Alat

Cara Mengubah Semula Imej Kumpulan pada Mac

Adakah anda ingin mengubah saiz gambar anda pada Mac? Mungkin anda bergelut kerana gambar tidak selalu dalam ukuran yang sesuai.

Bagaimana Mengubah Ukuran Kumpulan Imej pada Mac

Sekiranya demikian, anda akan berasa lega apabila mengetahui bahawa ada penyelesaian yang sudah ada di peranti anda.

Dalam artikel ini, kita akan mengubah ukuran gambar secara besar-besaran pada Mac menggunakan pelbagai alat.

Apa itu Ubah Saiz?

Apabila anda mengubah ukuran gambar, anda mengubah ukurannya dengan mengurangkan atau menambah jumlah piksel. Walau bagaimanapun, pengubahan saiz sinonim dengan pengurangan ukuran gambar kerana ukuran untuk mencapai gambar yang lebih besar biasanya menghasilkan gambar yang tidak sedap dipandang, kabur. Misalnya, Anda dapat memiliki lebar 800 piksel dengan 640 gambar dan ukurannya menjadi lebar 480 piksel dengan ketinggian 300.

Perkara yang baik untuk mengubah saiznya ialah anda tidak memotong apa-apa. Dengan kata lain, anda tidak mengubah jumlah data dalam gambar.

Mengapa Anda Ingin Mengubah Ukuran Imej Anda?

Saiz gambar penting. Dan itu benar terutamanya jika anda bermaksud memuatkan gambar anda ke internet untuk dipaparkan di laman web. Gambar yang lebih besar mengambil masa lebih lama untuk dimuat di laman web. Tidak ada yang mahu menonton sebagai gambar dengan perlahan, menyakitkan, memuat.

Walaupun anda ingin menggunakan gambar anda dalam persembahan PowerPoint, anda perlu memastikan bahawa anda boleh memuatkan seberapa banyak gambar yang anda mahukan di geladak slaid anda dan masih tidak akan berakhir dengan fail besar yang akan memakan masa lama untuk disajikan .

Mengubah saiz juga berguna apabila anda ingin menghantar gambar melalui e-mel. Sebagai contoh, di Gmail, anda tidak boleh menghantar fail yang lebih besar daripada 25MB. Anda hanya boleh menghantar fail yang lebih besar daripada itu menggunakan Google Drive.

Cara Mengubah Semula Imej Kumpulan pada Mac

Mengubah saiz beratus-ratus atau ribuan gambar boleh memakan masa berjam-jam jika anda memutuskan untuk menggunakan satu gambar pada satu masa. Nasib baik, anda boleh mengubah saiz gambar anda dengan mudah pada Mac. Dan yang terbaik ialah anda tidak memerlukan alat pihak ketiga untuk melakukannya.

Komputer Mac dilengkapi dengan dua perisian pengubahan saiz gambar yang telah dipasang sebelumnya yang mudah digunakan: Pratonton dan Automator. Mari lihat bagaimana setiap perisian berfungsi.

Bagaimana Mengubah Semula Imej Kumpulan pada Mac Dengan Pratonton

Pratonton adalah perisian yang hebat namun mudah digunakan yang direka untuk mengubah saiz banyak gambar dalam satu pertukaran. Begini cara kerjanya:

 1. Di Finder, klik pada semua gambar yang ingin anda ubah saiznya dan kemudian buka dengan aplikasi Pratonton. Untuk melakukannya, pilih semua gambar, kemudian klik kanan, dan kemudian pilih "Buka dengan" dan klik "Pratonton." Pada ketika ini, Pratonton akan memaparkan semua gambar yang dipilih pada laci gambar sebelah kiri. Anda boleh menatal senarai untuk melihat item tertentu di panel utama. Anda bahkan boleh memperhalusi gambar anda lebih jauh dengan membuang item yang mungkin anda pilih secara tidak sengaja.

 2. Dalam Pratonton, pilih semua gambar yang ingin anda ubah saiznya dari laci gambar kecil sebelah kiri. Untuk melakukannya, klik "Edit," dan kemudian "Pilih Semua."

 3. Klik pada "Tools" dan kemudian klik pada "Adjust Size." Ini akan melancarkan tetingkap baru di mana anda akan diminta memasukkan pelbagai butiran mengenai gambar.

 4. Teruskan memasukkan nilai lebar dan tinggi yang anda inginkan. Aplikasi ini juga membolehkan anda memilih dimensi yang paling biasa dan yang telah ditentukan. Untuk menggunakannya, klik "Fit into", dan kemudian pilih dimensi yang anda inginkan dari kotak dropdown. Jika anda ingin mengubah ukuran hanya satu dimensi, katakan tinggi, pastikan untuk memilih "Skala Secara Berkadar." Jika tidak, anda akan berakhir dengan gambar yang diskalakan secara tidak seimbang.

 5. Klik "Fail" di bahagian atas dan pilih "Simpan Semua." Imej dalam Pratonton akan mengubah saiz serta merta ke resolusi yang anda mahukan. Tetapi jika anda ingin mengekalkan gambar asli seperti yang terdapat di laci gambar kecil kiri, pilih "Eksport" atau "Simpan sebagai."

Dan voila! Anda mendapat gambar yang baru dibuat yang dapat anda kongsi dengan keluarga dan rakan atau muat naik ke laman web.

Bagaimana Mengubah Semula Imej Kumpulan pada Mac Dengan Automator

Automator membolehkan anda mengubah ukuran gambar hanya dalam beberapa klik walaupun anda tidak mempunyai kemahiran pengekodan. Sekiranya anda belum pernah menggunakan Automator sebelumnya, jangan risau. Kami akan memandu anda melalui prosesnya selangkah demi selangkah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka folder aplikasi dan lancarkan Automator.

 2. Dari menu yang dihasilkan, pilih "Service / Quick Action" Di Automator, layanan adalah program yang dapat Anda jalankan untuk melakukan berbagai tugas, termasuk menghapus file, mengatur gambar desktop, dan mengubah ukuran gambar.

 3. Klik pada "Aliran Kerja menerima semasa."

 4. Dari menu lungsur yang dihasilkan, pilih "Fail Gambar."

 5. Di bar sisi, klik pada "Fail dan Folder."

 6. Tekan dan tahan "Dapatkan Item Pencari Ditentukan" dan kemudian seret ini ke panel alur kerja.

 7. Di bar sisi, klik pada "Foto" dan kemudian seret "Imej Skala" ke panel alur kerja.

 8. Pada tahap ini, aplikasi akan menanyakan kepada anda apakah anda ingin menyimpan fail asli dalam folder yang terpisah dengan menambahkan "Salin Tindakan Pencari Item." Sekiranya anda tidak mahu melakukannya, cukup klik "Jangan Tambah".

 9. Masukkan nilai ukuran yang dikehendaki di panel tindakan gambar skala.

 10. Di bar menu, klik "File" dan kemudian pilih "Simpan." Anda boleh memberikan sebarang nama untuk perkhidmatan baru anda. Sebagai contoh, anda boleh menamakannya "Ubah Saiz Imej."

 11. Klik "Simpan."

Setelah berjaya membuat perkhidmatan mengubah ukuran, anda boleh menggunakannya untuk mengubah ukuran gambar seberapa banyak yang anda mahukan. Anda hanya perlu klik terbuka "Finder" dan buka perkhidmatan dengan mengklik namanya.

Cara Mengurangkan Ukuran Berganda JPEG pada Mac

Sekiranya anda menggunakan banyak gambar JPEG, anda mungkin mahu mengubah ukurannya ke ukuran yang konsisten untuk memastikan gambar tersebut sesuai dengan blog atau laman web anda. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Pilih semua gambar yang ingin anda ubah saiznya dan kemudian buka dengan aplikasi Pratonton.

 2. Dalam Pratonton, klik "Edit," dan kemudian klik "Pilih Semua."

 3. Klik pada "Tools" dan kemudian pilih "Adjust Size."

 4. Teruskan memasukkan nilai lebar dan tinggi yang anda inginkan.

 5. Klik "Fail" di bahagian atas dan pilih "Simpan Semua." Imej dalam Pratonton akan mengubah saiz serta merta ke resolusi yang anda mahukan.

Cara Mengubah Ukuran Batch Foto di Mac Menggunakan Lightroom

Lightroom adalah perisian masuk anda apabila anda perlu mengeluarkan banyak gambar pada ukuran tetap. Anda akan merasa sangat berguna apabila anda mempunyai tangkapan besar dan anda ingin membuat ruang tambahan dalam kad kamera anda. Inilah cara anda mengubah ukuran foto secara besar-besaran di Mac menggunakan Lightroom:

 1. Buka folder aplikasi dan Lancarkan Lightroom.
 2. Import foto yang ingin anda ubah saiznya.
 3. Di dalam Lightroom, buat penyesuaian lain yang anda mahukan pada foto anda sebelum mengubah ukurannya.
 4. Pilih semua foto yang ingin anda ubah saiznya.
 5. Klik "Fail" di menu atas dan kemudian pilih "Eksport."
 6. Pilih lokasi di mana anda ingin menghantar foto anda.
 7. Pilih nama kumpulan untuk eksport anda.
 8. Hadkan ukuran piksel dengan mencentang kotak "Ubah ukuran ke Fit". Kemudian teruskan untuk memasukkan lebar dan tinggi yang anda inginkan.
 9. Klik "Eksport."

Semua gambar yang anda ubah ukurannya kemudian akan dikirim ke lokasi pilihan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengurangkan Ukuran Beberapa Gambar sekaligus pada Mac?

Anda boleh mengubah saiz gambar secara besar-besaran di Mac menggunakan Pratonton atau Automator. Kedua-dua aplikasi sudah terpasang di komputer anda, dan yang perlu anda lakukan untuk membukanya ialah melancarkan folder aplikasi.

Bagaimana saya menukar beberapa JPEG pada Mac saya?

Pratonton boleh menukar fail JPEG menjadi banyak jenis fail, termasuk PDF, PNG, dan JPA.

Untuk melakukannya:

• Pilih gambar yang ingin anda ubah dan kemudian buka dengan aplikasi Pratonton.

• Klik "Fail" di aplikasi Pratonton dan kemudian pilih "Eksport."

• Klik "Format" dan kemudian pilih jenis fail yang diinginkan.

• Pilih nama atau lokasi baru untuk fail yang ditukar dan kemudian klik "Simpan."

Sekiranya anda ingin menukar lebih dari satu fail sekaligus, buka Finder, pilih semua gambar, dan kemudian klik kanan dan pilih "Buka Dengan" dan kemudian pilih "Pratonton." Dari sudut ini, ikuti langkah-langkah di atas untuk menyelesaikan prosesnya.

Bagaimana Saya Mengubah Saiz Banyak Gambar pada Mac Saya Sekali?

Untuk mengubah saiz beberapa gambar pada Mac sekaligus, anda perlu membukanya dengan Pratonton dan kemudian lakukan perkara berikut:

• Klik "Tools" di menu atas dan kemudian klik "Adjust Size."

• Teruskan memasukkan nilai lebar dan tinggi yang anda inginkan.

• Klik "Fail" di bahagian atas dan kemudian pilih "Simpan Semua" dari menu dropdown

Alat Yang Betul untuk Ubah Saiz

Mengubah saiz gambar dilengkapi dengan banyak faedah, dan jika anda memiliki Mac, anda mempunyai banyak alat untuk melakukannya. Walaupun pada awalnya menggunakan alat pengubahan ukuran mungkin sedikit mencabar, keseluruhan proses mudah dikuasai setelah beberapa pusingan.

Apa pengalaman anda dengan Pratonton? Di antara Pratonton dan Automator, yang manakah lebih selesa untuk anda gunakan?

Mari terlibat dalam bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found