PC & Mudah Alih

Cara Menambah Kekaburan pada Gambar dengan Paint.NET

Walaupun kebanyakan jurugambar mungkin lebih berminat untuk meminimalkan kabur pada foto, kabur dapat menjadi efek yang baik untuk diterapkan dalam beberapa gambar. Contohnya, kabur adalah kesan yang berkesan dalam tangkapan aksi atau gambar yang merangkumi subjek gerakan. Oleh itu, beberapa pakej perisian penyuntingan gambar merangkumi pilihan kabur. Editor Paint.NET percuma, untuk Windows 7, 8 dan 10, adalah salah satu yang mempunyai beberapa pilihan kabur yang berguna untuk anda mengedit gambar.

Cara Menambah Kekaburan pada Gambar dengan Paint.NET

Menambah Motion Blur pada Gambar

Pertama, jika anda mempunyai beberapa tangkapan aksi, cuba tambahkan sedikit kabur gerakan untuk memberi kesan pergerakan dan kepantasan. Inilah kesan melintang objek yang bergerak pantas. Buka gambar di Paint.NET untuk mengedit dan klik Kesan > Kekaburan. Itu akan membuka submenu yang merangkumi pilihan kesan kabur Paint.NET. Pilih Gerakan kabur dari sana untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah.

kabur cat.net

Tetingkap di atas mempunyai dua pilihan utama untuk kesannya. Pertama, seret Jarak bar untuk meningkatkan atau mengurangkan kesan kabur. Menggerakkan bar ke paling kanan akan menjadikan gambar tidak fokus sepenuhnya. Saya mengesyorkan menetapkan bar pada nilai antara 40 hingga 60 untuk menjaga foto dengan jelas, tetapi juga meningkatkan kesan kabur gerakan seperti di bawah.

cat.net kabur2

Kemudian seret Sudut bulatan untuk mengubah arah kesan kabur gerakan. Ini harus sesuai dengan arah keseluruhan subjek. Oleh itu, jika subjek menuju ke kiri dalam gambar, sesuaikan sudut ke arah yang lebih mudah pada bulatan untuk jejak kabur kiri ke kanan.

The Gerakan kabur pilihan menggunakan kesan pada gambar penuh termasuk latar belakang apabila anda mempunyai satu lapisan. Walau bagaimanapun, anda juga dapat menerapkan kesannya pada bahagian depan gambar dengan menghilangkan latar belakang seperti yang tercakup dalam panduan ini. Ini memerlukan anda memotong kawasan gambar dan kemudian menetapkan dua lapisan untuknya.

cat.net kabur4

Apabila anda telah membuang latar belakang dengan Tongkat sihir pilihan, gunakan pengeditan kabur pada gambar dan klik Lapisan >Import Dari Fail. Pilih untuk membuka gambar asal sebelum anda menyuntingnya dengan disertakan latar belakang. Pilih gambar di bahagian atas tetingkap Lapisan (tekan F7 untuk membuka), dan klik Alihkan Lapisan ke Bawah butang di sana. Kawasan latar depan yang kabur kemudian akan bertindih dengan latar seperti di bawah.

cat.net kabur3

Kesan Zoom Blur

Zum Kabur adalah pilihan yang menggunakan gerakan kabur ke arah luar dari titik tengah gambar. Jadi ini adalah kesan yang dapat anda gunakan dengan berkesan pada gambar yang mempunyai titik fokus yang kuat. Sebagai contoh, anda boleh menambahkannya ke foto bunga seperti gambar di bawah.

kabur cat.net5

Anda boleh klik Kesan >Kekaburan > Zum Kabur untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah. Tingkap merangkumi gambar kecil gambar. Klik kiri dan seret salib kecil pada lakaran kecil untuk memindahkan kedudukan zum kabur ke titik fokus dalam foto. Selalunya lebih baik menjaga kesan zoom dekat dengan pusat foto.

kabur cat.net6

Kemudian seret Jumlah Zum slider bar untuk mengkonfigurasi jumlah zum. Seret gelangsar bar ke kanan lebih jauh untuk meningkatkan kesan zum. Sekiranya anda menyeret bar ke nilai sekitar 70, anda mungkin mempunyai output lebih seperti yang ditunjukkan di bawah. Oleh itu, kesan ini tentu dapat menambahkan lebih banyak tenaga dan daya hidup pada foto.

cat.net kabur7

Tambah Radial Blur pada Foto

The Kabur Radial pilihan adalah versi bulat kesan kabur gerakan yang lebih linear. Oleh itu, jika anda menangkap subjek dalam foto dengan jalur yang lebih bulat, seperti bunga api berputar dalam gambar di bawah, ini mungkin kesan yang baik untuk diterapkan. Ini boleh menjadi kesan yang baik untuk apa sahaja yang berputar.

cat.net kabur8

Pilih Kesan > Kekaburan dan Kabur Radial untuk membuka tetingkap alat di bawah. Pertama, gerakkan pusat kesan ke kedudukan subjek utama dalam gambar dengan menyeret salib pada lakaran kecil. Atau anda boleh menyeret bar Pusat atas dan bawah untuk menggerakkannya kiri / kanan dan atas / bawah.

cat.net kabur14

Tingkap juga merangkumi Sudut bulatkan untuk anda menyesuaikan kesan dengan lebih lanjut. Semakin tinggi nilai sudut yang anda pilih di sini, semakin tidak fokus gambar menjadi. Sekiranya anda memilih nilai yang lebih tinggi, gambar akan menjadi tidak fokus sepenuhnya. Oleh itu, lebih baik tidak memilih nilai lebih daripada lima untuk mengekalkan kejelasan dalam foto.

cat.net kabur9

Menambah Focal Point Blur pada Gambar

The Tumpuan pilihan mengaburkan gambar di sekitar titik fokus pusat sehingga kawasan gambar tetap fokus. Paint.NET tidak memasukkan ini di antara pilihan lalai, tetapi anda boleh menambahkan pemalam Focal Point dari halaman ini. Klik ikon Zip pada halaman tersebut untuk menyimpan foldernya yang dimampatkan. Kemudian buka zip folder yang dimampatkan dengan membukanya dan memilih File Explorer Ekstrak semua pilihan. Ekstrak semua pemalam Paint.NET ke folder Effect perisian.

Kemudian buka Paint.NET, dan anda boleh mengklik Kesan >Kekaburan dan Tumpuan untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Pertama, pilih kawasan gambar untuk terus fokus dengan menyeret dua gelangsar bar Focal Point ke kiri dan kanan. Seret Saiz Kawasan Fokus slider bar ke kanan lebih jauh untuk memperluas bahagian gambar yang tetap fokus.

cat.net kabur10

The Faktor Kabur dan Had kabur bar menyesuaikan jumlah kabur di sekitar titik fokus. Seret kedua bar ke kanan untuk meningkatkan kesan kabur dalam gambar. Maka anda boleh mempunyai output yang setanding dengan yang di bawah.

cat.net kabur11

Kesan Kekaburan Fragment

The Serpihan pilihan adalah satu lagi kesan kabur yang menarik. Ini menampakkan serpihan gambar daripada yang asal. Oleh itu, ia mengaburkan gambar dengan berkesan dengan beberapa salinan gambar. Untuk menerapkan penyuntingan ini, pilih Kesan >Kekaburan dan Serpihan untuk membuka tetingkap alat.

cat.net kabur12

The Kiraan Fragmen bar menyesuaikan bilangan salinan yang ditempatkan di atas yang asal. Seret gelangsar bar ini ke kanan lebih jauh untuk menambah bilangan serpihan.

Namun, itu sama sekali tidak akan memberi kesan pada gambar jika Jarak slider bar berada di paling kiri. Oleh itu, anda harus menggerakkan gelangsar bar ke kanan lebih jauh untuk meningkatkan jarak antara serpihan dalam foto. Maka gambar akan semakin kabur seperti di bawah.

cat.net kabur13

Di bawah pilihan tersebut terdapat juga Putaran bulatan. Seret garis di sekeliling bulatan untuk mengkonfigurasi sudut serpihan gambar. Sebagai contoh, nilai 90 akan menggerakkan serpihan secara langsung ke atas foto.

Itu hanya beberapa kesan kabur Paint.NET. Dengan pilihan tersebut, anda boleh menambahkan beberapa kesan menarik pada gambar. Mereka bagus untuk meningkatkan ilusi gerakan dalam gambar dan untuk menambahkan sedikit pizazz pada gambar yang membosankan.