PC & Mudah Alih

Cara Memeriksa Kelajuan RAM

Terdapat beberapa sebab untuk memeriksa kelajuan RAM anda. Pertama, mengetahui kelajuan jam dapat memberitahu anda sama ada anda dapat menjalankan aplikasi atau permainan tertentu. Kelajuan RAM juga boleh menjadi petunjuk kepada sesuatu yang tidak berfungsi dengan baik dengan sistem anda. Sudah tentu, jika anda mengetahui nilai asasnya.

Cara Memeriksa Kelajuan RAM

Semakin tinggi RAM, semakin banyak aplikasi dan proses yang dapat anda jalankan dalam satu masa. Tidak seperti memori pada SSD atau HDD anda, RAM adalah memori semasa dan bukan jumlah maklumat yang disimpan pada peranti anda. Oleh itu, jika kelajuan RAM anda rendah, program anda akan berjalan lebih perlahan atau menghadapi masalah.

Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa maklumat RAM peranti anda sama ada anda menggunakan PC Windows, Mac, telefon pintar atau tablet.

Memeriksa RAM di Windows

Windows memudahkan untuk memeriksa berapa banyak RAM yang digunakan dan berapa banyak yang tersedia pada waktu tertentu. Terdapat tiga cara untuk melakukan ini:

1. Panel Kawalan

Untuk memunculkan Panel Kawalan, anda hanya boleh memasukkan namanya ke dalam bar carian Windows dan kemudian klik pada ikon yang ditunjukkan dalam hasilnya. Dari folder ini, anda harus mencari Sistem dan Keselamatan.

Cari frasa "Lihat jumlah RAM dan kelajuan pemproses". Mengklik pilihan ini akan membuka tetingkap baru yang memaparkan berapa banyak memori yang anda miliki, OS apa yang anda gunakan, dan bagaimana pemproses anda sedang berfungsi.

Windows_Control_Panel

2. Pengurus Tugas

Sekiranya anda membuka tetingkap Pengurus Tugas (Ctrl + Alt + Delete), tab Proses akan menunjukkan kepada anda berapa banyak memori yang digunakan oleh pelbagai aplikasi.

Periksa Ram

3. Sifat PC ini

Tekan kekunci Win + E untuk memunculkan folder. Klik kanan pada "PC ini" di panel kiri dan klik pada Properties. Ini juga akan memunculkan tetingkap Maklumat Sistem yang disebutkan dalam langkah 1.

Seperti yang anda lihat, Windows kekurangan satu ciri tertentu. Iaitu menunjukkan kepada anda kelajuan RAM. Oleh itu, bagaimana anda dapat mengatasi had ini? Jawapannya adalah aplikasi pihak ketiga, beberapa di antaranya percuma untuk digunakan.

Walaupun Windows menawarkan arahan Command Prompt untuk mendapatkan maklumat mengenai kelajuan cip (wmic memorychip mendapat kelajuan), ini mungkin tidak selalu berfungsi. Menggunakan sesuatu seperti CPU-Z akan memberikan hasil yang paling tepat.

Kelajuan Ram

CPU-Z

CPU-Z adalah aplikasi yang sudah lama ada. Aplikasi ini sentiasa dikemas kini untuk memastikan ia berfungsi dengan baik pada sistem Windows dan Android. Tahap ketepatannya mengagumkan untuk sekeping perisian percuma yang mengumpulkan dan memaparkan maklumat mengenai banyak komponen utama komputer.

Setelah anda memasang aplikasinya, cukup buka dan klik pada tab "Memori". Bergantung pada versi aplikasi yang anda gunakan, antara muka mungkin sedikit berbeza. Walau bagaimana pun, anda mesti melihat maklumat berikut:

  1. Jenis RAM (DDR3, DDR4, dll.)
  2. Saiz (berapa GB RAM yang anda ada)
  3. Saluran
  4. Kekerapan
  5. Kekerapan DRAM
  6. Muat semula masa kitaran
  7. Kelajuan jam dan banyak lagi

CPU-Z

BIOS Motherboard

Sekiranya komputer anda mempunyai motherboard permainan yang lebih baru, kemungkinan besar BIOS mempunyai antara muka intuitif dengan pelbagai bacaan untuk komponen penting seperti CPU, GPU, kipas, RAM, peranti storan, dll.

Anda sentiasa boleh menghidupkan atau menghidupkan semula komputer anda dan memuatkan BIOS dengan menekan F2 (setup) atau F12 (menu boot) bergantung pada sistem yang anda miliki. Setelah sampai, cukup tatal atau arahkan ke bahagian RAM atau Memori untuk memeriksa kelajuan jam dan maklumat lain.

Perhatikan bahawa anda juga dapat overclock RAM anda dari BIOS agar sentiasa berjalan pada frekuensi tertinggi yang mungkin. Pemain permainan dan pereka permainan sering melakukan ini untuk memberi CPU dan GPU dorongan kecil. Beberapa papan induk dilengkapi dengan tetapan overclock yang telah ditetapkan. Sekiranya tidak, periksa beberapa panduan dalam talian tentang cara mengira tetapan voltan yang sesuai supaya anda tidak berisiko membakar sistem anda.

Periksa Kelajuan RAM pada macOS

Sekiranya anda menggunakan Mac, prosesnya sedikit berbeza dengan Windows. Anda perlu mengakses Monitor Aktiviti Mac untuk mendapatkan maklumat mengenai RAM anda. Penting untuk diperhatikan bahawa Apple tidak memberi kita kelajuan RAM seperti Windows. Sebaliknya, ini menunjukkan kepada kita berapa banyak RAM yang sedang kita gunakan dalam masa nyata.

Untuk mengakses Monitor Aktiviti menggunakan pintasan papan kekunci Cmd + Space untuk mengakses Spotlight Apple. Kemudian taipkan ‘Activity Monitor’ dan klik pada pilihan pertama yang muncul. Sudah tentu, anda juga boleh mengikuti jalan Finder> Aplikasi> Utiliti untuk mengakses Monitor Aktiviti.

Lihat bar ‘Tekanan Memori’ untuk maklumat mengenai status RAM anda. Bar hijau bermaksud kelajuan RAM komputer anda cekap. Bar kuning bermaksud anda berada di landasan pantas untuk memerlukan lebih banyak RAM sementara bar merah bermaksud anda memerlukan lebih banyak RAM sekarang.

Bagaimana dengan Telefon Pintar?

Pemilik telefon pintar berasaskan Android tidak akan dapat melihat kelajuan atau penggunaan RAM. Tidak seperti mereka, pemilik iPhone boleh memeriksa penyimpanan dan melihat grafik penggunaan memori. Sayangnya, memeriksa kelajuan memori tidak mungkin kerana kebanyakan telefon pintar cenderung berjalan pada frekuensi tetap berbanding komputer yang bergantian bergantung pada aplikasi apa yang anda jalankan.

The Takeaway

Menjalankan aplikasi pihak ketiga seperti CPU-Z sepanjang masa mungkin merupakan idea yang baik sama ada anda mempunyai PC permainan atau stesen kerja. Bukan hanya akan menunjukkan kepada anda maklumat masa nyata yang tepat mengenai kelajuan jam RAM anda, tetapi juga akan memberikan banyak maklumat mengenai perkakasan penting dan tidak penting anda yang lain.