PC & Mudah Alih

Cara Menukar Font di Helaian Google

Helaian Google membolehkan anda menyesuaikan hamparan anda dengan banyak cara. Dari formula logik hingga menerapkan peraturan pemformatan tertentu ke sel terpilih, menukar fon, dan sebagainya.

Cara Menukar Font di Helaian Google

Anda boleh menggunakan fon yang berbeza untuk menonjolkan set data tertentu dan membuatnya menonjol. Atau anda boleh menggunakannya untuk menyaring hasil tertentu ketika menganalisis spreadsheet. Kemungkinan sebenarnya tidak berkesudahan. Inilah cara anda menukar fon di Helaian Google.

Menukar Fon

Tidak kira sama ada anda lebih suka Excel atau Helaian Google, menukar fon hampir sama di semua aspek. Sekiranya anda ingin menukar fon sebelum anda mula menaip, cukup klik pada pilihan di bar menu, klik pada fon yang anda suka, dan anda boleh pergi.

Untuk melaksanakan font untuk keseluruhan spreadsheet, klik pada ruang kelabu kosong antara baris pertama dan lajur pertama. Mengklik ruang ini akan menyerlahkan keseluruhan hamparan, kemudian pilih fon yang anda suka.

Helaian Google membolehkan pengguna menyesuaikan hampir semua aspek spreadsheet mereka sehingga menjadikannya perisian serbaguna untuk digunakan untuk organisasi data.

Menukar Font Lalai

Sekiranya anda ingin menggunakan satu fon untuk semuanya tetapi tidak mahu menggunakan fon standard, berikut adalah cara anda boleh menukar fon lalai dan menerapkan pilihan ini ke seluruh spreadsheet anda.

 1. Klik pada butang Format di bar alat atas.

 2. Pilih pilihan Tema.

 3. Klik pada butang Customize.

 4. Pilih fon baru.

 5. Klik pada butang Selesai.

Dari submenu Penyesuaian Tema yang sama, anda juga boleh melakukan perkara lain. Anda juga dapat memilih warna lalai untuk semua teks atau menambahkan aksen tema tertentu. Anda juga dapat memilih ukuran font, dan bahkan menyimpan tema sehingga anda dapat menerapkan format yang sama pada spreadsheet yang akan datang.

 • Pergi ke Fail> Simpan Sebagai> Ketik "Tema Kustom Saya"

Tema yang disimpan kemudian akan tersedia untuk menerapkan pilihan khusus tersebut ke fail baru.

Menukar Font dalam Sel dengan Teks Sedia Ada

Sekiranya anda ingin menyesuaikan sel tertentu dengan fon yang berbeza, berikut cara melakukannya:

 1. Pilih sel yang ingin anda ubah.

 2. Klik anak panah drop-down di sebelah fon lalai di bar alat.

 3. Arahkan kursor ke pilihan Font.

 4. Pilih fon baru dari yang tersedia di menu lungsur.

Sekarang sel-sel itu akan memaparkan font yang berbeza dari spreadsheet yang lain. Untuk menjadikannya tetap dan tidak dapat diedit, anda boleh mengunci sel untuk memastikan bahawa hanya anda, pemilik spreadsheet yang dapat membuat pengubahsuaian selanjutnya.

Cara Menambah Lebih Banyak Fon

Anda tidak tertinggal di belakang fon lalai yang terdapat di Helaian Google. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, aplikasi ini adalah mengenai penyesuaian spreadsheet. Oleh itu, anda juga dapat menambahkan fon baru yang akan membantu anda menjadikan hamparan tersuai anda lebih unik.

 1. Klik pada butang fon lalai di bar alat.

 2. Pilih pilihan pertama, Lebih banyak fon.

 3. Pilih fon baru dari senarai baru dan tambahkannya ke hamparan anda.

Perlu diingat bahawa tidak semua fon adalah pilihan yang baik kerana sebilangan fonnya tidak dapat dibaca. Sesuatu yang comel atau menyeronokkan mungkin tidak mudah dibaca.

Kawalan Pintasan Papan Kekunci

Sama seperti banyak program lain, terdapat pintasan papan kekunci yang boleh anda gunakan untuk mengubah penampilan teks dengan cepat. Sekiranya anda tidak biasa dengan jalan pintas, itu adalah kombinasi kekunci tertentu pada papan kekunci komputer anda yang berkaitan dengan tindakan di skrin anda. Semakin banyak anda menggunakan kekunci ini, semakin cepat anda menjadi, jadi berikan sedikit masa dan anda akan menaip kandungan dengan lebih cepat.

Untuk senarai pintasan lengkap, kunjungi menu ‘Bantuan’ di Helaian Google dan klik pada pilihan untuk pintasan Papan Kekunci. Tangkapan skrin dalam artikel ini adalah untuk Windows tetapi ada senarai untuk pengguna Mac juga.

Sayangnya, walaupun pada akhir abad ke-21 ini, kami tidak mempunyai pilihan untuk menggunakan pintasan papan kekunci untuk beralih antara fon kegemaran kami, tetapi anda boleh menebalkan, mencetak miring, atau menggarisbawahi kandungan dengan cepat dengan pintasan yang betul.

Helaian Google juga mempunyai jalan pintas untuk pemformatan. Adakah anda mahu kandungan ini di tengah, sejajar dengan kanan? Anda boleh melakukannya menggunakan pilihan di menu atas Helaian anda, atau anda boleh melakukannya menggunakan jalan pintas yang telah kami sebutkan.

Salah satu kebolehan terbesar program berdasarkan Helaian adalah mereka memberi kita pilihan untuk mengatur dan memaparkan maklumat yang rumit dengan cepat. Memilih fon, format, dan sorotan yang tepat adalah cara terbaik untuk mencapai matlamat tersebut.

Menggunakan Ciri Berasaskan Font untuk Menyusun

Fon yang anda pilih banyak menyebut tentang anda dan dokumen anda. Times New Roman adalah tujuan untuk pelajar kolej dan peniaga atau wanita. Ia canggih dan biasa diterima sebagai fon yang lebih sesuai. Pilihan lain mungkin menyenangkan atau memenuhi tujuan yang menambah titik yang ingin anda buat dengan Helaian anda.

Apa pun itu, memilih fon, warna, sorotan, dan atribut yang tepat sangat penting untuk menyampaikan mesej anda.

Dengan menggunakan menu di bahagian atas Helaian Google, anda mempunyai pilihan penyesuaian berikut:

 • Font - Menukar gaya huruf atau angka dalam teks
 • Ukuran Font - Memperbesar atau memperkecil ukuran teks anda
 • Bold & Italics - Menyerlahkan data utama yang kelihatan seperti ini atau suka ini
 • Warna Teks - Huruf dan nombor anda boleh mempunyai hampir semua warna di pelangi. Yang lebih baik lagi ialah anda boleh menetapkan pemformatan bersyarat sehingga setiap teks yang serupa juga akan berwarna

 • Pilihan "Lagi" - Memberi anda warna, pembungkus teks, penggiliran teks dan banyak lagi

Mereka yang memahami semua pilihan penyesuaian dalam Helaian Google mempunyai hamparan yang lebih teratur, rapi, dan lebih sederhana.

Helaian Google - Mudah Digunakan, Terutama dengan Pengalaman Sebelumnya dalam Penyunting Teks

Tidak ada gunanya untuk mengubah font, warna teks, membuat penyesuaian lebar spreadsheet, atau beberapa pengoptimuman unik untuk pengelompokan sel.

Sekiranya anda pernah menggunakan editor teks seperti Microsoft Word sebelumnya, atau jika anda mempunyai latar belakang di Excel, anda akan melihat persamaan cara mencari pilihan penyesuaian fon. Seperti yang anda lihat, Helaian Google juga menawarkan banyak pilihan untuk pengoptimuman teks, sama ada untuk estetika atau penapisan data yang lebih baik.