PC & Mudah Alih

Cara Membuat Sandaran Mesej

Adakah anda baru mendapat telefon baru dan ingin membuat sandaran mesej dan fail Isyarat lama anda? Sekiranya demikian, anda bernasib baik - apl ini menyokong ciri sandaran dan pemulihan. Namun, jika anda telah membersihkan telefon anda, tidak mempunyai peranti lama, atau menukar nombor anda, anda mungkin tidak begitu bernasib baik. Tapi jangan risau. Kami sedia membantu.

Cara Membuat Sandaran Mesej

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat cadangan mesej dan fail bergantung pada sistem operasi telefon anda. Selain itu, kami akan menjawab semua soalan tambahan yang mungkin berkaitan dengan sandaran Isyarat.

Cara Membuat Sandaran Isyarat ke Peranti iOS Baru

Untuk membuat sandaran aplikasi Isyarat ke iPhone baru anda, ikuti arahan yang dinyatakan di bawah.

Nota PENTING: Anda hanya boleh memindahkan data dari peranti Apple yang lain.

 1. Kemas kini kedua-dua peranti ke versi Isyarat dan iOS terkini.

 2. Aktifkan kebenaran Wi-Fi, Bluetooth, dan Rangkaian Tempatan dalam tetapan kedua-dua peranti.

 3. Lumpuhkan Mod Daya Rendah dalam tetapan kedua-dua peranti.

 4. Pastikan pendaftaran iPhone atau iPad baru anda selesai.
 5. Pasang Signal pada peranti baru anda dan daftar.

 6. Semasa pendaftaran, pilih "Transfer dari peranti iOS", kemudian "Next"

  .

 7. Klik "Seterusnya" pada peranti lama anda dan imbas kod QR yang muncul di peranti baru anda.

 8. Periksa semula sandaran dengan menghantar mesej dari peranti baru anda.

Cara Membuat Sandaran ke Peranti Android Baru

Anda boleh memindahkan data Isyarat antara mana-mana peranti Android dengan melakukan perkara berikut:

 1. Untuk mengaktifkan sandaran pada peranti lama anda, klik ikon profil anda dan pilih "Tetapan Isyarat", "Obrolan dan media", kemudian "Sembang sandaran", dan tekan "Hidupkan".

 2. Kod laluan 30 digit akan muncul. Salin.

 3. Klik "Dayakan sandaran".

 4. Untuk memindahkan folder yang mengandungi data Isyarat anda, gunakan kabel untuk menyambungkan telefon lama anda ke telefon baru. Beberapa telefon memberikan arahan dalam tetapan simpanan.
 5. Pasang Isyarat pada peranti baru anda.

 6. Klik "Pulihkan sandaran" atau "Teruskan". Terima kebenaran.

 7. Pilih folder sandaran ("Isyarat") dan fail.

 8. Masukkan kod laluan 30 digit.

Cara Membuat Backup Signal ke Desktop

Anda mungkin mahu memindahkan mesej Isyarat anda ke komputer baru. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah, bergantung pada OS anda:

 1. Keluar dari versi Desktop pada peranti lama.
 2. Nyahpaut versi Desktop. Klik gambar profil anda, lalu pilih "Perangkat yang dipautkan"> "Edit"> "Buang" untuk perangkat desktop> "Batalkan Pautan".
 3. Pasang dan buka versi Desktop pada PC baru anda.

 4. Buka aplikasi Signal di telefon anda, klik pada gambar profil anda, dan pilih "Signal Settings", kemudian "Linked devices".

 5. Klik "Pautkan Peranti Baru" untuk iOS atau ikon tambah untuk Android.

 6. Imbas kod QR yang muncul di desktop anda dengan telefon anda.

 7. Namakan peranti yang dipautkan dan klik "Selesai".

 8. Untuk membuang data Isyarat dari komputer lama anda, cari fail "Nyahpasang Signal.exe" di C: \ Users \ \ AppData \ Local \ Programs \ signal-desktop dan hapus C: \ Users \ AppData \ Roaming \ Signal untuk Windows .

Untuk macOS, hapus fail Signal.app dari direktori aplikasi, kemudian hapus data tempatan dari Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Isyarat.

Untuk Linux, gunakan "apt-get remove signal-desktop" dan hapus "~ / .config / Signal".

Cara Mendekripsi Data Isyarat

Semua mesej Isyarat dienkripsi, yang bermaksud bahawa tidak ada seorang pun, termasuk aplikasinya, yang dapat membacanya, selain orang yang bercakap. Ini kadang-kadang boleh menyebabkan masalah dengan sandaran, kerana Signal tidak menyimpan data anda ke penyimpanan awan. Tidak ada alat rasmi untuk menyahsulitkan data Isyarat anda. Namun, ia mungkin dilakukan dengan bantuan GitHub.

 1. Lawati halaman "Keluaran" dan muat turun fail binari bergantung pada sistem operasi anda.
 2. Jalankan pautan ini.
 3. Salin fail sandaran dari peranti lama ke peranti baru.
 4. Jalankan pautan ini untuk mengeksport mesej.
 5. Jalankan pautan ini untuk mengeksport media.

Sekiranya anda memiliki iPhone, kaedah lain adalah menggunakan Elcomsoft Phone Viewer. Toolkit Forensik iOS Elcomsoft dapat mengekstrak item rantai kunci dari peranti iOS anda. Item tersebut diperlukan untuk penyahsulitan.

 1. Pasang dan lancarkan aplikasi Elcomsoft. Cari gambar sistem fail Isyarat dan buka melalui aplikasi.
 2. Pilih ikon Isyarat, kemudian pilih fail rantai kunci. Aplikasi ini akan menyahsulitkan data anda secara automatik.

Soalan Lazim

Di mana saya boleh mencari fail sandaran Isyarat pada telefon Android?

Fail sandaran Signal boleh didapati di folder sandaran. Untuk mengaksesnya, klik pada gambar profil anda, kemudian pilih "Obrolan dan media"> "Sandaran chat"> "Folder sandaran".

Apa yang perlu dilakukan sekiranya saya kehilangan kod sandaran 30 digit?

Sandaran tidak mungkin dilakukan tanpa kod laluan dan kodnya tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, untuk memproses pemindahan data, anda harus memulakan sandaran baru.

Saya menghadapi masalah untuk memindahkan data saya ke peranti iOS. Sebab apa?

Beberapa masalah yang berkaitan dengan membuat sandaran pada iOS boleh timbul.

Sebab yang paling biasa adalah kerana anda terlalu kerap mendaftar. Untuk menyelesaikannya, tunggu kira-kira satu jam dan cuba lagi.

Sekiranya kod QR tidak mengimbas, cuba tingkatkan kecerahan layar dan tahan kamera sedekat mungkin.

Adakah amaran "Peranti Salah" muncul setelah mengimbas kod QR? Sekiranya demikian, peranti anda kemungkinan tidak akan dipautkan. Periksa tetapan "Peranti tertaut" yang dapat diakses dengan mengklik gambar profil Anda dan memilih "Pengaturan Isyarat".

Pastikan anda tidak melebihi had lima peranti yang dipautkan. Sekiranya anda menggunakan VPN atau Firewall, izinkan * .signal.org, * .whispersystems.org, dan port TCP 443.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya saya mempunyai nombor telefon baru?

Sekiranya anda telah menukar nombor anda, anda tidak akan dapat membuat sandaran. Untuk mengelakkan kehilangan mesej, anda mungkin ingin membuang akaun Isyarat lama anda. Tinggalkan semua kumpulan Isyarat anda dari telefon lama. Nyahdaftarkan nombor telefon lama di aplikasi Signal dan muat turun Signal ke peranti baru. Pautkan semula Desktop Isyarat, jika anda menggunakannya.

Bagaimana menguruskan kebenaran Isyarat pada peranti saya?

Sekiranya kebenaran aplikasi dinonaktifkan, anda mungkin tidak dapat memindahkan data anda.

Untuk mengaktifkan izin pada peranti dengan Android, buka aplikasi Tetapan dan arahkan ke Aplikasi dan Pemberitahuan. Kemudian, cari ikon aplikasi Isyarat, klik padanya dan pilih "Kebenaran Aplikasi".

Sekiranya anda memiliki peranti iOS, buka aplikasi Tetapan iPhone dan arahkan ke "Isyarat" atau "Privasi". Melalui tetapan "Privasi", anda dapat mengatur izin tertentu untuk setiap aplikasi. Contohnya, hanya membenarkan penggunaan mikrofon atau lokasi untuk semua aplikasi. Dalam tetapan Isyarat, anda boleh menguruskan semua kebenaran hanya untuk aplikasi Isyarat.

Kebenaran yang diminta oleh Signal adalah:

Lokasi - membolehkan GPS mengenal pasti lokasi anda.

Kenalan - perlu untuk fungsi sandaran. Memberi aplikasi akses ke semua kenalan di telefon anda.

Gambar - memberi akses Isyarat ke galeri anda. Anda harus mengaktifkan kebenaran ini untuk membuat sandaran media.

Rangkaian Tempatan - Isyarat menggunakan kebenaran ini hanya untuk memindahkan data ke peranti baru anda. Secara lalai, ia akan dilumpuhkan sehingga anda menghidupkannya.

Mikrofon - membenarkan penggunaan mesej suara.

Latar Belakang Aplikasi Penyegaran dan Data Selular - kebenaran ini diperlukan untuk menerima dan menghantar mesej tanpa kelewatan.

Mengapa peranti saya menunjukkan bahawa tidak ada sandaran?

Sekiranya maklumat sandaran terakhir anda mengatakan "Tidak Pernah", anda harus memastikan bahawa kebenaran aplikasi dan sandaran diaktifkan. Untuk melakukannya, lawati tetapan telefon anda, cari kebenaran aplikasi Isyarat dan hidupkan semuanya. Cuba kosongkan ruang pada peranti anda dan keluarkan kad SD anda supaya sandaran dapat disimpan ke memori dalaman peranti.

Sentiasa Berhubungan

Cadangan diperlukan untuk menyimpan kenalan, maklumat, dan ingatan anda yang tersimpan dalam aplikasi. Data anda kini harus dipindahkan ke perangkat baru, sama ada anda memiliki peranti Android atau iOS, atau menggunakan komputer. Sekiranya anda kehilangan nombor atau masih mengalami masalah, cubalah sokongan peranti anda. Ini biasanya boleh didapati di laman web rasmi atau dalam tetapan.

Adakah anda pernah mempunyai masalah dengan sandaran pada Signal? Bagaimana anda mengatasi masalah ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.