Media Sosial

Berapa Banyak Data yang Digunakan Tiktok?

TikTok mempunyai lebih daripada 500 juta pengguna aktif setiap hari dan lebih daripada 800 juta muat turun. Rata-rata pengguna TikTok menikmati aplikasi 53 minit sehari dan 90% pengguna bermain dengan aplikasi tersebut setiap hari.

Berapa Banyak Data yang Digunakan Tiktok?

TikTok berkembang dengan stabil, tetapi betapa laparnya, berapa banyak data telefon anda yang sebenarnya digunakan? Penggunaan data bergantung pada berapa banyak video yang anda lihat dan muat naik, tetapi daripada beralih ke rancangan data tanpa had dengan pembawa anda, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk membantu aplikasi yang lapar data daripada menggunakan begitu banyak pada selular.

tik tok

Perbezaan Antara Data dan Data

Kita mungkin harus menyebutkan bahawa kita berbicara tentang data selular di sini, bukan berapa banyak memori yang digunakan oleh aplikasi pada peranti anda. Kecuali anda memuat turun setiap video yang anda lihat, muat turun aplikasi yang sederhana hanya memerlukan sedikit lebih daripada 300mb ruang di telefon anda. Jenis data ini lebih seperti loker simpanan, anda hanya mendapat banyak ruang di telefon anda ketika pertama kali membelinya, tetapi anda tidak perlu membayar lagi melainkan anda menggunakan sumber awan seperti iCloud, Samsung Cloud , atau Dropbox.

Data selular adalah apa yang anda bayar pada bil telefon bimbit anda. Sekiranya anda mempunyai rancangan 'terhad' atau bahkan pelan tanpa had yang dapat dibatasi setelah penggunaan begitu banyak, anda mungkin ingin memotong lebihan penggunaan data jika memungkinkan.

Fikirkan data selular seperti keran air, lebih banyak maklumat masuk atau keluar dari telefon anda sama dengan menghidupkan keran dapur anda dan membiarkannya mengalir. TikTok penuh dengan ciri-ciri dan menonton video serupa dengan menaikkan keran menjadi lebih tinggi kerana anda memerlukan lebih banyak maklumat dalam masa yang singkat.

Terdapat banyak pemboleh ubah yang mempengaruhi seberapa banyak TikTok menggunakan, tetapi perbandingan yang baik adalah 1GB data selular setiap 1 jam video. Sekiranya anda menonton video TikTok selama satu jam hari ini, anda telah menggunakan peruntukan internet 1GB yang disediakan oleh pembawa selular anda. Lakukan ini 30 kali sebulan, dan anda memerlukan rancangan data 31GB hanya untuk TikTok (tentu saja secara teori).

Menyimpan Data Selular

Sekiranya anda menghabiskan banyak masa di TikTok, anda boleh menggunakan banyak data, terutamanya jika anda menggunakan data selular anda untuk melihat dan memuat turun video yang anda suka. Panjang maksimum video hanya 15 saat, jadi ia tidak menggunakan banyak data per video, tetapi jika anda melihat ratusan video setiap hari, anda boleh menggunakan semua data berkelajuan tinggi dengan cepat. Dengan itu, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan bil selular.

Muat naik dan Lihat Video di Wi-Fi

Wi-Fi boleh menjadi penyelamat bagi bil telefon bimbit anda. Tidak kira aplikasi video dalam talian mana yang anda gunakan, jika anda menonton video tanpa Wi-Fi, paket data yang anda dapat dari penyedia mungkin tidak mencukupi. Ini bermakna bahawa anda akan menghabiskan GB percuma anda dalam beberapa hari dan setiap muat naik atau tontonan video lain akan meningkatkan bil selular anda.

Anda dapat mencegahnya daripada berlaku dengan mengayuh video dan saluran TikTok anda hanya apabila anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Gunakan aplikasi di luar talian untuk merakam dan membuat video dan memuat naiknya nanti ketika anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi. Perkara yang sama berlaku untuk melihat dan memuat turun video orang lain. Simpan semasa anda pulang, atau bersambung ke rangkaian di kedai kopi.

Berapa Banyak Data Tiktok Menggunakan

Mematikan Data Selular

Telefon pintar yang lebih baru direka untuk mendapatkan sambungan internet terpantas yang biasanya merupakan data selular (tentu saja di mana anda tinggal). Walaupun anda telah menghidupkan wifi, TikTok mungkin menggunakan data selular. Sekiranya anda serius menyimpan data selular, anda boleh mematikan fitur ini hanya untuk aplikasi TikTok.

Android

Mari mulakan dengan pengguna Android kami. Terdapat beberapa tetapan di telefon anda yang boleh anda tetapkan untuk membantu babi data ini sedikit perlahan. Mula-mula ke ‘Tetapan’> ‘Aplikasi’> ‘TikTok’. Klik pada Data Mudah Alih dan matikan fungsi 'Benarkan Penggunaan Data Latar Belakang'.

Setelah ini selesai, aplikasi tidak akan lagi menggunakan data di latar belakang, aplikasi hanya akan menggunakan data ketika aplikasi dibuka. Setelah selesai menonton, memuat naik, atau membuat, pastikan anda menutup aplikasi sepenuhnya.

Anda juga boleh pergi ke ‘Tetapan’> ‘Sambungan’> ‘Penggunaan Data’> ‘Data Mudah Alih’ untuk mematikan data selular anda. Tiada perkhidmatan internet yang berfungsi dengan cara ini dimatikan melainkan anda menggunakan wifi, jadi ini bukan penyelesaian yang sempurna tetapi akan membantu.

iPhone

Pengguna iPhone mempunyai pilihan untuk melarang TikTok sepenuhnya dari data selular mereka. Cukup pergi ke Tetapan di telefon anda, ketuk tatal ‘Selular’ ke bawah dan matikan kebenaran TikTok. Setiap aplikasi lain di telefon anda akan tetap mempunyai data selular, kecuali aplikasi yang anda matikan.

Hadkan Penggunaan Aplikasi pada iPhone Anda

Sekiranya anda mempunyai anak, anda tahu betapa seronoknya mereka semasa bermain-main dengan TikTok. Aplikasi ini menjadikan kanak-kanak di bawah 13 tahun tidak dapat melihat atau memuat naik video apa pun, tetapi mereka masih boleh kreatif di rumah. Ada cara untuk anda mengehadkan berapa lama masa anak-anak anda menggunakan aplikasi di iPhone.

Anda boleh menyekat TikTok daripada bekerja dalam jangka masa yang lama, untuk memastikan bahawa tidak ada data yang masuk atau keluar dari peranti anda. Begini bagaimana ia dilakukan.

 1. Buka aplikasi "Tetapan".
 2. Ketik "Waktu Skrin."
 3. Pilih nama iPhone anda, dan pilih antara "Hari Ini" atau "7 Hari Terakhir" dan pilih "TikTok," untuk melihat berapa banyak masa yang dihabiskan menggunakan aplikasi.
 4. Pilih TikTok dan ketuk "Tambah Batas" untuk membatasi penggunaan aplikasi. Anda boleh menetapkan had untuk sehari atau seminggu lebih awal.
 5. Ketuk "Tambah" untuk menambahkan had masa yang anda pilih.

Sekiranya anda mahu menghadkan masa skrin untuk TikTok supaya anak anda tidak dapat mengubahnya, anda boleh menambahkan kata laluan. Yang harus anda lakukan ialah mengetuk ciri "Gunakan Skrin Laluan Waktu Skrin" dan masukkan kod 4 digit.

Pengguna Galaxy kini mempunyai ciri yang sama, juga ciri serupa. Untuk mengaktifkan pemasa aplikasi di Android:

 1. Buka ‘Tetapan’
 2. Ketik ‘Kesejahteraan Digital dan Kawalan Ibu Bapa’
 3. Pilih pilihan kesejahteraan di bahagian atas daripada kawalan ibu bapa
 4. Ketik ‘Pemasa Aplikasi’
 5. Ketik ‘TikTok’
 6. Ketik ‘No Timer’ dan ketuk pada minit atau jam yang anda mahu hadkan penggunaan harian anda juga.

Dapatkan Pakej Data Selular Tanpa Had

Kegunaan Tiktok Data

Sebilangan besar pembekal selular mempunyai tawaran dengan penggunaan data Internet tanpa had, tetapi mereka jauh lebih mahal daripada rancangan biasa. Namun, jika anda menghabiskan banyak masa melayari internet, menonton video YouTube atau TikTok, dan sebagainya, anda mungkin lebih baik mendapatkan rancangan tanpa had. Paling tidak, anda tidak perlu membayar tambahan untuk data yang anda gunakan di luar rancangan anda. Membayar megabait tambahan pada akhir bulan kadangkala sangat tidak menyenangkan dan mahal.

Tinggalkan TikTok untuk Nanti

Anda boleh merakam dan mengedit video dengan TikTok bila-bila masa, tetapi biarkan menonton video orang lain dan memuat naik video anda sendiri semasa anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Dengan begitu, anda akan memastikan bahawa bil selular anda tidak melebihi had, dan anda tidak perlu risau tentang penggunaan data.