PC & Mudah Alih

Cara Menghapus cakera calar di Photoshop

Sekiranya anda menggunakan Photoshop untuk bekerja, atau mungkin sekadar hobi, anda mungkin cukup mahir dengannya. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami kesalahan di mana anda tidak dapat membuka Photoshop kerana cakera calar anda.

Cara Menghapus cakera calar di Photoshop

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang cakera calar anda, cara membersihkannya, dan pilihan lain yang boleh anda cuba dengannya.

Lebih Lanjut Mengenai Scratch Disk

Seperti yang anda ketahui, cakera gores adalah pemacu storan tempatan yang digunakan oleh Photoshop semasa dijalankan. Hard disk maya ini menggunakan storan komputer anda (HDD atau SSD) untuk menyimpan fail yang tidak sesuai atau tidak perlu ada dalam RAM anda.

Secara lalai, Photoshop akan menggunakan pemacu boot anda sebagai cakera calarnya. Lama kelamaan, pemacu boot anda mungkin mengumpulkan fail sementara dari banyak program di PC anda, kerana kebanyakannya akan menggunakannya dengan satu cara atau yang lain.

Itu boleh menyebabkan kesalahan cakera calar.

Cara Menghapus cakera calar di Photoshop

Untuk mencari tempat cakera calar, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Di Photoshop, buka Edit tab.

 2. Pilih Keutamaan pilihan di bahagian bawah menu lungsur.

 3. Sekarang, pilih pilihan Cakera calar… dari menu sampingan.

 4. Di sini, anda akan melihat senarai pemacu dan tanda semak di sebelahnya. Setiap tanda semak bermaksud bahawa Photoshop menggunakan pemacu itu sebagai cakera calar.

 5. Sekiranya anda ingin membuat cakera calar baru, tandai kotak di sebelah pemacu yang ingin anda gunakan.

 6. Photoshop kemudian akan memperuntukkan data ke lebih banyak lokasi, menurunkan beban pada pemacu but.

Sekiranya anda ingin membersihkan cakera calar dari data sebelumnya sama sekali, anda perlu mencari fail untuk dikeluarkan secara manual.

Sekiranya Photoshop menggunakan pemacu but anda, maka folder berikut adalah tempat anda akan menemui fail sementara:

C: PenggunaNAMA PENGGUNAAppDataLocalTemp ANDA

Setelah sampai di sana, cari fail yang dinamakan Temp Photoshop diikuti dengan rentetan nombor. Ini adalah fail yang mengandungi semua data sementara yang digunakan oleh Photoshop semasa boot. Padamkan fail ini untuk mengosongkannya.

Perhatikan bahawa mengosongkan fail sementara juga akan menghilangkan kemajuan pada projek yang belum anda simpan, jadi pastikan anda telah mencadangkan semuanya terlebih dahulu.

Sekiranya anda tidak dapat menghapus fail, Adobe mungkin sedang menggunakannya. Pastikan Photoshop dan program Adobe lain ditutup dengan betul.

Sebagai alternatif, anda membersihkan cache Photoshop semasa untuk projek tersebut:

 1. Sekali lagi, buka Edit tab.

 2. Sekarang, pilih Bersihkan.

 3. Seterusnya, pilih Semua.

Mengosongkan keseluruhan cache Photoshop akan menghapus versi lama dari projek semasa, hanya tinggal versi terkini dalam ingatannya. Sekiranya anda membuat banyak perubahan, ini dapat menjimatkan banyak memori, tetapi anda tidak dapat kembali ke versi sebelumnya.

Cara Menghapus Cakera Gores Tanpa Membuka Photoshop

Sekiranya anda menerima ralat bahawa cakera calar anda penuh dan Photoshop tidak dapat dibuka, ikuti langkah berikut:

 1. Cuba membuka Photoshop.

 2. Semasa aplikasi dibuka, tekan Ctrl + Alt (pada Windows) atau Pilihan Cmd + (pada Mac). Perintah ini akan memunculkan menu cakera calar, seperti yang dinyatakan di atas.

 3. Tambahkan pemacu lain ke cakera calar anda untuk menambah ruang.

 4. Sebagai alternatif, cari Fail Sementara di pemacu yang digunakan untuk cakera calar dan padamkannya.

Kosongkan cakera calar anda

Sekiranya Photoshop tidak menggunakan banyak memori sendiri, atau anda telah membersihkan cakera calar anda dan anda terus menerima ralat bahawa cakera penuh, anda perlu memadam fail tambahan pada pemacu.

Pilihan pertama anda untuk mengosongkan ruang adalah menggunakan Disk Defragmenter terbina dalam. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka bar Mula / Cari.

 2. Taip “Defrag.”

 3. Hasilnya Disk Defragmenter akan muncul. Klik untuk membuka.

 4. Di menu, pilih pemacu yang ingin anda hapus.

 5. Kemudian, tekan Menganalisis.

Disk Defragmenter tidak memadamkan fail, hanya mengalokasikannya semula, jadi anda mempunyai lebih banyak ruang kosong yang dihubungkan. Memiliki lebih banyak memori percuma yang dihubungkan adalah mustahak untuk fail yang lebih besar. Sebagai contoh, Photoshop boleh mempunyai fail besar untuk cache, yang tidak akan sesuai dengan pemacu jika ruang terbuka disegmentasikan.

Menghapus cakera calar di Premiere Pro

Sekiranya anda menggunakan Premiere Pro untuk memproses video, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana membersihkan cakera calarnya juga. Premiere Pro menggunakan sistem cache untuk menyimpan fail sementara. Untuk mencari dan menghapusnya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Edit tab.

 2. Buka Keutamaan, di bahagian bawah menu lungsur.

 3. Pilih Cache Media… daripada Keutamaan menu.

 4. Di sana, anda akan menemui jalan tempatan untuk cache. Anda boleh memilih jalan baru, walaupun pada pemacu yang berbeza, jika anda mahu menukarnya.

 5. Sekiranya anda ingin menghapus kandungan cache, tekan Padam.

 6. Anda juga boleh mengatur Premiere Pro untuk menghapus fail cache secara automatik. Terdapat dua pilihan untuk itu.

 7. Sekiranya anda ingin membuang fail lama, pilih pilihan Padam fail cache secara automatik lebih lama daripada dan kemudian masukkan bilangan hari. Sistem anda akan membuang fail yang lebih lama daripada jumlah hari tersebut.

 8. Sekiranya anda ingin menyimpan cache anda di bawah sejumlah penggunaan memori, pilih pilihan Padamkan fail cache tertua secara automatik apabila cache melebihi, kemudian masukkan jumlah GB maksimum yang ingin anda tetapkan ke cache anda. Sekiranya cache anda melebihi itu, ia akan membuang fail tertua sehingga ia berada di bawah had.

Premiere Pro boleh menggunakan banyak cakera calar untuk mana-mana komponen projeknya. Untuk mengaksesnya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Edit tab.

 2. Kemudian, klik Keutamaan.

 3. Buka Cakera calar.

Premiere Pro akan menyenaraikan semua cakera calar bergantung pada bahagian projek semasa. Anda boleh menukar tempat cakera calar ini dengan memilih pemacu mana yang akan digunakan dalam menu yang sesuai. Secara lalai, cakera calar sama dengan penyimpanan projek, tetapi anda juga dapat menggunakan folder "Dokumen Saya" atau jalur khusus pilihan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Menambah Lebih Banyak Ruang pada Disk Scratch Saya di Photoshop?

Cara termudah untuk menambahkan lebih banyak ruang pada cakera calar adalah dengan mengedarkannya di beberapa pemacu. Anda boleh memilih sebilangan pemacu cakera yang dimiliki peranti anda untuk cakera calar. Untuk membuat cakera gores baru, akses menu Scratch Disk dan periksa pemacu yang ingin anda gunakan. Photoshop boleh menggunakan empat pemacu cakera sebagai cakera calar dan storan 64 bilion GB untuk melakukannya, tetapi tidak mungkin anda akan menggunakan atau memerlukannya. U003cbru003eu003cbru003e Sebagai alternatif, anda boleh menambahkan pemacu cakera baru ke peranti anda dan mendedikasikannya sebagai cakera calar utama untuk Photoshop. Kami mengesyorkan menggunakan SSD, kerana mereka membaca dan menulis data dengan lebih pantas. Cakera calar tidak akan mudah mencapai terabait penggunaan data, jadi anda akan selamat menggunakan SSD biasa. Cakera RAID, atau susunan cakera, adalah pilihan yang bagus untuk digunakan untuk cakera calar, tetapi ini memerlukan sedikit Googling dan bermain-main di pihak anda.u003cbru003eu003cbru003eSelain itu, anda ingin membersihkan fail sementara yang lain pada peranti anda secara konsisten untuk mengelakkan cakera calar anda dari mengisi.

Apa Yang Harus Anda Lakukan Apabila Cakar Gores Anda Penuh?

Sekiranya pemacu anda penuh, anda mempunyai beberapa pilihan. U003cbru003eu003cbru003e Pertama sekali, anda boleh membuang apa sahaja yang tidak anda gunakan. Anda boleh menyimpan projek dan data yang lalu pada pemacu luaran, misalnya, untuk tidak menggunakan ruang aktif. Pastikan anda melakukan defragmentasi pemacu setelah mengosongkan ruang untuk membolehkan Photoshop mengakses keseluruhannya. U003cbru003eu003cbru003eKedua, anda boleh memadam fail sementara Photoshop. Ini akan membuang sisa-sisa projek masa lalu yang anda tidak mahu simpan dan membolehkan anda memulakannya baru. Sebagai alternatif, bersihkan cache Photoshop untuk projek semasa.

Cara Menggunakan Lebih Banyak RAM

Sekiranya anda menggunakan peranti anda semata-mata untuk Photoshop, ada baiknya meningkatkan prestasinya. Salah satu kaedah terbaik untuk mencapainya adalah dengan meningkatkan penggunaan RAMnya. Secara lalai, Photoshop akan menggunakan 70% RAM yang ada. Untuk mengubahnya, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Edit, kemudian ke Keutamaan.

 2. Buka Persembahan.

 3. Slaid akan menunjukkan berapa banyak RAM yang boleh digunakan oleh Photoshop. Anda boleh menyesuaikan gelangsar atau memasukkan nombor yang diingini secara langsung.

Kami tidak mengesyorkan memperuntukkan lebih daripada 85% RAM anda ke Photoshop, kerana ia dapat memperlahankan proses anda yang lain.

Cakera anda, Cerah seperti Hari

Photoshop adalah alat yang sangat baik untuk seniman dan, jika anda menggunakannya sebagai sebahagian daripada pekerjaan anda, boleh menjadi pembantu yang tidak ternilai. Sangat penting untuk menjaga memori yang diperlukan agar anda tidak mengalami saat-saat yang paling malang. Sekiranya anda mengikuti nasihat kami, itu tidak menjadi masalah. Kami harap anda mempunyai masa yang indah untuk membuat projek yang hebat.

Adakah anda pernah mempunyai cakera calar penuh? Antara penyelesaian berikut yang manakah sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.