia stabil secara kewangan. Anda akan mengetahui sebabnya.

Iklan Berhadapan dengan Google

Yang pertama dari dua cara besar DuckDuckGo berjaya menghasilkan wang adalah berkaitan dengan iklan lama yang baik. Tetapi ini bukan iklan biasa anda, kerana tidak seperti kebanyakan enjin carian lain (dan hanya laman web secara umum), DDG tidak menggunakan penjejakan. Ia bahkan tidak memerlukan kuki, yang dianggap perlu oleh sebilangan pesaingnya.

Sebagai gantinya, yang dilakukannya adalah mengikuti data yang ditaip dan bukannya mengikuti tingkah laku anda, sejarah carian lalu, tingkah laku klik, dll. Ia hanya memeriksa apa yang anda cari, dan kemudian ia memaparkan iklan mengenai pertanyaan carian (dengan andaiannya boleh disertakan dengan iklan yang relevan, iaitu).

Perbezaan terbesar antara DDG dan Google adalah bahawa Google lebih banyak syarikat global, sementara DuckDuckGo masih utamanya mesin pencari. Google menjadikannya keutamaan untuk mendapatkan wang dan menunjukkan kepada anda sebanyak mungkin iklan, sementara DDG benar-benar berkomitmen untuk melindungi privasi anda. Perbandingan antara pendapatan mereka menunjukkan ini, kerana pendapatan Google menjangkau seratus bilion dolar, sementara DDG sekitar satu juta.

Pemasaran Gabungan

DuckDuckGo menggunakan pemasaran afiliasi untuk memperoleh pendapatan tambahan. Iklannya dihubungkan dengan syarikat e-dagang seperti eBay dan Amazon. Ini bermaksud, setiap kali anda membuat pembelian di laman web tersebut, jika DDG membawa anda ke sana, ia memerlukan komisen. Ini mungkin berlaku kerana eBay dan Amazon mempunyai rangkaian afiliasi mereka sendiri.

Yahoo! juga berfungsi dengan DuckDuckGo, kerana ia menerima pertanyaan carian DDG, tetapi seperti DDG, ia tidak mengumpulkan maklumat mengenai individu yang mencari di web.

Untuk Menggunakan DuckDuckGo atau Tidak Menggunakannya?

Satu-satunya kelemahan menggunakan DuckDuckGo ialah ia mungkin tidak mempunyai hasil yang seakurat Google. Hasilnya tidak diperibadikan kerana DuckDuckGo tidak menggunakan sejarah penyemakan imbas dan tingkah laku klik anda, jadi ia tidak dapat meramalkan hasil mana yang paling anda minati.

Namun, terdapat banyak kelebihan menggunakan DuckDuckGo berbanding Google, dan privasi bukanlah satu-satunya.

Poni

Untuk satu, ia mempunyai ciri berguna ini disebut "bangs." Ideanya adalah untuk membuat carian di laman web tertentu lebih mudah dan cepat. Dengan mengetik tanda seru, diikuti dengan "kod" laman web dan pertanyaan carian, DDG akan segera mengirimkan perintah ke situs tersebut, menunjukkan hasil carian laman web, bukan sendiri.

DuckDuckGo bang

Ini amat berguna sekiranya anda mengetahui dengan tepat laman web mana yang anda ingin cari. Contohnya, jika anda ingin mencari filem di IMDb, tetapi anda tidak tahu nama lengkapnya, anda boleh menulis satu perkataan selepas bunyi dan tekan butang carian. Begitu juga, jika anda menaip nama artikel yang tepat ketika mencari di Wikipedia, ia akan membawa anda ke halaman artikel tersebut. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai "bangs" dengan mengklik pautan ini.

Contoh IMDb

Jawapan Segera

Jawapan segera adalah sekumpulan fungsi dan jawapan interaktif, bermaklumat, dan berguna yang dapat diberikan oleh DuckDuckGo dengan cepat. Beberapa contoh termasuk aplikasi web seperti kalkulator dan ramalan cuaca, carian pantas untuk produk Amazon yang paling popular dari jenis tertentu, dan lembaran cheat dengan hotkey aplikasi tertentu. Anda juga selalu dapat melihat senarai jawapan segera yang diberikan oleh DuckDuckGo dengan melayari laman web ini.

Jawapan Photoshop

Terus Cari

DuckDuckGo adalah kaedah terbaik untuk melayari laman web tanpa rasa takut untuk diintip. Sekiranya anda dapat mengatasi tahap ketepatan yang agak menurun dan anda suka mengalami perkara baru, cubalah DDG. Anda mungkin juga mendapati fungsinya yang lain senang digunakan.

Sekiranya anda telah menggunakan DuckDuckGo, apa pendapat anda mengenainya? Poni dan jawapan segera yang mana yang anda anggap bermanfaat? Kongsi pengalaman anda dengan kami dalam komen di bawah.