PC & Mudah Alih

Cara Menukar Nama Saluran YouTube

Adakah saluran YouTube anda mempunyai nama yang sama selama bertahun-tahun, dan sepertinya anda tidak sempat untuk menukarnya? Sekiranya demikian, terus membaca untuk melihat betapa mudahnya mengubah nama saluran YouTube, URL saluran, atau mengedit maklumat asas saluran anda.

Dalam artikel ini, kami tidak hanya akan memberitahu anda lebih banyak mengenai cara menukar nama saluran YouTube anda, tetapi kami juga akan menerangkan cara melakukannya di pelbagai peranti.

Cara Menukar Nama Saluran YouTube

Apabila anda memutuskan untuk menukar nama saluran YouTube anda, anda juga harus mengubahnya di akaun Google anda. Oleh kerana keduanya terhubung, tidak ada pilihan untuk menukar satu nama tanpa mengubah yang lain secara serentak. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Buka penyemak imbas web anda dan log masuk ke akaun YouTube Studio anda.

 2. Di menu di sebelah kiri, pilih "Penyesuaian" dan "Maklumat Asas."

 3. Ketuk "Edit" untuk menulis nama baru saluran anda.

 4. Ketik "Terbitkan."

Untuk mempunyai nama yang berbeza di Akaun Google daripada di saluran YouTube, anda harus membuat Akaun Jenama dan memautkannya ke saluran anda. Dengan Akaun Jenama, nama akaun tidak harus sepadan, yang membolehkan anda mengubahnya sekerap yang anda mahukan.

Cara Mengubah Nama Saluran YouTube pada Windows, Mac, dan Chromebook

Inilah cara anda menukar nama saluran YouTube di Windows, Mac atau Chromebook:

 1. Buka penyemak imbas web anda dan log masuk ke akaun YouTube Studio anda.

 2. Di menu di sebelah kiri, pilih "Penyesuaian" dan "Maklumat Asas."

 3. Ketuk "Edit" untuk menulis nama baru saluran anda.

 4. Ketik "Terbitkan."

Penting untuk diingat bahawa anda hanya boleh menukar nama anda tiga kali dalam jangka masa 90 hari. Selain itu, setelah anda mengeditnya di akun Google, itu juga akan berubah pada e-mel, Saluran YouTube, Google Drive, dan perkhidmatan Google anda yang lain.

Cara Menukar Nama Saluran YouTube di iPad

Beberapa pengurus saluran menikmati penggunaan aplikasi YouTube di iPad mereka untuk menguji kualiti video mereka dan menguruskan profil mereka. Sekiranya anda seorang dan ingin menukar nama saluran YouTube anda menggunakan iPad, ini adalah cara untuk melakukannya:

 1. Buka aplikasi YouTube.
 2. Klik pada foto profil anda dan pilih "Saluran Anda."
 3. Di sudut kanan atas halaman profil anda, klik "Tetapan."
 4. Ketik ikon edit yang terletak di sebelah nama anda.
 5. Kemas kini nama anda dan ketuk ikon cek apabila anda selesai.

Cara Menukar Nama Saluran YouTube di iPhone

Oleh kerana kebanyakan pengguna YouTube menonton video di telefon mereka, YouTube membuat fitur pada aplikasi untuk memastikan bahawa pengurus saluran dapat mengedit maklumat saluran hanya dalam beberapa ketukan. Sekiranya anda ingin menukar nama saluran YouTube anda menggunakan iPhone, ini adalah cara untuk melakukannya:

 1. Buka aplikasi YouTube.

 2. Klik pada foto profil anda dan pilih "Saluran Anda."

 3. Ketik ikon edit yang terletak di sebelah nama anda.

 4. Kemas kini nama anda dan ketuk ikon cek apabila anda selesai.

Cara Menukar Nama Saluran YouTube di Android

Apabila anda merasa sudah tiba masanya untuk menukar nama anda di YouTube, anda juga harus menukar nama anda di Akaun Google. Ini adalah proses yang mudah dan mudah. Inilah yang harus anda lakukan untuk menukarnya pada peranti Android:

 1. Buka aplikasi mudah alih YouTube anda.

 2. Klik pada foto profil saluran anda dan pilih "Saluran Anda."

 3. Klik pada "Edit Saluran."

 4. Klik "Edit" untuk menukar nama akaun anda.

 5. Apabila anda memasukkan, anda selesai, klik "OK."

Cara Menukar URL Saluran YouTube

Anda boleh mengubah URL saluran menggunakan YouTube Studio dalam beberapa langkah mudah:

 1. Buka YouTube Studio.

 2. Di menu sebelah kiri, klik "Penyesuaian" dan "Maklumat Asas." Anda akan melihat URL semasa anda.

 3. Taipkan yang baru.

Sementara Anda berada di menu ini, di bawah URL akun Anda, ada pilihan untuk "Tetapkan URL Khusus untuk Saluran Anda." Di sini, anda boleh menambahkan URL tertentu menggunakan semua jenis tanda atau kombinasi huruf besar dan kecil. Namun, profil anda perlu mempunyai izin untuk URL khusus. Untuk memenuhi syarat itu, anda perlu:

 • Mempunyai lebih daripada 100 pelanggan.
 • Muat naik gambar sepanduk dan gambar profil.
 • Aktifkan saluran anda sekurang-kurangnya 30 hari.

Setelah memenuhi syarat, anda akan mendapat e-mel untuk memberitahu anda tentang tetapan baru yang baru sahaja tersedia.

Cara Menukar Nama Saluran YouTube Sebelum 90 Hari

Anda boleh menukar nama saluran YouTube anda tiga kali dalam tempoh 90 dan, selepas itu, hanya sekali setiap 90 hari. Oleh kerana peraturan yang ketat mengenai perubahan nama, anda tidak boleh mengubahnya terlalu kerap kerana ini akan mengelirukan pengguna dan penonton lain.

Dasar ini memberi ruang yang cukup bagi setiap pengguna untuk berubah pendapat dan mencari nama yang tepat untuk saluran mereka. Namun, sekatan itu membuat semua orang berfikir dua kali sebelum menukar nama saluran mereka terlalu kerap kerana mereka tidak dapat mengubahnya menjadi yang baru setiap hari.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Membuat Nama Saluran YouTube?

Apabila anda memutuskan untuk membuat saluran YouTube untuk memuat naik video dan berkomunikasi dengan penonton anda, salah satu aspek terpenting dalam akaun anda adalah nama dan URL saluran anda. Sebelum anda menentukan nama, anda harus memutuskan sama ada anda akan membuat saluran peribadi atau perniagaan kerana ini akan menentukan seberapa kerap anda boleh mengubahnya.

Apabila anda menentukan nama di saluran peribadi, nama tersebut akan menjadi sebahagian daripada nama Akaun Google dan saluran YouTube anda. Perkara itu akan menyukarkan sekiranya anda memutuskan untuk mengubahnya lagi, kerana anda perlu sekali lagi membuat Akaun Google baru dan kemudian membuka saluran.

Sebaliknya, jika anda memutuskan untuk membuat Akaun Jenama, anda akan dapat nama lain di saluran sementara Akaun Google tetap sama tanpa mengira jumlah pengeditan yang anda buat pada nama anda.

Cara Membuat Akaun Jenama di YouTube

Menggunakan Akaun Jenama adalah proses yang sangat mudah, dan berikut cara melakukannya:

• Buka YouTube di komputer atau laman web mudah alih anda.

• Pergi ke senarai saluran anda.

• Periksa sama ada anda sudah mempunyai Akaun Jenama. Kemudian, buat saluran baru dengan mengetuk "Buat Saluran Baru."

• Tulis butiran mengenai nama dan akaun saluran anda.

• Pilih "Buat" untuk akhirnya membuat Akaun Jenama baru.

Manfaat memiliki Akaun Jenama banyak. Lebih praktikal daripada saluran peribadi kerana anda boleh mempunyai nama yang berbeza di YouTube daripada yang ada di Akaun Google anda. Kelebihan lain ialah sekumpulan orang dapat mengurus saluran dengan mudah semasa akaun mereka tersambung. Selain itu, anda boleh memisahkan e-mel dan akaun peribadi anda dari yang perniagaan.

Bolehkah Saya Menukar Nama YouTube Saya Tanpa Mengubah Nama Google Saya?

Sekiranya anda mempunyai Akaun Jenama, anda boleh menambahkan perubahan pada saluran YouTube anda tanpa mempengaruhi Akaun Google anda. Itulah sebabnya jika anda seorang profesional atau anda berusaha untuk menjadi satu, membuat Akaun Jenama adalah salah satu keputusan terbaik yang boleh anda buat. Ingatlah bahawa jika anda mempunyai akaun biasa yang dihubungkan dengan Google, mustahil untuk menukar satu nama tanpa mempengaruhi nama yang lain. Semasa perniagaan anda mula berkembang, itu mungkin menjadi masalah.

Bagaimana Anda Mengedit Nama Saluran YouTube?

Apabila anda perlu mengedit nama anda di YouTube, anda juga harus mengedit nama anda di Akaun Google yang bersambung. Pada aplikasi mudah alih YouTube, ini adalah proses yang mudah dan mudah, dan inilah yang harus anda lakukan:

• Buka aplikasi mudah alih YouTube anda.

• Klik pada foto profil saluran anda dan pilih "Saluran Anda."

• Klik "Edit" untuk mengubah atau mengedit nama akun Anda.

• Apabila anda masuk, anda selesai, klik "ikon Periksa."

Mengapa Saya Tidak Boleh Menukar Nama Saluran YouTube Saya?

Sekiranya anda telah mencuba menukar nama anda dan tidak dapat melakukannya, itu mungkin kerana sudah tiga kali diubah dalam jangka waktu 90 hari. Sekarang, anda perlu menunggu 90 hari lagi untuk mengubahnya lagi. Adalah mustahak untuk tidak membuat keputusan yang terburu-buru mengenai nama saluran YouTube anda kerana anda tidak mempunyai akses tanpa had ke editor nama profil anda. Fikirkan setiap idea yang ada dalam fikiran anda dan gunakan idea yang paling sesuai.

Selain itu, jangan lupa bahawa penonton anda berhubung dengan anda melalui nama saluran. Sekiranya anda mengubahnya setiap beberapa bulan, kebanyakan mereka mungkin agak keliru dan mungkin berhenti berlangganan.

Berapa lamakah masa untuk menukar nama saluran YouTube?

Bergantung pada berapa kali anda menukar nama saluran anda, anda mungkin harus menunggu hingga tiga bulan untuk mendapatkan kesempatan mengubah nama anda. Sekiranya anda mempunyai saluran baru, anda boleh melakukan tiga pengeditan nama dalam 90 hari. Sekiranya anda sudah membuat tiga perubahan, anda perlu menunggu 90 hari untuk peluang lain. Itulah sebabnya anda harus mempunyai idea yang jelas tentang apa yang anda mahu gunakan sebagai nama dan mula membina jenama anda.

Mengemas kini Profil Anda Penting

Nama saluran anda adalah yang muncul setiap kali seseorang mencari anda di YouTube atau mengesyorkan saluran anda. Kerana cara terbaik bagi orang untuk mengenali anda dan kandungan anda, pastikan bahawa apabila anda membuat perubahan, mereka akan memikirkannya.

Setelah mengetahui cara menukar nama saluran YouTube, anda dapat menguruskan akaun dengan lebih baik. Selain itu, anda boleh membuat Akaun Jenama untuk menyatakan pelbagai minat dan berinteraksi dengan khalayak YouTube yang baru.

Berapa kerapkah anda berfikir tentang menukar nama saluran anda? Adakah anda pernah mendengar tentang Akaun Jenama?

Beritahu kami lebih banyak dalam komen di bawah.