Internet

Cara Menyejukkan Laptop Panas

Komputer riba cenderung terlalu panas kerana ruang di dalamnya terhad untuk aliran udara.

Cara Menyejukkan Laptop Panas

Sekiranya anda perlu mengetahui cara menyejukkan komputer riba, maka anda berada di tempat yang betul.

Artikel ini merangkumi petua mudah mengenai cara mengurangkan suhu komputer riba atau PC anda. Selain itu, anda akan mengetahui apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkannya daripada terlalu panas pada masa akan datang.

Cara Menyejukkan Laptop Panas

Apabila komputer riba anda mula terlalu panas, itu adalah tanda bahawa ada masalah. Cuba yang berikut untuk membantu menurunkan suhu:

Beri Rehat

Cara paling mudah dan boleh dipercayai adalah dengan mematikan komputer riba anda. Biarkan selama beberapa jam sehingga ia sejuk sepenuhnya. Sekiranya mematikannya bukan pilihan, yang berikut dapat dicoba sementara masih berjalan:

Kurangkan Beban pada Pemproses

Apabila komputer riba anda sering menjalankan program yang memerlukan banyak pemprosesan, komponen yang berkaitan dibuat untuk bekerja lebih keras; akhirnya menyebabkan terlalu panas. Ini berlaku apabila banyak aplikasi dibuka pada masa yang sama. Sekiranya ini berlaku, lakukan perkara berikut:

 • Tutup sebarang aplikasi dan penyemak imbas yang tidak anda gunakan
 • Putuskan sambungan mana-mana peranti berkuasa USB
 • Turunkan resolusi skrin

Periksa Tetapan Kuasa

Pertimbangkan untuk mengkonfigurasi tetapan kuasa anda sehingga hanya daya yang diperlukan untuk menjalankan aplikasi anda yang akan digunakan, dan bukannya selalu menggunakan kecepatan pemproses maksimum.

Untuk menetapkannya di Windows 10, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pilih Pilihan Kuasa dari Menu Mula.

 2. Dari Kuasa & tidur pilih Tetapan kuasa tambahan.

 3. Pilih Seimbang (disyorkan).

 4. Kemudian pilih Tukar tetapan rancangan.

 5. Pilih tetapan ‘On battery’ dan ‘Plugged in’ ke pilihan yang sesuai dengan anda.

 6. Kemudian pilih ‘Ubah tetapan kuasa lanjutan’.

 7. Arahkan kursor anda ke tetapan kuasa untuk melihat keterangannya. Dengan tujuan menyeimbangkan penggunaan tenaga dengan mempertimbangkan kekuatan, sesuaikan setiap pengaturan agar sesuai dengan penggunaan Anda.

 8. Kemudian klik Guna dan OK> Simpan perubahan.

Bersihkan Ventilasi

Apabila habuk atau serpihan menyumbat saluran udara, mereka menyekat aliran udara dalaman dan memerangkap panas. Periksa ventilasi untuk melihat sama ada ini berlaku; biasanya terdapat di bahagian tepi, belakang, dan di bawah komputer riba. Sekiranya anda mendapati bahawa lubang udara boleh dilakukan dengan membersihkan, matikan dan cabut plag komputer riba, kemudian gunakan penyapu kapas untuk membersihkannya.

Melangkah ke hadapan, perhatikan penumpukan debu, kerana saluran udara yang tersekat adalah penyebab biasa untuk pemanasan komputer riba. Untuk membersihkan yang lebih mudah dan teliti, beli kaleng udara termampat atau vakum komputer untuk meniup habuk.

Pastikan komputer riba anda diletakkan di tempat di mana ventilasinya bebas, mis., Tidak di permukaan lembut seperti selimut anda.

Cara Menghentikan Laptop Daripada Terlalu Panas

Serta mencuba pembaikan yang dijelaskan di atas, anda harus melakukan perkara berikut untuk mengelakkan masalah berkembang dari awal:

Gunakan di Permukaan Rata

Untuk mengekalkan aliran udara yang baik, letakkan komputer riba anda di permukaan yang rata, bersih dan keras, bukan di tempat yang akan menarik habuk dan terkena cahaya matahari langsung. Pertimbangkan untuk melabur di komputer riba. Ini menaikkan komputer riba, oleh itu, mendorong aliran udara; ada yang dilengkapi dengan peminat terpasang.

Lebih-lebih lagi, kerana anda dapat meletakkan komputer riba dengan cara yang selesa, ia dapat mengurangkan risiko kecederaan stres berulang dan regangan di leher anda.

Bekerja di Laptop Cooling Mat

Tikar / pad penyejuk komputer riba, tikar pendingin, atau pendingin adalah aksesori yang direka untuk berada di bawah komputer riba anda dan disambungkan melalui plag kuasa USB. Ia membantu mengurangkan suhu apabila komputer riba tidak dapat melakukannya dengan cukup.

Tikar menempatkan kipas besar atau beberapa kipas kecil yang ditutupi oleh mesh. Ukuran kipas mempengaruhi jumlah kebisingan yang dihasilkannya. Kipas yang lebih besar biasanya mempunyai bilah yang lebih besar dan berputar lebih cepat yang cenderung menjadikannya lebih bergetar.

Jangan Gunakan Semasa Mengecas

Panas dihasilkan oleh komponen dalaman, penggunaan, dan pengisian bateri. Sekiranya mungkin, untuk mengurangkan suhu, jangan gunakan komputer riba semasa mengecasnya.

Pertimbangkan Suhu Bilik

Suhu persekitaran tempat komputer riba anda digunakan boleh menyebabkan terlalu panas. Apabila bilik panas, udara sejuk tidak dapat menahan suhu di dalam komputer riba menjadi terlalu tinggi. Kelembapan di bilik sejuk boleh menyebabkan pemeluwapan dalaman dan merosakkan komponen elektrik.

Bilik sekitar 50-95 darjah Fahrenheit atau 10-35 darjah Celsius adalah julat suhu yang selamat.

Cara Menghentikan Komputer Anda daripada Terlalu Panas

Sama dengan petua komputer riba di atas:

 • Konfigurasikan tetapan anda untuk mengimbangkan beban pada pemproses
 • Pastikan saluran udara sentiasa bersih
 • Pastikan casing komputer anda bebas dari halangan dan mempunyai ruang kosong di sekelilingnya
 • Simpan di bilik yang tidak terlalu panas / sejuk
 • Elakkan komputer anda bersebelahan dengan sumber haba atau alat elektrik panas yang lain

Juga, pertimbangkan perkara berikut untuk aliran udara yang optimum di dalam casing:

Periksa Peminat yang rosak

Setiap kali anda mula mendengar bunyi gegaran atau getaran aneh dari komputer anda, ini mungkin merupakan petanda bahawa ia perlu diganti. Kadang kala peminat komponen akan mati tanpa notis. Sekiranya anda mengesyaki ini mungkin menjadi penyebab masalahnya, buka kotak tersebut dan lihat apakah ada peminat yang berhenti berputar.

Tambah Peminat Kes Tambahan

Peminat casing membantu menggerakkan udara melalui komputer. Cukup kecil untuk dipasang di bahagian depan atau belakang casing komputer. Cara terbaik untuk memastikan komputer tetap sejuk menggunakan kipas casing adalah dengan memasang satu untuk mengeluarkan udara hangat dari komputer dan yang lain untuk menggerakkan udara sejuk. Mereka mudah dipasang, jauh lebih mudah daripada memasang kipas CPU.

Tingkatkan Kipas CPU Anda

Unit Pemprosesan Pusat (CPU) anda adalah seperti inti sistem dan mungkin merupakan bahagian yang paling sensitif dari komputer anda; terdedah kepada terlalu panas. Ia dilengkapi dengan kipasnya sendiri tetapi secara amnya, ia memerlukan penggantian dari masa ke masa.

Meningkatkan kipas anda membantu memastikan komponen dalaman tidak terlalu panas serta meningkatkan jangka hayat komponen lain. Mereka berfungsi dengan menyebarkan haba dari pemproses anda ke kawasan permukaan yang besar, menyejukkannya dengan udara atau cecair.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Tahu Laptop Anda Terlalu Panas?

Komputer riba anda mungkin terlalu panas jika terasa panas dan melakukan perkara berikut:

• Berjuang untuk melakukan tugas asas seperti membuka tetingkap penyemak imbas baru

• Kipas mula bergerak dengan kelajuan penuh lebih lama dan mengeluarkan suara yang kuat

• Mesej ralat tidak dijangka atau rawak dipaparkan

• Skrin kematian yang ditakuti biru ditunjukkan berikutan kesalahan sistem yang boleh membawa maut

• Ia ditutup

Bagaimana Anda Tahu Komputer Anda Terlalu Panas?

Sama seperti pemanasan komputer riba, komputer anda akan melakukan perkara berikut:

• Memberi tindak balas dengan perlahan terhadap input anda

• Tiba-tiba ditutup dan dimulakan semula

• Kes dan kipas sistem menjadi bising

• Lubang udara kes menjadi sangat panas

• Skrin kematian berwarna biru muncul

Dalam keadaan ini, matikan komputer dan tunggu sehingga sejuk.

Benarkah Laptop Saya Boleh Membunuh Tahap Testosteron Saya?

Berikut adalah ringkasan beberapa kajian yang dilakukan untuk mengetahui kesan tahap testosteron dengan penggunaan komputer riba:

Dalam kajian selama satu jam, 29 lelaki sihat berusia 21-35 tahun mengambil suhu skrotum setiap tiga minit, sambil mengimbangi komputer riba yang berfungsi dan yang tidak berfungsi di pangkuan mereka.

Kajian menyimpulkan bahawa kenaikan suhu skrotum lebih besar dengan komputer riba yang berfungsi; sekitar 5 darjah Fahrenheit / 2.7 darjah Celsius.

Mereka yang tidak mempunyai komputer riba mengalami kenaikan suhu skrotum sekitar 3-4 darjah Fahrenheit / 2.1 darjah Celsius.

Mengimbangi komputer riba pada paha tertutup juga meningkatkan suhu skrotum, namun panas yang dihasilkan oleh komputer riba menambah masalah.

Bagaimana Saya Menjaga Komputer Riba Saya Bersih?

Untuk menjaga kebersihan komputer riba anda, lakukan perkara berikut:

• Matikan komputer riba, cabut kabelnya dan jika boleh, keluarkan baterinya. Kemudian hembus atau gunakan kaleng udara termampat secara fizikal untuk mengeluarkan habuk dari papan kekunci, port, dan lubang udara.

• Bersihkan permukaan menggunakan kain microfiber dengan sedikit alkohol. Untuk mendapatkan celah antara kekunci papan kekunci, anda boleh menggunakan alkohol dan kapas.

• Untuk skrin, gunakan kain microfiber dan sedikit air.

Sebilangan pembersih isi rumah boleh terlalu keras. Elakkan bahan yang mengandungi bahan kimia seperti amonia atau alkali.

Memastikan Laptop Anda Tetap Sejuk

Setelah anda dilengkapi dengan banyak petua dan trik untuk memastikan komputer riba / komputer anda tetap sejuk, anda dapat memperpanjang jangka hayat komputer anda. Ingat, penyebab yang paling biasa dari komputer riba yang tidak berpuas hati adalah haba yang terperangkap disebabkan oleh saluran udara yang tersekat. Udara panas mesti dilepaskan supaya komponen dalaman tidak terlalu panas.

Adakah anda pernah mengalami masalah dengan komputer riba yang terlalu panas? Sekiranya demikian, kami ingin mengetahui apa yang anda lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Beritahu kami di bahagian komen di bawah.