PC & Mudah Alih

Cara Memeriksa Spesifikasi Perkakasan pada Chromebook

Google mempunyai dasar yang meragukan ketika tidak membenarkan pengguna memeriksa komponen perkakasan di dalam Chromebook mereka secara menyeluruh. Oleh itu, tidak ada aplikasi maklumat utiliti sistem rasmi yang boleh anda muat turun, pasang, dan gunakan untuk memeriksa spesifikasi sistem anda.

Cara Memeriksa Spesifikasi Perkakasan pada Chromebook

Maklumat yang anda dapati dalam Chromebook anda tidak akan dipaparkan dengan cara yang mesra pengguna. Walaupun begitu, sekeras mungkin, dan sekreatif yang anda harus lakukan, ada cara untuk memeriksa perkakasan Chromebook anda.

Chromebook adalah alat teknologi yang menarik kerana berfungsi dengan sempurna dengan penyemak imbas Chrome. Ini bermaksud bahawa banyak perkara yang anda akan lakukan dalam tetapan sistem pada Mac atau PC sebenarnya dilakukan melalui penyemak imbas di Chromebook. Berikut adalah beberapa petua yang harus membantu.

Cari Spesifikasi Chromebook Anda Dalam Talian

Untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai Chromebook anda, lebih baik mencari model dalam talian. Sekiranya anda tidak tahu apa Chromebook yang anda ada, berikut adalah helah yang boleh anda gunakan:

Pasang alat Utiliti Pemulihan Chromebook.

Lancarkan aplikasi.

Salin nombor model Chromebook yang dipaparkan di halaman pertama.

Anda semestinya memasang aplikasi ini tanpa mengira ia akan membolehkan anda membuat media pemulihan dan sandaran untuk sistem anda.

Penjual dalam talian dan pautan produk rasmi semestinya mempunyai senarai spesifikasi lengkap sekiranya Chromebook anda masih tersenarai.

Semak imbas Halaman Sistem

Alternatif lain adalah mencari halaman sistem maklumat yang anda perlukan. Bahagian ini dapat mendedahkan maklumat yang sangat terperinci mengenai Chromebook, perkhidmatan, protokol dan aplikasinya. Selain itu, ia juga akan menampilkan beberapa maklumat perkakasan.

halaman sistem

Untuk mengaksesnya, anda boleh memasukkan baris berikut pada tab Chrome kosong - sistem chrome: //.

Melayari Halaman Sistem agak menyusahkan dan mungkin masih tidak menyenaraikan semua maklumat yang anda cari. Tetapi ingat bahawa itulah sifat kebanyakan Chromebook.

Pengurus Tugas Chromebook

Menggunakan pengurus tugas Chromebook akan membolehkan anda mengesan penggunaan aplikasi. Sama seperti pengurus tugas Windows, anda boleh memeriksa untuk melihat aplikasi apa yang menggunakan lebih banyak CPU, memori, dan bahkan mempunyai lebih banyak penggunaan rangkaian.

Klik butang menu Chrome.

Pilih Lebih Banyak Alat.

Pilih Pengurus Tugas.

Klik kanan mana-mana lajur.

Tambahkan kategori baru apa sahaja yang anda mahu lihat dipaparkan.

Perlu diketahui bahawa ini hanya memaparkan penggunaan komponen perkakasan tertentu dan aplikasi yang menggunakannya. Anda masih tidak akan mendapat nama komponen, nombor model, spesifikasi, dan sebagainya. Namun, perlu diperhatikan untuk melihat betapa besarnya Chromebook anda.

Halaman Sistem Chrome

Sekiranya anda mencari maklumat yang lebih terperinci, anda harus melihat halaman sistem Chrome. Halaman ini sedikit lebih maju sejauh spesifikasi, tetapi pengguna yang bijak dapat memanfaatkan fungsi asli yang sederhana.

Cukup buka penyemak imbas Chrome dan ketik "chrome: // system" ke dalam bar alamat untuk melihat lebih banyak maklumat mengenai Chromebook anda.

Pasang Aplikasi Cog

Aplikasi Cog kononnya dikembangkan oleh bekas pekerja Google. Aplikasi ini dapat menunjukkan kepada anda informasi mengenai OS, platform, CPU, arsitektur CPU, memori, penggunaan CPU, dan informasi penyimpanan luaran.

tanaman aplikasi cog

Walaupun ini bukan aplikasi rasmi, anda masih boleh mencarinya di Kedai Chrome di sini. Ia sangat serupa dengan apa yang boleh dilakukan oleh utiliti maklumat sistem Windows. Memang, maklumat yang dipaparkan tidak begitu terperinci. Ketepatan maklumat lebih penting, dan sepertinya aplikasi Cog melakukan tugas yang baik untuk menunjukkan suhu yang betul juga.

Sebab untuk Memeriksa Spesifikasi Perkakasan?

Hanya ada satu alasan yang baik untuk memeriksa perkakasan Chromebook anda - untuk melihat apakah anda memerlukan peningkatan. Sebahagian besarnya, jika anda ingin memuat turun aplikasi tertentu, kedai Chrome akan memberitahu anda jika rig anda dapat menjalankannya.

Tetapi, beberapa platform Linux memerlukan kekuatan pemprosesan minimum yang mungkin tidak ditawarkan oleh beberapa Chromebook. Oleh itu, jumlah nombor model anda dalam talian mungkin memberi anda peluang terbaik untuk mengetahui apa yang sedang anda bekerjasama.

Uruskan Harapan Anda

Sekiranya anda menggunakan pengalaman Chromebook pertama, anda mungkin terkejut dengan kekurangan perincian, atau kesukaran mendapatkan maklumat mengenai spesifikasi perkakasan.

Tetapi sebenarnya, Chromebook tidak istimewa dari segi perkakasan. Mereka bukan komputer riba permainan atau komputer riba reka bentuk grafik yang dimuatkan dengan komponen teratas. Perkakasannya minimalis dan yang penting ialah semuanya disatukan dengan baik sehingga anda dapat menikmati pengalaman melayari yang selesa. Jangan berharap untuk melihat apa-apa yang akan mengejutkan anda.