PC & Mudah Alih

Cara Memeriksa Mesej Instagram Anda

Instagram bermula sebagai platform sosial berkongsi foto dan video. Selepas beberapa ketika, ia memperkenalkan komen dan pesanan langsung untuk mendorong lebih banyak interaksi antara pengguna. Hari ini, Instagram mempunyai semua ciri aplikasi pesanan moden.

Anda dapat mengirim pesan teks, memuat naik foto di DM anda, bahkan membuat panggilan video. Sama ada anda mahu menghantar mesej peribadi atau menghantar pemberitahuan secara pukal, anda boleh melakukan semuanya. Lihat beberapa cara platform ini membolehkan anda memeriksa mesej anda di mana-mana peranti. Serta beberapa helah dan penyelesaian untuk beberapa masalah privasi yang menjengkelkan.

Cara Memeriksa Mesej Langsung Instagram Anda (DM) di Aplikasi iPhone

 1. Lancarkan aplikasi Instagram.
 2. Log masuk dengan kelayakan anda.
 3. Pilih profil yang ingin anda gunakan.
 4. Dari skrin utama, ketik ikon mel.
 5. Mula membaca mesej anda.
 6. Ketik sebarang mesej untuk memaparkan keseluruhan perbualan.

Apabila anda log masuk ke aplikasi, anda akan melihat jumlah mesej yang belum dibaca. Ia ditandakan sebagai inred pada ikon Mail. Semasa anda melihat DM yang belum dibaca, anda akan menyedari bahawa apl menyenaraikannya dari yang paling baru hingga yang paling lama.

Cara Memeriksa Mesej Langsung Instagram Anda di Aplikasi Android

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, prosesnya sama. Tidak seperti aplikasi lain, Instagram untuk iPhone dan iOS pada dasarnya sama. Itu merangkumi kata-kata mengenai pelbagai tetapan dan ciri.

 1. Lancarkan aplikasi Instagram dan log masuk.

 2. Pilih akaun anda, jika anda mempunyai banyak.

 3. Ketik ikon mel di sudut kanan atas

 4. Baca mesej terbaru

 5. Ketik sebarang mesej untuk memaparkan keseluruhan perbualan dan kotak balasan.

Cara Memeriksa Mesej Langsung Instagram Anda pada Penyemak Imbas Windows, Mac, atau Chromebook

Sekiranya anda tidak mempunyai telefon, anda boleh menggunakan penyemak imbas untuk memeriksa DM anda. Antara muka laman web rasmi Instagram berfungsi dengan baik untuk memberi anda pengalaman pengguna yang lancar.

 1. Lawati laman web rasmi Instagram.

 2. Log masuk ke akaun anda.

 3. Klik pada ikon Mesej (ikon kapal terbang kertas di sudut kanan atas).

 4. Tinjau perbualan yang terdapat di panel kiri.

 5. Klik pada mesej untuk membukanya di bahagian kanan.

Apabila anda membalas dari versi penyemak imbas desktop Instagram, anda boleh memasukkan emoji dan gambar dari pemacu anda.

Instagram juga menawarkan aplikasi versi Windows 10 desktop. Anda boleh menggunakan penyemak imbas ini untuk mengurus profil anda dan membaca atau menukar mesej.

 1. Log masuk ke Microsoft App Store.

 2. Taip di Instagram dan cari aplikasinya.

 3. Pilih aplikasi dan klik Pasang.

 4. Lancarkan aplikasi dan log masuk menggunakan bukti kelayakan anda.

 5. Klik pada ikon kapal terbang kertas di sudut kanan atas skrin utama.

 6. Klik pada mesej yang belum dibaca untuk meluaskan kotak dan membacanya.

Perhatikan bahawa anda boleh mengaktifkan akses kamera dan mikrofon untuk PC dan komputer riba. Walau bagaimanapun, akses mikrofon onWindows 10 dimatikan secara lalai untuk aplikasi Instagram. Anda boleh menekan butang aktif berkali-kali tanpa kejayaan.

Sebaliknya, masuk ke tetapan privasi Windows anda (kunci Win + I). Pilih Privasi. Klik pada tab Mikrofon dan tatal ke bawah sehingga anda menemui aplikasi Instagram. Ubah tetapan untuk mengaktifkan mikrofon.

Kaedah lain untuk memeriksa Instagram di komputer adalah melalui emulator Android, sepertiBlueStacks atau Nox. Pasang emulator sama ada pada OS anda. Pergi ke kedai aplikasi dan cari Instagram. Sebaik sahaja anda menemui aplikasinya, pasangkannya.

Lancarkan aplikasi dan anda boleh memasukkan bukti kelayakan akaun anda dan log masuk. Apabila menggunakan anemulator untuk Instagram, itu seperti Anda menggunakannya di telefon Android, simpan untuk layar sentuh jika layar anda tidak mendukungnya.

Perlu diingat bahawa ia adalah emulator sehingga tidak sempurna. Kemas kini tertentu atau mengabaikan kemas kini boleh menyebabkan pepijat dan ketidakstabilan yang serius. Aplikasi anda mungkin enggan dibuka atau mungkin tidak berfungsi dengan sewajarnya.

Cara Memeriksa Mesej Instagram pada Android atau iPhone Tanpa Aplikasi

Walaupun kebanyakan pengguna menggunakan versi aplikasi mudah alih Instagram, platform sosial juga mempunyai alternatif penyemak imbas. Dalam banyak cara, ia serupa dengan Facebook Messenger versi Lite. Ia tidak mempunyai pelbagai ciri, tetapi ini membolehkan anda memeriksa banyak perkara.

 1. Lancarkan penyemak imbas mudah alih pilihan anda.
 2. Pergi ke laman web Instagram rasmi.
 3. Log masuk menggunakan kelayakan anda.
 4. Ketuk ikon mel untuk mengakses peti masuk DM anda.

Walaupun anda dapat membaca dan mengirim mesej, memberi komen, dan seperti gambar, anda tidak dapat memuat naik apa-apa dari antara muka penyemak imbas. Untuk itu, anda perlu menggunakan aplikasi Instagram.

Cara Menghantar DM di Instagram

Sekiranya anda baru menggunakan platform, mari kita bahas juga proses menghantar DM kepada seseorang. Oleh kerana membalas sangat jelas, misalnya menghantar DM ke kenalan baru.

 1. Lancarkan aplikasi pada peranti anda.
 2. Ketuk ikon kapal terbang kertas untuk memunculkan halaman Langsung anda, atau peti masuk DM.
 3. Ketik pada bar Cari.
 4. Taipkan nama pengguna.
 5. Dari senarai hasil, ketik pada akaun pengguna yang betul.
 6. Tatal ke bawah untuk masuk ke kotak mesej dan taipkan mesej anda.
 7. Tambahkan gif, foto, atau emoji apa pun dan ketik Hantar.

Anda juga boleh memulakan sembang kumpulan menggunakan ciri pemesejan Instagram.

 1. Pergi ke halaman Langsung anda.
 2. Taipkan nama di bar Carian.
 3. Ketuk nama di halaman hasil untuk memilihnya.
 4. Taipkan nama baru di bar Carian.
 5. Pilih nama baru.
 6. Ulangi proses seberapa banyak yang anda mahukan.
 7. Taipkan mesej anda di kotak mesej.
 8. Ketik Hantar.

Perhatikan bahawa anda hanya boleh menghantar pesanan massa kepada orang yang anda ikuti. Anda boleh menghantar DM kepada sesiapa sahaja tetapi anda tidak boleh memasukkan pengguna rawak dalam sembang kumpulan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya memberitahu bila seseorang telah membaca mesej yang saya hantar melalui Instagram dengan resit baca?

Ya dan tidak. Secara lalai, Instagram membolehkan penerimaan penerimaan. Ini bermaksud, sebarang mesej yang anda hantar di platform muncul dengan ikon Dilihat setelah penerima membacanya.u003cbru003eu003cbru003eNamun, orang boleh menggunakan jalan keluar jika mereka ingin membaca mesej tanpa pengirim menyedarinya. Anda boleh melakukan ini apabila anda tidak segera membuka DM. Semasa log masuk ke akaun Instagram anda, letakkan peranti anda pada Mod Pesawat.u003cbru003eu003cbru003eMembaca mesej dalam mod luar talian tidak mencetuskan penerimaan baca. Tetapi, setelah anda melancarkan semula aplikasinya, aplikasi akan memicu penerimaan baca.

Mengapa saya tidak dapat melihat DM saya di Instagram?

Terdapat banyak sebab kehilangan DM. Masalah yang paling biasa adalah kelewatan, tetapi ia juga boleh menjadi masalah berkaitan perisian. Cuba periksa DM anda pada peranti lain, atau versi aplikasi penyemak imbas. Sekiranya anda dapat memeriksa DM anda dari penyemak imbas, maka cuba pasang semula aplikasi di telefon anda.

Bolehkah saya melihat DM dari seseorang yang menyekat saya?

Hanya kerana seseorang menyekat akaun anda di Instagram tidak bermaksud bahawa mesej juga hilang. Semua mesej yang dihantar sebelumnya tetap berada di peti masuk anda melainkan anda secara manual menghapus perbualan.u003cbru003eu003cbru003eBawa masuk peti masuk DM dan taipkan nama pengguna orang yang menyekat anda di kotak carian. Semua mesej yang tidak dipadamkan mesti muncul.

Bolehkah saya mematikan resit baca di Instagram?

Sejak Facebook memperoleh Instagram, platform perkongsian fail media sosial menerapkan falsafah yang sama. Facebook tidak pernah membenarkan penggunanya mematikan resit baca, yang kini dipaparkan sebagai ikon profil untuk menunjukkan mesej yang dibaca. Tidak ada tetapan privasi atau tetapan pemberitahuan yang menyentuh subjek. Namun, anda dapat membaca mesej tanpa segera mengirim pemberitahuan kepada pengirim. Semasa log masuk, alihkan peranti anda ke mod Pesawat dan baca mesejnya. Kemudian tutup apl apabila anda selesai.

Pemikiran Akhir

Ciri pemesejan Instagram telah dilaksanakan tanpa halangan. Sistem ini berfungsi dengan lancar dan mempunyai antara muka pengguna yang sangat mudah dan intuitif. Satu-satunya masalah, sejauh mana kebanyakan pengguna, adalah ciri penerimaan-baca.

Ini boleh menimbulkan situasi sosial yang janggal apabila anda melihat seseorang telah membaca mesej anda tetapi anda tidak mendapat balasan. Ini berlaku sebaliknya, jika anda menghantar mesej tetapi anda tidak pernah mendapat resit baca itu.

Malangnya, tidak ada tetapan privasi yang boleh anda konfigurasikan untuk menyelesaikannya. Dan helah Mode Pesawat tidak selalu berfungsi dengan betul. Selain itu, ini adalah perkara yang tidak dapat anda lakukan jika menggunakan Instagram di penyemak imbas anda dan bukan aplikasinya sendiri.

Sejauh ciri penerimaan-baca, bagaimana anda mahu melihatnya ditangani pada masa hadapan? Adakah anda lebih suka mempunyai pilihan untuk melumpuhkannya seperti yang anda boleh lakukan di Twitter? Adakah anda merasa berguna? Atau adakah anda berfikir bahawa apa pun yang berlaku, Instagram akan selalu mengikuti Facebook walaupun pengguna mahukan?

Beritahu kami pendapat anda mengenai sistem DM dan dasar privasi di bahagian komen di bawah. Beritahu kami jika anda suka mempunyai sistem DM untuk Instagram atau jika anda terlepas versi pertama aplikasi yang hanya tertumpu pada perkongsian media, suka dan komen.