Permainan

Cara Menambah Permainan ke Perpustakaan Discord

Discord adalah salah satu yang paling popular (jika tidak yang paling popular) aplikasi komunikasi untuk pemain. Ini menawarkan sejumlah besar manfaat dan pilihan berguna untuk pemain dan dibina untuk berfungsi di latar belakang, dengan lancar, dengan permainan apa pun.

Cara Menambah Permainan ke Perpustakaan Discord

Biasanya, Discord akan mengenali permainan yang baru dipasang dan memaparkannya di bahagian Perpustakaan di tab Laman Utama. Walau bagaimanapun, beberapa permainan tidak akan berada di sana dan, pada hari yang salah, ia boleh menjengkelkan, walaupun itu bukan masalah besar dalam skema besar perkara.

Tidak setuju

Pertama dan terpenting, Discord adalah aplikasi komunikasi. Ini ditujukan terutamanya kepada pemain, tetapi komuniti lain telah diketahui menggunakannya. Sebagai contoh, banyak permulaan crypto (blockchain) beralih ke aplikasi sembang ini kerana tidak mempunyai had jumlah pengguna yang hadir setiap saluran dan kerana sangat mudah untuk disederhanakan, lengkap dengan larangan dan laporan yang berfungsi dengan lancar.

Yang dikatakan, Discord digunakan terutamanya oleh komuniti permainan. Ini adalah tempat untuk berkoordinasi menggunakan pelayan peribadi yang dilengkapi dengan pilihan perbualan suara dan teks, yang dirancang untuk berfungsi di latar belakang semasa anda bermain permainan kegemaran anda. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, populariti Discord meroket, terutamanya disebabkan oleh permainan popular seperti PUBG dan Minecraft. Tidak ada cara yang lebih mudah untuk berkomunikasi ke seluruh pelayan daripada menggunakan aplikasi Discord.

Apa yang pada dasarnya Discord lakukan adalah memasukkan ciri papan mesej, lobi sembang, dan sembang VoIP ke dalam satu persekitaran. Ia terdapat dalam versi mudah alih dan desktop.

perselisihan

Aktiviti Permainan Discord

Discord tidak mempunyai perpustakaan. Apa yang ada ialah Aktiviti Permainan. Fungsi ini memungkinkan orang lain mengetahui permainan mana yang Anda mainkan dan bahkan menyimpan daftar permainan yang pernah Anda mainkan sebelumnya.

Semasa permainan berjalan pada perangkat yang sama dengan Discord, Discord harus menunjukkan permainan secara automatik di bahagian ‘Activity Activity’. Aplikasi ini dapat mengesan sebarang proses yang sedang berjalan pada peranti anda dan menunjukkan permainan yang sedang anda mainkan.

Untuk melihat Aktiviti Permainan anda di Discord, lakukan ini:

 1. Mulakan permainan anda dan buka Discord.
 2. Klik pada roda Tetapan di sudut kiri bawah.
 3. Klik pada ‘Activity Game’.

 4. Permainan yang anda mainkan sekarang akan muncul secara automatik.
 5. Tatal ke bawah untuk melihat senarai permainan yang pernah anda mainkan sebelumnya.

Sekiranya anda ingin melihat permainan apa yang dimainkan orang lain, klik ‘Friends’ di sudut kanan atas Discord. Kemudian, lihat rakan anda dan permainan yang sedang mereka mainkan.

Sudah tentu, pengguna sentiasa dapat mematikan status ini dan kami akan menunjukkan cara melakukannya di bawah. Tetapi, jika permainan anda tidak ditunjukkan dengan sebab tertentu, anda boleh menambahkan permainan kegemaran anda ke Discord.

Cara Mengubah Aktiviti Permainan

Walaupun Discord tidak memberi kita pilihan Perpustakaan, ia memberi kita pilihan Aktiviti Permainan. Nasib baik, kita dapat menjadikan status itu mengatakan apa sahaja yang kita mahukan!

Sekiranya Perpustakaan permainan anda tidak menunjukkan permainan yang anda mainkan, anda boleh menambahkannya dengan mudah. Ini caranya:

 1. Buka Discord pada peranti anda dan buka permainan yang sedang anda mainkan.
 2. Klik pada ikon Tetapan Pengguna di sudut kanan bawah.
 3. Tatal ke bawah dan klik pada ‘Activity Activity’.

 4. Klik pautan hiper ‘Tambahnya’ di bawah Aktiviti Permainan.

 5. Pilih permainan anda dari senarai juntai bawah.

 6. Klik ‘Add Game’ di sudut kanan bawah tetingkap pop timbul.

Ini adalah proses yang sangat mudah yang hanya memerlukan beberapa minit. Anda boleh menggunakan ini untuk bermain-main dengan rakan anda atau menyembunyikan permainan yang sebenarnya anda mainkan juga!

Cara Mematikan Aktiviti Permainan

Terdapat banyak sebab anda mungkin mahu menyembunyikan aktiviti semasa anda dari orang lain. Sama ada anda memerlukan rehat dari bermain dengan pemain permainan tertentu, atau anda bermain permainan yang anda tidak mahu ada yang tahu, anda boleh menyembunyikan Aktiviti Permainan anda di Discord.

Yang perlu anda buat hanyalah membuka Discord dan ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada Seting cog di sudut kiri bawah.

 2. Klik pada ‘Activity Game’.

 3. Matikan pilihan di sebelah ‘Paparkan permainan yang sedang berjalan sebagai mesej status.’

Mematikan pilihan ini bermaksud orang lain tidak akan melihat permainan apa yang sedang anda mainkan. Sudah tentu, anda juga boleh mematikan status dalam talian anda dengan mengklik avatar Discord anda di sudut kanan bawah.

Soalan Lazim

Saya tidak melihat ‘Activity Game’ dalam Discord. Apa yang sedang berlaku?

Pilihan ‘Activity Game’ hanya tersedia dalam aplikasi Discord. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas web, anda tidak akan melihat ‘Game Activity’.

Sekiranya anda mencari pilihan ini, anda perlu menggunakan aplikasi desktop.

Bolehkah saya menambahkan permainan ke Discord pada aplikasi mudah alih?

Tidak. Versi aplikasi mudah alih Discord hanya membolehkan anda menghidupkan atau mematikan aktiviti permainan anda. Tetapi, ia tidak membolehkan anda menambahkan permainan yang sedang anda mainkan.

Perpustakaan Discord

Walaupun Perpustakaan Discord tidak akan mengesan semua permainan yang ada, ia biasanya berfungsi untuk majoriti. Walaupun permainan tidak dapat dikesan, menambahkannya ke status "sedang bermain" anda hanya dengan beberapa klik lagi.

Apa yang paling anda sukai mengenai Discord dan Discord Nitro? Adakah anda kerap menggunakan Perpustakaan? Adakah anda perlu menambahkan permainan ke status "sedang bermain" anda? Bincangkan perkara ini dan semua yang lain yang berkaitan dengan Pertikaian dan permainan di bahagian komen di bawah.