PC & Mudah Alih

Cara Menukar Imej ke Vektor

Apabila orang bercakap mengenai vektorisasi gambar, ini bermaksud menukar gambar digital dari piksel menjadi vektor. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa gambar vektor tidak mengalami penurunan imej setiap kali anda mengubah ukurannya, sehingga memungkinkan penyesuaian yang lebih baik. Ini bagus untuk mereka yang menggunakan gambar untuk laman web atau blog, kerana pengurangan ukuran gambar menjadikan halaman dimuat lebih cepat dan memakan ruang pelayan yang lebih sedikit.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara menukar gambar ke vektor untuk pelbagai platform pengimejan, baca terus.

Cara Menukar Imej ke Vektor di Illustrator

Sekiranya anda menggunakan Adobe Illustrator sebagai perisian penyuntingan gambar pilihan anda, menukar gambar menjadi vektor dapat dilakukan dengan melakukan yang berikut:

 1. Buka gambar yang ingin anda vektorkan.
 2. Klik pada ikon pilihan anda di menu sebelah kiri, dan pilih keseluruhan gambar.
 3. Pada menu atas, klik anak panah dropdown di sebelah kanan butang Jejak Imej untuk memunculkan menu.
 4. Pilih pilihan dari pilihan yang diberikan untuk vektorisasi gambar. Semakin tinggi bilangan pilihan warna yang anda gunakan, semakin banyak warna vektor yang akan digunakan. 16 warna, sebagai contoh, akan menjadikan vektor gambar menjadi 16 warna yang berasingan.
 5. Anda boleh membuat asal pilihan anda dengan menggunakan pintasan Ctrl + z. Tinjau pilihan sehingga anda menjumpai pilihan yang mengekalkan kualiti gambar yang anda mahukan.
 6. Pilih gambar sekali lagi, kemudian klik Luaskan pada menu atas.
 7. Klik kanan pada bahagian gambar, kemudian pilih Ungroup.
 8. Pilih latar belakang gambar anda kemudian tekan backspace, atau klik kanan dan hapus. Ulangi proses sehingga keseluruhan latar belakang dihapuskan.
 9. Pilih keseluruhan gambar sekali lagi kemudian klik pada Kumpulan.
 10. Gambar anda kini harus vektor dan boleh diubah ukurannya tanpa kehilangan kualiti. Simpan gambar.

Cara Menukar Imej ke Vektor di Photoshop

Imej juga dapat berubah menjadi vektor ketika menggunakan Adobe Photoshop, tetapi jumlah warna yang dapat digunakan terbatas. Sekiranya gambar anda menggunakan banyak warna, maka lebih baik menggunakan Adobe Illustrator. Sekiranya anda masih mahu menggunakan Photoshop, ikuti langkah berikut:

 1. Buka gambar pilihan anda di Photoshop.

 2. Pastikan lapisan gambar yang ingin anda ubah telah dipilih.

 3. Pada menu atas, klik pada Window, kemudian pastikan bahawa Perpustakaan telah diperiksa. Sekiranya tidak, klik untuk menghidupkannya.

 4. Pada tab Perpustakaan, klik pada ikon + kecil di sudut kiri bawah.

 5. Pada menu pop timbul, klik Buat dari Gambar.

 6. Pada tab di sebelah kanan atas, klik pada Bentuk.

 7. Laraskan slaid Detail sehingga anda tidak berpuas hati dengan pilihannya.

 8. Klik Simpan ke Perpustakaan CC di sudut kanan bawah tetingkap.

 9. Setelah disimpan, anda boleh menutup tetingkap. Sekiranya anda melihat tab Perpustakaan, anda akan melihat bahawa salinan vektor gambar anda telah disimpan di sana.

Cara Menukar Imej ke Vektor di InDesign

Tidak seperti Adobe Illustrator dan Photoshop, menukar gambar menjadi Vectors tidak mungkin dilakukan di InDesign. Anda boleh menggunakan alat gambar bawaan untuk membuat gambar vektor, tetapi penukaran itu sendiri tidak disokong. Anda boleh mengimport gambar yang sudah vektor di perpustakaan anda dengan mengklik tab perpustakaan CC di sebelah kanan skrin.

Cara Menukar Imej ke Vektor di CorelDraw

Sekiranya anda menggunakan CorelDraw, anda boleh vektorkan gambar dengan melakukan perkara berikut:

 1. Buka Imej di CorelDraw.

 2. Pada menu atas, klik pada Bitmaps, kemudian arahkan kursor ke Outline Trace.

 3. Pilih tetapan bergantung pada kepekaan jejak yang ingin anda gunakan.

 4. Pada tetingkap pop timbul, sesuaikan tetapan di menu kanan sehingga anda menemui tetapan terbaik yang sesuai dengan keperluan anda.

 5. Anda boleh memilih untuk menghapus gambar asal dengan memilih pilihan togol yang sesuai. Setelah selesai mengedit, klik OK.

 6. Simpan gambar vektor.

Cara Menukar Imej ke Vektor di Gimp

Gimp adalah perisian penyuntingan gambar sumber terbuka yang cukup terkenal dengan artis grafik kerana pelbagai ciri. Sekiranya anda menggunakan Gimp sekalipun, anda juga harus menggunakan Inkscape jika anda ingin meng vektorkan gambar. Gimp dapat digunakan untuk menghilangkan latar belakang gambar anda dengan mudah, dan kemudian Inkscape dapat menangani vektor.

Cara Menukar Imej ke Vektor di Inkscape

Sekiranya anda menggunakan Inkscape sebagai penyunting gambar anda, maka menukar gambar menjadi vektor dapat dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. 500Buka gambar anda di Inkscape, kemudian pilih keseluruhan gambar.

 2. Sekiranya anda tidak mempunyai latar belakang yang telus, hapus latar belakang dengan menggunakan alat pen untuk memilih butiran latar belakang, kemudian tekan ruang belakang. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perisian penyuntingan gambar lain untuk membuang latar belakang dengan mudah, kemudian membukanya di Inkscape selepas itu.

 3. Dengan gambar yang dipilih, klik Path di menu atas.

 4. Klik pada Trace Bitmap.

 5. Selaraskan kontras dengan mengedit pilihan di menu sebelah kiri. Ini sangat bergantung pada bagaimana anda mahu gambar itu kelihatan seperti. Sekiranya anda mengedit pilihan, klik pada butang Kemas kini di sebelah kiri bawah gambar untuk melihat bagaimana rupanya.

  1. Anda boleh mengklik Balik di kanan bawah untuk membuat asal perubahan anda. Perhatikan bahawa memilih Auto Trace pada pilihan Imbasan Tunggal atau Pelbagai Imbasan akan melambatkan komputer anda dengan ketara.

  2. Sekiranya anda mahukan gambar vektor berwarna, pilih tab Pelbagai Imbasan, dan pilih Warna pada menu lungsur. Mengedit jumlah warna yang digunakan akan meningkatkan perincian gambar anda.

 6. Setelah selesai, klik OK.

 7. Gambar anda kini telah ditukar. Simpan gambar.

Cara Menukar Imej ke Vektor pada Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac untuk mengedit gambar, maka menukar gambar menjadi vektor bermaksud menggunakan perisian penyuntingan gambar untuk pekerjaan tersebut. Adobe Illustrator adalah alat yang hebat untuk penyuntingan gambar serba lengkap dan penukaran vektor. Gimp dan Inkscape juga tersedia untuk Mac, dan dapat digunakan sebagai alternatif percuma jika anda tidak ingin membeli Illustrator, atau sudah habis masa percubaan percuma.

Cara Menukar Imej ke Vektor pada PC

Semua aplikasi yang diberikan di atas tersedia untuk PC. Seperti Mac, menukar gambar menjadi vektor pada PC adalah masalah membuka gambar pada perisian penyuntingan gambar yang sesuai. Pilih salah satu aplikasi, dan ikuti langkah-langkah di atas.

Cara Menukar Imej ke Vektor pada iPhone

Tidak seperti komputer desktop, telefon bimbit mempunyai pilihan yang terbatas berkaitan dengan penyuntingan gambar, kerana biasanya tidak serbaguna dan kuat. Sekiranya anda ingin menggunakan iPhone untuk menukar gambar anda, anda boleh memuat turun aplikasi untuk menjalankan tugas untuk anda. Beberapa yang lebih popular adalah:

Cabutan Adobe Illustrator

Pilihan pertama dalam soal penyuntingan gambar, walaupun di telefon bimbit, Adobe Illustrator harus menyelesaikan tugas dengan mudah. Ini disenaraikan sebagai percuma dengan pembelian dalam aplikasi di Apple App Store.

Vektor Imaengine

Aplikasi yang agak popular dengan ulasan yang bagus. Salah satu kritikan terbesar ialah beberapa peranti iOS yang lebih baru cenderung keluar, tetapi sebaliknya, ia berfungsi seperti yang diiklankan. Ia disenaraikan sebagai percuma sehingga tidak ada salahnya mengujinya.

Vektor Ilustrasi Pro

Program pengimejan vektor yang sangat tinggi. Ia disenaraikan sebagai percuma, tetapi ciri premiumnya akan dikenakan biaya. Ramai pengguna mengatakan bahawa praktikalnya adalah Adobe Illustrator di iPhone, jadi ini seperti pilihan yang baik. Fungsi asasnya percuma jadi mencubanya baik-baik saja.

Penukar Vektor

Aplikasi ini mendakwa bahawa ia mengubah banyak jenis fail grafik utama menjadi gambar vektor, tetapi ia mempunyai ulasan bercampur-campur. Ada yang mengatakan ia berfungsi, seperti yang diiklankan, ada yang mendakwa bahawa beberapa fail yang mereka cuba tukar tidak ditukarkan dengan betul. Juga, ia disenaraikan sebagai percuma, tetapi diharapkan dapat digunakan setelah tempoh percubaan. Ini termasuk dalam senarai ini kerana ia mempunyai penilaian yang tinggi, tetapi sebaiknya anda memilih pilihan di atas.

Cara Menukar Imej ke Vektor pada Peranti Android

Mirip dengan iPhone, peranti Android memerlukan aplikasi untuk men-vektorkan gambar. Ia juga tidak sekuat dan serbaguna seperti komputer desktop, jadi harapkan kemampuan penyuntingan yang terhad. Sebilangan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk vektorisasi gambar pada Android adalah:

Cabutan Adobe Illustrator

Seperti versi iOS, Adobe Illustrator untuk Android harus menjadi pilihan pertama ketika memilih perisian penyuntingan gambar untuk mudah alih. Pemasangan percuma tetapi menawarkan pembelian dalam aplikasi seperti rakan iOS.

Omberlite

Aplikasi reka bentuk vektor yang terutama dirancang untuk berfungsi dengan grafik vektor, ia mempunyai ulasan yang baik di gedung Google Play dan juga percuma. Jangkakan pembelian atau iklan dalam aplikasi, tetapi jika anda dapat mengatasinya, ini adalah alat yang serba boleh.

Skedio

Aplikasi lain yang berpusat pada vektor, Skedio mendakwa bahawa ia adalah alat melukis vektor dengan kemampuan untuk mengimport dan mengeksport fail vektor. Namun, ia mempunyai ulasan yang bercampur-campur. Tetapi percuma, jadi tidak ada salahnya mencubanya.

Cara Menukar Imej ke Vektor pada Chromebook

Tidak seperti komputer lain, Chromebook tidak dapat memasang aplikasi pihak ketiga melainkan aplikasi itu sendiri dikeluarkan oleh Google. Batasan ini menjadikan pengguna Chromebook agak sukar untuk mencari perisian penyuntingan gambar yang sesuai. Nasib baik, ada jalan keluar untuk ini, iaitu Aplikasi Google Play Store dan laman web Onlineing.

Kedai Google Play

Sekiranya Google Play Store diaktifkan di Chromebook anda, maka anda boleh memasang salah satu aplikasi yang diberikan pada bahagian Android di atas dan menggunakannya untuk menukar gambar anda. Untuk mendayakan Google Play Store:

 1. Buka menu Tetapan Pantas dengan mengklik ikon Tetapan Pantas di sudut kanan bawah layar.
 2. Klik pada ikon gear di bahagian kanan atas menu.
 3. Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai tab Google Play Store.
 4. Klik Hidupkan.
 5. Terima syarat perkhidmatan.

Penukar Imej Dalam Talian

Sebagai alternatif, anda boleh mengelakkan penggunaan aplikasi dengan hanya menggunakan penukar gambar dalam talian untuk mengubah gambar piksel menjadi vektor. Kelemahannya ialah anda tidak dapat mengedit gambar itu sendiri, kerana hanya mengubahnya menjadi fail vektor. Sekiranya anda ingin mencubanya, beberapa laman web diberikan di bawah:

 1. Sihir Vektor
 2. Penyusun vektor
 3. Penukar Vektor Dalam Talian Percuma

Kawalan Dimensi Imej yang Lebih Baik

Menggambar gambar adalah kaedah terbaik untuk menjadikannya lebih mudah untuk mengubah saiz tanpa kehilangan perincian. Agak berguna bagi mereka yang mahukan kawalan yang lebih baik pada dimensi gambar yang mereka gunakan. Adakah anda tahu cara lain untuk menukar gambar ke vektor untuk alat penyuntingan gambar yang tidak disebutkan di sini? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.