PC & Mudah Alih

Cara Menukar Pelayan DNS di Windows 10

Sebilangan besar orang mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana internet berfungsi dan menyediakan mereka laman web untuk dilayari. Apabila anda memasukkan pautan URL di penyemak imbas, penghala menghantar halaman yang sesuai yang disimpan di suatu tempat di pelayan yang jauh. Namun, ada yang lebih dari sekadar memenuhi pandangan. Pelayan DNS adalah salah satu bahagian penting yang membolehkan akses cepat ke seluruh internet.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan lebih lanjut mengenai tujuan DNS dan cara mengubah pelayan DNS anda pada Windows 10.

Apa itu DNS?

Tidak seperti manusia, komputer dan penyemak imbas beroperasi dengan mentafsirkan nombor. Bagi mereka, URL, seperti //google.com sama sekali tidak dapat dibaca, tetapi kami tidak dapat membayangkan menaip nombor rawak setiap kali kami mahu mengakses laman web. Pelayan DNS (Domain Name System) menjembatani jurang antara manusia dan mesin.

Ini berisi senarai laman web dan alamat IP yang sesuai yang dapat digunakan oleh penyemak imbas untuk mengakses laman web. Apabila anda menaip URL ke bar alamat, perkara pertama yang dilakukan penyemak imbas adalah merujuk pada cache DNS dan pelayan untuk alamat IP yang sesuai, kemudian, ia mengambil kandungan laman web untuk anda.

Pelayan DNS terdapat dalam beberapa bentuk. Sebilangan besar ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) akan mempunyai pelayan DNS yang digunakan secara lalai oleh mana-mana pengguna mereka. Bahkan PC anda akan menyimpan cache DNS yang tidak betul yang menyimpan alamat yang sering digunakan dan terkini untuk akses yang lebih pantas. Walau bagaimanapun, pelayan DNS ini tidak sempurna, dan pelayan ISP boleh terdedah kepada kesalahan dan kemacetan yang mungkin mendorong pengguna untuk berfikir bahawa mereka tidak mempunyai akses internet.

Pelayan DNS ISP anda juga akan menyimpan semua permintaan URL, menyimpan sejarah penyemakan imbas lengkap anda untuk kemudahan mereka. Anda tidak boleh menghindarinya kecuali menggunakan VPN atau penyemak imbas bersepadu VPN, seperti DuckDuckGo.

Masalah DNS

Walaupun pelayan DNS adalah bahagian penting dari infrastruktur internet, mereka sering diserang oleh penggodam. Serangan pancingan data boleh menggunakan kaedah keracunan cache atau rampasan DNS untuk mengalihkan pelayan DNS anda ke pelayan pilihan mereka atau memberi anda senarai IP palsu untuk URL yang ada. Penyemak imbas anda kemudian akan diarahkan ke laman web palsu yang boleh menyebabkan sejumlah pelanggaran keselamatan terhadap akaun dan perkhidmatan dalam talian anda.

Walaupun kebanyakan kaedah ini memerlukan langkah-langkah keselamatan antivirus dan ISP, pemodenan kaedah serangan ini bermaksud bahawa penggodam dan perisian keselamatan terus-menerus berusaha satu sama lain. Mengubah tetapan DNS pada peranti anda adalah langkah untuk meningkatkan keselamatan tetapi hanya berguna jika pelayan yang ingin anda gunakan lebih selamat daripada yang asal.

Bagaimana Saya Mencari Pelayan DNS Alternatif Saya di Windows 10

Walau bagaimanapun, kerana pelayan DNS ISP tidak sepenuhnya selamat, dan anda tidak boleh terlalu yakin dengan apa yang berlaku di belakang skrin, beberapa pilihan alternatif untuk pelayan DNS memintas sistem ini. Dua yang paling popular adalah domain DNS Google (8.8.8.8 dan 8.8.4.4) dan perkhidmatan DNS Cloudflare yang selamat (pada 1.1.1.1 atau 1.0.0.1). Kedua-dua syarikat ini mempunyai reputasi untuk memberi tumpuan kepada keselamatan dan kepantasan. Pelayan DNS Google dianggap antara yang paling cepat tersedia.

Walaupun terdapat perkhidmatan DNS awam yang lain, anda tidak boleh salah dengan Google atau Cloudflare DNS untuk kegunaan peribadi anda.

Sebelum pergi dan membuat perubahan, anda perlu mengetahui cara mencari tetapan DNS semasa anda. Begini caranya:

 1. Klik pada ikon Rangkaian pada bar alat.

 2. Klik pada rangkaian yang anda gunakan sekarang.

 3. Klik pada rangkaian semasa sekali lagi untuk memaparkan tetapan semasa.

 4. Tetapan DNS semasa anda dipaparkan dalam jadual Properties. Cari medan "Pelayan DNS IPv4" dan "Pelayan DNS IPv6".

Setelah anda menemui pelayan DNS yang anda gunakan (yang kemungkinan besar adalah penghala atau default ISP), anda dapat menyelesaikan masalah dan membuat perubahan jika diperlukan.

Cara Menukar Pelayan DNS di Windows 10

Setelah mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan DNS dan bagaimana ia dapat mempengaruhi pengalaman dan keselamatan penyemakan imbas anda, anda masih perlu belajar bagaimana mengubah tetapan peranti anda. Terdapat beberapa pilihan untuk melakukan ini, semuanya boleh digunakan untuk membuat perubahan cepat yang akan berlangsung. Berikut adalah kaedah utama untuk menukar tetapan ini pada PC Windows:

 1. Klik pada ikon Rangkaian di sudut kanan bar alat anda.

 2. Buka Tetapan Rangkaian & Internet.

 3. Klik pada "Tukar pilihan penyesuai."

 4. Klik kanan pada rangkaian yang ingin anda ubah, kemudian tekan Properties.

 5. Pilih "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)."

 6. Klik pada Properties.

 7. Klik pada butang radial "Gunakan alamat pelayan DNS berikut". Ini akan membolehkan anda memasukkan pelayan DNS pilihan anda secara manual.

 8. Masukkan dua alamat Ipv4 di medan yang sesuai. Ini biasanya merangkumi pelayan DNS utama dan pelayan DNS sekunder perkhidmatan DNS. Contohnya, jika anda ingin menggunakan DNS Google, masukkan 8.8.8.8 pada baris pertama, dan 8.8.4.4 pada baris kedua.

 9. Klik OK, dan kemudian tutup tetingkap dialog Properties.

Tetapan ini hanya akan mengubah tetapan Ipv4. Ipv4 adalah salah satu dari dua protokol yang digunakan, yang lain adalah IPv6 yang lebih besar, dengan set alamatnya sendiri. Sekiranya anda ingin mengubah tetapan IPv4, ikuti langkah-langkah di atas, tetapi pilih Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) di Langkah 5.

Alamat IP yang anda masukkan dalam bidang teks juga akan berbeza, dan anda perlu merujuk perkhidmatan DNS anda untuk memberi anda alamat yang betul. Oleh kerana alamat ini boleh panjang (dan menggunakan kombinasi angka dan huruf), pastikan untuk menyalinnya atau taipkan dengan betul, atau anda sama sekali tidak akan dapat menggunakan internet.

Katakan PC anda menggunakan sebilangan rangkaian untuk menyambung ke internet, misalnya, komputer riba yang menggunakan sambungan Ethernet dan sambungan Wi-Fi pada masa yang berlainan. Sekiranya demikian, anda perlu mengkonfigurasi kedua-duanya dengan tepat dengan mengulangi langkah di atas.

Cara Mengubah Tetapan DNS Windows 10 Anda Menggunakan Prompt Perintah

Sekiranya anda lebih mahir teknologi dan ingin menyelesaikan semuanya dengan baris arahan, ada pilihan untuk menukar pelayan DNS di command prompt. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir.

 2. Masukkan baris berikut dalam arahan untuk mengaktifkan alat tetapan rangkaian dan tekan Enter:

  netsh

 3. Masukkan baris ini untuk menyediakan senarai semua penyesuai rangkaian, kemudian tekan Enter: antara muka pertunjukan antara muka

  Petunjuk akan menyenaraikan semua penyesuai yang ada. Anda perlu tahu yang mana yang perlu dibuat perubahan. Penyesuai Ethernet dan Wireless kemungkinan besar mempunyai keadaan 'Terhubung' yang menunjukkan bahawa mereka sedang digunakan saat mengambil artikel ini, misalnya.

 4. Gunakan arahan berikut untuk menetapkan alamat DNS utama pada penyesuai:

  antaramuka ip set dns name = "ADAPTER-NAME" source = "static" address = "X.X.X.X"

  Nilai ADAPTER-NAME adalah nama penyesuai yang tetapannya anda ubah, dan anda mendapat nama ini di Langkah 3. X.X.X.X adalah alamat DNS yang anda inginkan.

 5. Anda juga memerlukan arahan untuk menetapkan alamat DNS sekunder:

  antara muka ip tambah dns name = "ADAPTER-NAME" addr = "X.X.X.X" index = 2

  Logik yang sama untuk nilai berlaku seperti pada Langkah 4.

 6. Anda boleh menambah bilangan di bawah 'indeks' untuk menambahkan lebih banyak alamat sekunder selepas itu, tetapi satu primer dan satu sekunder akan mencukupi bagi kebanyakan pengguna.
 7. Tutup Prompt Perintah.

Setelah tetapan ini disesuaikan, PC akan mula menggunakan nilai baru secara automatik untuk menyelesaikan nama host.

Cara Menetapkan Semula Pelayan DNS Anda di Windows 10

Sekiranya anda ingin menetapkan semula tetapan DNS anda ke nilai lalai ISP anda, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Klik pada ikon Rangkaian pada bar alat.

 2. Buka Tetapan Rangkaian & Internet.

 3. Klik pada "Tukar pilihan penyesuai."

 4. Klik kanan pada rangkaian yang ingin anda ubah dan tekan Properties.

 5. Pilih "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)."

 6. Klik pada Properties.

 7. Klik pada butang radial "Dapatkan alamat pelayan DNS secara automatik".

 8. Klik OK, dan kemudian tutup tetingkap dialog Properties.

Tetapan ini akan mengembalikan perubahan yang dibuat pada penyesuai dan membolehkan anda kembali ke pelayan DNS lalai.

Cara Mengosongkan Cache DNS Anda

Setelah anda membuat perubahan pada tetapan DNS anda, disarankan untuk membersihkan cache DNS PC anda. Cache ini menyimpan alamat IP yang sering digunakan atau yang anda gunakan baru-baru ini. Sekiranya pelayan DNS anda telah memberi anda alamat yang salah dan PC telah menyimpannya, perubahan alamat pelayan tidak akan menjadi masalah sehingga PC secara semula jadi menyegarkan cache. Membilas cache DNS akan memaksa PC untuk menggunakan semula tetapan DNS yang betul dan mengambil alamat IP yang tepat untuk programnya. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Prompt Perintah dalam Mod Pentadbir. Anda boleh melakukan ini dengan mencari ‘cmd’ di bar carian PC, mengklik kanan pada hasil “Prompt Perintah” (biasanya yang pertama), kemudian memilih “Jalankan sebagai pentadbir.”

 2. Ketik atau salin baris berikut dan tekan Enter:

  ipconfig / flushdns

 3. Anda akan menerima mesej yang mengesahkan bahawa DNS Resolver Cache telah dihapus.

 4. Tutup arahan arahan.

Membilas DNS juga boleh menjadi tindak balas pertama untuk masalah sambungan internet yang lebih biasa sebelum diperlukan lagi.

Lakukan Perubahan dengan Bijak

Sekarang anda tahu cara mengubah tetapan DNS PC anda. Gunakan pelayan DNS percuma Google atau Cloudflare yang disediakan jika anda mahukan beberapa pilihan terbaik yang tersedia untuk umum, atau gunakan penyedia lain yang paling sesuai untuk anda. Pelayan lalai ISP anda biasanya merupakan pilihan yang selamat tetapi lebih sukar untuk menyelesaikan masalah untuk sebarang kesilapan. Sistem DNS adalah bahagian penting dalam rangkaian, dan beberapa masalah umum dapat diselesaikan dengan hanya mengubah pengaturannya.

Tetapan DNS apa yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.