Permainan

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Minecraft di Windows 10

Adakah anda mengalami kegagapan yang menakutkan ketika bermain Minecraft di Windows 10? Sekiranya anda mendapati bahawa permainan anda tidak mengalir sebagaimana mestinya, RAM anda atau lebih tepatnya, kekurangannya mungkin menjadi penyebabnya.

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Minecraft di Windows 10

Artikel ini akan melihat bagaimana mengetahui bagaimana jika anda mempunyai RAM yang mencukupi untuk menjalankan Minecraft di Windows 10 dan bagaimana mendapatkan lebih banyak jika anda memerlukannya. Jadikan stutter dan layar beku sebagai masa lalu dengan memberikan permainan lebih banyak RAM untuk digunakan semasa anda bermain.

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Minecraft di Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk memperuntukkan lebih banyak RAM untuk permainan Minecraft anda. Sebelum anda memulakan, ada baiknya anda mengetahui berapa banyak RAM yang anda ada di komputer anda. Sekiranya anda tidak tahu cara melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke menu Mula dan pilih "menu Tetapan" atau pilih ikon roda gigi.

 2. Pilih butang "Sistem" dan kemudian pilih "Tentang" dari panel sebelah kiri.

 3. Di bawah "Spesifikasi Peranti", periksa RAM yang Dipasang.

Anda mesti melihat dua angka di bawah RAM yang Dipasang. Gambar pertama menunjukkan kepada anda apa yang dipasang di komputer anda dan nombor dalam kurungan adalah RAM yang tersedia untuk digunakan.

Menurut Microsoft Store, anda memerlukan RAM minimum 4 GB untuk menjalankan Minecraft untuk Windows 10. Memori yang disyorkan adalah 8 GB untuk pengalaman permainan yang optimum.

Sekiranya anda mempunyai sistem RTX, anda beruntung. Permainan ini mempunyai sokongan rasmi untuk kad grafik RTX, tetapi anda memerlukan 8 GB RAM untuk menjalankan permainan.

Sebagai catatan penting:

Sekiranya anda mempunyai Minecraft untuk Windows 10 (iaitu Bedrock Edition), ia secara automatik memperuntukkan RAM mengikut keperluan permainan anda. Versi Java permainan membolehkan anda mengubah peruntukan RAM. Kedua-duanya boleh dimainkan pada Windows 10 sehingga sedikit membingungkan.

Oleh itu, mari kita lihat mendedikasikan lebih banyak RAM untuk Minecraft…

Sekiranya anda mempunyai Minecraft versi Java, lihat langkah-langkah di bawah ini untuk memperuntukkan RAM melalui Minecraft Launcher:

 1. Lancarkan Minecraft Launcher.

 2. Pergi ke tab "Pemasangan" untuk permainan.

 3. Cari pilihan "Pelepasan terbaru" atau buat pemasangan khas baru.

 4. Pilih tiga titik mendatar di sebelah butang "Main" (jika anda menggunakan versi terbaru).

 5. Pilih "Edit" dari menu lungsur turun.

 6. Di tetingkap seterusnya, pergi ke "Lebih Banyak Pilihan" dan cari kotak teks "JVM Arguments" berhampiran bahagian bawah.

 7. Anda mencari bahagian kod yang bertuliskan “Xmx [nombor] G" Ini adalah jumlah RAM yang diperuntukkan.

 8. Tukar nombor di Xmx [nombor] G ke RAM yang ingin anda peruntukkan. Contohnya, jika anda mempunyai Xmx4G ini bermaksud bahawa anda mempunyai 4 GB RAM yang diperuntukkan untuk permainan. Tukar kepada Xmx8G jika anda mahu 8GB RAM sebagai gantinya.

 9. Tekan butang "Simpan" dan lancarkan permainan.

Sebagai peraturan umum, anda tidak akan mahu memperuntukkan lebih daripada separuh RAM yang ada untuk Minecraft. Hanya kerana anda memperuntukkan sejumlah RAM untuk permainan tidak semestinya permainan akan menggunakan semua itu untuk permainan. Ini hanya meningkatkan kumpulan RAM yang tersedia untuk diambil.

Perlu diingat bahawa anda harus mengulangi langkah-langkah ini untuk setiap pemasangan Minecraft di pelancar anda jika anda ingin memainkan versi yang berbeza.

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Pelayan Minecraft di Windows 10

Mendedikasikan lebih banyak RAM ke pelayan Minecraft mungkin terdengar seperti proses yang rumit, tetapi anda boleh membuat perubahan ini dalam beberapa langkah mudah. Cukup ikuti arahan di bawah untuk memulakan:

 1. Pergi ke direktori pelayan Minecraft. Folder yang mempunyai fail Minecraft_server.exe. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, cari "pelayan Minecraft" di komputer anda.
 2. Tekan butang "Rumah" dan kemudian "Item Baru".
 3. Pergi ke "Dokumen Teks". Tujuannya adalah untuk membuat dokumen teks baru di direktori pelayan.
 4. Tampal atau taipkan perkara berikut:

  Java -Xmx ## M -Xmx ## M -exe Minecraft_Server.exe -o benar

  Jeda

  Gantikan # # dengan nilai yang ingin anda peruntukkan dalam MB. Oleh itu, RAM 2Gb adalah 2048.

 5. Pergi ke "Fail" dan "Simpan Sebagai ..."
 6. Tukar jenis fail menjadi "Semua Fail".
 7. Masukkan nama fail sebagai "pelancar pelayan fail".
 8. Tukar jenis peluasan kepada .bat.

Fail baru kini menjadi pelancar pelayan Minecraft anda. Untuk menjalankannya dengan peruntukan baru anda, klik dua kali pada fail tersebut.

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Minecraft 1.15.2

Memperuntukkan lebih banyak RAM ke versi Minecraft yang berbeza adalah proses yang mudah. Lihat langkah-langkah di bawah untuk mengubah peruntukan RAM untuk 1.15.2 dan versi lain dari Minecraft menggunakan Minecraft Launcher.

 1. Lancarkan Minecraft menggunakan ikon pelancar.

 2. Pergi ke tab "Pemasangan".

 3. Pilih versi yang ingin anda ubah.

 4. Pilih tiga titik mendatar di sebelah butang "main" hijau untuk membuka menu lungsur.

 5. Pilih "Edit" dari menu.

 6. Cari kotak teks yang disebut "JVM Arguments".

 7. Cari bahagian skrip yang mengatakan -Xmx [nombor] G. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 2GB RAM yang diperuntukkan, ia akan dinyatakan -Xmx2G.

 8. Tukar nombor menjadi jumlah RAM baru yang ingin anda gunakan.

 9. Simpan perubahan dan lancarkan permainan.

Cara Membersihkan RAM pada Windows 10

Memulakan semula komputer anda adalah salah satu kaedah termudah untuk membersihkan RAM pada Windows 10. Data dan program / proses lama yang disimpan di latar belakang boleh menggunakan RAM tanpa anda sedari. Memulakan semula komputer boleh, pada dasarnya, membersihkan papan tulis dengan bersih.

Cara Mengoptimumkan RAM pada Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk memastikan RAM anda dioptimumkan pada Windows 10. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba sekiranya anda melihat komputer anda berjalan agak lembap:

1. Kosongkan Cache Anda

Kadang-kadang anda hanya perlu melakukan sedikit pengemasan untuk komputer anda. Memegang maklumat cache dapat membantu memuatkan semula halaman dengan lebih cepat, tetapi ia juga menggunakan RAM untuk dikekalkan. Sekiranya anda mendapati komputer anda tidak berjalan pada kelajuan optimum, anda mungkin ingin mencuba membersihkan cache anda.

2. Mengemas kini Perisian

Versi aplikasi dan perisian yang lebih lama mungkin memerlukan lebih banyak memori untuk diproses daripada yang sepatutnya. Memastikan semua perisian dan aplikasi anda terkini dapat membantu memastikan setiap perisian berjalan pada kelajuan optimum dengan kesan RAM minimum.

3. Pantau dan Selenggara Proses Anda

Anda mungkin tidak menyedari berapa banyak RAM yang digunakan oleh aplikasi tertentu ketika mereka berjalan di latar belakang. Sebaiknya periksa secara berkala untuk memastikan anda tidak mempunyai vampir RAM ini yang menyedut nyawa dari ingatan anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan tepat berapa banyak memori yang digunakan pada komputer anda, buka Pengurus Tugas dengan menekan "Ctrl + Alt + Delete" secara serentak dan pergi ke tab "Proses". Di ruangan Memori, anda dapat mengenal pasti penyebab RAM ini dan menghapusnya mengikut keperluan.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Memori Maya pada Windows 10

Adakah anda menerima mesej dari komputer anda yang memberitahu bahawa anda kekurangan memori maya? Sekiranya ada, salah satu cara termudah untuk mendapatkan lebih banyak memori maya adalah melalui menu "Tetapan".

 1. Pergi ke menu "Tetapan".

 2. Pilih butang "Sistem" dan kemudian "Tentang" di panel sebelah kiri.

 3. Klik "Maklumat sistem" di bawah bahagian "Tetapan berkaitan".
 4. Pilih "Tetapan sistem lanjutan" dari pilihan di panel sebelah kiri.

 5. Di tetingkap baru, pergi ke tab "Lanjutan" dan pilih "Tetapan".

 6. Pilih tab "Lanjutan" sekali lagi dan pergi ke bahagian yang disebut "Memori maya."

 7. Pilih butang "Ubah".

 8. Hapus centang pada kotak yang bertuliskan, "Urus ukuran fail paging secara automatik untuk semua pemacu."

 9. Turun ke pilihan "Ukuran Tersuai" dan pilih.

 10. Masukkan parameter untuk ukuran awal dan maksimum (dalam MB) untuk fail paging.

 11. Tekan butang "Tetapkan".

 12. Sahkan dengan menekan butang "Ok" dua kali.

 13. Mulakan semula komputer anda.

Sebelum anda melalui jalan ini, anda harus tahu bahawa mengubah tetapan ini boleh menyebabkan masalah serius pada cara komputer anda berjalan jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan. Gunakan langkah-langkah ini sebagai langkah terakhir atau berbincang dengan pakar sebelum mencubanya sendiri.

Cara Memperuntukkan Lebih Banyak RAM ke Minecraft di Pelancar

Mendedikasikan lebih banyak RAM ke Minecraft melalui pelancar semudah menukar nombor. Ikuti langkah di bawah untuk memperuntukkan lebih banyak RAM:

 1. Buka Pelancar Minecraft.

 2. Pergi ke tab "Pemasangan".

 3. Klik versi yang ingin anda ubah.

 4. Pilih tiga titik mendatar putih di sebelah butang "Main" hijau.

 5. Pilih "Edit" dari menu lungsur turun.

 6. Tatal ke bawah dan cari kotak teks yang disebut "JVM Arguments".

 7. Cari bahagian skrip ini:

  -Xmx [nombor] G

  Angka tersebut menunjukkan jumlah GB yang sudah dikhaskan untuk Minecraft. Jadi, jika anda sudah mempunyai 2GB RAM yang diperuntukkan untuk Minecraft, ia akan mengatakan "Xmx2G" Untuk menukar jumlah RAM, cukup ganti nombornya.

 8. Simpan perubahan dan lancarkan permainan.

Cara Memeriksa Berapa Banyak RAM Minecraft Yang Digunakan di Windows 10

Anda dapat mengetahui berapa banyak RAM Minecraft yang digunakan dalam masa nyata dengan Task Manager di Windows 10. Sekiranya anda memerlukan penyegaran semula, ini adalah cara anda mengakses Task Manager:

Tekan Control + Alt + Delete

ATAU

Klik kanan pada ikon menu Start dan pilih "Task Manager"

Tab proses menunjukkan semua perisian dan aplikasi yang berjalan di komputer anda pada masa itu. Oleh itu, mengaksesnya semasa menjalankan Minecraft dapat menunjukkan kepada anda dalam masa nyata berapa banyak memori yang diambil oleh permainan. Cukup lihat di bawah ruangan Memori untuk melihatnya dalam megabait.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa Banyak RAM yang Diperlukan Minecraft?

Pada sistem 64-bit, keperluan RAM minimum untuk Minecraft adalah 4 GB untuk menjalankan permainan asas dan peruntukan RAM yang disarankan adalah 8GB. Sudah tentu, jika mod berjalan anda bersama permainan asas, anda memerlukan lebih banyak RAM untuk menyokongnya.

Utamakan RAM Anda

Memaksimumkan peruntukan RAM Minecraft anda mungkin kelihatan seperti idea yang bagus pada masa itu tetapi ingatlah bahawa itu adalah kos setiap aplikasi lain di komputer anda. Itulah sebabnya, sebagai peraturan umum, kebanyakan pemain tidak memasukkan lebih dari separuh RAM yang tersedia ke dalam permainan.

Sekiranya anda mencari lebih banyak RAM, cari perisian dan aplikasi tersembunyi yang berjalan di latar belakang. Mereka mungkin memakan RAM anda tanpa anda sedari. Melumpuhkannya atau menutupnya sebelum menjalankan Minecraft dapat meningkatkan prestasi permainan secara eksponensial.

Berapa banyak RAM yang anda peruntukkan untuk Minecraft untuk Windows 10? Adakah anda mendapati bahawa anda memerlukan lebih banyak ketika menggunakan mod untuk permainan? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.