Permainan

Cara Menukar Nama di Runescape

Jagex's RuneScape menulis buku mengenai permainan berbilang pemain dalam talian percuma. Dibebaskan pada tahun 2001, ia adalah perkara itu untuk bermain di PC. Pada masa ini, pemain masih menikmati grafik dan antara muka RuneScape yang diperbaharui dalam versi 2013 yang dinamakan RuneScape 3.

Cara Menukar Nama di Runescape

Baca terus untuk maklumat lebih lanjut tentang mengubah nama paparan anda dalam permainan, batasan perubahan nama, dan apakah mungkin mengubah nama pengguna.

Menukar Nama Perwatakan

RuneScape menawarkan pelbagai faedah kepada ahli percuma, dari pencarian hingga penyesuaian watak. Namun, menukar watak atau nama paparan bukanlah salah satu faedah yang diberikan secara percuma.

Sekiranya anda ingin menukar nama paparan anda, anda perlu membayar keahlian RuneScape terlebih dahulu. RuneScape kini mempunyai tiga model harga untuk dipilih:

 • $ 10.99 untuk satu bulan
 • $ 29,99 selama tiga bulan
 • $ 99.99 untuk setahun

Setelah anda mempunyai keahlian rasmi, anda mempunyai beberapa pilihan untuk menukar nama anda dalam permainan, bergantung pada versi yang anda gunakan.

Kaedah 1 - Melalui Laman Web

 1. Akses laman web RuneScape dari penyemak imbas kegemaran anda atau klik di sini.
 2. Log masuk ke akaun anda.

 3. Pilih "Akaun Saya", yang terletak di sudut kanan atas skrin.

 4. (pilihan) Anda mungkin diminta untuk log masuk ke akaun anda sekali lagi.
 5. Di tetingkap "Tetapan Akaun" yang baru, anda akan melihat nama paparan anda di bahagian atas jika anda menetapkannya. Tatal ke bawah dan pilih "Tukar Nama Karakter."

 6. Masukkan nama paparan baru anda.

 7. Tekan butang "Tetapkan Nama" untuk mengesahkan perubahan.

Adalah idea yang baik untuk menyediakan beberapa pilihan nama sekiranya anda mendapat mesej yang memberitahu anda untuk memilih yang lain. Setelah menekan butang "Tetapkan Nama", anda mungkin melihat pesan ini jika pemain lain telah menyimpan nama atau jika nama itu disekat kerana tidak sesuai.

Kaedah 2 - Melalui Menu Dalam Permainan

Sekiranya anda tidak dapat melepaskan nostalgia yang disertakan dengan memainkan versi asal RuneScape, ada juga penyelesaian pertukaran nama untuk anda. Ikuti langkah di bawah untuk memulakan:

 1. Lancarkan permainan.
 2. Pergi ke "Menu Pilihan."
 3. Pilih "Tetapan" dan kemudian ikon topi keledar.
 4. Tetingkap baru anda harus menunjukkan "antara muka pahlawan." Pilih "Tukar Nama" dan masukkan nama baru anda ke dalam kotak teks.
 5. Tekan butang yang bertuliskan, "Periksa Ketersediaan." Sekiranya namanya tersedia, permainan akan mengubahnya secara automatik. Walau bagaimanapun, jika nama itu sudah dipesan oleh pemain lain, anda boleh memilih dari senarai variasi nama dan mencuba lagi atau mencuba nama lain di kotak teks.
 6. Ulangi proses sehingga ada nama yang anda (dan permainan) boleh setuju.

Versi Old School RuneScape

Menukar nama anda adalah proses yang mudah, walaupun anda menggunakan Old School RuneScape. Lihat langkah-langkah di bawah untuk memulakan:

 1. Lancarkan permainan.
 2. Pilih ikon "Tetapan", yang digambarkan sebagai kunci dalam permainan.
 3. Tekan ikon "Sembang & Pemberitahuan".
 4. Pilih butang "Paparkan nama". Sekiranya anda layak untuk menukar nama percuma, anda akan melihatnya dipaparkan di tetingkap ini. Anda juga akan melihat berapa banyak perubahan tambahan yang anda layak jika anda menebus bon.
 5. Untuk meneruskan perubahan nama, tekan butang "Cari nama" yang terletak berhampiran bahagian bawah tetingkap.
 6. Masukkan pilihan nama baru anda dan tekan "Enter."
 7. Sekiranya nama itu tersedia, anda akan melihat butang di dekat bahagian bawah tetingkap dengan pilihan nama baru. Anda juga akan melihat mesej yang bertuliskan "Tidak diambil" di kotak status yang terletak di tengah tetingkap.
 8. Sekiranya anda ingin menyimpan nama baru, tekan butang dengan pilihan nama baru di bahagian bawah tetingkap. Anda juga boleh mencuba nama lain dengan menekan butang "Nama lain" tepat di atasnya.
 9. Setelah anda memutuskan nama baru dan memuktamadkannya, log keluar dari permainan dan log masuk semula agar perubahan tersebut berlaku.

Batasan Nama

Anda telah mengetahui nama yang sesuai dan akan membuat perubahan. Sebelum anda melakukannya, pastikan bahawa ia mematuhi sekatan yang tertera di bawah:

 • Tidak ada nama yang menipu atau menyinggung perasaan.
 • Tiada nama pendua atau nama paparan yang digunakan untuk akaun lain.
 • Tiada nama yang melebihi 12 aksara.
 • Tiada nama yang berada di bawah tempoh penyejukan selama 35 hari untuk pengabaian nama.
 • Tiada watak tanda baca dalam nama paparan. Mereka akan dihilangkan apabila nama ditetapkan.
 • Tidak ada perubahan nama dalam 24 hari dari pertukaran nama terakhir (kecuali semasa menebus bon).
 • Tidak menggunakan kata "mod" pada nama paparan.

Sekiranya pembangun permainan percaya bahawa nama paparannya menyinggung perasaan, mereka akan menggantinya dengan nama sementara sehingga anda memilih yang baru. Bagi pesalah berulang, orang-orang di Jagex mengambil hak istimewa untuk memilih nama paparan selama satu tahun dan pemain mendapat satu yang diberikan kepada mereka oleh moderator.

Nama yang Dipegang

Apabila anda memilih nama paparan baru, yang lama anda tidak akan hilang menjadi nama batal atau segera memasukkan semula pangkalan data nama untuk pemain baru. Tunggu sebentar, tepat 35 hari, sekiranya anda mahu mengubahnya kembali.

Cukup ironinya, jika anda memilih untuk menukar nama anda menjadi yang sebelumnya, anda perlu menunggu 28 hari untuk melakukannya. Terdapat tempoh menunggu selama 28 hari di antara pertukaran nama, walaupun anda memilih untuk mengembalikan nama anda ke yang lama.

Sekiranya anda membiarkan tempoh penahanan 35 hari berlalu, namanya kembali bergilir dan mungkin diambil oleh pemain lain.

Penebusan Bon

Bon adalah mata wang dalam permainan yang boleh ditebus untuk faedah RuneCoins, Keys, atau keahlian. Anda juga boleh menukarnya dengan pemain lain secara langsung atau memberikannya. Pemain biasanya memperoleh mata wang ini melalui pembelian dalam permainan atau melalui laman web rasmi RuneScape.

Walau bagaimanapun, Obligasi juga dapat digunakan untuk memotong masa tunggu 28 hari yang sial di antara menukar nama paparan anda. Sekiranya anda ingin membelanjakan Bon yang anda hasilkan dengan nama baru, lihat cara menebusnya di bawah:

RuneScape

 1. Masuk ke beg galas anda atau tekan ikon beg galas yang terdapat di bar alat anda.

 2. Buka kantung mata wang.

 3. Pergi ke ikon Ikatan dan klik kanan padanya (PC) atau tekan lama ikon (mudah alih) untuk membuka menu lungsur.
 4. Tatal ke bawah dan pilih "Tebus Bon."

 5. Tetingkap seterusnya yang akan anda lihat adalah untuk Marketplace. Tinjau pilihan dan tekan gambar untuk "Tukar nama paparan."

 6. Pilih "Tebus Bon" dan "Teruskan" untuk mengesahkan penebusan.
 7. Tekan butang "Tukar Nama" kuning di sudut kanan tetingkap.

 8. Ikuti arahan untuk menyelesaikan pertukaran nama.

Old School RuneScape

Antara muka Old School RuneScape agak mudah dibandingkan dengan versi yang lebih baru, tetapi langkahnya serupa dengan proses menebus Bon untuk pertukaran nama.

 1. Lancarkan permainan dan tekan ikon sepana untuk membuka "Tetapan."
 2. Pergi ke kantung Bon anda.
 3. Tekan butang "Tebus pertukaran nama" di sudut kanan bawah tetingkap.
 4. Pilih butang "Confirm" untuk menghabiskan Bon.
 5. Ikuti arahan untuk menukar nama anda.

Anda masih perlu menjadi ahli yang aktif untuk menebus Bon untuk pertukaran nama di RuneScape dan Old School Runescape.

Apa yang Berlaku pada Nama Paparan Pengguna Tidak Aktif?

Nama paparan untuk pengguna yang tidak aktif akhirnya dikeluarkan untuk pemain lain jika syarat ini dipenuhi:

 • Sudah setahun sejak masuk terakhir.
 • Kemahiran RuneScape berada di bawah tahap 30.
 • Tidak ada pembelian keahlian untuk nama paparan.

Walaupun anda seorang pemain percuma, anda dapat menyimpan nama anda jika anda log masuk ke akaun anda dalam 12 bulan terakhir atau anda mempunyai tahap kemahiran 30 atau lebih.

Apa itu Nama?

Nama paparan digunakan sebagai pengecam unik dalam permainan berbilang pemain. Ini adalah kesan pertama dan kadang-kadang terakhir yang dimiliki oleh pemain lain dari anda, jadi pilihlah dengan bijak. Nama yang cerdas atau unik dapat menarik perhatian positif, sedangkan sebilangan angka atau nama yang kurang senang dapat diabaikan.

Di dunia di mana who anda bekerjasama boleh bermakna bertahan hidup, pergi dengan nama terbaik mungkin perbezaan antara kemenangan dan kekalahan.

Bagaimana anda memilih nama paparan anda di RuneScape? Berapa kerap anda menukarnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.