PC & Mudah Alih

Cara Menyekat atau Menyahsekat Seseorang di Aplikasi Clubhouse

Clubhouse mungkin hanya di peringkat awal, tetapi itu tidak bermaksud platform media sosial yang berkembang pesat tidak terganggu oleh beberapa masalah lama yang terdapat di platform media sosial yang lain. Untuk lebih spesifik, tidak ada jaminan bahawa setiap orang yang anda berinteraksi akan bersikap sopan, hormat, dan mematuhi peraturan penglibatan platform. Kadang-kadang ia boleh menjadi perbezaan pendapat yang akhirnya membuak-buak, menjadikan interaksi masa depan dengan seseorang tidak lagi menjadi idea yang baik.

Di samping itu, selalu ada perbezaan pendapat, dan anda tidak berkewajiban untuk menangani semua orang. Dalam keadaan seperti ini, menekan butang blok adalah wajar.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyekat atau membuka blokir seseorang di Clubhouse.

Cara Menyekat Seseorang di Clubhouse di iPhone

Sekiranya pengguna mengganggu anda atau berkongsi kandungan yang tidak sesuai, anda boleh memilih untuk menghantar laporan kejadian kepada pentadbir Clubhouse. Sekiranya anda melakukan ini, pengguna akan menerima amaran rasmi atau tindakan lebih lanjut yang diambil, bergantung pada keadaan yang serius.

Tetapi anda juga boleh memilih untuk menyelesaikan masalah sendiri dengan menyekatnya. Garis panduan komuniti Clubhouses membolehkan anda melakukannya. Ini caranya:

  1. Navigasi ke profil pengguna secara langsung atau masukkan namanya di tab carian yang terletak di sudut kiri atas.

  2. Klik elips - tiga titik di kanan atas.

  3. Dari menu lungsur turun, pilih "sekat".

  4. Di skrin pop timbul, pilih "blok" untuk mengesahkan.

Apa yang Berlaku Apabila Anda Menyekat Seseorang di Clubhouse?

Apabila anda menyekat seseorang, mereka tidak akan melihat atau bergabung dengan ruangan yang anda buat atau di mana anda menjadi moderator atau pembicara.

Setiap kali pengguna yang disekat adalah pembicara di ruangan yang telah anda sertai, anda masih dapat melihat ruangan tersebut dan malah turut serta untuk bercakap atau hanya mendengar. Walau bagaimanapun, aplikasi mendorong ruang ke bahagian bawah makanan anda.

Sekiranya anda dan pengguna yang disekat menyertai bilik hanya sebagai pendengar, anda tidak akan mendapat pemberitahuan apa pun.

Dan jika anda bimbang pengguna yang anda blokir akan mengetahui tentangnya, mereka tidak akan tahu. Aplikasi ini sama sekali tidak memberi amaran kepada mereka. Mereka tidak akan dapat bergabung dengan bilik anda atau mendengar semasa anda bercakap di mana-mana bilik.

Cara Membebaskan Seseorang di Clubhouse di iPhone

Kadang-kadang anda mungkin dapat mengatasi insiden dan memutuskan untuk membawa pengguna yang disekat kembali ke lipatan. Anda mungkin telah menyekat seseorang secara tidak sengaja.

Inilah cara untuk menyahsekat seseorang di Clubhouse:

  1. Navigasi ke profil pengguna secara langsung atau masukkan namanya di tab carian yang terletak di sudut kiri atas.
  2. Klik pada elipsis - tiga titik di kanan atas.
  3. Dari submenu dropdown, pilih "buka blokir".

Bolehkah Saya Melihat Senarai Semua Pengguna yang Saya Sekat di Clubhouse?

Adalah idea yang baik untuk membuat senarai semua pengguna yang telah anda sekat dari masa ke masa. Ini akan memungkinkan untuk membongkar profil tanpa sekatan jika anda memutuskan untuk membuatnya kembali ke lipatan.

Malangnya, anda tidak dapat melihat semua orang yang disekat sekilas. Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda telah menyekat pengguna adalah dengan membuka profil mereka dan klik elips di kanan atas.

Bolehkah Saya Buang Profil Pengguna Dari Clubhouse Sepenuhnya?

Dalam beberapa kes, menyekat pengguna mungkin tidak mencukupi. Seperti yang telah kita lihat di atas, sesiapa sahaja yang anda blokir tidak akan dapat mendengar bila-bila masa anda bercakap di dalam bilik, tetapi anda masih boleh membuka bilik tempat mereka bercakap. Bagaimana jika anda tidak mahu membiarkan kemungkinan itu terbuka dan hanya mahu melihatnya hilang sepenuhnya?

Anda boleh membantu pentadbir aplikasi membuang profil dari aplikasi sepenuhnya dengan menghantar laporan kejadian. Anda boleh melakukan ini semasa sesi audio langsung. Secara lalai, Clubhouse selalu menyimpan rakaman sementara mengenai kejadian di sebuah bilik. Rakaman ini dapat digunakan untuk mengesahkan kejadian yang dilaporkan. Sekiranya pengguna didapati melanggar peraturan aplikasi, mereka dapat dilarang menggunakan aplikasi tersebut selama-lamanya.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika anda melaporkan kejadian setelah sesi berakhir, pentadbir aplikasi tidak akan memiliki akses ke rakaman audio sementara yang dapat dijadikan bukti.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bolehkah Akaun yang Disekat Menerangkan bahawa Mereka Telah Disekat?

Tidak. Pengguna lain tidak akan menyedari bahawa anda telah menyekatnya. Mereka akan berhenti masuk ke bilik anda dan tidak akan dapat mendengar ketika anda bercakap di bilik.

2. Apa Yang Berlaku Apabila Saya Menyekat Seseorang?

Apabila anda menyekat seseorang, mereka tidak akan melihat atau bergabung dengan ruangan yang anda buat atau di mana anda menjadi moderator atau pembicara.

3. Mengapa Beberapa Profil Mempunyai Simbol Perisai?

"!" simbol pada profil pengguna bermaksud bahawa pengguna sudah disekat oleh beberapa individu. Simbol ini digunakan sebagai tanda amaran untuk membantu anda memutuskan sama ada anda akan mengikuti pengguna atau membiarkan mereka bercakap dengan bebas di dalam bilik.

4. Semasa Anda Membebaskan Seseorang di Clubhouse, Adakah Mereka Akan Mengetahui?

Mereka tidak akan menerima amaran yang menunjukkan bahawa anda telah menyekatnya. Namun, mereka dapat melihat dan bergabung dengan semua kumpulan yang telah anda buat dan bahkan dapat mendengar semasa anda bercakap dalam mana-mana kumpulan.

5. Bagaimana Saya Boleh Membisukan Pengguna di Clubhouse?

Apabila anda memulakan bilik, anda secara automatik menjadi moderator. Peranan ini memberi anda kekuatan untuk memutuskan siapa yang boleh bercakap dan siapa yang tidak dapat bercakap. Sekiranya anda tidak mahu pengguna tertentu bercakap, anda boleh memilih untuk mematikannya selama-lamanya. Sekiranya anda melakukannya, mereka masih akan dapat mengakses bilik dan mendengar perbualan apa pun, tetapi mereka tidak dapat mengambil bahagian secara aktif.

6. Bolehkah Moderator Mengeluarkan Pengguna dari Bilik?

Ya. Sekiranya seseorang bersikap tidak sopan, kasar, atau secara amnya menyusahkan anggota bilik lain yang anda buat, anda mempunyai kekuatan untuk mengusir mereka, dan mereka tidak dapat mengakses semula bilik tersebut.

Dapatkan Pengalaman Clubhouse Anda

Butang blok boleh menjadi alat yang berkesan terhadap sesiapa sahaja yang melanggar garis panduan komuniti Clubhouses atau menggosok anda dengan cara yang salah. Anda tidak perlu menahan komentar atau pendapat yang menghasut yang bertentangan langsung dengan prinsip anda.

Dan berkat artikel ini, anda kini tahu apa yang perlu anda lakukan untuk menyekat seseorang di Clubhouse.

Apa pengalaman anda di Clubhouse? Adakah anda pernah menyekat sesiapa sebelum ini?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.