Internet

Apa itu Fail JAR dan Cara Membukanya

Biasanya, membuka balang adalah masalah kekuatan kasar atau mengetuk tepi penutup pada kaunter dapur. Dalam kes fail JAR, ia lebih banyak terlibat.

Apa itu Fail JAR dan Cara Membukanya

Jadi apa itu fail JAR dan bagaimana anda boleh membukanya? Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Apa itu Fail JAR?

Fail .jar adalah fail pakej Java. Ia serupa dengan fail ZIP di Windows di mana koleksi fail dan sumber dikumpulkan ke dalam satu fail untuk pengangkutan atau pemasangan yang mudah. Pakej ini biasanya serba lengkap dan akan merangkumi semua yang diperlukan untuk membuat pakej tersebut dapat digunakan sesuai tujuannya.

Java sama sekali berbeza dengan JavaScript dan semua kesamaannya adalah namanya. Java adalah bahasa pengaturcaraan sementara JavaScript terutama merupakan bahasa pengaturcaraan web yang keluar pada waktu yang sama dan berinteraksi dengan HTML dan CSS. Mereka tidak sama, potongan ini hanya berkaitan dengan Java dan bukan JavaScript.

Java adalah bahasa pengaturcaraan yang diciptakan oleh Oracle pada tahun 90-an dan telah wujud selama lebih dari 20 tahun. Ia mempunyai dua bahagian, runtime yang berfungsi seperti yang dapat dijalankan di komputer anda dan plug-in yang berfungsi dalam penyemak imbas untuk melakukan tindakan.

Untuk menjalankan fail Java di komputer anda, anda perlu memasang Java Runtime Environment (JRE) agar dapat membuka dan menjalankan file .jar. Jangka waktu Java adalah pakej kecil yang ditulis di Java yang sering bekerja dengan penyemak imbas atau aplikasi untuk melakukan tugas seperti memainkan video.

Adakah Java Tidak Selamat?

Java tidak mempunyai reputasi yang baik kerana dianggap penuh dengan lubang keselamatan, ini hanya separuh benar. Jalankan waktu Java baik dan tidak mempunyai kerentanan yang ketara. Plugin Java sebaliknya mempunyai masalah. Menurut kebanyakan pakar keselamatan, pemalam penyemak imbas Java hanya boleh digunakan apabila benar-benar diperlukan.

Java memberi kuasa kepada telefon, komputer, peranti IoT, permainan, aplikasi perusahaan dan pelbagai jenis perkara. Anda akan kagum dengan seberapa luas Java, yang juga mengapa ia kelihatan tidak aman. Semakin produktif bahasa OS, aplikasi, atau pengaturcaraan, semakin besar kemungkinannya akan disasarkan untuk potensi eksploitasi dan kerentanan, hanya meminta Android, Microsoft, dan Facebook.

Sekiranya anda ingin masuk ke dalam pengaturcaraan atau ingin menggunakan aplikasi Java di komputer anda, aplikasi ini biasanya selamat. Seperti mana-mana program, ia bergantung sepenuhnya pada kemahiran pengaturcara. Java sendiri, sebagai bahasa pengaturcaraan tidak selamat. Hanya versi pemalam penyemak imbas Java yang dianggap tidak selamat.

Nasib baik, kami tidak menggunakan pemalam Java untuk membuka fail .jar. Kami menggunakan Java Runtime Environment.

Cara Membuka Fail JAR

Untuk membuka dan menggunakan fail .jar, anda perlu memasang Java Runtime Environment di komputer anda.

 1. Muat turun dan pasang JRE terus dari Java di sini. Butang Muat turun Laman Utama Java
 2. Pilih fail .jar anda dan pilih buka atau klik dua kali.

Apa yang berlaku seterusnya bergantung pada bagaimana fail .jar dibuat. Sekiranya ia adalah file yang dapat dieksekusi, program akan dijalankan seperti file Windows.exe. Apa sahaja fail yang dirancang untuk dilakukan akan berlaku setelah anda membuka atau mengklik dua kali. Sekiranya fail .jar adalah perpustakaan, anda akan dapat membukanya dan melihat kandungannya.

Anda dapat melihat apakah alat pemampatan pilihan anda dapat mengekstrak fail .jar juga jika anda tidak mahu memasang JRE. Ini hanya akan berfungsi jika fail .jar adalah fail perpustakaan, yang tidak akan anda ketahui sehingga anda mencuba.

 1. Klik kanan fail .jar anda dan pilih Buka dengan. Menu Windows dilanjutkan
 2. Kemudian, pilih alat pemampatan pilihan anda, WinZip, 7-zip, WinRAR atau apa sahaja.
 3. Benarkan fail diekstrak dan semak isi kandungannya.

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda boleh memilih cara membuka fail .jar.

 1. Klik butang Mula Windows dan pilih Tetapan. Menu Mula Windows
 2. Sekarang, pilih Aplikasi. Menu Tetapan Windows
 3. Kemudian, klik pada Aplikasi lalai. Aplikasi Lalai 2
 4. Seterusnya, tatal ke bawah dan pilih Pilih aplikasi lalai mengikut jenis fail. Aplikasi Lalai
 5. Tatal ke .jar dan pilih kotak di sebelah kanan.
 6. Akhirnya, pilih Platform Java atau alat pemampatan pilihan anda.

Mulai sekarang, setiap kali anda mengklik dua kali fail .jar, fail tersebut akan dibuka menggunakan program yang anda pilih. Ingat, fail .jar terdapat dalam dua jenis, eksekusi dan perpustakaan. Sekiranya anda memilih alat pemampatan seperti WinZip sebagai aplikasi lalai anda dan fail .jar boleh dilaksanakan, ia tidak akan dijalankan tetapi terbuka. Ini mungkin bukan tingkah laku yang anda mahukan.

Anda juga dapat membuka fail .jar menggunakan PowerShell.

 1. Buka folder yang mengandungi fail .jar.
 2. Kemudian, tahan Pergeseran dan klik kanan di tempat kosong dalam folder itu.
 3. Sekarang, pilih Buka Windows PowerShell di sini.
 4. Taip 'java -jar [nama fail] .jar', Tanpa tanda petik, dan tekan Masukkan. Di mana anda melihat [nama fail], ubah ke nama sebenar fail. Tetingkap PowerShell

Sekiranya anda memasang JRE, arahan akan membuka fail .jar seperti yang anda harapkan.

Membuka dan Menggunakan Fail Jar

Menggunakan fail .jar sama sekali tidak rumit. Seperti kebanyakan perkara di komputer, anda hanya memerlukan aplikasi tulis atau perintah untuk menjalankannya. Jadi itulah asas fail JAR dan cara membukanya.

Semoga ia membantu! Jangan ragu untuk berkongsi idea atau komen di bawah.