PC & Mudah Alih

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video

Amazon Prime Video menyokong 26 bahasa. Daripada jumlah tersebut, terdapat dua pengecualian yang hanya dapat anda temui pada antara muka PC dan komputer riba - Arab dan Ibrani.

Apabila anda mendaftar untuk akaun, platform penstriman biasanya mempertimbangkan lokasi geo anda untuk dipertimbangkan. Sebagai contoh, jika anda mendaftar untuk akaun di Jerman, anda akan mempunyai antara muka Jerman. Ini biasanya berlaku walaupun anda melakukan lawatan dan log masuk dari negara lain.

Tetapi, seperti semua platform penstriman yang hebat, anda boleh menukar bahasa paparan dengan mudah di kebanyakan peranti. Anda juga boleh menukar sari kata dan bahasa runut bunyi, jika ada.

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video pada PS4

Biasanya, akaun Amazon Prime Video anda memaparkan semua perkara dalam bahasa ibunda anda. Apabila anda menggunakan PS4 untuk menonton video dengan Prime Video, bahasa utama harus menjadi bahasa untuk negara anda.

Itu tidak bermaksud bahawa anda tidak dapat mengedit tetapan ini jika anda ingin menonton versi pertunjukan kegemaran anda yang dijuluki. Atau lihat sari kata dalam bahasa lain.

 1. Lancarkan Perdana Video di PS4 anda.
 2. Akses halaman terperinci video yang ingin anda tonton.
 3. Pilih sari kata atau Bahasa.
 4. Tukar kapsyen atau audio ke alternatif pilihan anda.
 5. Tutup menu dan mainkan video anda.

Cara Menukar Bahasa di Amazon Prime Video di Xbox

Tetapan bahasa lalai untuk Video Perdana adalah sama dengan bahasa Xbox anda. Sekiranya anda menukar kawasan konsol Xbox anda, perubahan harus dilakukan pada aplikasi Video Perdana.

Menukar bahasa untuk sari kata dan audio sangat mudah.

 1. Lancarkan aplikasi Perdana Video dan mainkan video.
 2. Munculkan menu Main balik.
 3. Pilih butang Gelembung Ucapan.
 4. Pilih pilihan Subtitle Audio.
 5. Pilih bahasa baru dari senarai yang ada.
 6. Keluar dari menu dan sambung semula main semula.

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video di Firestick

Semasa anda melancarkan Video Perdana pada peranti Firestick, bahasa paparan biasanya diset ke negara tempat anda mendaftarkan akaun anda. Walau bagaimanapun, anda kadang-kadang boleh memotongnya dengan mengubah tetapan bahasa peranti:

 1. Pilih pilihan Tetapan.

 2. Pergi ke Pilihan.

 3. Pilih Bahasa.

 4. Tukar bahasa paparan utama.

Untuk menukar sari kata dan trek audio, jika ada, mulakan terlebih dahulu Prime Videoapp anda.

 1. Pilih dan mulakan main balik pada video yang ingin anda tonton.

 2. Munculkan menu main balik dengan menonjolkan skrin.

 3. Pilih butang CC / Speech Bubble.

 4. Buat perubahan yang diingini di bawah menu Bahasa dan Audio.

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video di iPhone

Antara muka dan butang Perdana Video kelihatan sedikit berbeza ketika anda menggunakan alat bergerak, berbanding dengan desktop. Namun, menukar bahasa sama pantas.

 1. Lancarkan Aplikasi Video Perdana.
 2. Pergi ke menu Bahan Saya.
 3. Ketik ikon Gear.
 4. Ketuk bahasa dan pilih bahasa baru.

Langkah yang sama berlaku untuk membuat perubahan pada aplikasi Video Perdana pada peranti Android.

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video di Apple TV

Semasa menggunakan Prime Video di Apple TV, aplikasi tersebut harus mempunyai pengaturan bahasa yang sama dengan wilayah penagihan anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar lagu dan bahasa sari kata dengan mudah sebaik sahaja anda memulakan main semula pada video.

 1. Mainkan sebarang video.
 2. Leret ke bawah dan kemudian ke kanan untuk mengakses menu Sarikata dan Audio.
 3. Leret ke bawah untuk memilih bahasa audio dan sari kata yang anda mahukan.

Perhatikan bahawa anda harus terlebih dahulu memastikan bahawa pilihan SDH dihidupkan.

 1. Pergi ke menu Tetapan di Apple TV anda.
 2. Pilih tab Umum.
 3. Pergi ke Kebolehcapaian.
 4. Pilih Sarikata dan Kapsyen.
 5. Hidupkan Kapsyen Tertutup dan SDH.

Ini akan membolehkan anda membuat perubahan bahasa yang anda inginkan ketika menggunakan aplikasi PrimeVideo untuk menonton filem dan rancangan TV kegemaran anda.

Cara Mengubah Bahasa dalam Video Perdana Amazon pada Peranti Roku

Pada masa lalu, anda boleh membuat perubahan pada sari kata dan audio, sebelum memulakan video anda. Mengubah bahasa pada peranti Roku kini memerlukan anda memulakan main balik dan kemudian menjeda video semasa anda membuat perubahan.

 1. Lancarkan aplikasi Video Perdana pada peranti anda.
 2. Cari video dan mulakan main balik.
 3. Tekan butang Jeda untuk memaparkan menu main balik.
 4. Pilih butang Subtitle & Lagi.
 5. Buat perubahan yang dikehendaki untuk sari kata dan trek audio, jika ada.
 6. Tutup menu main balik dan sambung semula video.

Perhatikan bahawa perubahan ini akan berterusan jika anda memainkan video lain, walaupun anda menutup aplikasinya dan kembali lagi nanti.

Cara Mengubah Bahasa di Amazon Prime Video pada PC

Semasa anda melayari laman web Video Perdana, anda mempunyai butang Bahasa tepat di sebelah butang Log Masuk di sudut kanan atas. Klik pada itu dan pilih salah satu daripada 26 bahasa yang ada.

Inilah cara anda boleh menukar bahasa untuk teks dan audio pada akaun Perdana Video anda pada PC.

 1. Log masuk ke akaun Amazon Prime Video anda.
 2. Klik pada Profil, dari menu lungsur di sudut kanan atas.
 3. Klik pada pilihan Akaun dan Tetapan.
 4. Klik pilihan Bahasa.
 5. Pilih bahasa pilihan anda.

Ini mengubah bahasa hanya pada akaun Amazon Prime Video anda. Untuk menukar bahasa audio, pertama anda perlu memainkan video.

 1. Mula memainkan video.
 2. Klik pada ikon Subtitle / Audio di sudut kanan atas.
 3. Pilih salah satu bahasa yang tersedia.

Perhatikan bahawa tidak semua video menawarkan alternatif dan dalam beberapa situasi mungkin terdapat batasan geografi pada pilihan audio yang dijuluki.

isu yang diketahui

Ramai pengguna melaporkan kesukaran menukar tetapan bahasa utama untuk akaun PrimeVideo mereka ketika mereka pergi ke negara lain. Walaupun cukup mudah untuk mengubah bahasa sari kata dan lagu pada kebanyakan peranti, tidak mudah menukar bahasa paparan.

Masalah Bahasa Paparan

Beberapa pepijat merangkumi perubahan bahasa automatik berdasarkan lokasi geografi baru pengguna. Dalam kes lain, anda mungkin terjebak dengan bahasa utama peranti anda tanpa mengira dari mana anda mengakses aplikasinya.

Tidak mustahil untuk menukar bahasa paparan utama pada peranti mudah alih, smartTV, atau aplikasi itu sendiri. Kadang kala anda perlu log masuk ke akaun Amazon Prime anda pada penyemak imbas dan menukar bahasa untuk pengalaman Video Perdana anda dari situ.

Alternatifnya ialah membatalkan pendaftaran peranti anda dari akaun Amazon Prime anda. Sekali lagi, anda perlu mengakses laman web utama Amazon pada penyemak imbas untuk mewujudkannya. Setelah anda menghentikan pendaftaran peranti, anda boleh membersihkan cache dan melancarkan semula aplikasi PrimeVideo.

Semasa penyediaan, ia akan meminta pilihan bahasa anda dan anda boleh memilih yang sesuai untuk anda.

Kekurangan Trek dan Sarikata Alternatif

Sudah diketahui bahawa Video Perdana berfungsi paling baik pada penyemak imbas. Aplikasi ini tidak mempunyai semua pilihan.

Sebagai contoh, tidak semua rancangan mempunyai trek alternatif dan penerangan audio di semua peranti. Selain itu, anda kadangkala perlu mengakses tetapan bahasa peranti anda untuk membuat perubahan dalam aplikasi Video Perdana (mis. Roku, Apple TV).

Pemikiran Akhir

Seperti yang sudah anda ketahui, Amazon Prime Video bukanlah aplikasi yang tidak dapat disesuaikan dengan tetapan bahasa dan bahasa.

Bahasa paparan, khususnya, mempunyai banyak masalah yang mungkin memerlukan anda mengirim tiket ke Amazon dengan harapan dapat mencari jalan penyelesaian. Tetapi jika anda memeriksa forum rasmi, anda akan melihat bahawa banyak soalan tidak dijawab walaupun di sana.

Mengubah bahasa sari kata dan audio adalah proses yang mudah di kebanyakan peranti. Dalam beberapa kes, jika anda tidak mempunyai banyak pilihan untuk dipilih, ini bermakna tidak ada alternatif yang tersedia.

Oleh itu, beritahu kami masalah paling biasa dengan menukar bahasa dalam aplikasi Video Prima. Adakah anda sering terjebak dalam bahasa paparan asing kerana perjalanan dan ketidakupayaan untuk mengemas kini tetapan penagihan atau wilayah? Adakah anda tidak mempunyai penerangan audio atau pilihan sari kata yang mencukupi?

Beritahu kami dalam komen di bawah. Jangan ragu untuk menawarkan sebarang penyelesaian alternatif yang anda temukan untuk peranti tertentu.