PC & Mudah Alih

Cara Menyekat atau Membebaskan Seseorang di WeChat

WeChat konon memiliki lebih dari satu miliar pengguna, yang menjadikannya salah satu rangkaian sosial terbesar di luar sana.

Cara Menyekat atau Membebaskan Seseorang di WeChat

Dengan rangkaian sosial yang begitu besar terdapat pelbagai masalah rangkaian sosial yang khas. Salah satunya adalah menghalang orang tertentu daripada menghubungi anda dengan alasan apa pun.

Seperti aplikasi pesanan lain, WeChat membolehkan anda menyekat dan membuka sekatan kenalan pilihan anda. Dalam artikel ini, kita akan menggali dunia WeChat dengan lebih mendalam, menerangkan bagaimana cara menyekat dan menyahsekat berfungsi, dan membincangkan lebih lanjut mengenai aplikasi pesanan dan rangkaian yang popular ini.

Cara Menyekat Akaun di WeChat di iOS dan Android

Aplikasi WeChat kelihatan dan berfungsi sama di telefon dan tablet iOS dan Android. Inilah cara untuk menyekat / membuka blokir akaun di WeChat di iOS atau Android.

 1. Jalankan aplikasi WeChat.

 2. Di dalam aplikasi, ketuk Kenalan (ikon kedua dari kiri di bahagian bawah layar).

 3. Ketik entri orang yang ingin anda sekat. Ini akan membuka profil mereka.

 4. Di sudut kanan atas skrin, anda akan melihat ikon tiga titik. Ketiknya. Dalam senarai pilihan, anda akan melihat entri Blok. Luncurkan suis untuk mengaktifkannya.

 5. Sahkan sekatan.

Untuk menyahsekat orang yang dimaksud, anda harus menggunakan pendekatan yang berbeza. Melihat bagaimana anda telah menyekat kenalan yang dimaksud, mereka tidak akan muncul dalam senarai kenalan anda. Anda perlu mengakses Senarai yang Disekat untuk melihatnya. Inilah caranya untuk melakukannya.

 1. Di dalam WeChat, arahkan ke menu Me, yang terletak di kanan bawah skrin utama.

 2. Dari sini, pergi ke Tetapan.

 3. Di skrin Tetapan, pilih Privasi.

 4. Anda akan dapat mengakses Daftar Terlarang dari menu ini.

 5. Cari kenalan yang disekat dalam senarai dan pilih.

 6. Dari halaman profil mereka, anda dapat menavigasi ke ikon tiga titik.

 7. Kemudian, pilih Nyahsekat dan sahkan.

Cara Menyekat Akaun di WeChat dari Peranti Lain

Sama ada anda menggunakan PC, Mac, atau Chromebook, ia berfungsi sama secara menyeluruh. Terdapat aplikasi PC dan Mac khusus, sementara anda boleh menggunakan versi desktop web di Chromebook. Walau apa pun, aplikasi dibuat untuk mencerminkan penampilan aplikasi asli (telefon / tablet).

Kedua-dua menyekat dan membuka blokir akaun WeChat pada peranti bukan mudah alih berfungsi sama seperti pada peranti mudah alih (lihat di atas).

Perbezaan Antara Menyekat dan Menghapus

Secara semula jadi, WeChat menawarkan pilihan untuk menghapus kenalan sepenuhnya. Walaupun kedua-duanya bertindih dalam banyak aspek, penyekat dan penghapusan tidak berfungsi sama. Berikut adalah aspek yang berbeza antara keduanya.

Mencari Kenalan

Apabila anda menyekat kenalan, anda dapat mencarinya sekali lagi, dalam Senarai Disekat, seperti yang dijelaskan sebelumnya.

Namun, jika anda menghapus kenalan, mereka tidak akan muncul di senarai kenalan anda di WeChat. Untuk menghubungi mereka sekali lagi dan menambahkannya ke senarai anda, pertama sekali anda perlu mencarinya. Anda mungkin dapat mencarinya melalui kumpulan bersama. Sekiranya anda menjumpainya dan menghantar mesej kepada mereka, WeChat akan meminta anda menambahkannya ke senarai kenalan anda.

Sekiranya anda tidak berkongsi kumpulan dengan kenalan yang dimaksudkan, anda perlu menghadapi lebih banyak masalah untuk mencarinya. Sama ada menghubungi mereka melalui platform khidmat pesanan / media sosial yang berbeza atau bertanya kepada rakan bersama.

Menghantar Mesej

Walaupun kenalan yang telah anda hapus atau disekat tidak dapat menghantar mesej langsung kepada anda, perkara yang sedikit berbeza antara keduanya. Keliru? Mari kita huraikan.

Kenalan yang telah anda hapus akan berubah menjadi kenalan di luar kalangan anda. Mereka pada dasarnya adalah pengguna WeChat rawak. Sekiranya mereka cuba menghantar mesej kepada anda, salah satu daripada dua perkara akan berlaku, bergantung pada tetapan privasi anda. Pergi ke Saya, diikuti dengan Tetapan, dan ketuk Privasi.

Sekiranya slaid Pengesahan Rakan dihidupkan, orang yang cuba menghantar mesej kepada anda akan mendapat pemberitahuan jenis ini "[pengguna] telah meminta pengesahan rakan. Sila hantar permintaan rakan untuk berbual. "

Sekiranya slaid Pengesahan Rakan dimatikan, kenalan yang dihapus (serta kenalan WeChat lain yang tidak disekat) akan dapat menghantar mesej kepada anda di WeChat, tanpa anda perlu mengesahkan.

Sebaliknya, kenalan yang anda blokir akan menerima mesej ini dengan serta-merta, "Mesej berjaya dihantar tetapi ditolak oleh penerima." Dengan kata lain, mesej mereka akan ditolak secara automatik dan mereka akan mengetahui bahawa anda telah menyekatnya.

Untuk meringkaskan, penghapusan kenalan tidak menghalangi mereka menghantar mesej kepada anda sambil menyekat kenalan.

Sebentar

Sekiranya anda memadam kenalan WeChat dari senarai anda, secara semula jadi mereka tidak akan muncul di suapan Momen anda lagi. Walau bagaimanapun, jika anda menemui kumpulan di mana kenalan yang dipadamkan, anda masih dapat mengakses Momen mereka dari kumpulan, dengan syarat mereka telah menjadikan Momen mereka menjadi umum. Oh, dan mereka hanya dapat melihat 10 catatan Momen terbaharu anda.

Dengan kenalan yang disekat, anda tidak akan dapat melihat Momen mereka, walaupun anda cuba mengakses profil mereka dari kumpulan bersama. Sebagai alternatif, pengguna yang telah anda sekat akan dapat melihat 10 Momen terbaru anda yang dibuat sebelum menyekatnya.

Sejarah Sembang

Sekiranya anda sengaja menghapus kenalan WeChat, sejarah sembang akan dihapus secara kekal tetapi hanya untuk anda. Pada akhirnya, mereka masih akan dapat mengakses sejarah sembang penuh.

Dengan kenalan yang disekat, tiada riwayat sembang yang akan dihapuskan. Oleh itu, berhati-hatilah dengan apa yang anda taip di WeChat kerana anda tidak mengawal sejarah sembang.

Menyertai Kumpulan

Sekiranya kenalan tidak ada dalam senarai kenalan anda, anda tidak akan dapat meminta mereka untuk menyertai kumpulan. Namun, jika anda masih dalam senarai kenalan mereka, kenalan yang telah anda hapus akan dapat meminta anda untuk bergabung dalam kumpulan. Sekiranya tetapan Pengesahan Rakan anda dihidupkan, mereka akan diberitahu bahawa mereka harus menambahkan anda sebagai kenalan sebelum menambahkan anda ke kumpulan. Ini boleh menyebabkan situasi yang canggung tetapi tidak semestinya.

Kenalan yang disekat tidak dapat menambahkan anda ke kumpulan. Jika mereka berusaha melakukannya, mereka akan menerima pesan yang mengatakan, "[kontak] menolak jemputan kumpulan." Secara semula jadi, anda juga tidak akan dapat menambahkannya ke kumpulan.

Adakah Anda Disekat / Dihapuskan

Anda mungkin ingin memeriksa sama ada anda telah disekat atau dihapuskan oleh seseorang. Terdapat muslihat kemas yang dapat membantu anda melakukan ini. Inilah dia, langkah demi langkah.

 1. Buat kumpulan membundarkan sehingga 39 kenalan dalam senarai kenalan WeChat anda.
 2. Perhatikan pesan automatik yang berbunyi “[kontak] memerlukan permintaan rakan. Hantar permintaan terlebih dahulu. Anda berdua boleh berhubung apabila ia diterima. " Ini adalah tanda yang jelas bahawa kenalan tersebut tidak memasukkan anda ke dalam senarai kenalan mereka.
 3. Pastikan anda tidak menghantar sebarang mesej ke kumpulan. Padamkan saja. Tidak, tidak ada yang akan diberitahu tentang pembuatan kumpulan sehingga mesej dihantar.

Untuk mengetahui sama ada anda telah disekat, cuba hantarkan mesej kepada mereka. Sekiranya penghantaran gagal dengan segera, kemungkinan mereka telah menyekat anda.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah menyekat seseorang akan menghapus sembang yang ada?

Tidak. Seperti disebutkan sebelumnya, kenalan yang disekat tidak akan dapat berkomunikasi sehingga "penyekat" membuka blokir "pemblokir". Walau bagaimanapun, sejarah sembang akan tetap ada di kedua-dua hujungnya. Sebaik sahaja kenalan dibebaskan, mereka dapat menyambung semula komunikasi seperti biasa.

Bolehkah seseorang memberitahu jika saya menyekatnya di WeChat?

WeChat telah berusaha keras untuk membolehkan anda menyekat seseorang tanpa mereka sedari. Namun, jika kenalan yang disekat cuba menghantar pesanan kepada anda, mereka akan langsung menerima mesej bahawa anda telah menolaknya. Ini adalah tanda yang jelas bahawa anda telah menyekatnya. Namun, mereka masih dapat melihat Momen yang anda buat sebelum menyekatnya. Ini mungkin cukup untuk menjaga "menyekat" di bawah radar.

Apa yang dilakukan oleh menyekat akaun?

Baiklah, semua yang dinyatakan di atas. Pada asasnya, akaun yang disekat tidak akan muncul di senarai kenalan anda tetapi akan ditambahkan ke Daftar yang Disekat anda. Pada akhirnya, jika mereka cuba mengirimi anda pesan, mereka akan menerima pemberitahuan bahawa mesej tersebut telah ditolak. Sebentar lagi, mereka dapat melihat 10 terakhir yang anda siarkan sebelum menyekatnya.

Perkara penting lain yang menyekat akaun, ialah membolehkan anda menyahsekatnya dan membuat keadaan kembali normal.

Menyekat / Menyahsekat di WeChat

Menyekat dan menyahsekat di WeChat berfungsi dengan cara yang sama pada semua peranti yang ada. Ini membolehkan anda berhenti menerima mesej dari orang yang disekat, tetapi tanpa memberitahu mereka bahawa mereka disekat. Masih ada cara untuk mereka memeriksa sama ada anda telah menyekatnya. Pastikan bahawa anda telah memahami segalanya tentang menyekat dan menghapus kenalan di WeChat sebelum meneruskannya.

Adakah anda berjaya menyekat / membuka sekatan kenalan di WeChat? Adakah anda cuba menghapusnya? Sekiranya anda menghadapi masalah atau mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk bertanya di komen di bawah. Oh, dan teruskan dan tambahkan apa sahaja yang anda fikir mungkin kita terlepas.