Media Sosial

Berapa Lama Video Tik Tok Boleh?

Sekiranya anda baru menggunakan TikTok, anda tidak keseorangan. Walaupun aplikasi itu sudah mempunyai ratusan juta pengguna, lebih banyak yang berpusu-pusu ke rangkaian sosial setiap hari. Sekiranya anda terlambat ke pesta dan ingin mengikuti, TechJunkie mempunyai banyak kandungan TikTok untuk membantu anda dalam perjalanan. Hari ini kita bercakap mengenai video. Berapa lama tempohnya, bagaimana membuatnya dan jenis video yang paling berjaya untuk platform ini.

Berapa Lama Video Tik Tok Boleh?

Aplikasi yang dulunya Music.ly adalah syarikat milik China yang menjenamakannya semula ke TikTok. Dikenali sebagai Douyin di China, aplikasi ini hanya untuk video pendek hanya pendahulunya tetapi telah berkembang menjadi sesuatu yang jauh lebih besar dan lebih menarik.

Berapa lamakah video TikTok?

Selain menukar nama dari Music.ly menjadi TikTok, syarikat di belakangnya juga meningkatkan panjang maksimum video dari hanya 6 saat menjadi 15 saat. Anda kemudian dapat merangkai empat video bersama selama 60 saat. Ini adalah kepuasan segera yang terbaik dengan hiburan yang sesuai untuk penggunaan mudah alih. Ini dan kualiti kandungan yang ditawarkan inilah yang menjadikan TikTok begitu menarik.

Sekiranya video anda lebih panjang, anda perlu merakamnya di telefon atau komputer anda di luar TikTok dan memuat naiknya. Nampaknya terdapat percubaan dalam membuat video lebih lama tetapi tidak berjaya dan hadnya tetap pada 15 saat dengan jumlah 60 saat itu.

Merakam video di komputer anda mempunyai kelebihan lain yang akan saya bahas dalam satu minit.

Bagaimana anda membuat video TikTok?

Tindakan membuat video jauh lebih mudah daripada membuat sesuatu yang menarik untuk diketengahkan di dalamnya. Setelah anda mempunyai aplikasi dan akaun, hanya perlu beberapa saat untuk mula membuat kandungan untuknya.

  1. Buka aplikasi dan tekan tanda ‘+’ di bahagian bawah.
  2. Tekan butang rakam merah apabila anda sudah bersedia untuk mula merakam video anda.
  3. Setelah selesai, anda boleh menambahkan muzik atau kesan sebagai lapisan untuk membuat video anda.
  4. Pilih Kirim apabila anda gembira.

Sekiranya anda membuat video penyegerakan bibir, anda mungkin mahu menambahkan muzik terlebih dahulu supaya anda dapat menyegerakkan. Video anda ditambahkan sebagai lapisan dan kemudian anda dapat mengubah waktunya sedikit jika anda kehabisan sebelum mengeposkan. Terdapat pilihan kesan yang merangkumi perkara praktikal di bawah Kecantikan yang dapat menghilangkan noda atau kawasan gelap. Terdapat juga penapis, kesan dan lain-lain yang menarik sekiranya anda ingin menambahkannya.

Sekiranya anda menambah penapis atau kesan, anda perlu memilih Simpan setelah selesai dan sebelum membuat catatan, anda akan kehilangan semua kerja keras anda. Setelah anda benar-benar gembira dan menambahkan hashtag, tekan Post dan anda akan disiarkan secara langsung.

Apakah jenis video yang popular di TikTok?

Semasa TikTok mengambil alih dari Music.ly, jenis video yang paling utama adalah penyegerakan bibir. Itu masih merupakan jenis video yang paling popular tetapi jauh dari satu-satunya video sekarang. Sebilangan besar penyokong utama menawarkan petua kecantikan atau model, lakaran komedi, nasihat atau bercakap sahaja. Sebilangan besar pengguna teratas akan mempunyai lebih daripada beberapa video muzik atau penyegerakan bibir dalam koleksi mereka juga.

Jadi jenis video yang paling popular adalah: Penyegerakan bibir, petua fesyen, petua rambut, nasihat umum, komedi, temu ramah dan ulasan. Dari semua itu, muzik dan penyegerakan bibir masih berkuasa. Sekiranya anda ingin mendapatkan pengikut dengan pantas, anda boleh melakukan yang lebih buruk daripada bermula di sana.

Untuk berjaya, anda harus mempertimbangkan demografi. TikTok ditujukan untuk remaja dan kebanyakan pengguna berada dalam lingkungan umur tersebut. Ini bermaksud apa-apa video yang ditujukan kepada penonton remaja harus menunjukkan prestasi yang baik.

Adakah anda perlu membuat video menggunakan aplikasi TikTok?

Aplikasi TikTok memudahkan untuk membuat dan menyiarkan video tetapi anda tidak perlu menggunakannya. Sekiranya anda mempunyai peralatan berkualiti atau studio, anda boleh menggunakannya dan memuat naik video anda ke TikTok jika anda mahu. Ini membuka ruang besar untuk membuat video di komputer anda dan memuat naiknya ke pelbagai platform sekaligus.

Sebilangan besar influencer terkemuka akan melakukan ini. Buat video, muat naik ke TikTok dan YouTube, tambahkan gambar ke Instagram dan Snapchat dan tambahkan pautan ke Facebook dan Twitter. Sekiranya anda ingin memaksimumkan jangkauan video anda, anda perlu melakukan perkara yang sama.

Mekanik membuat video di TikTok adalah mudah. Mengemukakan idea baru dan kreatif mengenai apa yang akan ditampilkan dalam video tersebut jauh lebih sukar. Sekiranya anda pengguna baru, saya cadangkan meluangkan masa untuk melihat apa yang dilakukan oleh orang lain dan bermula di sana. Anda mungkin mahu pergi ke arah anda sendiri akhirnya tetapi menggunakan influencer terkemuka sebagai contoh adalah cara yang baik untuk memulakan!