Hiburan

Berapa kerapkah Peta Google dikemas kini? Bilakah Kemas Kini Seterusnya?

Pernahkah anda melihat rumah atau sekolah anda atau tempat menarik lain di Peta Google, memperbesar dan berseru, "Hai! Bukan seperti itu sekarang! " Mungkin anda memasang atau membuang kolam renang, atau bangsal merah tua jiran anda yang terbakar dua tahun lalu — namun terdapat pemandangan lama di tempat penginapan ini. Ada apa dengan itu? Peta Google tidak dikemas kini dalam masa nyata, atau bahkan dengan kekerapan yang banyak. Sebenarnya, untuk beberapa tempat, peta mungkin sudah lama tidak digunakan! Ramai orang tertanya-tanya berapa kerap Google Maps mengemas kini dan bagaimana untuk mengetahui kapan ia akan dikemas kini seterusnya untuk tempat tertentu. Artikel ini membincangkan bagaimana Peta Google, Google Earth, dan Google Street View berfungsi dan berapa kerap dikemas kini.

Berapa kerapkah Peta Google dikemas kini? Bilakah Kemas Kini Seterusnya?

Memahami Peta Google

Sebelum mengetahui kekerapan Peta Google dikemas kini, anda perlu memahami cara kerjanya — sekurang-kurangnya sedikit. Peta Google adalah sebahagian daripada program "Google Earth" yang lebih besar dan merupakan bahagian yang paling biasa digunakan di Google Earth. Syarikat, laman pelancongan, dan lain-lain melampirkan peta ke laman web mereka untuk menunjukkan lokasi mereka dan bagaimana menuju ke sana. Peta Google memberikan petunjuk untuk membantu memenuhi keperluan perjalanan anda.

Peta Google merangkumi citra Google Earth dan menambah jalan-jalan raya dan lebuh raya kerana itulah tujuan utamanya — untuk membantu membimbing anda ke destinasi anda. Peta Google juga memperbesar lebih banyak daripada Bumi, ke bahagian kecil bandar. Semakin banyak anda mengezum masuk, semakin banyak jalan yang anda lihat. Imej canggih yang dibuat oleh Google Earth, seperti yang dibahas lebih lanjut di bawah, memberikan hasil yang bersih ketika melakukan zoom ke jalan tertentu. Walaupun Peta tidak; menunjukkan gambar sebenar dan menunjukkan citra garis untuk jalan raya, ia berfungsi dengan baik. Dari sudut ini, terserah kepada Google Street View untuk menguruskan perinciannya, yang dibincangkan lebih lanjut di bawah.

Bilakah Peta Google Dikemas kini?

Google tidak mempunyai jadual kemas kini yang tetap untuk Peta Google, atau jika berlaku, maklumat tersebut tidak akan disampaikan kepada umum. Walau apa pun, kekerapan kemas kini bergantung pada bahagian dunia mana yang dicitrakan dari pengumpulan data empirikal. Sudah tentu, banyak kawasan digambarkan pada masa yang sama. Di bahagian kecil benua Amerika Syarikat, kemas kini berlaku sekerap setiap minggu. Untuk tempat yang lebih terpencil, frekuensi boleh menjadi perlahan seperti beberapa bulan, tahun, atau lebih lama lagi. Walau apa pun, intinya adalah anda tidak dapat mengetahui bila kawasan anda akan dikemas kini di Peta Google, walaupun anda dapat melihat ke mana jalan Street View seterusnya—Perincian lebih lanjut mengenai perkara itu kemudian.

Menurut The Google Earth Blog pada tahun 2016, semakin banyak tempat, semakin kerap dikemas kini. Bandar seperti New York, Washington D.C., Los Angeles, dan kawasan metro penting lain di A.S. melihat lebih banyak kemas kini daripada bandar kecil. Kawasan luar bandar, termasuk sebahagian besar Amerika Syarikat di luar pesisir, dikemas kini pada skala yang lebih perlahan, hanya apabila sesuatu dianggap cukup penting untuk dikemas kini. Sebagai contoh, jika pembangunan tanah baru tumbuh dengan puluhan rumah yang pernah ada ladang, Google akan mengemas kini bahagian peta ini dengan cepat untuk memastikan bahawa mereka menawarkan pengguna bukan hanya kemampuan untuk melihat apa yang ada di sekitar mereka tetapi juga baru alamat rakan mereka.

Perkara yang lebih kecil, termasuk contoh seperti kumpulan baru anda, tidak dianggap cukup penting bagi Google untuk mengemas kini kandungannya. Ini masuk akal, terutamanya mengingat seberapa sering berbilion orang di seluruh dunia mengubah kediaman atau halaman belakang mereka. Bagaimanapun, kawasan-kawasan tersebut tidak berfungsi sebagai keperluan perjalanan.

Memahami Google Earth

Google Earth menggunakan fotografi berasaskan satelit dari NASA dan satelit Landsat 8 Survey Geologi A.S. (USGS) A.S. Alat-alat ini menawarkan pandangan yang sangat terperinci yang meliputi hampir seluruh permukaan planet ini. Google mengakses gambar-gambar ini dan menggunakan algoritma yang canggih untuk mengesan penutup awan dan menggantikan kawasan yang mendung dengan rakaman sebelumnya untuk mendapatkan pandangan dunia yang tidak terganggu. Semua maklumat ini dimasukkan ke dalam salinan Google Earth Engine, yang merangkum semua data dan membuat peta.

Program Landsat dibiayai oleh pemerintah, tetapi data yang dikumpulkannya tersedia untuk seluruh dunia. Para saintis, penyelidik, kumpulan persekitaran, dan pekerja Google hanyalah beberapa orang yang mengakses maklumat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bumi dan bagaimana ia berubah dari masa ke masa. Menurut Google, data yang mereka kumpulkan dari program Landsat berjumlah hampir satu petabyte atau 700 trilion piksel. Diperlukan hampir satu bilion monitor komputer 1280 × 960 untuk memaparkan keseluruhan peta sekaligus!

Berapa kerap Google Maps dikemas kini dan bila akan dikemas kini seterusnya2

Memahami Google Street View

Seperti program Peta Google biasa, Google tidak melepaskan jadual kemas kini yang tepat untuk Google Street View. Seperti dengan Peta, kekerapan Street View dikemas kini bergantung pada kawasan tempat anda tinggal. Google sentiasa mengemas kini kawasan metro kerana pergantian bangunan, restoran, syarikat dan banyak lagi. Namun, jika anda tinggal di kawasan luar bandar, sering kali tidak perlu mengemas kini Street View sehingga beberapa tahun berlalu. Ingat bahawa Street View melibatkan kenderaan penuh yang dilengkapi dengan peralatan kamera bernilai ribuan dolar yang menyusuri jalan raya, jadi jangan terkejut jika Street View hanya dikemas kini setiap setengah dekad — atau lebih lama di kawasan kejiranan anda.

Jadual Google untuk Street View

Walaupun anda tidak dapat memperoleh jadual tertentu kapan dan di mana Street View akan menangkap gambar dari tanah, anda dapat melihat kawasan yang dijadwalkan muncul di laman web Google Maps Street View tertentu. Halaman ini merupakan petunjuk yang baik untuk mengetahui lokasi Google Street View dan seterusnya. Inilah cara menggunakannya.

  1. Akses laman web Google Maps Street View.
  2. Tatal ke bawah sedikit dan anda akan melihat bahagian dengan bulan dan tahun semasa. Pilih negara dari "Dropdown" pilihan untuk melihat apa yang akan diimbas oleh Google seterusnya menggunakan kereta mereka yang dilengkapi teknologi.
  3. Klik "Ketahui lebih lanjut" untuk memecahkan jadual lebih jauh ke kawasan tertentu, seperti bandar di A.S.

Maklumat yang diberikan hanya turun ke peringkat bandar, dan jadual merangkumi julat bulanan untuk setiap kawasan. Walau apa pun, Google Street View tidak akan memberitahu anda bahagian bandar mana yang akan diperbaharui, tetapi anda sekurang-kurangnya melihat jangka masa umum.

Ciri Pengemaskinian Lain di Peta Google

Google menambahkan satu ciri pada masa lalu yang disebut "Berbagi Lokasi" yang membolehkan anda berkongsi lokasi anda dengan rakan dan menjejaki rakan secara real-time ketika mereka berkongsi lokasi mereka dengan anda. Peta Google juga menambahkan kandungan seperti sokongan pemain muzik bersepadu (Spotify, Apple Music, dll.), Speedometer, dan pelaporan kemalangan untuk membantu menjadikan platform lebih kuat daripada sebelumnya. Ciri-ciri ini dikemas kini secara berkala.

Tambahan yang lebih berguna ialah kemampuan mencari tempat letak kereta di bandar anda. Semasa dalam perjalanan, anda akan melihat ‘P’ bulat di pelbagai titik di peta. Tindakan ini menunjukkan tempat letak kenderaan untuk membimbing anda dengan selamat. Selain itu, ikon lain juga muncul di laluan anda, seperti laporan kemalangan, perangkap kelajuan, pembinaan, dan juga jalan memutar. Ciri-ciri ini juga dikemas kini, dan mereka melakukannya hampir berulang kali setiap hari kerana orang berinteraksi dengan Peta setiap hari.

Sebagai penutup, Google Earth, Maps, dan Street View semuanya bekerjasama untuk menyampaikan lokasi yang dapat dilihat. Peta dan Paparan Jalan menyediakan pemetaan jalan bersepadu dan situasi terkini untuk membantu membimbing anda ke destinasi anda dengan lebih mudah. Street View menguraikan Peta menjadi lebih terperinci untuk melihat pemandangan seolah-olah anda berjalan di jalan, dan walaupun anda tidak dapat memperoleh jadual yang tepat untuk kapan lokasi atau harta tanah digambarkan di Street View, paling tidak, Anda dapat melihat kawasan dijadualkan berdasarkan jarak bulanan. Untuk Google Earth dan Peta, anda tidak dapat melihat bentuk jadual apa pun untuk menerima paparan terkini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found