PC & Mudah Alih

Cara Kosongkan Papan Keratan

Dengan begitu banyak fokus pada privasi dan keselamatan, melindungi diri anda dalam dunia digital masa kini adalah sangat penting. Walaupun terdapat banyak cara untuk mencapainya, beberapa ancaman privasi kecil dapat diselesaikan tanpa disedari. Salah satu contohnya ialah ciri papan keratan pada peranti anda.

Cara Kosongkan Papan Keratan

Mana-mana peranti digital yang anda gunakan mempunyai papan klip: memori sementara di setiap sistem operasi yang membolehkan anda memotong, menyalin dan menampal sebaris teks, gambar, atau keseluruhan direktori. Tetapi jika anda tidak membersihkan papan keratan setelah selesai menggunakan peranti, seseorang mungkin memanfaatkan kandungannya.

Cara Mengosongkan Papan Keratan pada Peranti Windows 10

Dengan pembebasan Windows 10 build 1909, Microsoft merancang semula paparan papan keratan mereka. Walaupun mereka tidak mengubah apa-apa dari segi ciri yang ada, papan keratan anda kelihatan sedikit lebih bersih sekarang.

Untuk melihat dan memadam kandungan terkini papan keratan, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pada papan kekunci anda, tekan butang Windows dan V pada masa yang sama. Ini akan membuka tetingkap pop timbul Papan Klip. Di sini anda dapat melihat beberapa item terakhir yang telah anda salin.

 2. Untuk membuang salah satu entri, klik tiga titik di sudut kanan atas entri tersebut.

 3. Ini membuka menu kecil dengan tiga pilihan. Klik Padam untuk membuang entri.

 4. Sekiranya anda ingin membersihkan keseluruhan papan keratan, maka daripada mengklik Padam, klik Hapus semua.

 5. Sekiranya terdapat beberapa entri yang ingin anda simpan di papan keratan, klik menu tiga titik untuk entri tersebut dan klik Pin. Dengan cara ini anda dapat membersihkan keseluruhan papan keratan, tetapi entri yang telah anda pasangkan akan tetap tersedia.

 6. Untuk membuang entri yang pernah anda pasangkan sebelumnya, pilih Nyahpicit dari menu tiga titik.

 7. Lain kali anda menggunakan ciri Hapus semua, entri ini akan hilang. Sudah tentu, daripada mengklik Nyahjepit, anda juga boleh mengklik Padam untuk segera membuang entri.

Terdapat juga cara yang lebih pantas untuk menavigasi papan keratan. Anda boleh menggunakan butang panah pada papan kekunci untuk naik dan turun melalui entri. Apabila anda menyorot entri yang tidak anda perlukan, anda boleh membuangnya dengan cepat dengan menekan butang Padam pada papan kekunci anda.

Versi Windows 10 Sebelum Membangun 1909

Bagi sesiapa yang masih belum mengemas kini Windows 10 ke versi 1909 atau yang lebih baru, pengalaman papan keratan sedikit berbeza. Apabila anda membuka papan keratan menggunakan pintasan Win + V, anda akan melihat bahawa butang Hapus semua berada di sudut kanan atas tetingkap.

Perbezaan lain berbanding versi yang lebih baru adalah bahawa tidak ada butang tiga titik pada setiap entri. Untuk menghapus entri, klik butang "x" di sudut kanan atas entri. Untuk menyematkannya, klik ikon pin, dan itu saja.

Menguruskan Papan Keratan

Perkara yang hebat mengenai Windows 10 ialah ia juga membolehkan anda mengurus bagaimana anda menggunakan papan keratan.

Untuk membuka tetapan papan keratan, lakukan perkara berikut:

 1. Klik butang Windows di sudut kiri bawah skrin kemudian klik ikon Tetapan. Ia adalah yang betul-betul di atas ikon Kuasa.

 2. Klik Sistem.

 3. Dari menu di sebelah kiri, klik Papan Keratan.

Menu Clipboard mempunyai tiga pilihan:

 1. Sejarah papan klip membolehkan anda menyimpan beberapa item ke papan keratan dan menggunakan jalan pintas Win + V untuk mengaksesnya. Sekiranya anda menetapkannya ke Mati, papan keratan hanya akan mengandungi satu item. Lain kali anda menyalin atau memotong sesuatu, kandungan itu akan menggantikan yang anda ada di papan keratan sebelum itu.
 2. Penyegerakan merentasi peranti membolehkan anda berkongsi kandungan papan keratan dengan peranti lain yang mungkin anda gunakan. Log masuk dengan akaun Microsoft anda dan itu sahaja.
 3. Hapus data papan keratan sama dengan pilihan Hapus semua yang anda ada di menu papan keratan. Ia adalah yang anda akses dengan perintah Win + V. Ini akan memadamkan apa-apa dari papan keratan yang belum anda pasangkan sebelumnya sambil memastikan item yang disematkan tetap utuh.

Perlu diingat bahawa ada juga cara yang lebih cepat untuk masuk ke menu tetapan Papan Keratan.

 1. Tekan kekunci Windows pada papan kekunci anda kemudian mula menaip papan keratan.

 2. Entri tetapan Papan Klip akan muncul di hasilnya. Klik.

Cara Mengosongkan Papan Keratan pada Mac

Tidak seperti Windows 10, komputer Mac hanya dapat menyimpan satu entri pada satu masa. Apabila anda menyalin atau memotong sesuatu, kandungan baru akan menggantikan yang lama. Mengingat ini, terdapat banyak cara untuk membersihkan kandungan sensitif yang mungkin anda salin ke papan keratan.

Perkara paling senang dilakukan ialah menyalin sesuatu yang lain yang tidak mengandungi maklumat sensitif. Untuk melakukan tindakan Salin, tekan butang Command dan C pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Perhatikan bahawa anda juga dapat memilih teks yang ingin anda salin, klik kanan, dan pilih Salin dari menu pop-up.

Sebagai contoh, cari beberapa teks di komputer anda, kemudian salin perkataan, huruf, atau ruang rawak di antara dua dunia, dan anda sudah selesai. Untuk memastikan anda membersihkan papan keratan dari sebarang maklumat sensitif, tampalkan kandungannya ke dokumen kosong atau bar alamat penyemak imbas anda. Dengan cara itu, anda akan melihat apa yang ada di papan keratan pada masa ini.

Cara lain untuk memeriksa apa yang ada di papan keratan anda adalah melalui ciri Show Clipboard. Maka anda tidak perlu menampal kandungannya untuk mengesahkannya.

 1. Buka aplikasi Finder pada Mac anda.
 2. Klik tab Edit.
 3. Klik Tunjukkan Papan Keratan.

Akhirnya, ada cara ketiga untuk membersihkan kandungan dari papan keratan anda dengan baik, menggunakan aplikasi Terminal Mac.

 1. Buka Pencari.
 2. Klik folder Aplikasi dari menu di sebelah kiri.
 3. Klik Utiliti.
 4. Klik Terminal.
 5. Sekarang taipkan teks berikut:

  pbcopy </ dev / null

 6. Tekan Enter pada papan kekunci anda.

Perintah ini membersihkan keseluruhan kandungan papan keratan. Sekiranya anda memulakan aplikasi Show Clipboard, anda akan melihatnya tidak mengandungi entri lagi.

Cara Mengosongkan Papan Keratan pada Chromebook

Malangnya, OS Chrome tidak mempunyai cara untuk menunjukkan kepada anda kandungan papan keratan melainkan anda menampalnya. Sama seperti pada Mac, anda boleh menyimpan hanya satu item di papan keratan anda. Untuk melakukannya, anda boleh menekan kombinasi Ctrl + C pada papan kekunci anda. Sudah tentu, anda juga boleh memilih beberapa teks, klik kanannya, dan pilih Salin atau Potong.

Nasib baik, ada beberapa aplikasi pihak ketiga yang memberi anda lebih banyak kawalan ke atas papan keratan anda. Ini malah membolehkan anda menyimpan beberapa item dan bukannya satu. Salah satu aplikasi yang paling popular adalah Sejarah Papan Keratan. Anda boleh memasangnya terus dari Play Store.

Apabila anda memasang aplikasi, aplikasi akan langsung berjalan di latar belakang. Dengan cara ini anda tidak perlu memulakan aplikasi setiap kali anda ingin mengakses papan keratan anda. Cukup salin semua kandungan yang anda perlukan dan Sejarah Papan Iklan secara automatik akan menyimpan entri ini dalam senarai.

Untuk melihat kandungan papan keratan:

 1. Buka aplikasi Sejarah Papan Keratan dan anda akan dapat mengakses semua yang anda salin hingga sekarang.

 2. Di sebelah setiap entri, anda akan melihat ikon dua halaman. Apabila anda mengkliknya, entri itu akan bergerak ke bahagian atas papan keratan.

 3. Sekarang tekan Ctrl dan V pada papan kekunci anda pada masa yang sama, dan anda akan menampal kandungan entri tersebut.

Satu lagi perkara hebat mengenai aplikasi ini ialah ia membolehkan anda mengedit kandungan teks setiap entri di papan keratan. Cukup klik entri yang ingin anda edit dan ubah teks mengikut keinginan anda.

Akhirnya, aplikasi Sejarah Papan Klip membolehkan anda membersihkan papan keratan dari kandungan yang tidak diingini.

 1. Klik entri yang anda mahu hilang.

 2. Untuk menghapus keseluruhan papan keratan, klik butang Tetapan di sudut kanan atas tetingkap aplikasi dan pilih Kosongkan papan keratan.

Cara Mengosongkan Papan Keratan pada iPhone

Secara lalai, iOS tidak menyediakan alat pengurusan papan keratan sendiri. Untuk memeriksa kandungan papan keratan anda, buka aplikasi yang membolehkan anda menaip teks. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan Nota untuk melakukan ini.

 1. Buka aplikasi Notes di iPhone anda.

 2. Ketik Nota baru.

 3. Sekarang ketik dan tahan di tempat kosong.

 4. Ketuk Tampal dari menu yang muncul.

 5. Sekiranya terdapat apa-apa di papan keratan anda, kandungannya akan terpapar di dalam nota anda.

Sekiranya teks yang anda salin mengandungi beberapa maklumat sensitif, anda boleh menghapusnya dalam tiga langkah mudah:

 1. Taipkan sesuatu yang rawak dalam aplikasi Catatan. Contohnya, anda boleh menaip huruf a.

 2. Pilih huruf "a" dan tunggu menu Potong, Salin, Tampal muncul. Sekarang ketik Salin atau Potong dan itu sahaja.

Anda telah mengganti kandungan papan keratan sebelumnya dengan huruf "a." Untuk memeriksa sama ada anda berjaya melakukannya, lakukan operasi Tampal. Sekarang huruf "a" akan muncul, mengesahkan bahawa anda telah membersihkan papan keratan dari kandungan sensitif.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas papan keratan pada iPhone atau iPad anda, maka anda mungkin beralih kepada penyelesaian alternatif. Terima kasih kepada banyak aplikasi pihak ketiga di luar sana, anda dapat mencapai tahap kawalan seperti yang anda lakukan pada mesin Windows 10.

Beberapa aplikasi pengurusan papan keratan yang paling popular untuk iOS termasuk "Tampal", "Disalin," "CLIP +," dan "SnipNotes." Selain fungsi papan keratan asas, beberapa aplikasi ini juga membawa banyak ciri tambahan. Contohnya, jika anda menyalin nombor telefon, anda boleh memanggilnya terus dari papan keratan. Beberapa aplikasi bahkan membolehkan anda mengatur semua kandungan papan keratan dengan menyusunnya dalam folder khusus.

Cara Mengosongkan Papan Keratan pada Peranti Android

Untuk peranti Android, prosesnya pada dasarnya sama seperti pada iOS. Pertama, anda perlu menyemak kandungan papan keratan dengan menampalnya ke aplikasi dengan penyunting teks. Seterusnya, taipkan beberapa teks rawak atau satu huruf, pilih, dan salin. Dengan cara ini, anda telah membersihkan papan keratan anda daripada kandungan sensitif yang mungkin anda miliki sebelumnya. Sudah tentu, tidak ada salahnya untuk memeriksa kandungan papan keratan semasa dengan menampalnya di tempat lain.

Sejauh aplikasi pengurusan papan keratan, terdapat beberapa yang tersedia untuk Android juga. Beberapa aplikasi yang dapat Anda pertimbangkan adalah "Clip Stack", "Clipper", "Easy Copy" dan "Copy Bubble". Sama seperti aplikasi serupa untuk iOS, bergantung pada aplikasi mana yang anda pilih, anda juga akan mendapat pilihan hebat lain.

Menjaga Keratan Papan Kering

Mudah-mudahan, anda sekarang tahu cara membersihkan kandungan papan keratan pada mana-mana peranti yang anda miliki. Ini memastikan bahawa tidak ada butiran sensitif yang tersisa. Ini sangat berguna apabila anda tidak menggunakan peranti anda sendiri untuk tugas peribadi. Dan jika peranti anda tidak membenarkan anda menguruskan papan keratan, terdapat banyak aplikasi yang boleh anda pasangkan yang akan memberikan kelebihan ini.

Adakah anda berjaya membersihkan papan keratan pada peranti anda? Adakah anda menggunakan mana-mana aplikasi pengurusan papan keratan pihak ketiga? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.