PC & Mudah Alih

Cara Membuat Borang di Meja Udara

Sekiranya anda berusaha membina sekumpulan data, salah satu bahagian paling sukar untuk membuat pangkalan data tersebut adalah mengumpulkan maklumat dari orang lain. Airtable menyediakan pengguna dengan cara mudah untuk membuat borang yang boleh diakses yang boleh digunakan oleh orang lain untuk memasukkan fakta dan angka yang diperlukan untuk membina set data anda.

Cara Membuat Borang di Meja Udara

Walaupun begitu, kami akan menunjukkan kepada anda semua maklumat yang diperlukan mengenai cara membuat borang di Airtable, tidak kira platform mana yang anda gunakan.

Cara Membuat Borang dalam Meja Udara dari Windows, Mac, atau Chromebook

Sekiranya anda cuba membuat borang di Airtable, maka versi desktop adalah satu-satunya cara untuk pergi. Pembuatan dan melihat borang tidak tersedia dalam versi asli aplikasi Airtable. Untuk membuat borang di Airtable, ikuti langkah berikut:

Membuat jadual asas

Sebelum anda membuat borang, anda memerlukan jadual di mana anda akan mengumpulkan semua data yang anda kumpulkan. Jadual yang anda gunakan boleh diimport dari aplikasi spreadsheet lain seperti Helaian Google atau Windows Excel atau dibuat terus di Airtable. Untuk membuat pangkalan Meja Udara:

 1. Buka Meja Udara dan log masuk jika anda belum melakukannya.

 2. Pergi ke menu Laman Utama kemudian klik pada ikon Tambah asas. Seharusnya gambar dengan tanda tambah besar.

 3. Anda boleh memilih untuk memulakan dari templat untuk menggunakan panduan pangkalan data yang tersedia di Airtable, mengimport data yang ada dari spreadsheet atau aplikasi pangkalan data lain, atau memulakan jadual dari awal.

 4. Sekiranya anda bermula dari awal, anda boleh menukar Ikon, Nama Jadual, dan Warna Ikon terus dari menu lungsur.

 5. Setelah selesai, buka jadual.

 6. Edit parameter jadual mengikut kesesuaian anda. Klik dua kali pada tajuk lajur atau sel akan membolehkan anda mengubah kandungannya. Sekiranya anda selesai, teruskan ke langkah seterusnya.

Membuat Bentuk Asas

Untuk membuat borang asas yang akan menjadi templat projek anda:

 1. Untuk mula membina borang Meja Udara anda, teruskan ke paparan Borang semasa berada di dalam pangkalan Airtable anda. Pilihan untuk memilih Form View berada di kiri bawah layar, tepat di bawah tab Add View. Klik pada Borang.

 2. Sekarang harus ada ikon lain di bawah tab Views. Klik pada borang Terbuka.

 3. Anda akan melihat bahawa templat borang baru akan dibuat, diisi dengan tajuk lajur pangkalan Airtable anda.

Menyunting Borang

Anda boleh mengedit borang dengan melakukan perkara berikut:

 1. Sekiranya anda ingin menambahkan logo untuk borang Airtable anda, klik pada ikon Tambah Logo di bahagian atas borang. Perlu diingat bahawa ini adalah pilihan Premium Airtable dan memerlukan akaun Pro Airtable. Ini tidak tersedia dalam versi Percubaan Percuma atau Pro.

 2. Sekiranya anda ingin menambahkan gambar sampul, anda juga boleh mengklik dua kali pada ikon Tambah Gambar Sampul di bahagian atas borang. Ini juga merupakan pilihan versi premium.

 3. Sekiranya anda ingin menyusun semula kedudukan kotak input, klik dan seret kotak yang anda mahu.
 4. Sekiranya anda ingin membuang medan yang ada pada borang, klik dan seret kotak teks itu ke kiri kemudian lepaskan pada kotak berlabel Seret dan lepas bidang di sini untuk disembunyikan.

 5. Sekiranya anda ingin memadamkan semua bidang yang ada, klik pada Remove All on the Fields menu.

 6. Sekiranya anda memadamkan semua medan tetapi ingin menambahkannya kembali, klik Tambah Semua.

 7. Sekiranya anda ingin membuat kotak teks baru, klik + Tambahkan medan ke jadual ini. Perhatikan bahawa ini juga akan menambahkan lajur lain ke pangkalan Airtable yang ada.

Menyunting Bidang

Bidang Tajuk Bentuk

 1. Untuk menukar nama borang, klik pada tajuk borang dan kemudian ubah teks seperti yang dikehendaki. Sekiranya anda ingin menambahkan ringkasan atau penjelasan lebih lanjut mengenai borang, masukkan teks ke dalam kotak Tambah keterangan untuk borang ini.

Padang Pertama

 1. Di bidang pertama, anda boleh menukar tajuk dengan mengklik nama dan menyunting teks. Ini tidak akan mempengaruhi tajuk pangkalan Airtable sebenar.

 2. Untuk menambahkan teks bantuan, klik pada kotak Tambah beberapa bantuan kemudian masukkan mesej anda. Mesej ini hanya akan dapat dilihat apabila pengguna meluru ke atas bidang tersebut.

 3. Di kiri atas kotak Medan, anda akan melihat nama bidang yang berkaitan dengan tajuk lajur pangkalan Airtable. Mengkliknya akan memunculkan beberapa pilihan, iaitu, Sesuaikan jenis bidang, Edit bidang izin, Medan pendua, dan Padam bidang.

 4. Medan pendua membuat kotak medan baru dengan semua tetapan medan pendua.

 5. Padam Padam membuang medan dari borang.

 6. Izin bidang edit menetapkan orang yang mempunyai kemampuan untuk mengedit nilai dalam bidang ini. Ini boleh ditetapkan untuk Editor dan ke atas, Pembuat dan ke atas, Pengguna tertentu, dan Tiada. Pemilik borang akan sentiasa mendapat kebenaran menyunting. Menetapkan kebenaran bidang Edit kepada Tiada siapa sahaja yang akan membenarkan pemilik menukar nilai dalam bidang tersebut.

 7. Sesuaikan jenis bidang mengubah format data yang dapat dimasukkan ke lapangan. Terdapat beberapa tetapan, dan masing-masing mempunyai keterangan masing-masing. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan medan ini untuk menerima teks atau nombor sahaja. Setelah ditetapkan, klik Simpan untuk menyimpan perubahan.

 8. Di sebelah kanan atas lapangan, kotak adalah butang togol Wajib. Dengan menghidupkannya, pengguna yang memasukkan data tidak boleh membiarkan kotak teks ini kosong.

 9. Di bahagian bawah adalah medan Tunjuk hanya apabila syarat dipenuhi. Ini dilumpuhkan untuk bidang pertama borang. Hanya medan kedua dan seterusnya yang dapat diprogramkan dengan keadaan.

Medan Kedua dan seterusnya

 1. Semua pilihan selain bidang Tunjukkan hanya apabila syarat dipenuhi sama dengan medan kedua dan seterusnya.

 2. Sekiranya anda beralih pada medan Tunjukkan hanya apabila syarat dipenuhi, anda boleh menetapkan syarat tertentu sebelum bidang tertentu kelihatan.

 3. Keadaan pertama bermula dengan Bila, diikuti dengan nama bidang sebelumnya, pengendali penapis, dan, bergantung pada operator, kotak teks. Pengendali lapangan adalah:

 • Mengandungi - memeriksa apakah nama bidang yang ditetapkan mempunyai nilai tertentu seperti yang ditunjukkan dalam kotak teks.
 • Tidak mengandungi - memeriksa apakah nilai tertentu tidak ada dalam nama bidang set sebelumnya.
 • Adakah - memeriksa apakah nama bidang yang ditetapkan sama dengan nilai tertentu di kotak teks.
 • Tidak - memeriksa apakah nama bidang yang ditetapkan tidak sama dengan nilai tertentu di kotak teks.
 • Kosong - memeriksa sama ada tidak ada nilai dalam nama bidang yang ditetapkan. Perhatikan, ini tidak boleh berlaku jika nama bidang yang ditetapkan diubah mengikut keperluan.
 • Tidak kosong - memeriksa apakah nama bidang yang ditetapkan mempunyai nilai. Perkara ini akan selalu berlaku sekiranya nama bidang telah diubah mengikut keperluan.

Mengklik syarat tambah akan membuat pengendali bidang keadaan lain. Perkataan pertama pada syarat baru akan menjadi Dan atau Or. Keadaan And memerlukan semua syarat menjadi kenyataan. Syarat Or memerlukan sekurang-kurangnya satu syarat yang benar. Pelbagai keadaan dapat dibuat untuk membuat keadaan Dan dan Atau yang dipautkan.

Pilihan Melengkapkan Borang

Terdapat juga beberapa pilihan yang boleh anda pilih untuk dihidupkan dan dimatikan setelah pengguna anda mengisi borang. Pilihan ini adalah:

Cara Membuat Borang dalam Meja Udara dari iPhone

Aplikasi mudah alih Airtable tidak menyokong pembuatan atau melihat borang. Sekiranya anda ingin mengakses borang dalam versi mudah alih Airtable, buat borang baru menggunakan versi desktop, kemudian gunakan pautan kongsi agar borang dapat diakses oleh peranti lain. Sila rujuk arahan Meja Udara desktop untuk mengetahui cara membuat borang Meja Udara.

Cara Membuat Borang di AirTable dari Peranti Android

Seperti yang dinyatakan dalam arahan iPhone, aplikasi mudah alih Airtable tidak menyokong membuat atau melihat borang. Buat pautan kongsi untuk menghubungkan borang buatan desktop anda ke aplikasi mudah alih anda. Rujuk arahan sebelumnya untuk versi desktop untuk membuat borang anda.

Alat yang Sangat Berkuasa

Borang adalah alat yang sangat berkuasa apabila anda perlu mengumpulkan data. Keupayaan untuk membuat bentuk digital dengan mudah adalah yang menjadikan Airtable aplikasi yang berguna untuk dimiliki. Prosesnya mungkin kelihatan agak rumit pada mulanya, tetapi lebih mudah apabila anda menggunakannya. Mengetahui bagaimana membuat borang di Airtable adalah kelebihan yang besar sama ada anda menggunakannya dalam pendidikan, perniagaan, atau penyimpanan data yang mudah.

Adakah anda mempunyai pengalaman mengenai cara membuat borang di Airtable? Adakah anda tahu cara lain untuk membuat dan menggunakan borang Airtable? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.