PC & Mudah Alih

Cara Menghubungkan Google Drive ke Slack

Slack berintegrasi dengan semua aplikasi G Suite, termasuk Google Drive. Memautkan akaun Google Drive anda ke Slack memudahkan perkongsian fail dan membolehkan anda mendapatkan pemberitahuan segera mengenai permintaan dan komen fail. Kami telah mengetahui cara menghubungkan dua aplikasi tersebut, jadi anda tidak perlu melakukannya.

Cara Menghubungkan Google Drive ke Slack

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara menghubungkan Google Drive ke aplikasi Slack dengan dua cara. Selain itu, kami akan memberikan arahan untuk membuat dan berkongsi fail Google Drive di Slack, dan menjawab beberapa soalan yang paling umum berkaitan dengan penggunaan aplikasi Slack dan G Suite.

Bagaimana Menghubungkan Google Drive ke Slack?

Untuk memautkan akaun Google anda ke Slack, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke laman web Slack, log masuk dan arahkan ke halaman Google Drive di Direktori Aplikasi.
 2. Klik "Tambah ke Slack."

 3. Klik "Tambahkan aplikasi Google Drive."

 4. Klik "Benarkan."

 5. Klik "Sahkan akaun Google Drive anda."

 6. Log masuk ke akaun Google anda dan klik "Benarkan."

Secara pilihan, anda boleh memautkan akaun Google Drive anda ke Slack dengan berkongsi pautan fail. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Log masuk ke Slack dan tampal pautan ke fail dari Google Drive dalam mesej.

 2. Hantar mesej dan Slackbot akan menanyakan kepada anda sama ada anda ingin memautkan akaun Google Drive anda ke Slack.

 3. Pilih "Sambung" dan ikuti arahan di skrin.

Bagaimana Berkongsi Fail Google Drive di Slack?

Setelah anda menyambungkan akaun Google Drive anda ke Slack, anda boleh mula membuat dan berkongsi fail. Begini caranya:

 1. Buka Slack, log masuk ke akaun anda, dan buka sebarang perbualan.

 2. Klik pada ikon kilat di sebelah kotak input mesej.

 3. Cari Google Drive dan pilih jenis fail. Buat fail.

 4. Namakan fail anda. Sebagai pilihan, masukkan mesej untuk pergi bersama fail.

 5. Buka menu lungsur di bawah "Kongsi dokumen ini" dan pilih perbualan.

 6. Sekiranya anda tidak mahu langsung berkongsi fail, hapus centang pada kotak di sebelah "Bagikan dokumen ini", kemudian klik "Buat".

Sekiranya anda ingin berkongsi fail Google Drive yang ada ke Slack, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Slack, log masuk ke akaun anda, dan buka perbualan yang ingin anda bagikan failnya.

 2. Klik ikon klip kertas di sebelah kanan dari kotak input mesej.

 3. Cari "Tambahkan fail dari" dan klik "Google Drive" di bawahnya.

 4. Pilih fail dan klik "Pilih", kemudian kirim pesan dengan mengklik ikon anak panah.

Bagaimana Mengurus Pemberitahuan Google Drive di Slack?

Secara lalai, anda akan mendapat pemberitahuan apabila seseorang meminta akses ke fail, berkongsi fail dengan anda, atau memberi komen pada fail anda. Anda boleh menguruskan pemberitahuan Google Drive di Slack dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka Slack dan log masuk ke akaun anda.

 2. Klik nama ruang kerja anda di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Dari bar sisi, pilih "Aplikasi" untuk melihat senarai aplikasi yang disambungkan. Sekiranya anda tidak melihat Google Drive dalam senarai, klik ikon tiga titik untuk melihat lebih banyak aplikasi.

 4. Klik "Google Drive."

 5. Klik "Mesej" di bahagian atas skrin anda.

 6. Ketik "on" atau "off" ke medan input mesej dan hantarkan untuk mengaktifkan atau menonaktifkan pemberitahuan.

Anda boleh menguruskan pemberitahuan komen untuk fail tertentu melalui Google Drive. Untuk melakukannya, ikuti arahan di bawah:

 1. Log masuk ke akaun Google Drive anda dan buka fail yang ingin anda kelola pemberitahuannya.
 2. Pilih "Komen" di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Klik "Pemberitahuan" dan pilih pemberitahuan yang ingin anda terima.

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai memautkan dan menggunakan aplikasi Slack dan G Suite.

Bagaimana Anda Menghubungkan Aplikasi ke Google Drive?

Anda boleh menyambungkan pelbagai aplikasi ke Google Drive - termasuk Slack. Pergi ke halaman Google Drive dan log masuk ke akaun anda. Kemudian, klik ikon roda gigi di sudut kanan atas skrin anda untuk membuka Tetapan.

Pilih "Urus Aplikasi", kemudian "Sambungkan lebih banyak aplikasi." Anda akan melihat senarai aplikasi yang boleh disambungkan ke Google Drive. Pilih aplikasi dan klik "Sambung."

Untuk menghapus aplikasi yang disambungkan dari Google Drive, buka Tetapan dan klik "Kelola aplikasi." Senarai aplikasi yang bersambung akan muncul. Klik kanan ikon aplikasi. Pilih "Pilihan" dari menu tarik-turun aplikasi yang ingin anda alih keluar dan klik "Putuskan sambungan dari Drive."

Bolehkah Saya Menggunakan Dokumen Google Dengan Slack?

Ya - anda boleh menyambungkan Google Drive ke Slack untuk menjadikan perkongsian Dokumen Google menjadi lebih mudah. Ini dapat dilakukan melalui Direktori Aplikasi Slack Website. Klik "Tambahkan ke Slack", kemudian "Tambahkan aplikasi Google Drive", dan berikan izin.

Ikuti arahan di skrin untuk mengesahkan akaun Google anda. Setelah anda menyediakan Google Drive untuk Slack, anda boleh berkongsi fail Dokumen Google dengan mengklik ikon klip kertas di sebelah kanan dari kotak input mesej dalam sebarang perbualan.

Bagaimana Saya Menyambung ke Slack?

Untuk menyambung ke Slack, anda mesti membuat saluran. Pertama, pergi ke laman web Slack atau muat turun aplikasi mudah alih. Daftar, kemudian klik ikon tambah di sebelah "Saluran" di bar sisi kiri. Masukkan nama saluran dan klik "Buat."

Anda akan melihat saluran baru anda di bawah "Saluran" di bar sisi. Klik di atasnya dan pilih "Bagikan", kemudian taipkan alamat e-mel orang yang ingin anda tambahkan ke saluran anda. Sebagai pilihan, tambahkan teks jemputan, dan klik "Kirim."

Orang itu kemudian harus menerima jemputan dan mendaftar dengan Slack. Selepas itu, pergi ke menu Pentadbiran dengan mengklik nama ruang kerja anda. Klik "Kelola saluran bersama" untuk melihat permintaan yang belum selesai, dan klik "Setujui".

Bagaimana Saya Menyambung ke Google Drive saya?

Buka laman web Google Drive pada peranti anda. Log masuk dengan akaun Google anda atau klik "Buat akaun" jika anda tidak memilikinya. Kemudian, klik “Next” dan ikuti arahan di skrin untuk mendaftar.

Setelah anda log masuk, Google Drive akan disambungkan secara automatik. Untuk membuat fail baru, klik ikon tambah di sudut kanan atas skrin anda dan pilih jenis fail.

Bagaimana Saya Memautkan Google Drive ke Gmail?

Google Drive dihubungkan ke akaun Gmail anda secara automatik setelah anda log masuk ke Google Drive. Untuk berkongsi fail Google Drive menggunakan Gmail, log masuk ke akaun Gmail anda dan klik "Tulis" di sudut kiri atas skrin anda. Pilih "Google Drive" dan pilih fail dari awan anda. Pilih "Drive link" atau "Attachment", kemudian klik "Insert".

Adakah Slack Bersepadu Dengan Google?

Ya, aplikasi Slack berintegrasi dengan Google Workspace dan aplikasi G Suite yang lain. Setelah memautkan akaun Google anda ke Slack, anda dapat dengan mudah berkongsi fail Dokumen Google dan menetapkan izin fail, mendapat pemberitahuan segera mengenai fail Google Drive yang baru dikongsi, menjalankan organisasi anda melalui awan, menghubungkan kalendar Google anda ke Slack, dan banyak lagi.

Anda boleh memilih aplikasi G Suite mana yang akan disambungkan ke akaun Slack anda di Direktori Aplikasi. Klik "Dapatkan Aplikasi" di sebelah aplikasi yang diinginkan dan ikuti arahan di skrin.

Bagaimana Saya Menambah Google Drive ke Slack?

Google Drive boleh dihubungkan ke Slack dengan dua cara - melalui Direktori Aplikasi di laman web Slack dan dengan berkongsi pautan fail terus ke perbualan Slack. Untuk menghubungkan dua aplikasi melalui Direktori Aplikasi, buka laman web Slack dan log masuk ke akaun anda. Navigasi ke Direktori Aplikasi, kemudian ke halaman Google Drive.

Klik "Tambahkan ke Slack" dan pilih "Tambahkan aplikasi Google Drive", kemudian ikuti petunjuk di layar untuk memberi kuasa kepada akaun Google anda dan menghubungkannya ke Slack. Untuk memautkan akaun Google Drive anda ke Slack melalui perbualan, tampal pautan fail sebagai mesej dan hantarkan ke mana-mana penerima. Anda kemudian akan ditanya oleh Slackbot sama ada anda mahu menyambungkan Google Drive ke Slack. Klik "Sambung" dan ikuti arahan di skrin.

Bagaimana Saya Memutuskan Akaun Google Saya Dari Slack?

Sekiranya atas sebab tertentu anda ingin memutuskan sambungan akaun Google anda dari Slack, anda boleh melakukannya melalui Slack App Directory. Navigasi ke halaman Google Drive dan klik ikon silang di sebelah "Pengesahan". Sahkan dengan mengklik "Putuskan sambungan".

Bagaimana Saya Menggunakan Pintasan Google di Slack?

Pintasan aplikasi di Slack membolehkan anda melakukan pelbagai tindakan dalam beberapa klik tanpa meninggalkan Slack. Setelah anda menyambungkan aplikasi ke Slack, anda akan melihat semua jalan pintas yang tersedia di menu pintasan. Cara termudah untuk mengambil tindakan dari menu pintasan adalah dengan membuka perbualan di Slack dan klik ikon kilat di sebelah kotak input mesej.

Di sana, anda akan melihat semua aplikasi dengan pintasannya. Contohnya, Kalendar Google membolehkan anda membuat acara langsung di Slack App. Cukup klik pada nama jalan pintas dan isikan borang.

Bagaimana Saya Melihat dan Membalas Komen ke Fail Google Drive Saya di Slack?

Selain daripada berkongsi fail, Google Drive membenarkan untuk mengomentari mereka secara langsung melalui Slack. Anda akan mendapat pemberitahuan mengenai sebarang komen yang tersisa di fail anda.

Untuk melihat dan membalasnya, log masuk ke akaun Slack anda dan klik nama ruang kerja anda di sudut kiri atas skrin anda. Klik "Apl", kemudian "Google Drive." Pilih "Mesej" di bahagian atas skrin anda. Anda akan melihat senarai komen. Arahkan kursor ke atas komen dan pilih "Mulakan utas", kemudian tulis balasan anda.

Kongsi Fail Google Drive dalam Beberapa Klik

Sekarang setelah anda menyambungkan akaun Google anda ke Slack, berkongsi fail dengan pasukan anda akan menjadi lebih mudah. Sesuaikan pemberitahuan dan izin aplikasi G Suite mengikut pilihan anda, dan nikmati ruang kerja Slack yang baru ditingkatkan. Kami menasihati anda untuk mendapatkan aplikasi mudah alih Slack juga, jika anda belum melakukannya. Ia tersedia untuk iOS dan Android dan membolehkan anda berhubung dengan pasukan anda di mana sahaja, menjadikan seluruh ruang kerja anda sesuai di dalam poket.

Adakah anda sudah mencuba aplikasi mudah alih Slack? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.