PC & Mudah Alih

Cara Menukar Nama Pengguna Anda di Roblox

Ramai orang yang mendaftarkan akaun di Roblox tidak memerlukan banyak masa untuk mendapatkan nama pengguna. Sebilangan orang melakukannya hanya untuk menguji sesuatu, dan ada yang terlalu teruja untuk mula membuat atau bermain permainan untuk menjaga.

Mengetahui cara menukar nama pengguna anda di Roblox adalah maklumat yang berguna untuk anda. Sekiranya untuk satu sebab atau yang lain, yang lama anda tidak memotongnya lagi. Di bawah ini kami akan menunjukkan kepada anda semua langkah yang diperlukan untuk melakukannya, tanpa mengira platform yang anda gunakan.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda pada Roblox pada PC Windows atau Mac

Sekiranya anda menggunakan komputer, menukar nama pengguna anda akan sama seperti anda menggunakan Windows atau macOS. Nama pengguna anda akan terikat dengan akaun anda, oleh itu anda perlu mengakses laman Roblox untuk mengubahnya. Tidak semestinya masalah penyemak imbas yang anda gunakan, selagi anda boleh membuka laman web Roblox. Langkah-langkah untuk menukar nama pengguna anda diberikan di bawah:

 1. Teruskan ke laman web Roblox kemudian log masuk ke akaun anda.

 2. Klik pada ikon roda gigi di sudut kanan atas skrin penyemak imbas anda. Ini akan membuka menu lungsur Tetapan.

 3. Klik pada Tetapan.

 4. Pastikan anda berada di tab Maklumat Akaun. Sekiranya tidak, klik pada Maklumat Akaun di menu di sebelah kiri. Klik ikon edit yang terletak di sebelah kanan nama pengguna anda.

 5. Pada tetingkap yang muncul, masukkan nama pengguna baru anda dan kemudian kata laluan Roblox anda.
 6. Perhatikan bahawa menukar nama pengguna anda akan dikenakan biaya 1,000 Robux. Sekiranya anda mempunyai dana yang diperlukan, klik Beli. Nama pengguna anda sekarang harus diubah. Anda kini boleh pergi dari tetingkap ini.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Roblox pada Peranti Android

Arahan tentang cara menukar nama pengguna anda di Roblox mudah alih serupa. Pendaftaran akaun tidak begitu bergantung pada platform, jadi prosesnya sangat serupa. Untuk menukar nama pengguna anda pada peranti Android, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Aplikasi Roblox di telefon anda.

 2. Log masuk ke akaun anda.

 3. Ketuk ikon tetapan di sudut kanan bawah skrin anda. Ikon itu kelihatan seperti tiga titik di dalam bulatan.

 4. Dari menu, tatal ke bawah sehingga anda melihat Tetapan. Simbolnya akan menjadi gear besar. Ketuk padanya.

 5. Dari menu yang dihasilkan, ketik Maklumat Akaun.

 6. Ketuk ikon edit di sebelah kanan nama pengguna anda.

 7. Masukkan nama pengguna baru anda, kemudian kata laluan Roblox anda.
 8. Sama seperti versi PC, anda perlu membayar 1,000 Robux untuk dapat menukar nama anda. Sekiranya anda mempunyai jumlah yang ada, ketuk Beli.

 9. Nama pengguna anda seharusnya sudah diubah. Anda boleh menavigasi keluar dari skrin ini.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Roblox pada iPhone

Versi mudah alih Roblox serupa untuk iPhone dan Android. Proses menukar nama pengguna anda juga serupa. Sekiranya anda ingin menukar nama pengguna anda, ikuti arahan seperti yang dijelaskan untuk versi aplikasi Android di atas.

Cara Menukar Nama Pengguna Anda di Roblox pada Xbox One

Sekiranya anda menggunakan versi konsol Roblox, anda juga perlu mengakses akaun anda untuk dapat mengubah nama pengguna anda. Prosesnya serupa dengan platform lain dan hanya dengan perbezaan kecil. Langkah-langkahnya diperincikan di bawah:

 1. Buka aplikasi Roblox di Xbox anda.
 2. Sekiranya anda belum log masuk, log masuk sekarang. Anda akan melihat dua butang semasa memulakan program. Satu untuk log masuk dengan Gamertag anda dan yang lain adalah menggunakan nama pengguna anda. Perhatikan bahawa jika anda menggunakan Xbox Gamertag sebagai nama anda, anda perlu menukar Gamertag jika anda mahu nama pengguna juga berubah. Ini dilakukan melalui laman web Microsoft, bukan melalui Roblox. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda.
 3. Anda perlu membuka tetingkap tetapan. Untuk melakukan ini, gerakkan kursor anda ke ikon roda gigi yang ada di sudut kanan atas skrin.
 4. Pilih dan klik pada Tetapan.
 5. Buka Maklumat Akaun.
 6. Klik pada ikon edit yang terletak di sebelah kanan nama pengguna semasa anda.
 7. Masukkan nama pengguna pilihan anda yang baru dan kemudian kata laluan Roblox anda.
 8. Penukaran nama berharga 1,000 Robux. Sekiranya anda mempunyai banyak yang ada dan mahu meneruskannya, klik Beli.
 9. Nama pengguna anda harus diubah. Anda kini boleh pergi dari skrin ini.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Roblox pada PS4

Dalam versi PS4 Roblox, anda dapat mengubah nama pengguna anda dengan cara mengubahnya di Xbox seperti yang dijelaskan di atas, iaitu dengan membuka aplikasi, atau anda boleh melakukannya menggunakan laman web. PlayStation 4 mempunyai penyemak imbas web terbina dalam yang dapat menjalankan tugas. Sekiranya anda ingin menggunakan penyemak imbas web, buka dan kemudian taip Roblox. Ikuti arahan seperti yang diberikan dalam versi PC seperti yang diberikan di atas.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan aplikasi, ikuti arahan seperti yang diberikan di Xbox. Prosesnya serupa.

Menukar Alamat E-mel Roblox Anda untuk Semua Platform

Sekiranya daripada menukar nama pengguna anda, anda ingin menukar alamat e-mel anda, anda boleh mengikuti arahan ini.

 1. Ikuti arahan seperti yang diberikan untuk platform anda di atas sehingga anda sampai ke tetingkap Maklumat Akaun.
 2. Daripada mengklik atau mengetuk butang edit di sebelah nama pengguna anda, ketuk atau klik pada Kemas kini e-mel.
 3. Dari tetingkap yang muncul, masukkan alamat e-mel baru dan Kata Laluan Roblox anda.
 4. Klik atau ketik Kemas kini E-mel.
 5. Mesej pengesahan akan dihantar ke alamat e-mel yang anda masukkan. Buka mesej itu dan ikuti arahan seperti yang dinyatakan dalam e-mel.
 6. Setelah anda mengesahkan alamat e-mel baru anda, kini ia akan ditetapkan sebagai e-mel lalai anda.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya mengenai menukar nama pengguna Roblox.

Adakah batasan atau batasan yang berkaitan dengan menamakan semula pengguna saya di Roblox?

Adakah batasan atau batasan yang berkaitan dengan menamakan semula pengguna saya di Roblox?

Tidak ada batasan yang jelas untuk perubahan nama seperti yang ditetapkan oleh pembangun Roblox. Walaupun anda boleh mengatakan bahawa syarat pembayaran adalah sekatan dari itu sendiri. Terdapat beberapa petunjuk yang perlu anda perhatikan semasa menukar nama pengguna anda:

1. Walaupun semua catatan forum lama anda masih ada, catatan lama akan tetap berada di bawah nama pengguna lama anda. Tetapi nama pengguna baru anda akan dikreditkan dengan jumlah kiriman anda yang sama.

2. Tarikh pembuatan akaun anda tidak akan diset semula apabila anda menukar nama pengguna anda. Sesiapa yang telah mencapai status Veteran akan mengekalkan gelarannya.

3. Orang yang mengenali anda dengan nama pengguna lama anda masih dapat menemui anda menggunakan nama itu. Nama itu dikunci untuk anda, dan walaupun anda menukar nama pengguna anda, anda masih akan dihubungkan dengannya.

4. Berbalik kepada nama pengguna lama akan memerlukan pertukaran nama lain untuk 1,000 Robux.

5. Semua nama pengguna baru dikenakan sekatan penamaan biasa, iaitu:

a. Nama pengguna tidak boleh mengandungi perkataan atau frasa yang tidak sesuai.

b. Nama pengguna tidak boleh melanggar jenama atau nama yang dilindungi hak cipta.

c. Nama pengguna tidak boleh menjadi semua nombor.

d. Nama pengguna tidak boleh mengandungi ruang.

e. Hanya satu garis bawah dibenarkan.

f. Garis bawah tidak boleh berada di awal atau akhir nama pengguna.

g. Tidak melebihi 20 aksara.

h. Mesti mempunyai sekurang-kurangnya tiga atau lebih watak.

i. Nama pengguna pendua tidak dibenarkan. Sekiranya anda memasukkan nama yang sedang digunakan, anda akan diminta untuk mencuba lagi.

j. Tiada watak khas yang dibenarkan.

k. Oleh kerana semua nama pengguna tetap terhubung dengan pemain, termasuk pemain yang dilarang, nama yang dilarang tidak dapat digunakan kembali.

l. Mana-mana akaun yang didaftarkan atau dimiliki oleh seseorang yang berumur 13 tahun tidak boleh mengandungi maklumat pengenalan.

m. Seperti disebutkan, nama pengguna lama dari akaun lain dikunci dan tidak tersedia.

n. Kecuali anda menggunakan versi mudah alih, anda tidak boleh menggunakan nama Robloxian diikuti dengan angka.

6. Sekiranya anda menukar nama pengguna anda, anda boleh mendapatkan senarai semua nama masa lalu anda dengan pergi ke halaman Tetapan Profil atau Akaun anda.

Berapa kerap nama pengguna saya boleh ditukar di Roblox?

Oleh kerana perubahan nama adalah perkhidmatan berbayar, sebenarnya tidak ada batasan seberapa kerap anda boleh menukar nama pengguna anda. Selagi anda mempunyai Robux yang cukup untuk menukar nama anda, anda boleh menukarnya sekerap yang anda mahukan. Tetapi seperti yang disebutkan, pengguna lain masih dapat mencari nama pengguna lama anda dan mendapatkan nama pengguna baru anda.

Kos yang curam

Tidak kira apa alasan anda, mengetahui cara menukar nama pengguna anda di Roblox akan berguna sekiranya anda merasa perlu melakukannya. Kosnya mungkin curam, memandangkan ia adalah pertukaran nama yang mudah, tetapi jika anda menganggapnya berbaloi, pilihan yang ada adalah perkara yang baik.

Adakah anda pernah menukar nama pengguna Roblox anda? Adakah anda menghadapi masalah dengan mengeditnya, atau adakah anda mengetahui cara lain untuk melakukannya? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.