PC & Mudah Alih

Cara Melaraskan Sensitiviti Tetikus di MacBook

Pengguna MacBook cenderung menyukai rupa dan nuansa peranti mereka. Segala-galanya Apple kelihatan begitu lancar dan lancar. Tetapi apa yang berlaku apabila tetikus Macbook anda terlalu halus? Anda boleh menembak kursor anda di separuh skrin sambil cuba meletakkannya di ikon kecil sistem, dan hilang sepenuhnya. Sekiranya ini adalah keadaan anda, anda mungkin kecewa.

Cara Melaraskan Sensitiviti Tetikus di MacBook

Sebilangan orang suka kursornya bergerak sangat perlahan, sementara yang lain suka mengatur kepekaannya secara maksimum. Semuanya bergantung pada tabiat anda dan untuk apa anda menggunakan tetikus. Mengubah kepekaan pada komputer Mac anda adalah mudah dan mudah. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana melakukannya dan membuat beberapa penyesuaian lain tanpa aplikasi.

Membuat Perubahan Tetikus pada Mac

Anda boleh mengubah kelajuan tetikus, arah tatal, dan kelajuan klik kanan pada sistem operasi Mac tanpa banyak kerumitan. macOS mempunyai salah satu tetapan paling mudah digunakan, dan hanya memerlukan beberapa klik untuk mengubah sesuatu. Inilah yang harus anda lakukan untuk menyesuaikan ciri tetikus anda:

 1. Klik pada ikon Apple di sudut kiri atas skrin.
 2. Pilih "Keutamaan Sistem" di menu lungsur.

 3. Pilih "Tetikus" di tetingkap yang muncul.

 4. Klik "Titik & Klik" untuk mengakses tetapan penunjuk tetikus.
 5. Tandakan kotak yang bertuliskan "Arah menatal: semula jadi" jika anda mahu tetikus tetikus mengikut arah jari anda.
 6. Kotak kedua, "Klik sekunder," membolehkan mengklik kanan, jadi teruskan dan tandakan juga.
 7. Klik anak panah kecil tepat di bawah "Klik sekunder" untuk memilih butang tetikus yang ingin anda gunakan sebagai utama. Anda boleh membiarkannya seperti sedia ada atau menukar dua butang. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukannya dengan tetikus bukan Apple.
 8. Gerakkan slaid "Speeding Tracking" ke kiri atau kanan untuk mengatur kelajuan penunjuk tetikus di skrin anda. Anda akan merasakan perbezaan dalam masa nyata, jadi gerakkan ke kiri dan ke kanan sehingga anda mendapat kelajuan yang betul.

Menukar Kelajuan Double-Clicking

Dengan tetikus super cepat, anda kadang-kadang boleh mengklik dua kali sesuatu secara tidak sengaja. Itulah sebabnya anda mungkin mahu mengurangkan kelajuan klik dua kali tetikus anda. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Klik pada ikon Apple di sudut kiri atas skrin anda.
 2. Sekali lagi, pilih "Keutamaan Sistem" dari menu lungsur.
 3. Pilih "Aksesibilitas" dan tatal ke bawah hingga Anda melihat "Tetikus & Pad Pelacak." Teruskan dan pilih itu.

 4. Anda akan melihat gelangsar "Kelajuan klik dua kali" yang kelihatan seperti gelangsar "Kelajuan Penjejakan". Gerakkan ke kiri atau kanan untuk menambah atau mengurangkan kelajuan klik dua kali. Apabila slaid diatur hingga ke kiri, anda perlu menunggu empat saat untuk klik kedua untuk mencetuskan klik dua kali. Itu agak lambat, tapi hei, seseorang mungkin menyukainya.
 5. Sekiranya anda ingin mengaktifkan ciri yang membuka fail semasa anda mengarahkan kursor ke atasnya, tandakan kotak di sebelah gelangsar "Spring-loading delay". "
 6. Seret gelangsar untuk menetapkan masa melayang yang mencetuskan pembukaan fail. Sekali lagi, kiri lebih perlahan, kanan lebih pantas.

Menukar Kelajuan Menatal

Anda juga boleh menetapkan kelajuan tatal tetikus anda jika kelajuan lalai tidak sesuai untuk anda. Lakukan seperti ini:

 1. Buka Tetapan Kebolehcapaian dan klik pada ‘Pointer Control’ seperti yang kami lakukan di atas.
 2. Pilih "Pilihan Tetikus."

 3. Seret gelangsar “Scrolling Speed” ke kiri dan kanan untuk menetapkan kelajuan tatal.
 4. Klik "OK" apabila anda berpuas hati dengan kelajuannya.

Menukar Gerakan Tetikus Ajaib

Magic Mouse Apple mempunyai beberapa ciri unik yang berasal dari Mac OS. Ciri Gerakan membolehkan anda menetapkan beberapa gerak isyarat unik yang dapat membantu anda dalam semua jenis tugas. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Klik ikon Apple dan pilih "Keutamaan Sistem" dari menu lungsur.

 2. Pilih "Tetikus."

 3. Pilih "Lebih Banyak Gerakan" untuk melihat semua pilihan yang ada.
 4. Pilih kotak yang bertuliskan "Leret antara halaman" jika anda ingin meleret atau menatal halaman dengan gerakan tetikus. Anda boleh memilih untuk menatal ke kiri dan kanan hanya dengan satu jari atau leret ke kanan dan kiri dengan satu atau dua jari. Ini bermaksud bahawa anda harus menahan butang tetikus yang diperlukan semasa menggerakkan tetikus ke sapu.

 5. Kotak "Leret antara aplikasi skrin penuh" membolehkan anda beralih antara program skrin penuh yang berbeza dengan cara yang sama.
 6. Kotak “Control Control” memberi anda kemampuan untuk memanggil Mission Control dengan mengetuk mouse anda dengan ringan.

Soalan Lazim

Bagaimana saya menukar tetapan Trackpad pada MacBook saya?

Menukar tetapan Trackpad pada MacBook anda sangat serupa dengan arahan di atas selain dari beberapa laluan navigasi. Apabila anda membuka Keutamaan Sistem, klik pada ‘Trackpad’.

Dari sini anda boleh mengakses fungsi ‘Point & Click’ serta fungsi Scroll & Zoom atau Gestures. Terokai setiap tab memilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Sesuaikan Tetikus Ajaib Anda dalam Beberapa saat

Orang yang menghabiskan banyak masa bekerja di MacBook sering berfikir bahawa kepekaan tetikus lalai terlalu lambat untuk mereka dapat menyelesaikan sesuatu secepat mungkin. Sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka, langkah mudah di atas akan membolehkan anda menyesuaikan Magic Mouse anda mengikut keperluan anda dan memastikan anda memadankannya dengan keperluan anda.

Adakah anda mempunyai petua dan trik Magic Mouse lain yang anda fikirkan dapat membantu rakan pengguna MacBook anda? Sekiranya ada, bagikan dengan komuniti TechJunkie dalam komen di bawah.