PC & Mudah Alih

Cara Menanda Aras Kelajuan Pemacu Keras atau SSD anda

Penanda aras telah menjadi kaedah yang popular untuk menguji prestasi atau perkakasan selama bertahun-tahun. Ini lazim digunakan untuk pemproses, tetapi anda juga boleh menanda aras perkakasan lain, termasuk cakera keras dan SSD anda.

Ikuti dan kami akan menunjukkan kepada anda beberapa sebab mengapa anda mungkin mahu menanda aras HDD atau SSD anda serta beberapa alat untuk melakukannya.

Kriteria yang Perlu Diketahui Semasa Melakukan Ujian Markah Bench

Berikut adalah ikhtisar ringkas mengenai apa yang diharapkan semasa anda menanda aras HDD atau SSD.

Membaca dan Menulis Berurutan

Salah satu ujian akan menjadi ujian berurutan. Ia akan menguji kelajuan membaca dan menulis urutan cakera keras. Pembacaan berurutan pada dasarnya adalah corak akses cakera di mana pengguna mengakses sebahagian besar data (mis. Filem, foto, dan lain-lain). Kebiasaannya diukur dalam megabait sesaat dalam perisian penanda aras.

Kelajuan menulis berturutan adalah corak akses cakera lain yang digunakan untuk menulis blok data ke lokasi pada cakera keras atau SSD (mis. Proses yang berlaku semasa anda memasang perisian). Corak akses cakera ini serupa dengan pembacaan berurutan, kecuali itu berlaku semasa anda menulis (memasang) fail besar ke pemacu, seperti video, muzik, foto, dll. Ini juga diukur dalam megabait sesaat.

4K Baca dan Tulis Rawak

Ujian lain yang anda akan dapati pada perisian penanda aras ialah 4K (Format Lanjutan, lihat definisi di sini) membaca dan menulis secara rawak. Setakat penulisan rawak 4K, ini adalah corak akses cakera lain di mana blok data 4K ditulis - anda meneka - lokasi rawak keras atau SSD. Juga diukur dalam megabait sesaat, perisian penanda aras akan menunjukkan kepada anda betapa cepat dan berkesannya peranti penyimpanan menyimpan maklumat di lokasi rawak pada cakera.

Seperti yang anda bayangkan, pembacaan rawak 4K adalah serupa, hanya itu menunjukkan keberkesanan membaca data dari lokasi rawak pada cakera keras atau SSD. Perisian penanda aras pada dasarnya akan menunjukkan kepada anda seberapa baik prestasi cakera keras atau SSD anda dengan cepat mengambil data dari lokasi rawak.

Mendapatkan Penanda Aras

Itu adalah bahasa utama yang harus anda ketahui sebelum masuk ke perisian penanda aras. Ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik seberapa baik prestasi cakera keras atau SSD anda. Namun, perlu diingat bahawa, bergantung pada perisian penanda aras yang anda ambil, anda akan melihat ujian yang berbeza. Sebilangan perisian menunjukkan hanya ujian rawak dan berurutan, sementara perisian lain juga menggunakan ujian dunia nyata (mis. Berapa lama sebenarnya bawa pengguna menulis fail ISO (atau fail serupa) ke lokasi pada cakera keras).

Berikut adalah beberapa alat yang kami sarankan agar anda menggunakan sebentar untuk menanda aras peranti storan anda.

Cakera ATTO

[Cakera ATTO]

ATTO Disk adalah perisian penanda aras percuma yang disyorkan oleh beberapa pengeluar yang berbeza. ATTO menggunakan data yang boleh dimampatkan untuk menanda aras peranti storan anda. Sekarang, menggunakan data yang dapat dimampatkan dapat meningkatkan angka prestasi, namun, Anda dapat membayangkannya sebagai "fudging" angka, kerana angka prestasi tambahan itu tidak akan selalu berhubungan langsung dengan penggunaan dunia nyata.

Pengilang teratas menggunakan ATTO untuk membina dan menguji pemacu, menawarkan ukuran pemindahan dari 512B hingga 64MB, panjang pemindahan dari 64KB hingga 32GB dan bahkan sokongan untuk I / O yang bertindih dan pelbagai kedalaman barisan.

Sebagai SSD

[SEBAGAI SSD]

Pilihan lain yang sangat baik ialah As SSD Benchmark. Ia menggunakan data yang tidak dimampatkan untuk menguji SSD. Ini memastikan bahawa ia benar-benar meletakkannya melalui pergelangan tangan. Pada gilirannya, ini memberi anda kelajuan yang lebih rendah, tetapi juga memberi anda idea tentang apa yang akan anda perolehi ketika anda benar-benar menggunakan SSD anda.

  1. Buka Sebagai Tanda Aras SSD dan pilih pemacu yang ingin anda imbas.
  2. Seterusnya, periksa ujian yang anda mahukan.
  3. Klik Mulakan untuk memulakan ujian penanda aras.

Cakera Kristal

[Cakera Kristal]

Terakhir dalam senarai kami ialah Crystal Disk. Ini pada dasarnya melakukan perkara yang sama dengan dua pilihan lain di sini, tetapi merupakan pilihan tambahan lain yang anda ada. Ini mengukur prestasi membaca dan menulis secara rawak dan berurutan, seperti yang lain, tetapi juga menawarkan beberapa tema / UI tambahan untuk dipilih.

  1. Buka Crystal Disk dan pilih pemacu yang ingin anda uji.
  2. Kemudian, tetapkan bilangan atau ujian dijalankan, ia menjadi lalai menjadi 5, tetapi 3 telah dipilih dalam contoh ini.
  3. Apabila sudah siap, klik Semua butang untuk menjalankan ujian penanda aras.

Peranti Penyimpanan Penanda Aras

Penanda aras cakera keras dan SSD anda boleh menjadi sangat berguna jika anda hanya ingin mengetahui prestasi peranti storan semasa anda atau membandingkan pelbagai jenis secara bersebelahan. Dengan menggunakan alat di atas, anda akan dapat melihat dengan tepat membaca dan menulis berurutan anda serta membaca dan menulis secara rawak anda.

Kongsi pemikiran dan pengalaman penanda aras HDD / SSD di bawah.