PC & Mudah Alih

Cara Membuat Senarai Semak di Google Docs

Senarai semak adalah cara yang sangat berguna untuk menjejaki item, tugas, atau langkah yang memerlukan penyelesaian. Mereka memberikan peringatan visual sederhana mengenai apakah semua yang perlu dilakukan telah dilakukan atau tidak. Gabungkan ini dengan kemudahan Dokumen Google yang dapat diakses kapan saja (asalkan anda mempunyai akses internet), dan anda mempunyai alat pengurusan yang hebat.

Cara Membuat Senarai Semak di Google Docs

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat senarai semak di Google Docs, bersama dengan beberapa wawasan untuk membuat senarai semak yang berfungsi.

Cara Membuat Senarai Semak Interaktif dalam Dokumen Google

Membuat senarai semak menggunakan Google Docs adalah proses yang sangat mudah. Selagi anda sudah mempunyai idea tentang perkara-perkara yang ingin anda sertakan dalam senarai, maka langkahnya cukup mudah. Sekiranya anda ingin membuat senarai semak interaktif menggunakan Dokumen Google, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Google Docs. Klik + pada tab atas untuk membuat dokumen baru.

 2. Pada menu atas klik pada Format.

 3. Arahkan kursor ke Bullet & Numbering pada menu drop-down.

 4. Arahkan kursor ke Senarai Bullet.

 5. Beberapa pilihan akan muncul, klik pada pilihan paling kanan atas. Ini adalah ciri kotak peluru.

 6. Anda akan melihat bahawa senarai anda sekarang mempunyai kotak pilihan yang jelas di hadapan. Anda kini boleh memasukkan item pertama dalam senarai anda.

 7. Menekan enter secara automatik akan membuat kotak pilihan kosong baru. Teruskan untuk mengisi senarai semak anda.

 8. Simpan dokumen setelah anda selesai.

Anda kini telah membuat senarai semak interaktif. Anda boleh mencetaknya dan menggunakannya sebagai senarai semak biasa atau anda boleh membukanya secara digital dan tandakan kotak ini dengan melakukan perkara berikut:

 1. Tandakan kotak pilihan kosong pada item yang ingin anda tandakan.

 2. Klik kanan pada tetikus anda jika anda menggunakan PC. Pada Mac, gunakan ctrl + klik.

 3. Tetingkap pop timbul akan muncul. Klik pada tanda semak. Ini akan mengubah kotak pilihan menjadi tanda semak.

 4. Sekiranya anda ingin mencentang lebih dari satu kotak pada satu masa, anda boleh menyerlahkan banyak kotak centang sekaligus.

 5. Menekan ctrl + z akan membuat perubahan.

Batasan Google Docs Mobile

Terdapat versi mudah alih Google Docs yang tersedia untuk Android dan iOS. Walaupun versi ini mempunyai banyak ciri, namun tidak memiliki banyak pilihan format versi desktop. Ada cara untuk mengatasi hal ini, kerana Google Docs dapat diakses melalui penyemak imbas web. Cukup gunakan penyemak imbas web mudah alih anda dan buka Google Docs dari sana. Ini akan menjadi pilihan yang lebih baik, terutama ketika menggunakan tablet atau iPad Android.

Menggunakan Helaian Google

Aplikasi lain yang perlu diingat semasa membuat senarai semak ialah Helaian Google. Ini memiliki pilihan bawaan untuk membuat kotak centang sebenar yang dapat dihidupkan dan dimatikan dengan klik mudah. Menggunakan Helaian Google untuk membuat senarai semak dapat dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Helaian Google.
 2. Tandakan sel yang anda mahu tambahkan kotak pilihan juga. Anda boleh melakukannya dengan mengklik dan menyeret tetikus anda atau dengan memilih sel individu sambil menekan kekunci ctrl.

 3. Klik Masukkan di menu atas,

 4. Klik pada Kotak Centang pada menu lungsur.

 5. Kotak centang kini akan muncul di sel yang telah anda sorot.

 6. Anda boleh menghidupkan atau mematikan tanda semak dengan mengklik kotak pilihan.

 7. Lengkapkan senarai anda dengan memasukkan item di sebelah kanan setiap kotak pilihan.

Helaian Google untuk Mudah Alih

Tidak seperti Dokumen Google, fungsi kotak centang masih boleh digunakan dengan versi Helaian Google mudah alih. Ini dapat dilakukan dengan mengikuti arahan berikut:

 1. Buka Helaian Google untuk Mudah Alih.

 2. Di kanan bawah skrin, klik pada ikon +.

 3. Ketik pada hamparan baru.

 4. Seperti versi desktop, sorot sel yang anda mahu tambahkan kotak centang.

 5. Di sudut kanan atas skrin, ketuk ikon tiga titik.

 6. Ketik Pengesahan Data pada menu pop timbul.

 7. Ketik anak panah ke bawah di sebelah Kriteria.

 8. Ketik pada Kotak Semak.

 9. Di kanan atas, ketik Simpan.

 10. Sel yang anda pilih sekarang harus mempunyai kotak pilihan interaktif.

Apa yang Perlu Diingat Semasa Membuat Senarai Semak?

Semasa membuat senarai semak, ada beberapa perkara yang harus anda ingat untuk memastikannya berkesan. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan semasa membuat senarai semak anda:

 1. Sekiranya terdapat langkah-langkah kronologi yang harus diikuti, pastikan bahawa ia disenaraikan mengikut urutan. Juga, pastikan untuk menyebut bahawa mereka harus diikuti mengikut urutan tertentu.
 2. Pastikan bahawa semua yang harus disertakan disertakan, jika tidak, senarai semak tidak bermakna.
 3. Berbanding dengan petua sebelumnya, pastikan bahawa semua yang termasuk dalam senarai perlu ada.
 4. Periksa pengurangan. Ini sangat penting untuk senarai semak. Mempunyai item yang disenaraikan dua kali akan menimbulkan kekeliruan apabila salah satu item diperiksa dan yang lain tidak.
 5. Sekiranya senarai tidak mempunyai urutan tertentu, cuba kumpulkan sesuatu secara logik. Ini sangat berguna dalam senarai membeli-belah. Menyenaraikan item seperti roti dan keju secara berasingan apabila biasanya di kawasan yang sama di kedai runcit hanya akan menghasilkan pengunduran yang tidak perlu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Menambah Templat ke Dokumen Google?

Sekiranya anda ingin menambahkan templat ke Galeri Templat Dokumen Google, anda perlu mempunyai akaun G Suite. Sekiranya anda mempunyai Akaun Google peribadi, anda masih boleh membuatnya secara teknikal secara percuma. Cukup buat dokumen anda di Google Docs seperti biasa, kemudian simpan di bawah nama Templat. Selepas itu, jika anda ingin membuat dokumen baru dengan format yang sama, buka dokumen Templat kemudian edit mengikut keperluan. Kaedah templat yang sama dapat digunakan untuk Helaian Google, Slaid Google, dan Google Form.

Bagaimana Anda Menyiapkan Dokumen Google Baru?

Setiap kali anda memulakan Google Docs, anda diberi pilihan untuk membuat dokumen kosong baru dengan mengklik ikon + di tab atas. Anda juga boleh menggunakan dokumen pra-format dengan mengklik Galeri Templat di sebelah kanan atas tab atas. Sekiranya anda tidak melihat menu ini, maka templat anda mungkin tersembunyi. Anda boleh mengembalikannya dengan melakukan perkara berikut:

• Pada menu utama Dokumen Google, klik pada ikon Menu Utama di sudut kiri atas. Ini adalah ikon tiga baris.

• Klik pada Tetapan dari menu lungsur.

• Di bawah Templat pada tetingkap pop timbul, togol ‘Paparkan templat terkini di skrin utama’ kembali aktif.

• Klik OK.

Bagaimana Saya Boleh Menambah Senarai di Google Docs?

Menambah item lain ke senarai semak anda semudah mengklik item terakhir dalam senarai, kemudian menekan butang enter. Sekiranya anda menggunakan kotak centang, Dokumen Google harus membuat kotak kosong secara automatik untuk anda. Anda kemudian boleh mengisi senarai seperti biasa. Sekiranya anda ingin memasukkan item baru di tengah-tengah senarai, cukup klik pada akhir item sebelum langkah yang ingin anda masukkan. Mengklik enter akan membuat kotak centang baru juga.

Bagaimana Anda Menambah Kotak Centang dalam Dokumen Google?

Sekiranya anda sudah menggunakan kotak centang, cukup tekan enter setiap kali anda menyelesaikan satu item dalam senarai anda akan membuat kotak centang baru secara automatik. Jika tidak, ikuti langkah yang diberikan di atas untuk memformat senarai semak baru.

Sekiranya anda sudah membuat senarai dan hanya mahu menambahkan kotak pilihan, maka sorot keseluruhan senarai anda. Klik pada Format di menu atas, arahkan kursor ke Bullet & penomboran, dan kemudian ke Bullet List. Sekiranya anda mengklik format kotak centang di kanan atas nombor di senarai akan menjadi kotak pilihan. Perhatikan bahawa ini akan menghapus semua penomboran dalam senarai anda. Anda mungkin perlu menaip nombor satu persatu jika anda memerlukannya.

Bagaimana Anda Membuat Senarai Semak?

Senarai semak hanya diperlukan sekiranya anda perlu mengikuti langkah-langkah penting atau item yang tidak dapat anda ingat sendiri. Sekiranya jumlah item kecil, atau langkah-langkahnya sepenuhnya pilihan, penggunaan senarai semak tidak diperlukan.

Oleh itu, semasa membuat senarai semak, sudah tentu ada langkah-langkah yang mesti disertakan dalam senarai itu sendiri. Rujuk petua dan trik untuk membuat senarai semak seperti yang diberikan di atas untuk mengetahui perkara penting yang perlu diingat semasa membuatnya.

Adakah Saya Mencetak Senarai Semak Saya atau Menyimpannya Digital?

Ini bergantung pada apa yang lebih sesuai untuk anda. Sekiranya anda dapat menyimpan senarai semak pada peranti mudah alih, maka lakukanlah. Kebanyakan orang tidak pernah meninggalkan rumah tanpa telefon pada masa ini. Sekiranya menggunakan pen dan kertas kelihatan lebih praktikal, maka tidak ada alasan untuk tidak mencetaknya. Melakukan keduanya pada masa yang sama tidak digalakkan, kerana dua senarai yang sama hanya akan menyebabkan kekeliruan dan mengalahkan titik senarai semak.

Alat Pengurusan Yang Berguna

Mengetahui cara membuat senarai semak di Google Docs menambah senjata pengurusan alat yang berguna. Kemudahan Google Docs memberikan banyak fungsi untuk proses pembuatan senarai tradisional. Tidak ada salahnya untuk memiliki seberapa banyak kaedah berguna yang dapat anda gunakan semasa menangani tugas-tugas penting.

Adakah anda mengetahui cara lain mengenai cara membuat senarai semak di Google Docs? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.