Media Sosial

Dasar Ketidakaktifan Akaun Instagram: Cara Mengelakkan Penghapusan Akaun Anda

Instagram adalah platform media sosial yang sangat popular, dan salah satu cara tetap seperti itu adalah dengan memastikan pengguna tetap aktif dan terlibat. Untuk mengekalkan asas pengguna yang aktif, Instagram menggunakan dasar menghapus semua akaun yang tidak aktif yang memenuhi kriteria tertentu.

Dasar Ketidakaktifan Akaun Instagram: Cara Mengelakkan Penghapusan Akaun Anda

Ini bermakna anda mesti berhati-hati dengan profil Instagram anda, kerana anda mungkin kehilangan semua catatan anda dengan tidak cukup kerap masuk. Dasar ini mempengaruhi semua orang, tidak kira seberapa popular akaun mereka atau berapa banyak siaran yang mereka ada.

Tetapi berapa banyak masa yang diperlukan untuk Instagram untuk menyatakan akaun tidak aktif? Apa yang sebenarnya dipertimbangkan oleh Instagram semasa menentukan sama ada akaun harus dihapus atau tidak? Artikel ini akan menyelami dasar Inaktiviti Instagram dengan lebih mendalam.

Bagaimanakah Akaun Bendera Instagram Tidak Aktif?

Instagram mempunyai banyak dasar yang ketat dalam perjanjian pengguna yang diberikan semasa membuat akaun. Pengguna yang tidak mematuhi polisi akan menghadapi pelbagai hukuman.

Ramai orang tidak menyedari betapa mudahnya terjebak melanggar peraturan. Instagram menjalankan algoritma kompleks yang mencari dan mengimbas kandungan, aktiviti, dan lain-lain pengguna mereka. Contohnya, Instagram boleh memadam siaran jika menunjukkan kandungan yang tidak sesuai. Walaupun anda memadamkan kandungan yang bermasalah, Instagram menyimpan semua data anda untuk kemungkinan digunakan kemudian. Mereka juga boleh menghapus akaun apa pun dengan alasan apa pun.

Akaun Instagram boleh ditandakan sebagai tidak aktif berdasarkan beberapa faktor, termasuk yang berikut:

 • Tarikh akaun anda dibuat
 • Kali terakhir anda log masuk ke akaun anda
 • Sama ada akaun anda telah berkongsi foto, video, atau cerita apa pun
 • Sama ada akaun anda menyukai foto lain
 • Sama ada akaun anda mempunyai pengikut, dll.

Berapa kerap Instagram Memadam Akaun Tidak Aktif

Bilakah Instagram akan Memadamkan Akaun Tidak Aktif?

Instagram tidak pernah membuat pernyataan yang jelas mengenai berapa banyak masa yang diperlukan sebelum akaun yang tidak aktif dihapuskan.

Walau bagaimanapun, kakitangan mendorong pengguna mereka untuk masuk dan menggunakan platform mereka sekali-sekala untuk mengelakkan risiko menghapuskan akaun mereka. Anda boleh membacanya di dasar nama pengguna Instagram yang tidak aktif.

Walaupun tidak ada pernyataan rasmi yang menyokong ini, sebilangan pengguna percaya bahawa Instagram akan menghapus akaun jika mereka benar-benar tidak aktif selama 1 hingga 2 tahun.

Bagaimana Mengelakkan Menghapus Akaun Anda?

Sekiranya anda tidak memasukkan semua itu ke Instagram dan tidak menggunakannya setiap hari tetapi anda masih mahu memastikan akaun anda tetap utuh, anda perlu terlibat dalam beberapa bentuk aktiviti.

Cara termudah untuk mengelakkan akaun anda dipadamkan adalah log masuk sesekali.

Instagram Padam Akaun Tidak Aktif

Contohnya, anda boleh log masuk ke Instagram sebulan sekali, dan akaun anda kemungkinan besar tidak akan ditandakan sebagai tidak aktif.

Sekiranya anda terus berinteraksi dengan siaran lain dengan cara apa pun, akaun anda pada asasnya kebal terhadap bendera tidak aktif.

Bolehkah Anda Mengambil Nama Pengguna Tidak Aktif?

Orang sering tidak dapat memilih nama pengguna yang mereka mahukan kerana pengguna lain telah menuntut nama tersebut. Ia sangat mengecewakan apabila anda tidak dapat menggunakan nama panggilan kegemaran anda tanpa menambahkan watak tambahan padanya.

Walau bagaimanapun, ini juga senario biasa bahawa nama pengguna yang diambil sebenarnya tidak aktif. Adakah itu bermaksud anda boleh mengambilnya?

Sekiranya anda menyedari bahawa akaun lain yang menyimpan nama pengguna yang anda inginkan tidak aktif, semua yang boleh anda lakukan ialah melaporkannya ke Instagram. Setelah kakitangan Instagram menyemak laporan anda, mereka akan memutuskan sama ada akaun tersebut harus dihapuskan atau tidak. Anda mungkin berakhir dengan nama pengguna yang selalu anda mahukan.

Tetapi Instagram memerlukan masa yang agak lama untuk menyemak laporan anda. Juga, mereka mungkin memutuskan bahawa akaun yang anda laporkan tidak aktif dan tidak boleh dihapus.

Sekiranya anda menjumpai nama pengguna yang telah diambil dan yang anda mahu gunakan, inilah yang boleh anda lakukan:

 1. Cari akaun itu periksa statusnya
 2. Periksa jumlah catatan, pengikut, dan orang yang diikuti oleh akaun
 3. Periksa gambar profil
 4. Periksa gambar yang ditandai (jika akaun tidak dikunci)

Sekiranya akaun tidak mempunyai gambar profil, catatan, pengikut, dan jika tidak mengikuti pengguna lain, anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat kes yang kuat semasa anda melaporkannya.

Akaun Tidak Aktif Instagram

Sekiranya akaun mempunyai beberapa catatan tetapi jumlahnya agak rendah, anda masih boleh meneruskan ke langkah seterusnya.

Langkah seterusnya menghendaki anda menghantar e-mel kepada Pasukan Instagram. Tulis e-mel yang menjelaskan keadaan anda dan mengapa anda ingin melaporkan akaun tertentu. Hantar e-mel ke [dilindungi e-mel]

Mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi anda mesti mendapat maklum balas dari mereka dan nama pengguna anda boleh diubah secara automatik.

Bagaimana jika saya tidak dapat log masuk?

Sekiranya anda kehilangan akses ke akaun Instagram anda kerana anda tidak lagi mempunyai maklumat masuk atau dicabul, anda mempunyai beberapa pilihan. Untuk yang terakhir, anda ingin melaporkan dan mengesahkan akaun Instagram anda untuk mendapatkannya kembali. Sekiranya anda tidak lagi mempunyai akses ke e-mel atau kata laluan anda, cubalah ini supaya anda boleh log masuk:

 • Cuba log masuk dengan nombor telefon anda
 • Cuba log masuk dengan Facebook - jika akaun dipautkan, ini akan membolehkan anda masuk semula
 • Gunakan pilihan ‘Perlu Bantuan Masuk’ dari Instagram - Isi laporan untuk akaun yang disusupi dan tunggu tindak balas e-mel yang boleh memakan masa beberapa jam.
 • Cuba dapatkan semula akses ke akaun e-mel anda
 • Minta rakan mencari nama pengguna anda dari akaun mereka

Langkah-langkah keselamatan akaun Instagram boleh menyebabkan masalah jika anda lupa kelayakan log masuk anda, atau anda tidak lagi mempunyai akses ke kaedah pengesahan yang anda tambahkan ke akaun anda. Walaupun Sokongan Instagram mendapat rap buruk (tidak ada nombor telefon yang boleh anda hubungi dan melibatkan menunggu e-mel respons), ada baiknya menghubungi mereka untuk mendapatkan bantuan dalam mendapatkan akaun anda.

Ingatlah untuk Log Masuk

Sekiranya anda tidak mahu kehilangan akaun Instagram anda, ingatlah nasihat dari artikel ini. Ringkasnya, jangan lupa log masuk ke akaun Instagram anda sekali-sekala dan seperti beberapa catatan. Sekiranya anda ingin mengambil nama pengguna akaun yang tidak aktif dan menetapkannya sebagai milik anda, peluang anda lebih baik jika akaun tersebut tidak aktif, dan akaun anda cukup aktif dan mempunyai banyak pengikut.

Ada petua, trik, atau pertanyaan mengenai dasar tidak aktif akaun Instagram? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.