Alat

Cara Mengaktifkan AirDrop

Sistem pertukaran fail dan data secara percuma dan selamat antara peranti mudah alih adalah sasaran perbahasan yang berterusan. Masalahnya terletak pada menyeimbangkan tiga kriteria: keselamatan, kemudahan penggunaan, dan kecepatan pemindahan. Salah satu penyelesaian terbaik setakat ini adalah rangkaian ad-hoc mudah alih, seperti AirDrop Apple.

Cara Mengaktifkan AirDrop

Anda sudah tahu bahawa AirDrop adalah ciri yang sangat berguna dan anda akan belajar bagaimana menggunakannya dalam artikel ini. Proses mengaktifkannya serupa untuk pengguna iPhone dan iPad, dan arahan ini akan berfungsi pada kedua-dua peranti. Cara mengaktifkan AirDrop pada Mac anda akan dilindungi secara berasingan.

Mengaktifkan AirDrop pada iPhone dan iPad

AirDrop pada dasarnya membuat sambungan Wi-Fi antara peranti anda dan orang yang berada di hujung penerima. Kedua-dua peserta perlu mengaktifkan AirDrop mereka untuk menggunakan rangkaian. Apabila anda mengaktifkan fitur pada peranti anda, anda akan memilih siapa yang akan menghantar fail kepada anda. Anda hanya boleh melekat pada kenalan anda atau memilih semua orang. Terdapat trend orang yang menghantar AirDrops yang tidak diingini, jadi lebih selamat hanya menerima pemindahan dari kenalan.

Pastikan Bluetooth dan Wi-Fi anda diaktifkan, kemudian ikuti langkah-langkah berikut untuk mengaktifkan AirDrop:

  1. Leret ke atas dari bawah skrin anda untuk mengakses "Pusat Kawalan" anda.
  2. Ketik butang "AirDrop". Pada beberapa model, seperti iPhone XR, pertama-tama Anda akan mengakses tetapan sambungan dengan menekan dan menahan kad rangkaian yang mengandungi pilihan Wi-Fi dan Bluetooth.
  3. Anda harus melihat menu dengan pilihan untuk diterima dari "Hanya Kenalan" atau "Semua Orang." Pilih yang anda mahu gunakan.

Sekiranya Penerimaan Tidak dipilih dan anda tidak dapat mengubahnya, anda perlu menyesuaikan tetapan privasi anda. Pergi ke "Sekatan Kandungan & Privasi" dalam tetapan anda dan lihat di "Aplikasi yang Dibolehkan". Pastikan AirDrop dibenarkan.

Anda juga boleh melakukan operasi ini dari tetapan umum anda. Cari pilihan AirDrop dan periksa pilihan penerimaan yang anda mahukan.

Pilihan AirDrop

Sekarang, anda boleh menghantar dan menerima fail melalui AirDrop, dan fail tersebut akan tetap diaktifkan sehingga anda memilih untuk melumpuhkannya. Untuk membalikkan proses, ikuti langkah yang sama tetapi pilih "Menerima Mati" dalam pilihan.

Mengaktifkan AirDrop pada Mac Anda

Untuk menggunakan AirDrop pada Mac anda, anda perlu menjalankan sistem operasi Mac OS X Lion atau yang lebih baru. AirDrop juga berfungsi di seluruh platform, yang membolehkan anda menghantar dan menerima fail dari komputer ke telefon bimbit dan sebaliknya. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengaktifkan AirDrop pada Mac:

  1. Akses Pencari anda dengan mengklik ikon di kiri bawah skrin anda.
  2. Klik pada tag "Airdrop" di menu pilihan sebelah kiri. Di bahagian bawah tetingkap AirDrop, anda boleh memilih siapa yang akan menerima AirDrops.

makrop

Pada tetingkap AirDrop, anda akan melihat kenalan anda yang boleh anda kongsi fail dan juga peranti lain yang menggunakan AirDrop dalam jangkauan. Sekarang setelah anda mengaktifkan AirDrop, inilah masanya untuk belajar menggunakannya.

Berkongsi Dengan AirDrop

Menerima fail dengan AirDrop sebenarnya tidak memerlukan banyak tindakan dari pihak anda. Sebarang fail yang anda terima melalui AirDrop secara automatik diletakkan di folder Muat turun anda di macOS. Pada peranti mudah alih anda, anda boleh mengakses fail AirDropped melalui aplikasi yang berkaitan untuk jenis fail tersebut — anda akan menemui gambar di galeri foto dan sebagainya.

Untuk menghantar fail melalui AirDrop, anda perlu memenuhi beberapa syarat terlebih dahulu. Pastikan anda berada dalam jangkauan Wi-Fi dan Bluetooth (Bluetooth tidak digunakan untuk mengirim fail tetapi perlu untuk membuat sambungan). Matikan hotspot peribadi dan minta si penerima juga mematikannya, kerana ini akan mengganggu protokol sambungan.

Pada ketika ini, anda perlu memeriksa tetapan AirDrop. Sekiranya penerima menetapkan AirDrop mereka ke Kenalan Saja, maka anda mesti berada dalam senarai kenalan mereka agar mereka dapat menerima fail dari anda. Sekiranya itu bukan pilihan, anda boleh meminta mereka menukar tetapan mereka untuk menerima AirDrops dari semua orang.

iphone

Ketika Anda sudah siap, pilih file apa pun di aplikasi apa pun dan kemudian ketuk butang "Share". Dalam pilihan perkongsian fail, anda akan melihat senarai orang yang boleh anda hantar fail melalui AirDrop. Sebarang aplikasi yang mempunyai pilihan Share akan membolehkan anda menggunakan AirDrop.

AirDroping Beberapa Kebenaran

Mengaktifkan AirDrop adalah proses yang sangat mudah. Yang harus anda lakukan ialah mengakses Pusat Kawalan anda pada peranti mudah alih anda dan ketik ikon AirDrop. Pada Mac, anda akan menemui pilihan AirDrop di Finder.

Sebaik sahaja anda terbiasa berkongsi fail dengan AirDrop, ini akan membuat anda berharap teknologi jenis ini ada di semua platform yang tersedia. Mungkin tidak lama lagi.

Jenis perkongsian fail apa yang anda gunakan sebelum memulakan AirDropping? Menurut anda berapa lama sehingga protokol rangkaian jenis ini menjadi standard untuk perkongsian fail? Ceritakan pengalaman anda dengan AirDrop dalam komen.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found