PC & Mudah Alih

Cara Menghilangkan Antrian Spotify Anda

Bilakah kali terakhir anda memeriksa folder dan beratur di Spotify? Adakah anda mempunyai senarai main yang luas dengan begitu banyak lagu yang anda bahkan tidak ingat ketika anda menyukainya? Sekiranya ya, jangan risau, kami membuat anda dilindungi.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda mengenai fungsi antrian Spotify dan, yang lebih penting lagi, cara menghapusnya dari semua trek dan senarai main yang tidak perlu. Sekiranya anda mengimpikan aliran muzik tanpa gangguan yang menggabungkan genre dan artis terbaik, kini anda mempunyai peluang untuk mewujudkannya.

Cara Menghilangkan Antrian Spotify Anda

Setelah bertahun-tahun menggunakan Spotify, muzik yang anda dengar mungkin mulai menjauh dari selera anda. Pasti, anda boleh memadamkan profil anda dan mula baru, tetapi bukankah lebih baik membersihkan kekacauan dan hanya meninggalkan beberapa senarai main dengan muzik yang anda gemari? Mengosongkan giliran anda adalah cara yang betul, dan kami akan menunjukkan cara melakukannya:

 1. Buka Spotify anda dan pergi ke skrin main balik semasa.

 2. Klik pada lagu yang sedang dimainkan dan klik pada ikon tiga baris di sudut kanan bawah.

 3. Tandakan semua lagu yang ingin anda alih keluar.

 4. Setelah memilih semua lagu, klik "Buang" di sudut kiri bawah.

 5. Sekarang, barisan anda kosong, dan anda boleh memulakannya semula.

Apabila anda mula menggunakan barisan, anda akan menyedari bahawa menambahkan trek baru semudah mengeluarkannya dari senarai. Melakukannya dapat membuat arah muzik baru dan menghidupkan semula profil anda, dan berikut caranya:

 1. Pergi ke trek yang ingin anda tambahkan.

 2. Klik kanan pada trek.
 3. Pilih "Tambah ke Antrian."

 4. Sekiranya ia adalah album, Spotify akan menambahkan semua lagu ke dalam barisan anda.

Cara Menghilangkan Antrian Spotify Anda di iPhone

Cara termudah untuk menggunakan Spotify adalah melalui aplikasi mudah alih di iPhone anda. Tetapi ketika membersihkan barisan anda, Spotify tidak membenarkan anda membuang lagu secara pukal. Inilah cara menghapus lagu dari barisan anda di iPhone:

 1. Buka barisan Spotify anda dengan mengetuk ikon tiga baris di sudut kanan bawah.

 2. Tandakan bulatan di sebelah nama lagu.

 3. Setelah anda menandai semua lagu, klik pada butang "Buang" yang terletak di sudut kiri bawah.

Sekarang, jika anda seperti kebanyakan pengguna Spotify, anda mempunyai beberapa lagu yang selalu anda dengarkan sambil melewatkan yang lain. Sekiranya demikian, cuba susun semula senarai main barisan anda dan ubah urutan lagu. Sangat mengecewakan apabila anda mengetahui bahawa anda ingin melangkau sebahagian besar trek atau album anda. Itulah sebabnya Spotify membolehkan anda menyusun semula senarai barisan anda untuk memanfaatkannya.

Anda boleh menyusun semula susunan trek ketika anda mengetuk dan menahan ikon tiga baris dan menjatuhkan lagu di mana sahaja mereka masuk akal. Setelah anda menyusun semula lagu mengikut umur, genre, atau artis, anda akan lebih banyak menikmati lagu-lagu tersebut. Juga, senarai main anda akan terdengar segar, dan anda mungkin juga menemui beberapa muzik terkini.

Cara Menghilangkan Antrian Spotify Anda di Android

Mengosongkan barisan Spotify pada telefon Android adalah proses yang agak mudah. Begini cara kerjanya:

 1. Buka aplikasi Spotify di Android.

 2. Ketik lagu yang sedang dimainkan.

 3. Pergi ke skrin main balik.

 4. Buka barisan Spotify anda dengan mengetuk ikon tiga baris di sudut kanan bawah.

 5. Tandakan bulatan di sebelah nama lagu.

 6. Setelah anda menandai semua lagu, klik pada butang "Buang" yang terletak di sudut kiri bawah.

Sekarang setelah anda mengosongkan barisan, anda harus terlibat dalam mencari muzik dan berkongsi hati dengan lagu kegemaran. Anda juga boleh membuat senarai main dengan lagu kegemaran anda sepanjang masa. Sekiranya anda berminat, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada ikon perpustakaan anda.

 2. Pilih "Muzik" dan "Senarai Main".

 3. Klik "Buat Senarai Main" dan beri nama.

 4. Klik "Buat" untuk mengesahkan.

Cara Menghapus Antrian Spotify Anda di iPad

Sekiranya anda sudah muak dengan lagu lama yang tidak lagi anda gemari dalam barisan, sudah tiba masanya untuk membuangnya. Tetapi perlu diingat bahawa iPad tidak mempunyai pilihan untuk menghapus lagu secara pukal, hanya satu demi satu. Inilah cara anda boleh memilih trek dan membuangnya dari senarai:

 1. Buka barisan Spotify anda dengan mengetuk ikon tiga baris di sudut kanan bawah.
 2. Tandakan bulatan di sebelah nama lagu.
 3. Setelah anda menandai semua lagu, klik pada butang "Buang" yang terletak di sudut kiri bawah.

Setelah membersihkan barisan anda, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk memeriksa semua senarai main anda dan membuang senarai yang sudah ketinggalan zaman atau terlalu bernostalgia. Inilah cara anda boleh memadam senarai main lama di Spotify:

 1. Buka aplikasi Spotify.
 2. Pergi ke senarai main.
 3. Klik pada ikon tiga titik pada senarai main.
 4. Pilih "Padam Senarai Main."

Cara Menghilangkan Antrian Spotify Anda di Windows dan Mac

Membersihkan barisan Spotify adalah proses yang tidak rumit dan hanya memerlukan beberapa minit dari waktu anda, terutama jika anda menggunakan Spotify di komputer. Nasib baik, versi desktop dilengkapi dengan butang "Hapus" yang menghapus semua lagu barisan anda dalam satu klik.

Inilah cara anda membersihkan barisan Spotify menggunakan Windows dan Mac:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Klik pada butang beratur yang terletak di sudut kanan bawah yang kelihatan seperti ikon tiga baris.

 3. Di bawah bahagian "Sekarang Bermain", anda akan melihat butang "Kosongkan".

 4. Klik padanya untuk membuang semua lagu dari barisan anda.
 5. Sekiranya anda ingin membuang lagu secara berasingan, anda harus mengklik kanan pada setiap lagu secara berasingan dan mengklik "Buang dari Antrian."

Apabila tidak ada lagu dalam barisan, anda tidak akan melihat butang "Kosongkan". Namun, jika anda benar-benar membersihkan profil anda, anda juga dapat membersihkan sejarah Spotify yang dimainkan baru-baru ini. Begini cara kerjanya:

 1. Di menu sebelah kiri, pilih "Baru Dimainkan."

 2. Bawa kursor anda ke senarai main atau album yang baru dimainkan.

 3. Ketik ikon tiga titik.

 4. Pilih "Alih Keluar dari Baru Dimainkan."

Sayangnya, tidak ada cara untuk membuang semua item dari folder ini sekaligus, tetapi jika anda cukup menentukan, anda boleh mengosongkan folder itu sekali gus.

Cara Menghapus Antrian Spotify Anda di Chromebook

Menggunakan aplikasi Spotify di Chromebook sangat mudah. Sekiranya anda memutuskan untuk mengosongkan barisan Spotify, yang diperlukan hanyalah beberapa klik:

 1. Buka aplikasi Spotify di Android.

 2. Ketuk lagu yang sedang dimainkan dan pergi ke skrin main balik.

 3. Buka barisan Spotify anda dengan mengetuk ikon tiga baris di sudut kanan bawah.

 4. Tandakan bulatan di sebelah nama lagu.

 5. Setelah anda menandai semua lagu, klik pada butang "Buang".

Bagaimana Menghapus Sejarah Mendengarkan Spotify Anda

Apabila anda memerlukan batu tulis bersih di Spotify dan ingin menghapus semua kekacauan yang tidak perlu, anda boleh melakukannya dengan membuang sejarah pendengaran anda. Fungsi ini hanya tersedia jika anda menggunakan versi desktop, dan anda tidak dapat melihatnya di telefon anda:

 1. Buka Spotify.

 2. Dari menu sebelah kiri, klik "Baru Dimainkan."

 3. Apabila anda membawa kursor anda ke atas album atau podcast, klik pada ikon tiga titik.

 4. Pilih "Alih keluar dari Main Baru."

 5. Ulangi ini sehingga anda mempunyai tab Baru Dimainkan.

Cara Menghilangkan Seterusnya di Spotify

Sekiranya anda menandai lagu dengan "Up Next", lagu tersebut akan berakhir di setiap senarai main yang anda buat. Itulah sebabnya anda lebih baik menggunakan senarai main yang ditentukan yang akan dipenuhi dengan kegemaran anda sepanjang masa.

Inilah cara mengosongkan barisan anda dan mulakan semula:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Klik pada butang giliran yang terletak di sudut kanan bawah yang kelihatan seperti ikon tiga baris.

 3. Di bawah bahagian "Sekarang Bermain", anda akan melihat butang "Hapus".

 4. Klik padanya untuk membuang semua lagu dari barisan anda di Spotify.

Bagaimana Menghilangkan Antrian Spotify Anda Menggunakan Pemain Web

Dari pemain web Spotify, anda berjaya menguruskan barisan anda. Apabila anda membukanya, mungkin untuk melihat keseluruhan senarai dengan trek yang dimainkan sebelumnya dan yang akan datang, tetapi tidak ada pilihan untuk menghapus semua lagu. Yang boleh anda lakukan ialah membuangnya secara individu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Boleh Menghapus Lagu dari Antrian Saya?

Anda boleh membuang trek dari barisan dengan mudah jika anda mengetuk bulatan di sebelah trek yang ingin anda hapus dan ketuk "Buang". Ya, prosesnya mudah kerana Spotify ingin membuat platform yang intuitif dan mudah.

Bagaimana Saya Mengedit Antrian di Spotify?

Mengubah susunan lagu dalam barisan adalah berdasarkan prinsip drag-and-drop. Dengan cara ini, anda sentiasa dapat mengalihkan lagu yang anda suka atau tidak suka. Anda boleh menyusun semula trek kapan saja, dan Spotify akan segera mengubah kedudukan mereka dalam barisan.

Muzik Menjaga Dunia Berputar

Sekiranya anda cukup menentukan, Spotify membolehkan anda membuang semua yang anda tidak suka dari profil anda untuk membuat aliran muzik yang sempurna. Dan setelah anda mempunyai semua muzik yang anda suka, anda sudah bersedia untuk memulakan larian pagi anda atau memandu untuk bekerja dengan nada yang betul.

Sekarang setelah anda mengetahui lebih banyak mengenai menguruskan barisan anda di Spotify serta cara membuang kandungan yang berlebihan, anda akan menyesuaikan profil anda agar sesuai dengan keperluan anda. Selain itu, anda akan mengetahui cara membersihkan barisan atau menambahkan lagu baru di pelbagai peranti.

Berapa kerap anda membersihkan senarai main Spotify? Adakah anda pernah membersihkan barisan anda? Beritahu kami lebih banyak di bahagian komen di bawah.