PC & Mudah Alih

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google

Slaid Google menawarkan pengguna alat percuma dan sangat serba boleh untuk membuat persembahan yang menarik. Namun, untuk menarik perhatian khalayak anda sepenuhnya, slaid ringkas mungkin tidak mencukupi. Memperbanyakkan persembahan Google Slaid anda dengan penambahan audio pasti akan memberi kesan yang lebih berkesan bagi penonton anda. Di bawah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan muzik ke Slaid Google untuk meningkatkan persembahan anda.

Sebelum Kita Bermula

Untuk menggunakan Slaid Google, anda memerlukan Akaun Google yang aktif. Sekiranya anda belum memilikinya, anda boleh membuatnya secara percuma dengan pergi ke halaman pendaftaran mereka.

Seterusnya, anda juga memerlukan akaun Google Drive untuk menyimpan persembahan Google Slaid dan fail audio yang akan anda gunakan dalam kaedah yang disenaraikan di bawah. Pendaftaran untuk Drive juga percuma dan boleh dibuat melalui halaman pendaftaran Google Drive mereka. Pastikan kedua-dua akaun disediakan sebelum anda meneruskan.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google

Terdapat beberapa cara pengguna dapat menambahkan muzik ke persembahan Slaid Google mereka. Oleh kerana Google telah mengembangkan perkhidmatan ini, semakin mudah dilakukan. Kami akan menyenaraikan semua kaedah yang mungkin di sini dan anda boleh memilih kaedah yang sesuai untuk anda.

Masukkan Audio

Keupayaan untuk memasukkan audio adalah tambahan yang lebih baru pada pilihan ciri Slaid Google. Ini adalah kaedah termudah untuk menambahkan muzik ke persembahan anda menggunakan Google Slides. Ini dapat dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Slaid Google pada masa ini hanya menerima fail audio .mp4 dan .wav. Sekiranya anda sudah mempunyai fail yang ingin anda gunakan, muat naik ke akaun Google Drive anda.

 2. Buka Slaid Google.

 3. Cari dan buka persembahan yang ingin anda tambahkan audio. Sekiranya anda ingin membuatnya dari awal, klik pada "+ Gambar kosong" pada tab "Persembahan Baru".

 4. Klik "Masukkan" dari menu atas.

 5. Klik "Audio" dari senarai juntai bawah.

 6. Anda akan ditunjukkan tetingkap yang mengandungi semua fail audio yang boleh digunakan pada masa ini di Google Drive anda. Tatal ke bawah untuk mencari audio yang ingin anda gunakan. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan nama fail anda di bar carian, kemudian klik pada ikon kaca pembesar. Sebaik sahaja anda menemui fail anda, klik padanya.

 7. Klik pada butang "Pilih" di sudut kiri bawah tetingkap.

 8. Audio anda kini harus disematkan dalam persembahan anda. Anda boleh mengklik dan menyeret ikon audio untuk meletakkannya di mana sahaja yang anda mahukan.

Pilihan Main balik Audio

Semasa menambahkan muzik menggunakan kaedah "Insert Audio", anda diberi beberapa pilihan praktis yang dapat anda gunakan untuk menentukan bagaimana muzik itu sendiri akan dimainkan. Pilihan ini dapat diakses di menu sebelah kanan ketika anda mengklik ikon audio yang dimasukkan pada slaid itu sendiri. Pilihan ini adalah:

 1. Mula Main di Klik - Ini bermaksud muzik hanya akan dimainkan setelah anda mengklik tetikus anda semasa persembahan dibuka. Ini adalah idea yang baik jika anda tidak mahu memainkan muzik dengan segera dan mahu

  beberapa saat untuk mendapatkan beberapa mata sebelum audio mula dimainkan.

 2. Mula Main Secara Automatik - Ini bermaksud muzik akan mula dimainkan dengan segera semasa anda membuka persembahan anda.

 3. Volume Slider - Ini membolehkan anda mengawal kelantangan muzik.

 4. Sembunyikan Ikon Semasa Mempersembahkan - Pilihan ini membolehkan pengguna menyembunyikan ikon audio setiap kali persembahan dimainkan. Berguna semasa anda menetapkan audio untuk dimainkan secara automatik semasa slaid dimulakan.

 5. Gelung Audio - Ini membolehkan pemutaran berterusan audio yang dimasukkan semasa persembahan sedang dimainkan.

 6. Stop on Slide Change - Setelah menghidupkannya, muzik akan segera dihentikan apabila anda menukar ke slaid lain.

 7. Alat Penyuntingan Format Ikon - Pilihan lain yang tersedia dapat mengubah ukuran, warna, bentuk, dan ketelusan ikon audio. Perubahan penyuntingan terutama bersifat visual dan hanya mempengaruhi ikon dan bukan audio.

Video YouTube

Sebelum pilihan "Masukkan Audio" dilaksanakan, salah satu kaedah memasukkan muzik ke dalam slaid adalah menghubungkannya ke video YouTube. Ini masih merupakan kaedah yang sesuai bagi mereka yang memiliki video dalam pikiran, dan tidak benar-benar ingin menghadapi masalah membuat fail audio untuk dimuat ke Google Drive. Kaedah untuk melakukan ini adalah seperti berikut:

 1. Cari video YouTube yang ingin anda gunakan. Tetap terbuka pada penyemak imbas anda.

 2. Buka fail Google Slide yang ingin anda tambahkan audio, atau buat dari awal dengan mengklik "+ Kosong."

 3. Klik "Masukkan" di menu atas.

 4. Klik "Video" dari senarai juntai bawah.

 5. Buka tab dengan video YouTube dan salin URL video. Ini akan berada di kotak alamat di bahagian atas skrin.

 6. Kembali ke tab Slaid Google dan klik "By URL" di tetingkap.

 7. Tampal di alamat URL.

 8. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan bar carian di sebelah kanan ikon YouTube pada "Cari" untuk mencari video yang mungkin ingin anda gunakan. Juga, jika anda mempunyai video di Google Drive yang ingin anda gunakan, klik pada pilihan Google Drive sebagai gantinya.

 9. Klik "Pilih" di sudut kiri bawah.

 10. Anda boleh mengubah ukuran video dengan mengklik dan menyeret di sudut. Anda boleh mengubah posisinya dengan mengklik dan menyeret ketika tetikus anda berubah menjadi anak panah putih di atas salib.

 11. Perhatikan bahawa video itu sendiri akan dimainkan semasa persembahan. Sekiranya anda hanya mahukan audio dan bukan video, cuba buat sekecil mungkin untuk menyembunyikan main balik.

Pilihan Pautan Video

Seperti main balik audio, ada beberapa pilihan yang tersedia ketika menggunakan video sebagai muzik latar anda. Anda boleh mengaksesnya dari menu sebelah kanan dengan mengklik pada video yang disisipkan.

 1. Mainkan Pada Klik - Ini bermaksud bahawa video akan mula dimainkan apabila anda mengklik tetikus anda semasa persembahan sedang dimainkan.

 2. Mainkan Secara Automatik - Ini bermaksud bahawa video akan mula dimainkan secara automatik semasa persembahan dibuka.

 3. Mainkan Manual - Ini bermaksud bahawa anda perlu mengklik video itu sendiri untuk mula memainkan muzik.

 4. Start At / End At - Ini membolehkan anda menentukan titik di mana video akan bermula atau berhenti dimainkan.

 5. Bisukan Audio - Ini akan memainkan video tetapi tidak akan memainkan audio.

 6. Alat Kedudukan Video - Membolehkan anda mengedit ukuran dan kedudukan video. Tidak ada pilihan untuk membuat video telus seperti alat penyunting audio.

Perhatikan bahawa tidak seperti menggunakan "Insert Audio", tidak ada pilihan untuk menggulung video, jadi anda perlu mengklik video itu lagi untuk memainkannya semula, atau memasukkan video ke slaid lain. Anda boleh mengatasi masalah ini dengan menggunakan video yang lebih panjang.

Pautan yang Boleh Dikongsi

Sebelum kedatangan ciri "Masukkan Audio", ini adalah satu-satunya cara untuk menambahkan muzik di Google Slaid tanpa menggunakan video. Ini tidak digunakan secara meluas saat ini, kerana sudah usang oleh utiliti "Masukkan Audio", tetapi masih berfungsi. Kaedah ini diperincikan di bawah:

 1. Pastikan audio yang anda mahu gunakan ada di Google Drive anda.

 2. Buka persembahan Slaid Google anda.

 3. Klik "Masukkan" dari menu atas.

 4. Klik "Gambar" atau "Kotak Teks."

 5. Masukkan kotak Imej atau Teks pada persembahan anda.

 6. Klik kanan pada objek yang anda masukkan dan klik pada "Pautan."

 7. Buka Google Drive anda, kemudian cari fail audio anda. Klik kanan padanya.

 8. Klik "Dapatkan Pautan" dari menu pop timbul.

 9. Klik "Salin Pautan" dari tetingkap pop timbul.

 10. Kembali ke Slaid Google dan tampal pautan di kotak pautan.

 11. Klik "Terapkan."

 12. Semasa persembahan dimainkan, klik pada pautan gambar atau kotak teks. Secara default, ini akan membuka penyemak imbas yang akan memainkan fail audio terpaut anda.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google Semasa Membuat Persembahan

Fail audio dan objek media lain hanya dapat ditambahkan pada persembahan semasa penyuntingan. Semasa fail Slaid sedang dimainkan, hanya pilihan main balik yang tersedia dan media tambahan tidak dapat ditambahkan secara langsung.

Sekiranya anda ingin mempunyai pilihan untuk memainkan pelbagai media semasa persembahan sedang berlangsung, buat persembahan Slaid lain dengan semua fail yang ingin anda gunakan dan mainkan pada tab penyemak imbas yang lain. Anda kemudian boleh beralih antara dua fail apabila perlu.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google untuk Semua Slaid

Sekiranya anda ingin memainkan satu keping audio sahaja sepanjang keseluruhan persembahan, pastikan bahawa togol "Berhenti pada Slide Change" tidak dicentang ketika Anda menggunakan "Insert Audio Feature." Sekiranya anda menghidupkan audio awal, maka ia akan terus dimainkan sehingga anda mencapai akhir persembahan anda. Namun, perhatikan bahawa jika anda mempunyai fail audio lain yang tersemat di slaid lain, kedua-dua fail akan dimainkan secara serentak.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google pada Windows, Mac, dan Chromebook

Tidak kira sama ada sistem operasi Windows atau Mac OS, semua kaedah yang disenaraikan di atas akan tersedia untuk anda gunakan. Perkara yang sama juga berlaku semasa menggunakan Chromebook. Slaid Google tidak bergantung pada sistem dan tidak memerlukan pemasangan untuk dijalankan. Ia beroperasi sepenuhnya dalam talian dan tidak akan berubah dalam fungsi tidak kira sistem apa yang anda gunakan. Rujuk kaedah yang disenaraikan di atas untuk memasukkan audio ke dalam persembahan Slaid Google anda semasa menggunakan komputer.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google di Android

Walaupun Slaid Google juga tersedia untuk peranti mudah alih, alat penyuntingan untuk peranti ini sangat terhad. Tidak ada pilihan "Sisipkan Audio" atau "Sisipkan Video" jika Anda membuat slaid pada perangkat Android. Tetapi jika anda mahu, anda masih boleh menggunakan pilihan "Pautan yang Boleh Dikongsi". Untuk membuat ini:

 1. Buka aplikasi Google Slides dan buka atau buat persembahan tayangan slaid.

 2. Ketuk butang “+” di sudut kanan atas skrin.

 3. Ketuk "Teks" atau "Bentuk", kemudian letakkan di slaid.

 4. Minimumkan aplikasinya dan buka Google Drive. Cari fail audio yang ingin anda gunakan.

 5. Ketuk ikon tiga titik di sebelah kanan fail audio dan ketuk "Salin pautan" pada menu pop timbul.

 6. Kembali ke Slaid Google, kemudian ketik dan tahan pada kotak teks atau bentuk yang anda masukkan.

 7. Ketuk ikon tiga titik di sebelah kanan menu pop timbul dan ketuk "Masukkan Pautan."

 8. Ketik dan tahan pada kotak teks.

 9. Ketik "Tampal."

 10. Ketuk ikon "Periksa" di sudut kanan atas skrin.

 11. Pautan audio kini harus dilekatkan pada slaid.

Perhatikan bahawa tidak ada pilihan penyuntingan audio di telefon bimbit. Untuk memainkan fail, ketuk bentuk atau kotak teks untuk membuka pautan. Secara lalai, ia akan dimainkan pada tab penyemak imbas lain.

Cara Menambah Muzik ke Slaid Google di iPhone

Oleh kerana aplikasi mudah alih Google Slides tidak bergantung pada sistem, kaedah yang digunakan untuk Android di atas juga berlaku untuk iPhone.

Alat yang Sangat Berguna

Kemas kini "Sisipkan Audio" telah memudahkan pengguna untuk memperagakan persembahan mereka yang hambar. Meningkatkan minat dan interaksi penonton adalah kaedah terbaik untuk memastikan bahawa apa sahaja yang disajikan dalam tayangan slaid akan diingati selepas itu. Mengetahui cara menambahkan muzik ke Slaid Google adalah alat yang sangat berguna dalam mempromosikan penyimpanan data.

Adakah anda mempunyai petua dan trik lain untuk menggunakan audio untuk Slaid Google? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.