PC & Mudah Alih

Cara Menukar Nama Pengguna Anda di Instagram

Ramai orang yang mendaftar ke laman web dalam talian impuls biasanya tidak memikirkan kedua-dua nama pengguna yang mereka gunakan. Perkara ini boleh menjadi bermasalah jika anda ingin menggunakan akaun secara rasmi, tetapi anda sudah memberikannya nama konyol.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Instagram

Syukurlah, Instagram membenarkan perubahan nama, walaupun dengan beberapa batasan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah nama pengguna anda di Instagram dan memberi anda maklumat berkaitan tentang mengedit nama profil anda juga.

Sebelum Kita Bermula

Profil Instagram anda mempunyai dua jenis nama: nama paparan dan nama pengguna. Nama pengguna anda boleh diubah sekerap yang anda mahukan, tetapi terhad kepada tiga puluh aksara dan hanya boleh mengandungi huruf, angka, garis bawah, atau titik. Nama paparan mempunyai batasan yang sama, tetapi hanya dapat diubah dua kali dalam jangka waktu empat belas hari.

Nama pengguna anda harus unik, kerana bagaimana Instagram dapat mengenal pasti akaun tertentu anda. Syukurlah, nama paparan tidak menghadapi masalah ini; pengguna yang berbeza dengan nama paparan yang serupa sepenuhnya mungkin.

Cara Mengubah Nama Pengguna Instagram Anda di Web

Sekiranya anda menggunakan komputer untuk mengakses Instagram, anda boleh mengedit profil anda dengan menyambung ke laman web mereka. Anda boleh menukar nama paparan atau nama pengguna dengan melakukan perkara berikut:

Mengubah paparan atau nama pengguna anda di laman web:

 1. Log masuk ke Akaun Instagram anda.

 2. Di laman utama Instagram anda, klik pada ikon profil anda di menu sebelah kanan. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik ikon profil di sudut kanan atas skrin, kemudian klik pada Profil pada tetingkap dropdown.

 3. Setelah dibuka, klik Edit Profil di sebelah kanan nama pengguna anda.

 4. Nama paparan anda akan berada di kotak teks di sebelah label Nama.

 5. Nama pengguna anda akan berada di kotak teks di sebelah label Nama Pengguna.

 6. Setelah menukar yang anda mahukan, tatal ke bawah dan klik pada butang Kirim di bahagian bawah halaman.

 7. Perubahan anda sekarang akan disimpan oleh Instagram. Anda kini boleh pergi dari tetingkap ini.

tukar nama pengguna di instagram

Cara Mengubah Nama Pengguna Instagram anda di Android

Sekiranya anda menggunakan versi mudah alih Instagram, dan ingin mengedit profil anda pada peranti Android, maka anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

Menukar nama paparan atau nama pengguna anda pada peranti mudah alih:

 1. Buka Aplikasi Instagram pada peranti Android anda dan log masuk.

 2. Ketuk ikon profil anda di sudut kanan bawah skrin anda.

 3. Ketuk Edit Profil di bahagian bawah ikon profil anda.

 4. Nama paparan anda ada di kotak teks di bahagian bawah label Nama. Nama pengguna anda ada di kotak teks pada kotak teks di bawah label Nama Pengguna.

 5. Setelah selesai mengedit salah satu, ketik ikon semak di sudut kanan atas skrin.

 6. Perubahan anda kini harus disimpan. Anda boleh pergi dari skrin ini.
tukar nama pengguna anda di instagram

Cara Mengubah Nama Pengguna Instagram anda di iPhone

Syukurlah, aplikasi mudah alih Instagram tidak bergantung pada sistem, jadi prosedur yang sama untuk menukar paparan atau nama pengguna anda di Android juga berlaku pada iPhone.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Instagram Tanpa Menunggu 14 Hari

Sekiranya anda merujuk kepada nama pengguna unik anda, maka anda boleh mengubahnya seberapa banyak yang anda mahukan, asalkan anda mengikuti peraturan penamaan. Walau bagaimanapun, nama paparan hanya boleh diubah dua kali setiap empat belas hari. Beberapa penyelesaian dijelaskan di bawah:

 1. Padamkan nama paparan anda - Apabila anda membiarkan nama paparan anda kosong, Instagram akan menggunakan nama pengguna anda. Oleh kerana nama pengguna dapat diubah kapan saja, gunakan ini sebagai nama sementara, sehingga masa kunci pengeditan telah berlalu.

 2. Gunakan Pusat Bantuan - Sekiranya anda yakin bahawa anda mempunyai alasan yang baik untuk membenarkan menukar nama paparan anda kembali, anda boleh menggunakan Pusat Bantuan Instagram. Untuk melakukan ini, untuk komputer atau peranti mudah alih, lakukan perkara berikut:
 3. Untuk pengguna komputer:
 4. Buka Instagram dan log masuk.

 5. Pada skrin utama, klik ikon profil anda di sebelah kanan, atau klik ikon profil anda di sudut kiri atas dan pilih Profil dari menu lungsur.

 6. Klik pada ikon gear yang terletak di sebelah kanan nama pengguna anda.

 7. Dari tetingkap pop timbul, klik Laporkan Masalah.

 8. Pada tetingkap pop timbul, masukkan alasan anda di kotak teks yang disediakan. Sekiranya anda ingin menambahkan tangkapan skrin, klik Tambah Fail dan kemudian cari gambar di tetingkap carian.

 9. Setelah selesai klik Hantar Laporan.

 10. Pada peranti mudah alih:
 11. Buka Aplikasi Instagram anda dan log masuk.

 12. Pada skrin utama, ketuk ikon profil anda di sudut kanan bawah.

 13. Ketik ikon tiga baris di sudut kanan atas.

 14. Ketik pada Tetapan di bahagian bawah menu.

 15. Ketik Bantuan.

 16. Ketuk Laporkan Masalah, kemudian ketuk Laporkan Masalah pada tetingkap pop timbul.

 17. Taipkan alasan anda. Setelah selesai, ketuk Hantar di sudut kanan atas.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Instagram Dalam 14 Hari

Setiap kali anda menukar nama pengguna anda, Instagram akan mengunci nama sebelumnya seperti yang diambil selama empat belas hari. Anda mempunyai masa untuk mengubahnya semula, jika tidak, ia akan dibuka semula dan pengguna lain boleh menggunakannya untuk diri mereka sendiri.

Cara Mengubah Nama Pengguna Anda di Instagram Setelah Mengubahnya Dua Kali

Sekiranya baru-baru ini anda menukar nama paparan anda dua kali, anda boleh menunggu had masa habis, atau cuba dan minta Pusat Bantuan mengubahnya untuk anda. Secara teknikal tidak ada cara lain untuk mengubahnya sehingga tempoh menunggu berakhir. Walau bagaimanapun, nama pengguna tidak mempunyai had tersebut.

Cara Menukar Nama Pengguna Instagram Anda ke Satu Kata

Panjang nama pengguna boleh terdiri dari satu hingga tiga puluh aksara. Selagi unik, anda boleh menggunakan satu perkataan sebagai nama pengguna. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan garis bawah, anda boleh menyatukan dua perkataan untuk menjadikan satu perkataan.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan umum yang muncul dalam perbincangan yang melibatkan nama pengguna Instagram.

Mengapa saya tidak dapat mengedit nama pengguna saya di Instagram?

Sekiranya anda tidak dapat menukar nama pengguna anda, ia mungkin digunakan oleh orang lain, atau ia telah disekat oleh Instagram atas sebab-sebab tertentu. Pilih nama lain, atau periksa untuk mengetahui sama ada ia tidak aktif dan adakah ia akan digunakan secara percuma.

Bolehkah saya menukar nama pengguna Instagram saya?

Ya. Seperti yang disebutkan, itu dapat diubah sesering yang anda inginkan, asalkan Anda mengikuti peraturan penamaan.

Bolehkah anda menukar nama pengguna Instagram dan mengekalkan pengikut anda?

Mengubah nama pengguna anda tidak menetapkan semula profil anda. Mana-mana pengikut yang anda miliki masih ada semasa anda menukar nama anda.

cara menukar nama pengguna di instagram

Proses yang Mudah

Menukar nama pengguna anda di Instagram adalah proses yang sangat mudah, asalkan anda tahu apa yang harus dilakukan. Walaupun tertakluk pada beberapa batasan, anda dapat mengubahnya dengan bebas agar dapat mencerminkan sifat akaun Instagram anda dengan secukupnya.

Adakah anda pernah mempunyai pengalaman menukar nama pengguna anda di Instagram? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.