Internet

Berapa kerapkah Google Earth dikemas kini?

Google Earth membolehkan anda menjelajah dunia tepat di hujung jari anda, mengikut keselesaan anda sendiri.

Berapa kerapkah Google Earth dikemas kini?

Google Earth adalah penyemak imbas planet tiga dimensi yang menunjukkan seluruh planet kita (baik, tolak beberapa pangkalan tentera rahsia) dalam citra satelit dan foto udara. Ia tidak boleh dikelirukan dengan Peta Google, kerana ini adalah dua perisian yang berasingan.

Google Earth membolehkan anda menemui ratusan tempat 3D tanpa meninggalkan keselesaan tempat duduk anda. Ia seperti mengadakan lawatan maya ke tempat yang ingin anda lawati; sama ada anda merasa tidak bernafsu untuk melihat kampung halaman anda atau hanya ingin meneroka tempat yang anda ingin lalui seterusnya, Google Earth boleh mendapatkan seluruh dunia di tangan anda.

Bagaimana Google Earth Mengumpulkan Imej?

Gambar yang anda lihat di Google Earth dikumpulkan dari masa ke masa dari penyedia dan platform. Anda dapat melihat gambar dalam pandangan jalan, udara dan 3D. Walau bagaimanapun, gambar ini tidak dalam masa nyata, jadi tidak mungkin melihat perubahan langsung.

Sebilangan gambar menunjukkan satu tarikh pemerolehan, sementara beberapa menunjukkan tarikh yang diambil selama beberapa hari atau bulan. Sekiranya anda ingin mencari lebih banyak maklumat mengenai kapan gambar itu dikumpulkan, lebih baik menghubungi penyedia gambar asal kerana Google tidak dapat memberikan lebih banyak maklumat mengenai gambar tersebut selain dari yang ditunjukkannya sekarang.

Berapa kerapkah Google Earth dikemas kini?

Menurut blog Google Earth, Google Earth mengemas kini sekitar sebulan sekali. Namun, ini tidak bermaksud setiap gambar dikemas kini sebulan sekali - jauh dari gambar. Sebenarnya, data peta purata berumur antara satu hingga tiga tahun.

Apa yang dikemas kini oleh Google Earth?

Ah, ada sapu. Sekiranya anda tidak sabar-sabar menunggu kemas kini ke bandar asal anda, jangan anggap ia akan berlaku dalam rangkaian perubahan Google yang seterusnya. Google tidak mengemas kini keseluruhan peta pada setiap perjalanan. Sebaliknya, mereka mengemas kini kepingan peta. Apabila kita mengatakan kepingan, kita bermaksud kepingan kecil. Kemas kini Google Earth tunggal mungkin mengandungi segelintir bandar atau negeri. Apabila Google melepaskan kemas kini, mereka juga melepaskan fail KLM yang menguraikan kawasan yang diperbaharui dengan warna merah, sehingga memberi tahu semua orang apa yang telah diubah dan apa yang masih menunggu dalam penyegaran.

Mengapa Google Earth Tidak Mengemas kini secara berterusan?

Seperti yang telah kami sebutkan, Google Earth menggunakan gabungan gambar satelit dan foto udara. Kedua-duanya mengambil masa dan gambar udara khususnya mahal untuk diperoleh. Google semestinya mengupah juruterbang yang melintasi dunia sepanjang masa untuk mengikuti perubahan yang berpotensi.

Sebaliknya, Google memilih kompromi. Mereka berusaha menjaga setiap kawasan dunia dalam usia 3 tahun. Walaupun, mereka cenderung untuk menargetkan kawasan penduduk dengan kepadatan tinggi lebih kerap. Oleh itu, jika anda mendapat maklumat terkini tahun lalu dan anda masih menunggu untuk melihat stadium baru yang dibina dalam 6 bulan terakhir, anda mungkin akan menunggu sebentar.

Adakah Google Earth akan Mengemas kini Imej Apabila Diminta?

Kecuali jika anda adalah badan pengelola yang telah mengumpulkan paket gambar udara sendiri untuk dikongsi dengan Google, mereka tidak akan memperhatikan permintaan kemas kini. Google mempunyai sistem yang ada untuk memastikan gambar sentiasa terkini semudah mungkin. Jika mereka memenuhi setiap permintaan, jadwal mereka akan hancur. Walaupun begitu, jika anda kecewa dengan paparan Google Earth anda dan dahagakan lebih banyak data terkini, ada kemungkinan terdapat lebih banyak data terkini dan anda tidak melihatnya.

Ini mungkin terdengar pelik, tetapi periksa imejan "bersejarah" untuk menangkap gambar yang lebih baru. Google tidak selalu meletakkan citra terkini di bahagian utama aplikasi. Kadang-kadang mereka meletakkan gambar yang sedikit lebih tua di bahagian utama dan meletakkan gambar terkini dalam citra sejarah. Kadang-kadang gambar yang sedikit lebih tua dianggap lebih tepat seperti dalam keadaan pasca Katrina New Orleans. Google telah mengemas kini bandar itu tepat setelah bencana. Mereka kemudian mengembalikan gambar bandar sebelum bencana. Gambar-gambar ini dianggap lebih "tepat" ketika kota itu mulai dibangun kembali dan kehancuran yang ditunjukkan tepat setelah banjir sebenarnya adalah gambaran yang kurang berguna daripada gambar sebelumnya. Sudah tentu, Google mengubah gambar kembali setelah beberapa reaksi, tetapi prinsipnya tetap ada. Sentiasa periksa gambar sejarah untuk sesuatu yang lebih terkini.