PC & Mudah Alih

Cara Memeriksa Pelabuhan Mana Yang Terbuka pada PC Windows 10

Mungkin anda menyelesaikan masalah penyambungan rangkaian untuk program tertentu dan anda perlu memeriksa sama ada akses portnya dibuka atau anda tertanya-tanya apakah peranti NAS anda dapat berkomunikasi dengan PC Windows 10 anda, apa pun alasannya, anda perlu memeriksa pelabuhan terbuka.

Cara Memeriksa Pelabuhan Mana Yang Terbuka pada PC Windows 10

Dalam artikel ini, kami akan memberi anda langkah-langkah terperinci mengenai cara memeriksa port terbuka pada Windows 10 menggunakan beberapa alat yang tersedia, sama ada built-in atau percuma untuk dimuat dan digunakan.

Cara Memeriksa Pelabuhan Mana Yang Terbuka pada PC Windows 10

Terdapat beberapa alat berguna yang boleh anda gunakan untuk mengimbas port terbuka di Windows. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya di NetStat, PortQry.exe, dan NirSoft CurrPorts.

Menggunakan NetStat untuk Memeriksa Port Terbuka

Salah satu kaedah termudah adalah NetStat.exe, anda boleh mendapatkan alat ini di folder "System32" pada Windows 10. Dengan NetStat, anda dapat melihat port terbuka atau port yang digunakan oleh host tertentu.

Terdapat dua perintah yang akan berguna, bergantung pada keperluan anda. Pilihan pertama akan menyenaraikan semua port aktif dan nama proses yang menggunakannya, itu adalah "netstat -ab. " Pilihan kedua, "netstat -aon"Juga akan memberikan ID proses yang kemudian anda dapat cari di Pengurus Tugas.

Inilah yang perlu anda ketahui untuk memahami sepenuhnya kedua-dua arahan:

Netstat adalah kependekan dari statistik rangkaian. Ia akan menunjukkan statistik protokol dan juga terkini

Sambungan rangkaian TCP dan IP. Dan inilah penjelasan tentang maksud setiap huruf dari perintah:

 • "A" akan memaparkan semua sambungan dan port pendengaran.
 • "B" akan memaparkan semua eksekusi yang terlibat dalam membuat setiap port mendengar.
 • "O" akan menunjukkan ID proses pemilik yang berkaitan dengan setiap sambungan.
 • "N" akan menunjukkan alamat dan nombor port sebagai angka.

Kami akan mulakan dengan bentuk yang lebih mudah: netstat -ab. Cukup ikuti langkah-langkah ini dan anda akan berjaya:

 1. Buka Menu mula, taip "Arahan prompt Dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir.

 2. Sekarang, taip "netstat -ab"Dan tekan Masukkan.

 3. Tunggu hasilnya dimuat, nama port akan disenaraikan di sebelah alamat IP tempatan.

 4. Cari nombor port yang anda perlukan, dan jika tertera MENDAFTAR di dalam Nyatakan ruangan, ini bermaksud port anda terbuka.

Pilihan kedua akan berguna apabila nama proses tidak cukup untuk mengenal pasti program apa yang diikat dengan port tertentu. Sekiranya demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Sekiranya belum, buka tetingkap Prompt Perintah sebagai pentadbir.
 2. Setelah masuk, taipkan arahan "netstat -aon"Dan tekan Masukkan.

 3. Anda sekarang akan melihat lima lajur: Protokol, Alamat Tempatan, Alamat Asing, Nyatakan, dan PID (ID Proses). Di dalam Alamat Tempatan, di sebelah lajur alamat IP anda akan mempunyai nombor port. Contohnya: 0.0.0.09135. Di sini, 135 adalah nombor port.

 4. Di lajur disebut Nyatakan, anda akan melihat sama ada port tertentu dibuka. Untuk pelabuhan yang dibuka, ia akan dinyatakan MENDAFTAR.

Ini adalah bahagian pertama yang akan memberi anda port dan ID proses. Untuk mengesahkan aplikasi yang menggunakannya, teruskan dengan langkah berikut:

 1. Dalam Prompt Perintah, cari PID (nombor dari lajur terakhir) untuk port tertentu.

 2. Buka Pengurus Tugas dengan menggunakan Ctrl + Shift + Esc jalan pintas, atau klik kanan pada ruang terbuka pada bar tugas Windows anda dan buka Pengurus Tugas.

 3. Sekarang, pergi ke Perincian atau Perkhidmatan tab. Anda akan melihat semua proses pada Windows 10. Susun mengikut turutan PID dan cari PID yang termasuk dalam port yang anda cuba selesaikan. Anda dapat melihat aplikasi mana yang mengikat port di Penerangan bahagian.

Memeriksa Open Ports dengan NirSoft CurrPorts

Sekiranya anda mendapati penyelesaian Prompt Perintah terlalu sukar - kami memberikan alternatifnya yang lebih mudah. Ini adalah alat yang akan memaparkan port yang sedang dibuka (TCP atau IP serta UDP). Anda juga dapat melihat maklumat mengenai proses tertentu seperti nama, jalan, maklumat versi dan banyak lagi.

Alat ini sudah lama digunakan dan tersedia untuk Windows 10. Anda boleh mendapatkan pautan muat turun di bahagian bawah halaman ini.

Catatan: Pastikan anda memuat turun versi yang betul: mereka mempunyai bit 32x dan 64x bit, dan, anda tidak perlu memasang aplikasi ini kerana mudah alih, anda hanya perlu membuka zip dan menjalankannya.

Setelah anda menjalankan CurrPorts, kami dapat memulakan dengan cara melihat port terbuka:

 1. Anda akan melihat senarai proses komputer anda, urutkan mengikut Pelabuhan tempatan untuk mencari lebih mudah melalui mereka.

 2. Sekarang cari dan pilih port yang anda selesaikan.

 3. Anda kini dapat melihat semua perincian seperti itu Nama Proses, ID Proses, Nyatakan, dan lain-lain.

Cara lain adalah dengan hanya klik dua kali pada proses untuk melihat semua perinciannya dalam satu tetingkap.

Memeriksa Port Terbuka Menggunakan PortQry.exe

PortQry.exe adalah alat lain yang berguna yang membolehkan anda mengimbas port terbuka, anda hanya perlu memuat turun dan mengekstrak alat tersebut untuk menjalankannya melalui Command Prompt.

Dengan portqry.exe, anda akan memasukkan parameter tertentu yang anda dapati dalam folder yang boleh dilaksanakan.

 1. Sebagai contoh, jika anda menjalankan "portqry.exe -local", ini akan menunjukkan port TCP dan UDP yang digunakan untuk host tempatan. Sebagai tambahan kepada semua parameter yang dapat anda lihat di NetStat, Portqry.exe juga menunjukkan sejumlah pemetaan port serta jumlah port di setiap negeri.
 2. Anda juga boleh memeriksa port terbuka untuk host jauh. Cukup jalankan perintah ini di Command Prompt: "portqry.exe -n [hostname / IP]" Pastikan untuk mengganti nama host dan IP dengan nama dan alamat IP host jauh.
 3. Sekiranya anda ingin mencari port tertentu, anda boleh menjalankan perintah ini: "-e [port_number]".

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Memeriksa sama ada Port 3306 Terbuka di Windows 10?

Sekiranya anda membaca bahagian utama artikel ini, anda akan mempunyai idea tentang bagaimana untuk memeriksa apakah port tertentu "mendengar" - dalam kes ini, port 3306. Untuk menjadikan semuanya lebih mudah, berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas:

Anda mempunyai tiga pilihan: yang pertama adalah melalui NetStat, dan yang kedua adalah melalui CurrPorts.

Kami mengesyorkan NetStat, kerana anda tidak perlu memuat turun perisian baru untuk ini:

• Jalankan Command Prompt sebagai pentadbir.

• Jalankan arahan ini: "netstat -ab" dan tekan Masukkan.

• Tunggu hasilnya dimuat. Nama port akan disenaraikan di sebelah alamat IP tempatan.

• Cari nombor port yang anda perlukan, dalam hal ini 3306. Anda boleh menekan Ctrl + F dan ketik "3306" di kotak kata. Sekiranya port terbuka, ia akan ditunjukkan dalam hasilnya.

Untuk memeriksa sama ada port 3306 dibuka melalui CurrPorts, ikuti langkah-langkah di atas dari bahagian "NirSoft CurrPorts". Pada langkah 2, cari port "3306" dari senarai. Sekiranya port terbuka, ia akan ditunjukkan dalam senarai.

Untuk PortQry.exe, jalankan perintah ini di Command Prompt “-e [3306]” dan tekan Masukkan.

Mengkonfigurasi Port Terbuka di Windows 10

Mengetahui bagaimana untuk memeriksa sama ada port tertentu terbuka atau tidak dapat berguna jika anda menyelesaikan masalah sambungan rangkaian program. Nasib baik, ada cara mudah untuk melakukannya.

Kami mengesyorkan menggunakan NetStat melalui Prompt Perintah kerana sudah terpasang dan biasanya akan memberi anda semua butiran yang anda perlukan. Mungkin ada beberapa langkah tambahan yang diperlukan berbanding CurrPorts, tetapi anda tidak perlu memuat turun apa-apa.

Dengan cara manakah yang paling sesuai untuk memeriksa port terbuka pada Windows 10? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found