PC & Mudah Alih

Cara Memeriksa Kadar RPM Pemacu Keras

Pemacu cakera keras (HDD) mungkin merupakan peranti lama, tetapi kini digunakan dengan jelas di banyak rumah dan perniagaan. Sudah tentu, teknologi telah membawa banyak ciri baru dan peningkatan prestasi dari masa ke masa, termasuk kelajuan yang lebih cepat. Jadi, bagaimana anda memeriksa kelajuan cakera keras anda? Terdapat banyak kaedah untuk mengukur Revolusi per minit (RPM), yang merupakan ukuran berapa kali cakera berputar setiap enam puluh saat. Sebilangan orang menyebutnya putaran per minit, yang pada dasarnya sama dengan merujuk kepada pemacu cakera keras (HDD.)

Cara Memeriksa Kadar RPM Hard Drive

Dengan RPM yang lebih tinggi, anda biasanya mendapat kelajuan input / output (I / O) yang lebih tinggi. Oleh itu, RPM yang lebih tinggi biasanya bermaksud bahawa pemacu membaca dan menulis lebih cepat daripada yang mempunyai kelajuan putaran yang lebih rendah. Mengapa perkara itu penting? Di dunia sekarang, PC mengendalikan lebih banyak data secara serentak dan berjalan lebih pantas, oleh itu memerlukan RPM yang lebih pantas dalam mana-mana HDD. Artikel ini membincangkan cara memeriksa RPM cakera keras, sama ada anda membeli yang baru atau memutuskan yang akan digunakan.

Oleh kerana RPM penting semasa membeli komputer baru, anda harus tahu di mana mencari nombor ini. Artikel ini juga akan membantu anda dengan spesifikasi tersebut, baik secara digital dan fizikal.

Pemacu keadaan pepejal (SSD), kebanyakan terdapat di komputer Mac dan komputer riba Windows 10 yang lebih baru, tidak mempunyai bahagian yang bergerak. Oleh itu, kadar RPM sama sekali tidak berkaitan dengannya. Walau bagaimanapun, cakera keras standard mempunyai cakera berputar di dalamnya, yang bermaksud bahawa RPM memainkan peranan penting dalam fungsi mereka

Selain ciri lain pada sistem anda, anda harus memeriksa kelajuan RPM cakera keras anda untuk mengetahui kemampuannya. Dengan spesifikasi RPM, anda dapat menentukan sama ada cakera keras anda berfungsi dengan betul atau tidak.

Cara Memeriksa Kelajuan RPM Hard Drive secara visual

Label Pemacu Keras

Cara terbaik untuk memeriksa kadar RPM cakera keras anda adalah dengan melihat labelnya. Senario ini bermaksud bahawa anda mungkin harus melepaskan beberapa skru dan membuka komputer anda. Walau bagaimanapun, beberapa pengeluar telah membuat label spesifikasi mudah dicari, sehingga menghilangkan keperluan untuk mengeluarkan peranti.

Cara Periksa Kelajuan Hard Drive anda secara Digital

Sekiranya anda tidak suka merobek PC anda untuk melihat maklumat RPM HDD dengan harapan ia benar-benar memaparkan spesifikasi, anda boleh menggunakan pilihan digital. Sebilangan besar sumber dengan perincian RPM merangkumi fungsi OS lain, tetapi beberapa aplikasi dan laman web pihak ketiga melakukan perkara yang sama. Berikut adalah kaedah yang paling biasa untuk melihat RPM HDD secara digital.

Kaedah # 1: Gunakan Carian Google untuk Mencari Spesifikasi HDD

Sekiranya anda menuju ke Google dan mencari spesifikasi pada nombor model cakera keras anda, anda akan menemui banyak laman web dengan maklumat yang anda perlukan. Kaedah ini mungkin kaedah yang paling mudah, tetapi ingat bahawa tidak semua laman web menunjukkan maklumat yang tepat. Layari segelintir laman web dan bandingkan hasilnya. Anda tahu apa yang perlu dibuat.

Sekiranya anda tidak mengetahui nombor model HDD anda untuk digunakan dalam Carian Google, pergi ke pengurus peranti sistem operasi.

 1. Untuk Windows 10, klik kanan Menu Mula ikon dan pilih Pengurus peranti. Untuk macOS (Mojave, Catalina, dll.), Klik pada logo Apple dan pilih Mengenai Mac ini, dan kemudian klik pada Laporan Sistem di dalam Gambaran keseluruhan tab. Menu Windows
 2. Tuliskan nombor model HDD dan spesifikasi Google anda.
RPM Pemacu Keras

Walaupun ini adalah kaedah yang mudah, terdapat penyelesaian yang lebih baik.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan MSINFO32 pada Windows 10 untuk melihat nombor model HDD anda. MSINFO32 adalah alat maklumat sistem di Windows yang dapat mempercepat proses mencari nombor model cakera keras anda.

 1. Klik pada Cortana kotak carian, taip “msinfo32"Ke dalam bar Cari, dan tekan Masukkan. Anda juga boleh menekan kekunci Win + R dan menaip “msinfo32Ke dalam program Jalankan dan klik OK. Program Jalankan Windows
 2. The Maklumat sistem tetingkap akan terbuka, klik kiri pada Komponen untuk mengembangkan senarai, kemudian pilih Penyimpanan> Cakera.
msinfo

Spesifikasi cakera keras anda akan dipaparkan di skrin, termasuk nombor model. Salin maklumat dan tempelkan ke dalam Carian Google, seperti kaedah sebelumnya.

Kaedah # 2: Gunakan Perisian Pihak Ketiga

Sekiranya anda tidak dapat menemui nombor RPM cakera keras anda menggunakan beberapa kaedah sebelumnya, cuba muat turun utiliti pihak ketiga.

Aplikasi bukan sahaja memberi anda kadar RPM tetapi banyak spesifikasi lain yang bermanfaat juga.

Dengan menggunakan utiliti pihak ketiga, anda akan mendapat maklumat HDD termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

 1. Kadar RPM
 2. Jenis perisian
 3. Jenis antara muka
 4. Nombor siri
 5. Saiz cache
 6. Saiz penyangga
 7. Kiraan kuasa
 8. Kuasa berjam-jam
 9. Status kesihatan
 10. Suhu

Apa yang baik mengenai utiliti cakera keras pihak ketiga ialah mereka memaparkan maklumat masa nyata, menunjukkan kelajuan RPM yang tepat. Terdapat program yang tersedia secara percuma, tetapi versi berbayar biasanya memberikan lebih banyak perincian. Berikut adalah aplikasi HDD yang paling biasa untuk Windows.

# 1: CrystalDiskInfo (Percuma)

CrystalDiskInfo adalah sumber terbuka yang menyediakan semua maklumat yang anda perlukan setiap kali anda menjalankan perisian. Untuk topik artikel ini, anda hanya memerlukan RPM, tetapi memaparkan banyak perincian bermanfaat seperti status kesihatan, suhu, S.M.A.R.T. maklumat dan banyak lagi.

# 2: Kekhususan (Percuma)

Speccy adalah aplikasi Windows freemium oleh Piriform (pembuat CCleaner) yang memberikan spesifikasi dan maklumat terperinci mengenai perkakasan PC anda, termasuk HDD anda.

# 3: HWiNFO (Percuma)

HWiNFO adalah utiliti perisian percuma yang melakukan apa yang disebut namanya — memberikan maklumat perkakasan mengenai sistem anda. Aplikasi ini memberikan maklumat HDD mendalam, pemantauan sistem masa nyata, dan kemampuan pelaporan yang luas yang berfungsi dengan aplikasi lain. Sekiranya anda memerlukan RPM HDD anda, aplikasi ini akan menutupnya.

Selain membantu menyelesaikan beberapa masalah prestasi, mengetahui RPM juga dapat berguna ketika membeli komputer baru. Sekiranya anda ingin membeli PC permainan yang mantap, cari kadar RPM dari 10K hingga 15K.