Alat

Cara Memeriksa sama ada Airpod anda Gen 2

Airpod popular dan mahal. Atas sebab itu, penipu menjual Airpod palsu atau memasarkan produk sebagai Airpod Gen 2 sedangkan sebenarnya Gen 1. Malangnya, penampilan Airpod tidak berubah antara kedua generasi. Sebenarnya, kes Gen 1 akan mengenakan GenP AirPods dan sebaliknya.

Cara Memeriksa sama ada Airpod anda Gen 2

Secara semula jadi, terdapat perbezaan harga antara dua generasi dan beberapa fungsi tambahan pada gen 2 Airpods. Ini dikeluarkan pada awal 2019, dan beberapa model dilengkapi dengan cas pengecasan tanpa wayar.

Baca terus untuk panduan terperinci yang akan membantu anda mengesahkan bahawa Airpod anda adalah gen 2. Kami juga mempunyai lebih banyak petua dan trik untuk Airpod anda di sini.

Periksa Nombor Model

Kaedah yang paling dipercayai untuk mengetahui sama ada Airpod anda gen 1 atau 2 adalah memeriksa nombor model. Ini adalah kaedah yang sangat sukar untuk membuktikan keaslian Airpod anda, dan tidak sukar untuk difahami.

Nombor model Airpod anda terletak di bahagian bawah setiap casing dan di setiap Airpod. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Gen 1 dan Gen 2 Airpod kelihatan serupa dan boleh dikenakan pada kes masing-masing. Sebaiknya periksa setiap komponen untuk mendapatkan nombor model yang sesuai.

Nombor model untuk setiap komponen berkorelasi dengan Generasinya seperti berikut:

Airpod Gen 1

 • A1523
 • A1722
//support.apple.com/en-us/HT209580

Airpod Gen 2

 • A2032
 • A2031
//support.apple.com/en-us/HT209580

AirPods Pro

Yang terbaru dalam barisan peranti bluetooth mini mengikuti peraturan yang sama tetapi tidak dapat dibandingkan dengan dua yang lain berdasarkan penampilan sahaja.

 • A2084
 • A2083
//support.apple.com/en-us/HT209580

Kes Pengecasan Tanpa Wayar

Sekiranya anda bersedia membayar harga premium untuk cas pengecasan tanpa wayar, bersiaplah untuk memeriksa bahawa nombor siri tersebut sesuai dengan kes:

 • A1938
//support.apple.com/en-us/HT209580

Kes Pengecasan Kilat

Kes Pengecasan Kilat cukup asas dan memerlukan kabel kilat untuk dicas. Ini adalah kes yang bagus kerana boleh ditukar antara kedua model:

 • A1602
//support.apple.com/en-us/HT209580

Terakhir, dan hanya untuk mengulangi kepentingannya, memeriksa setiap Airpod untuk mengetahui nombor siri yang sesuai adalah penting untuk kemampuan anda menggunakan Airpod. Malangnya, kes yang tidak sepadan dengan Airpod tidak dapat digandingkan. IPhone anda akan menghantar mesej bahawa Airpod tidak sepadan dan tidak membenarkan anda memasangkannya.

Peranti lain seperti peranti Samsung, tidak akan membuang kod ralat, ia tidak akan berpasangan.

Periksa Nombor Model Menggunakan iPhone

Sekiranya anda tidak dapat melihat teks kecil ini, jangan putus asa. Terdapat kaedah alternatif untuk memeriksa nombor model. Tetapi anda memerlukan peranti iOS anda jika anda menyambungkannya ke Airpod anda.

Ikuti langkah-langkah ini untuk mendapatkan nombor model pada peranti anda:

 1. Pada peranti anda, buka menu Tetapan, kemudian pilih bahagian Umum, dan ketuk Tentang.
 2. Lihat senarai sehingga anda mendapat nama AirPod anda (mis. Lisa's Airpods). Ketik nama.
 3. Maklumat pembuatan mesti muncul, menunjukkan nombor model antara lain.

Sekali lagi, jika anda mempunyai nombor model, bandingkan dengan nombor ini: Airpod (gen 1) mempunyai nombor model A1722 dan A1523; Airpod (gen 2) mempunyai nombor model A2031 dan A2032. Sekiranya nombor model anda tidak sesuai dengan nombor ini, anda mungkin mempunyai set Airpod palsu - yang banyak berlaku.

Oleh itu, selalu beli Airpod terus dari Apple atau penjual semula rasmi mereka.

saluran udara

Periksa Kes Pengecasan Anda

Kes pengecasan untuk Airpod boleh ditukar ganti (anda boleh mengecas Airpod gen 1 dengan kes pengecasan gen 2 dan sebaliknya). Sekali lagi, kaedah terbaik adalah dengan memeriksa nombor model. Sarung pengecasan tanpa wayar (gen 2) mempunyai nombor model A1938.

Mereka mempunyai penyambung kilat di bahagian bawah casing yang berfungsi untuk pengisian plug-in. Lampu status dapat dilihat di bahagian depan casing, sementara nombor model berada di bahagian bawah penutup.

Peti pengisian kilat (gen 1) mempunyai nombor model A1602, yang juga terletak di bahagian bawah penutup. Seperti penyambung kilat. Walau bagaimanapun, lampu status dapat dilihat di dalam cas pengecasan.

Perbezaan Lain Yang Perlu Diperhatikan

Gen 2 Airpod yang dikemas kini mempunyai banyak peningkatan tambahan berbanding Airpod pertama. Waktu pertukaran antara peranti yang disambungkan adalah dua kali lebih cepat daripada dengan Airpods yang asal. Mereka juga mempunyai kualiti suara dan audio yang lebih baik secara keseluruhan.

Juga, mereka mempunyai masa tambahan waktu bercakap. Selain itu, mereka boleh diaktifkan suara atau mengetuk dua kali untuk Siri, pembantu suara Apple. Latensi 30% lebih rendah daripada ketika menggunakan Airpods asal.

Sebilangan besar kelebihan ciri Gen 2 Airpod berasal dari cip H1. Cip ini membolehkan penyambungan, kualiti audio yang lebih baik, dan mengurangkan kependaman. Airpods asal mempunyai cip W1, yang sama sekali tidak buruk, tetapi tidak dapat menandingi cip H1.

Mengaktifkan Siri pada Airpod lama agak sukar kerana anda perlu mengetuk dua kali salah satu Airpod anda. Pengaktifan suara adalah jalan masa depan, kerana rasanya lebih intuitif dan lebih sederhana. Cukup sebut "Hei, Siri" dan lihat apakah Siri diaktifkan. Anda juga boleh menggunakannya untuk melihat sama ada anda mempunyai vanila Airpods atau Airpods gen 2.

Membeli cas pengecasan tanpa wayar untuk salah satu daripada Airpod anda adalah pilihan. Tetapi mahal, jadi anda harus memutuskan apakah ciri ini bernilai. Pasti mengadu kepada Apple sekiranya anda membayar untuk kes wayarles dan mendapatkannya yang biasa.

periksa saluran udara

Airpod Baru

Peminat produk Apple umumnya suka menjejaki penemuan Apple baru. Sekiranya anda peminat yang kuat dan menyukai Airpods yang asli, Airpod generasi kedua pasti sesuai untuk anda. Mereka mempunyai kualiti panggilan, jangka hayat bateri, latensi berkurang, dll.

Perbezaan harganya sebenarnya tidak begitu tinggi melainkan anda memutuskan untuk mengambil cas pengecasan tanpa wayar juga. Nilaikan keperluan anda dan buat keputusan sendiri. Sekarang anda telah mengetahui perbezaan yang jelas antara Airpods dan Airpods gen 2.

Soalan Lazim

Bagaimana saya dapat mengetahui sama ada Airpod saya adalah nyata?

Dengan tiga tahun di pasaran, pesaing Apple dan syarikat teknologi lain telah mencipta beberapa kejayaan yang luar biasa. Malangnya, ini tidak berfungsi sama atau mempunyai fungsi yang sama.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada satu set Airpod adalah asli atau palsu, lawati halaman jaminan Apple dan taipkan nombor siri. Sekiranya tidak ada maklumat jaminan yang muncul (walaupun itu adalah jaminan yang telah tamat tempoh) Airpods palsu.

Apa yang berlaku jika saya mempunyai dua generasi Airpod yang berbeza?

Kedua-duanya masih akan dikenakan dalam kes yang sama tetapi anda tidak dapat memasangkannya dengan mana-mana peranti. Anda boleh membeli satu pengganti Airpod dari Apple sekiranya anda memerlukannya.

Tinggalkan komen di bawah jika anda mempunyai pertanyaan atau pertanyaan tambahan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found