Permainan

Cara Mengubah Input pada TV Vizio

TV Vizio anda mempunyai banyak input fizikal. Terdapat input untuk isyarat yang berasal dari TV satelit atau TV kabel anda. Anda juga boleh memasang konsol permainan, pemain DVD, pemain Blu-ray, cakera keras luaran, dan anda juga boleh memasang kabel yang menghubungkan TV anda ke paparan komputer desktop anda.

Cara Mengubah Input pada TV Vizio

Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai lebih dari satu peranti yang terpasang ke TV anda pada satu masa, jadi anda harus belajar cara melangkau antara kedua peranti tersebut. Artikel ini menerangkan bagaimana anda menukar input dari satu ke yang lain dengan alat kawalan jauh anda, dan dengan butang di sisi TV anda.

Cara Mengubah Input dengan Alat Kawalan Jauh Vizio

Untuk menukar input pada TV Vizio, anda perlu menggunakan alat kawalan jauh Vizio. Mulakan dengan menekan butang input, yang biasanya anda dapati di bahagian atas alat kawalan jauh. Ia sama dengan alat kawalan jauh untuk orang tua.

Pada alat kawalan jauh Vizio, butang input berada di kiri paling atas dan agak kecil jika dibandingkan dengan model universal untuk warga tua. Tekan butang input dan tunggu menu input muncul.

Menggunakan Alat Jauh dengan Menu Input

Apabila menu Input dibuka, anda boleh menggunakan anak panah atas dan bawah pada alat kawalan jauh untuk memilih input yang ingin anda gunakan. Tekan butang OK untuk mengesahkan pilihan anda. Sekiranya skrin anda tidak menunjukkan gambar, maka mengklik input "TV" boleh beralih ke apa sahaja cara anda mengambil rancangan TV anda, seperti melalui satelit atau kabel.

Nama-Nama Input Anda

Masukan anda yang lain akan mempunyai nama seperti yang ditentukan oleh pengaturcaraan yang dipasang oleh TV Vizio. Sekiranya anda mempunyai pemain DVD yang disambungkan ke TV, maka ia akan memaparkan DVD. Sebaliknya, jika anda mempunyai sesuatu seperti PlayStation atau Xbox yang disambungkan ke TV anda, ia mungkin tidak akan muncul sebagai input yang dinamakan. Sebaliknya, ia akan muncul sebagai sumber input yang dihubungkan dengannya.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai cakera keras USB yang disambungkan ke TV anda, dan anda memasangkannya ke port USB 2, menu input akan menunjukkan cakera keras anda seperti nama yang anda berikan pada cakera keras anda (jika anda pernah menamakannya), atau ia akan menunjukkannya sebagai port USB 2.

Perkara serupa berlaku semasa menambah konsol permainan. Katakan anda memasang konsol permainan anda ke port HDMI 1. Apabila anda menggunakan menu input anda, itu tidak akan menamakan konsol permainan anda, tetapi sebaliknya akan mengatakan, "HDMI Port 1." Selain itu, dalam banyak keadaan, jika anda menghidupkan konsol sebelum menghidupkan TV, TV akan memilih port HDMI 1 secara automatik dan menunjukkan skrin konsol permainan anda sebaik sahaja TV anda menyala.

Cara Mengubah Input Tanpa Remote Vizio

Sekiranya alat kawalan jauh anda rosak atau hilang, anda sentiasa boleh menukar input secara manual. Anda boleh melakukannya dengan butang di TV. Dalam kebanyakan kes, butang yang diperlukan terletak di sisi TV.

Butang menu

Mengklik pada butang Menu akan membawa anda ke skrin OSD. Untuk bergerak ke kiri dan kanan di skrin, anda perlu menggunakan butang kelantangan.

Untuk naik dan turun dalam menu OSD, anda harus menggunakan butang saluran di TV. Anda kemudian boleh memilih input anda pada menu di skrin. Sekiranya ini tidak selesa, anda boleh membeli alat kawalan jauh model yang sama, atau membeli alat kawalan jauh universal. Tidak ada butang pengaktifan. Anda beralih ke input yang diperlukan, dan kemudian inputnya berubah. Selepas ini, anda menekan butang Menu sekali lagi untuk membuang paparan skrin menu dari skrin TV anda.

Lebih Mudah dengan Alat Jauh

Vizio tahu bahawa kadangkala alat kawalan jauh anda hilang, atau bateri habis. Juga, kadang-kadang lebih mudah untuk menekan butang semasa anda berada di dekat TV daripada harus berlari mencari alat kawalan jauh. Walaupun begitu, jauh lebih mudah untuk menukar input menggunakan alat kawalan jauh kerana mempunyai butang anak panah yang membolehkan anda melewati menu dengan mudah.

Adakah anda menghadapi masalah dengan input TV Vizio anda? Adakah anda menemui kaedah lain untuk mengubahnya? Beritahu kami dalam komen.