PC & Mudah Alih

Cara Melaraskan Sensitiviti Tetikus di Windows 10

Tidak mungkin menggunakan PC tanpa beberapa komponen tambahan dipasang ke komputer anda. Monitor adalah suatu keharusan, kerana anda tidak dapat mengawal apa-apa di komputer anda tanpa melihat menu dan program. Pembesar suara juga penting, terutamanya jika anda merancang untuk menonton Netflix di komputer baru anda. Dan kami tidak dapat melupakan tetikus dan papan kekunci, kerana tanpanya, anda tidak akan dapat menggunakan komputer anda sama sekali. Walaupun komputer riba mungkin mempunyai komponen ini di dalam casisnya, jika anda menggunakan komputer desktop, ini adalah keperluan mutlak sebelum anda dapat bangun dan berjalan dengan peranti anda.

Cara Melaraskan Sensitiviti Tetikus di Windows 10

Walaupun anda menggunakan komputer riba, tetikus luaran bukanlah perkara buruk untuk digunakan. Tidak seperti pad sentuh, tetikus jauh lebih tepat, membolehkan anda melakukan tugas yang tidak anda mahukan pad sentuh. Dari permainan hingga bekerja di Photoshop, tetikus adalah alat yang sangat penting bagi sesiapa sahaja yang berusaha meningkatkan pengalaman pengkomputeran mereka.

Sudah tentu, hanya membeli tetikus tidak mencukupi. Tikus adalah alat yang halus, dan anda perlu menyesuaikan tetapan pada PC anda agar semuanya berfungsi dengan betul. Sekiranya PC anda terasa lambat kerana kepekaan tetikus, menyesuaikan tetapan tetikus anda adalah cara terbaik untuk menjadikan Windows 10 lebih cepat dan lebih pantas daripada sebelumnya. Mari lihat cara menyesuaikan kepekaan tetikus anda menggunakan Windows 10.

Kaedah 1 - Menggunakan Panel Kawalan

Sebilangan besar ciri yang boleh anda gunakan terdapat di Panel Kawalan, begitu juga tetapan tetikus. Anda boleh menggunakan ciri Windows asli untuk menetapkan kelajuan penunjuk anda, kelajuan mengklik dua kali, dan bahkan menukar butang utama pada tetikus anda. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Tekan Menang + R kekunci bersama untuk membuka kotak Run. Taip “KawalDan tekan Masukkan apabila anda melihat pop timbul Panel Kawalan. Anda juga boleh mengakses panel kawalan dari menu Mula.

  Kawal

 2. Apabila Panel Kawalan dibuka, pilih Perkakasan dan Bunyi. Kemudian, pilih Tetikus bawah Peranti dan Pencetak.

  Tetikus

 3. The Sifat Tetikus tingkap akan terbuka. The Butang tab membolehkan anda menukar butang utama pada tetikus anda dan menetapkan kelajuan klik dua kali.

  Tetingkap tetikus tetikus

 4. Klik pada Pilihan Penunjuk tab untuk mengakses tetapan kepekaan tetikus. The Gerak slaid membolehkan anda mengubah kelajuan penunjuk anda sesuka hati. Gerakkan slaid ke kiri atau kanan sehingga anda mendapat kepekaan yang anda mahukan. Anda juga boleh mencentang kotak yang tertera Tingkatkan ketepatan penunjuk untuk meningkatkan ketepatan penunjuk anda.

  Tingkatkan ketepatan penunjuk

 5. Anda juga dapat menyesuaikan roda tetikus anda dengan menambah atau mengurangi jumlah garis yang anda lompat ketika menatal. Buka Roda bahagian dan masukkan berapa baris yang anda mahu langkau pada satu masa di Tatal menegak kotak.

  Tatal menegak

Sekiranya anda masih tidak berpuas hati dengan peningkatan sensitiviti tetikus, anda boleh mencuba menggunakan kaedah berikut.

Kaedah 2 - Menggunakan Registry Editor

Editor Pendaftaran juga dapat membantu anda meningkatkan kepekaan tetikus anda, tetapi sedikit lebih teknikal dan rumit. Anda juga harus sangat berhati-hati ketika membuat perubahan kerana anda akhirnya dapat merosakkan fail sistem anda jika anda mengubah file registri yang salah.

Anda perlu mencari fail yang mengendalikan tetapan kelajuan tetikus dan meningkatkan kepekaan sejauh mungkin. Sekiranya anda menaikkan nilai di atas tahap yang disyorkan, tetikus anda sebenarnya akan menjadi lebih perlahan daripada sebelumnya.

Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Tekan Menang + R kunci bersama untuk mengakses kotak Run. Taip “regeditDan tekan Masukkan. Apabila arahan Kawalan Akaun Pengguna muncul, klik Ya, dan Editor Pendaftaran akan dibuka.

 2. Pilih Fail di sudut kiri atas tetingkap dan pilih Eksport untuk membuat sandaran pendaftaran anda jika sesuatu bercampur. Dengan cara itu, anda sentiasa dapat memulihkan registri hingga ke tahap ini dan membatalkan sebarang kesilapan yang mungkin anda buat.

 3. Di tetingkap kiri Editor Registry, cari baris ini: Komputer> HKEY_CURRENT_USER> Panel Kawalan> Tetikus.

 4. Apabila anda mencapai fail pendaftaran, gerakkan kursor anda ke sebelah kanan dan pilih Kelajuan Tetikus. Apabila tetingkap terbuka, tulis nombornya 2 di mana ia mengatakan Data nilai dan Klik okey untuk menyimpan perubahan.

 5. Seterusnya, cari dan pilih Ambang Tetikus1, tukar Data nilai ke 0, dan klik okey.

 6. Perkara terakhir yang harus anda buat ialah memilih Tetikus Tetikus2, sekali lagi, tetapkan Data nilai ke 0, dan kemudian klik okey.

 7. Sekiranya anda menyelesaikan setiap langkah, kepekaan tetikus anda harus ditetapkan ke nilai maksimum. Tutup Editor Registry dan mulakan semula PC anda agar perubahan tersebut berlaku.

Kaedah 3 - Menggunakan Butang DPI Tetikus

Secara teknikal, kaedah ini adalah yang paling mudah, tetapi tidak mungkin jika anda tidak mempunyai butang DPI pada tetikus anda. Ciri ini terdapat pada tikus permainan, tetapi kebanyakan tikus pejabat tidak dilengkapi dengan butang DPI.

Menggunakan Butang DPI Tetikus

Bergantung pada tetikus anda, butang DPI mempunyai antara 3 dan 7 mod yang berbeza. Sensitiviti tetikus bergantung pada berapa titik per inci (DPI) yang dihasilkan laser pada tetikus anda. Tikus permainan bermula dengan 700-800 DPI dan boleh memiliki hingga 3000-4500 DPI. Tekan butang DPI sambil menggerakkan penunjuk sehingga anda mencapai kelajuan yang anda mahukan.

Soalan Lazim

Bagaimana anda menukar saiz penunjuk tetikus?

Terdapat beberapa cara untuk mengubah ukuran penunjuk tetikus di komputer anda, mari kita mulakan.

1. Buka menu Mula dan klik Tetapan untuk membuka menu. Menu Mula Windows

2. Kemudian, klik pada Kemudahan Akses.

Menu Tetapan Windows

3. Sekarang, di dalam menu sebelah kiri, klik Penunjuk tetikus.

Menu Kemudahan Akses

4. Dari sini, sesuaikan penunjuk tetikus ke ukuran yang anda inginkan dengan menggunakan Tukar ukuran penunjuk gelangsar.

Tukar gelangsar Saiz Pointer

Sedia, Mantap, PERGI!

Sekarang setelah anda mengetahui tiga cara berbeza untuk mengubah kepekaan tetikus anda di Windows 10, anda sudah bersedia untuk menunjukkan kemahiran menavigasi dan mensasarkan anda. Semasa menggunakan kaedah kedua, pastikan untuk membuat titik pemulihan untuk pendaftaran PC anda sekiranya anda tidak sengaja mencampurkan fail pendaftaran.

Kaedah apa yang anda gunakan untuk mengubah kepekaan tetikus anda? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.