Permainan

Cara Memecahkan Es di Dragonspine dalam Kesan Genshin

Dragonspine adalah kawasan di Genshin Impact yang dipenuhi dengan ais dan salji. Ribut salji dan keadaan cuaca yang kuat menjadikannya seolah-olah tidak ada yang istimewa dijumpai di sini. Namun, terdapat pelbagai harta karun dan barang-barang yang dapat dijumpai di sini, terutama yang terbungkus dalam ais. Untuk mendapatkan pelbagai item yang cemerlang, anda mesti memecahkan masalah.

Semasa anda naik lebih tinggi ke Dragonspine, keadaan cuaca menjadi semakin teruk. Anda mesti mencari sumber haba agar tetap hangat. Malangnya, sumber haba tidak banyak mencairkan ais, terutamanya dengan lapisan ais dengan corak pelik - ia benar-benar tahan api. Tetapi lapisan es inilah yang menyembunyikan beberapa harta karun Genshin Impact yang paling menakjubkan.

Dalam artikel ini, kami akan membantu anda mempelajari cara memecahkan es di Dragonspine.

Cara Memecahkan Es di Dragonspine dalam Kesan Genshin

Jadi, panas dan api tidak berkesan terhadap corak ais di Dragonspine. Jadi, Claymore harus melakukan silap mata, bukan? Anehnya, walaupun Claymores sangat baik untuk penambangan untuk pembersihan bijih dan pembentukan batu, mereka tidak banyak berbuat untuk lapisan ais ini.

Untuk memecahkan ais di Dragonspine, anda memerlukan jenis bijih khas yang disebut Scarlet Quartz. Mereka kelihatan seperti sekumpulan kristal merah dan terdapat di mana sahaja di wilayah Dragonspine. Untuk mengumpulkan Scarlet Quartz, pecahkan batu merah dengan menggunakan senjata atau kemahiran apa pun dan kumpulkan bijih setelah jatuh.

Setelah anda mengumpulkan bijih ini, watak anda akan mempunyai aura merah darah. Perlahan-lahan menghilang dari masa ke masa, jadi cubalah memanfaatkan beberapa minit semasa ia aktif. Salah satu aspek yang paling penting dari mineral ini adalah kesan pemanasannya yang dapat mengatasi mekanik "Sheer Cold" di rantau ini.

Selain itu, aura ini memberikan pemain satu peningkatan kerosakan dalam pertempuran. Kesan sementara ini sangat bagus terhadap orang ramai dan bos.

Manfaat Scarlet Quartz yang lain adalah kemampuan memecahkan lapisan es di Dragonspine. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah menggunakan serangan Scarlet Quartz untuk mematahkan pembentukan ais. Biasanya, satu klik cukup.

Sekali lagi, ini adalah satu-satunya cara untuk memecahkan corak pelekat ais yang aneh di Dragonspine.

Cara Memecahkan Es di sekitar Patung Tujuh

Mencari Patung Tujuh kawasan sangat mustahak dalam Genshin Impact. Bukan hanya mengisi peta dan berfungsi sebagai Waypoint, tetapi juga memungkinkan anda menghidupkan sekutu, memulihkan kesihatan pesta, menawarkan peningkatan stamina, dan pelbagai hadiah lain. Cukup untuk mengatakan, mencari Patung Tujuh di kawasan yang sekeras Dragonspine sangat penting.

Namun, di Dragonspine, Patung Tujuh mungkin dikelilingi oleh lapisan es yang disebutkan di atas. Jadi, tidak semudah itu untuk mengaktifkan patung di Dragonspine seperti yang berhampiran dengan bandar Monstadt. Tetapi terdapat banyak nod mineral merah di sekitar patung itu. Anda hanya perlu mencarinya di dekat pintu masuk singkapan dan berlari ke patung sebaik sahaja anda mendapatkan Scarlet Quartz.

Perlu diingat bahawa Scarlet Quartz tidak muncul dalam inventori anda seperti yang dilakukan oleh unsur unsur lain. Anda mesti menggunakannya di tempat jatuh. Nasib baik, terdapat banyak kristal yang ada di sekitarnya sehingga mendapati mereka tidak menjadi masalah.

Cara Menghancurkan Ice Crystal di Dragonspine

Sama seperti lapisan es, Kristal Ais di Dragonspine hanya terdedah kepada Scarlet Quartz. Namun, tidak seperti lapisan ais, Ice Crystal tidak akan hancur setelah satu pukulan. Anda akan melihat bar kesihatan muncul dan tanda-tanda kerosakan menunjukkan. Kembali ke deposit Scarlet Quartz dan terus kembali ke Ice Crystal, memukulnya semasa anda masih mempunyai aura merah darah di sekitar anda. Empat hits harus dilakukan.

Manfaat Quartz Scarlet Unik

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, selain memungkinkan pemain untuk memecahkan pelbagai jenis ais di seluruh wilayah Dragonspine, Scarlet Quartz memberi anda ketahanan sementara terhadap kesan pembekuan di Dragonspine dan dapat menghentikan pengumpulan debuff Dingin Sheer untuk waktu yang singkat.

Pelan Tindakan Senjata

Setiap wilayah Impak Genshin mempunyai beberapa reka bentuk senjata unik. Dragonspine menghasilkan empat rangka tindakan 4 bintang yang boleh anda buka kunci dengan menyelesaikan pencarian dan meneroka Dragonspine. Beberapa rangka tindakan yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Snow-Tombed Starsilver - Anda boleh mendapatkan cetak biru untuk senjata ini dengan mengelilingi Dragonspine, memecahkan lapisan ais, dan memperoleh pelbagai pencapaian

 • The Dragonspine Spear - Terdapat garis pencarian Dunia yang disebut Festering Fang. Selesaikan semuanya, dan anda akan mendapat cetak biru untuk senjata ini.

 • The Frostbearer - Tingkat Pokok Frostbearing ke tahap 10, dan anda akan mendapat cetak biru untuk pemangkin ini.

Agate Crimson

Anda boleh menggunakan Frostbearing Tree untuk mendapatkan pelbagai hadiah yang terdiri dari Fates dan Mora hingga bahan pembuatan yang jarang berlaku. Untuk melakukan ini, anda mesti mencari Crimson Agates (sejumlah 79 di Dragonspine) dan menyerahkannya di Frostbearing Tree.

Raksasa

Anda tidak akan menemui monster biasa anda seperti Brown Hilichurls, yang biasa dijumpai di Liyue / Mondstadt. Seluruh wilayah ini memiliki musuh yang semuanya telah menyesuaikan diri dengan kedinginan - beberapa berpakaian dengan hangat, sementara yang lain telah berubah menjadi monster.

Anda akan menghadapi musuh elit seperti Frostarm Lawachurl, Cryo Cicin Mage, dan Ruin Graders. Ini semua sejenis dengan jenis musuh standard yang pasti anda temui di wilayah Genshin Impact yang lebih khas. Syukurlah, anda tidak akan merasa terlalu terasing dari memerangi musuh-musuh elit ini, kerana mereka mempunyai kelemahan yang serupa dengan rakan-rakan mereka yang bukan cryo.

Set Artifak

Terdapat dua set artifak baru yang mungkin anda temui di Dragonspine - set Icebreaker dan Ocean Conqueror. Kedua-dua artifak ini mempunyai potensi perubahan membina teras untuk watak Genshin Impact tertentu. Dengan set Ocean Conqueror, satu set DPS untuk Mona akhirnya menjadi perkara yang boleh dilaksanakan. Set Icebreaker, sebaliknya, berfungsi paling baik dengan Ganyu dan Diona.

Lokasi Tablet Batu

Seperti di wilayah Liyue, anda dapat mencari Tablet Batu, yang tersembunyi di seluruh wilayah Dragonspine. Sekiranya anda berjaya menemui semua tablet, anda akan menerima item Snow-Tombed Starsilver Claymore sebagai hadiah.

Sudah tentu, menggunakan semua tablet adalah satu cabaran. Mereka tersembunyi dengan sangat baik, memerlukan membunuh banyak musuh, atau akan membuat anda menyelesaikan banyak teka-teki. Berikut adalah lokasi semua Tablet Batu di Dragonspine.

 • Pergi ke Titik Jalan yang Diliputi Salji dan melihat ke arah Frostbearing Tree. Ke kiri dan mulailah memanjat batu. Lihatlah ke tepi, dan anda akan melihat sebuah tasik dengan empat obor. Tablet Batu berdiri di antara obor.
 • Pergi ke Albedo's Camp Waypoint. Ikuti jalan ke arah barat dan kalahkan Ruin Grader ketika anda menghadapinya. Raksasa ini akan memberi anda Tablet Batu.
 • Pergi ke Waypoint yang terletak di suatu tempat di bawah perkataan Wyrmrest ketika melihat peta anda. Anda akan melihat lubang besar tepat di sebelah Waypoint jika membuka kunci Domain. Turun dan lihat ke arah barat daya. Anda mesti melihat Tablet Batu
 • Pergi ke Waypoint yang terletak di sebelah barat laut Starglow Cavern. Berjalan di jalan, dan anda akan melihat batu nisan di sepanjang jalan. Untuk sampai ke lokasi Stone Tablet, berjalan ke dataran. Sekarang, sentuh Seelies. Mereka akan mengaktifkan mekanisme. Perlu diingat bahawa Seelies perlu mengaktifkan semua mekanisme sekaligus. Setelah tasik beku hilang, ulangi teka-teki yang sama, sekarang dengan lebih banyak Seelies dan mekanisme. Kalahkan Ruin Guard dan gunakan Scarlet Quartz untuk menuju ke Stone Tablet.
 • Sekiranya anda membuka kunci Puncak Domain Vindagnyr, teleport ke Domain, dan anda akan dapati Batu Tablet dengan mudah.
 • Pergi ke Waypoint yang terletak di sebelah timur Domain. Pergi ke jalan yang menghala ke arah gua. Anda akan melihat Ruin Guard. Anda tidak perlu melawan Ruin Guard - ambil Batu Tablet di sebelah kiri.
 • Kembali ke Waypoint yang terletak di sebelah timur Domain. Naik batu di sebelah kanan anda, dan jangan berhenti sehingga anda melihat pintu masuk gua yang baru. Anda akan melihat pintu bulat besar di sebelah kiri. Masuk ke Bilik Rahsia, dan anda akan dapati Batu Tablet dan beberapa barang lain.
 • Setelah selesai, pergi ke Patung Tujuh, dan berjalan kaki ke runtuhan batu siklik. Ke kiri. Dapatkan Tablet Batu di dalam bilik. Sekarang, lapan pelari itu semestinya bersinar. Akhirnya, aktifkan mekanisme kuasa dua. Kemudian, masuk ke dalam bilik, dan anda seharusnya dapat memperoleh senjata Snow-Tombed Starsilver Claymore.

Menavigasi Dragonspine

Dragonspine adalah salah satu lokasi yang lebih mencabar di Genshin Impact. Jangan ragu untuk menggunakan panduan untuk mencari apa sahaja yang anda perlukan. Perhatikan kesan Dingin dan Pembekuan - manfaatkan sepenuhnya dari Scarlet Quartz untuk mengelakkan kehilangan kesihatan jika boleh. Raksasa dan bos elit seperti Ruin Guards cukup mencabar untuk menewaskan diri sendiri - anda tidak memerlukan kesan pembekuan yang memakan kesihatan anda semasa anda berjuang.

Kami berharap tutorial ini dapat membantu anda menavigasi wilayah Dragonspine dengan lebih baik dan mendapatkan item berharga seperti Tablet Batu, set Artifak, dan cetak biru senjata. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai Dragonspine atau Genshin Impact secara umum, sila komen di bawah dan bertanya. Komuniti kami dan kami dengan senang hati dapat membantu.