PC & Mudah Alih

Cara Membuat Pemasang USB atau DVD untuk OS X

KEMASKINI: Apple telah mengubah proses untuk membuat pemasang USB dengan OS X Mavericks dan kaedah di bawah tidak lagi berfungsi. Untuk OS X Mavericks, lihat proses yang dikemas kini ini.

Dengan pelancaran OS X 10.7 Lion pada tahun 2011, Apple secara rasmi meninggalkan media fizikal untuk pemasangan sistem operasi. Daripada cakera tradisional, pelanggan kini boleh membeli dan memuat turun OS X terus dari Mac App Store. Pendekatan ini membawa banyak faedah, seperti tidak perlu menyimpan dan melindungi cakera fizikal, akses segera ke OS ketika dibeli dan bukannya perlu menunggu sebaris, dan kemas kini dari pelayan ke pemasang yang boleh dimuat turun sehingga versi OS terbaru X selalu dipasang semasa mengemas kini mesin baru.

Tetapi bagaimana jika anda baru sahaja memasang cakera keras baru di Mac anda dan tidak mempunyai versi OS X dengan Mac App Store? Atau bagaimana jika anda tidak mempunyai sambungan Internet yang boleh dipercayai? Dalam kes ini, selalu ada salinan fizikal pemasang OS X yang terbaik. Inilah cara membuat Pemasang USB atau DVD anda sendiri untuk OS X.

Cara Membuat Pemasang OS X

Pertama, anda harus membeli salinan OS X dari Mac App Store jika belum memilikinya. Perhatikan bahawa anda sentiasa boleh memuat turun semula versi OS X yang disertakan dengan Mac anda secara percuma.

Sehingga tarikh artikel ini, OS X 10.8 Mountain Lion adalah OS semasa, walaupun OS X 10.9 Mavericks yang diumumkan baru-baru ini sudah hampir. Sekiranya anda sudah membeli OS X, buka Mac App Store dan pergi ke tab "Pembelian". Cari versi OS X yang anda inginkan dalam senarai dan klik butang "Muat turun" di sebelah kanan.

OS X adalah fail multi-gigabait sehingga proses memuat turun mungkin memerlukan sedikit masa bergantung pada kelajuan sambungan anda. Setelah selesai, Pemasang OS X akan dilancarkan secara automatik. Tutup dengan menekan Perintah + Q; kami tidak memerlukan aplikasi pemasang, hanya yang ada di dalamnya.

Buat Pemasang OS X

Buka Finder dan arahkan ke folder Aplikasi anda. Di sini anda akan menemui aplikasi bernama "Pasang OS X 10.8 Mountain Lion" atau yang serupa bergantung pada versi OS X yang anda muat turun dari Mac App Store. Klik kanan (atau klik-kawalan) pada fail ini dan pilih "Tunjukkan Isi Pakej." Ini akan menunjukkan "keberanian" pakej aplikasi Pemasang.

Buat Pemasang OS X

Latih tubi ke Kandungan> Sokongan Bersama dan cari fail "InstallESD.dmg". Ini adalah imej cakera yang kita perlukan untuk membuat cakera pemasangan OS X tempatan atau pemacu USB. Salin dari pakej pemasang ke Desktop anda.

Buat Pemasang OS X

Sekarang anda perlu memutuskan apa yang anda mahu gunakan untuk media pemasangan anda. Pemacu USB cepat dan tahan lama, tetapi anda juga dapat membakar gambar ke DVD dua lapisan yang boleh di-boot. Pemacu keras luaran juga merupakan pilihan, walaupun anda ingin membuat partisi khusus untuk Pemasang OS X agar tidak membuang seluruh kapasiti pemacu. Sebagai contoh, kami akan menggunakan pemacu USB.

Cara Membuat Pemasang USB atau DVD untuk OS X

Buat Pemasang USB OS X

Pasang pemacu atau cakera pilihan anda ke Mac anda dan lancarkan Disk Utility. Cari pemacu sasaran anda dalam senarai di sebelah kiri dan pilih tab "Pulihkan" di sebelah kanan. Anda akan melihat dua bidang: Sumber dan Destinasi. Seret gambar InstallESD dari Desktop anda dan jatuhkannya di atas kotak Sumber, kemudian seret pemacu USB dari senarai di Disk Utility dan lepaskan pada kotak Destination.

Buat USB Pemasang OS X

Ini memberitahu Disk Utility bahawa kami ingin mengambil kandungan gambar OS X Installer dan menyalinnya tepat ke pemacu USB kami. Tekan Pulihkan untuk memulakan proses. Utiliti Disk akan memberi amaran kepada anda bahawa proses ini akan menghapus kandungan pemacu USB anda dan meminta pengesahan. Tekan Padamkan. Utiliti Disk kemudian akan meminta kata laluan pentadbir. Masukkan dan kemudian duduk dan tunggu pemulihan selesai.

Buat DVD Pasang OS X

Untuk membuat Pemasangan DVD, masukkan DVD dua lapis kosong dan buka Utiliti Disk. Pilih "Imej" dari Menu Bar, dan kemudian "Bakar." Utiliti Disk akan menanyakan gambar mana yang ingin anda bakar. Navigasikan ke Desktop anda dan pilih fail InstallESD yang anda salin sebelumnya, kemudian klik "Burn" untuk memulakan prosesnya.

Buat DVD Pemasang OS X

Setelah kedua-dua langkah selesai, anda akan mempunyai Pemasang OS X yang dapat di-boot yang boleh anda gunakan untuk menaik taraf Mac anda dengan cepat pada masa akan datang tanpa perlu memuat turun pemasang dari Mac App Store.

Untuk menggunakannya, masukkan cakera anda atau pasangkan pemacu USB ke Mac anda. Kemudian reboot Mac sambil menahan Alt / Pilihan kekunci pada papan kekunci anda. Terus tahan kekunci sehingga pengurus but Mac dilancarkan dan menunjukkan kepada anda cakera but yang tersedia. Pilih pemasang DVD atau USB anda dan tekan Return. Pemasang OS X kini akan dilancarkan dan anda mempunyai pilihan untuk melakukan operasi pemulihan atau menghapus pemacu Mac dan memasang salinan baru OS X.