PC & Mudah Alih

Cara Membuat Grafik dalam Dokumen Google

Dokumen Google dan Helaian Google telah terbukti menjadi alternatif yang baik untuk aplikasi Microsoft Word dan Excel. Walaupun mereka bebas untuk digunakan, ada banyak fitur yang hilang dibandingkan dengan alat Microsoft.

Walau apa pun, kebanyakan pengguna mendapati kedua-dua aplikasi Google ini cukup berfungsi untuk menguruskan tugas harian mereka. Salah satu tugas tersebut ialah menambahkan grafik dan grafik ke dokumen teks anda. Malangnya, anda tidak dapat membuat grafik secara langsung di Google Docs, tetapi anda harus menggunakan Helaian Google untuk itu.

Mengapa Menggunakan Helaian Google untuk Memasukkan Grafik

Walaupun grafik mungkin kelihatan statik, sebenarnya grafiknya cukup dinamik. Anda hanya perlu memasukkan data dan memberitahu aplikasi yang akan digunakan untuk menghasilkan grafik.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini adalah wilayah Google Spreadsheet. Cukup masukkan data anda dalam spreadsheet, pilih data, dan masukkan grafik.

Cara Membuat Grafik dalam Dokumen Google pada PC, Mac, atau Chromebook

Membuat Grafik atau Carta

Menambah grafik dan carta ke Google Docs anda cukup mudah di komputer anda. Langkahnya merangkumi membuka Dokumen Google dan dokumen Helaian Google kemudian menggabungkannya.

 1. Buka fail Google Docs yang ingin anda tambahkan grafik. Klik Fail tab di menu atas.
 2. Sekarang, klik Baru di sudut kiri atas, kemudian klik Hamparan, dan tunggu fail Helaian Google baru dibuka.

3. Halaman baru akan muncul di Helaian Google, isi sel dengan data yang ingin anda ubah menjadi grafik.

4. Pilih sel yang mengandungi data anda dan klik Masukkan tab di menu atas.

5. Seterusnya, klik Carta.

Sekarang, carta akan muncul secara automatik di hamparan anda.

Salin Carta Anda

Anda juga dapat menggunakan perintah papan kekunci untuk menyalin data. pengguna macOS boleh memasukkan CMD + C, Pengguna Windows boleh menggunakan CTRL + C.

Anda juga boleh kembali ke Dokumen Google anda dengan mengklik Masukkan> Carta. Bahagian bawah menu mempunyai Dari Helaian pilihan. Ketuk itu dan Graf terbaru anda akan muncul (pastikan untuk memberikan namanya di Helaian Google supaya mudah dikenali).

Tampal Grafik Anda (Pilihan)

Kembali ke fail Google Docs dan klik kanan di mana anda mahu meletakkan grafik. Gunakan pintasan papan kekunci anda untuk menampal carta anda ke dalam dokumen Google anda. macOS harus digunakan CMD + V sementara pengguna Windows boleh mengklik CTRL + V.

Pilihan Tampal

Sekarang, a Tampal carta menu akan muncul. Di sini anda mempunyai dua pilihan, anda boleh menyimpan pautan ke hamparan atau menampal grafik tanpa memautkannya ke data. Sekiranya anda fikir anda mungkin perlu menukar titik data pada grafik, anda mahu menyimpan pautan tersebut.

Anda akan dapat menggunakan grafik untuk membuka semula spreadsheet yang mengandungi data dan bermain dengannya. Anda boleh menambah, membuang, atau hanya mengubah beberapa angka dan semuanya diperbaharui secara automatik pada grafik anda.

Setelah selesai, klik Tampal dan grafik akan muncul di fail Google Docs anda.

Mengubah Jenis Carta

Untuk mengubah jenis carta untuk grafik yang sebelumnya anda letakkan di Google Docs, anda harus membuka grafik di Google Helaian terlebih dahulu. Mulakan dengan membuka Google Doc yang mengandungi grafik yang ingin anda ubah.

 1. Klik pada grafik sehingga menjadi terserlah.

2. Seterusnya, klik ikon pautan.

3. Sekarang, klik Sumber terbuka.

4. Kemudian, buka editor dan tunggu fail Helaian Google dibuka. Apabila sudah selesai, klik grafik yang ingin anda ubah suai. Anda boleh mengklik dua kali carta atau mengklik tiga garis menegak di sudut kanan atas carta untuk membuka penyunting.

5. Klik Tab persediaan dan kemudian klik Jenis carta menu lungsur turun yang terletak betul-betul di bawah Tab persediaan. Sekarang, pilih jenis carta yang paling sesuai dengan data anda.

6. Klik Kemas kini dalam Google Docs.

Selagi anda memilih untuk memautkan carta dengan Dokumen Google anda, anda akan melihat tab ‘Kemas kini’. Klik itu dan carta anda akan diperbaharui dengan pengeditan yang telah anda buat.

Cara Membuat Graf Garisan

 1. Secara lalai, Helaian Google akan memilih jenis carta yang paling sesuai untuk data anda. Sekiranya anda ingin mengubahnya menjadi graf garis, ikuti langkah 1 hingga 10 dari atas.
 2. Seterusnya, tatal ke bawah ke Garisan bahagian menu lungsur dan pilih carta garis yang paling sesuai. Selain standard Carta garis, anda juga boleh menggunakan Carta garis halus untuk melicinkan garis, daripada menghubungkan setiap titik data.

Cara Membuat Graf Bar

 1. Seperti dua bahagian sebelumnya, ulangi langkah yang sama untuk menuju ke Jenis carta menu lungsur turun. Sekarang, tatal ke bawah ke Bar bahagian dan pilih salah satu daripada tiga pilihan yang ada: Carta bar, Carta palang yang tersusun, Carta palang bertingkat 100%.

Carta palang serupa dengan carta lajur tetapi dengan paksi masa dan jumlah diterbalikkan. Angka masa kini berada pada paksi-x dan jumlah pada paksi-y. Carta palang susun menggabungkan semua kategori menjadi satu bar, dengan setiap kategori diwakili oleh warnanya sendiri.

Sama seperti carta bar bertumpuk, carta palang 100% susun juga menggabungkan kategori menjadi satu bar, kecuali grafik sekarang menunjukkan bahagian setiap kategori dalam jumlah keseluruhan.

Menyunting Legenda

 1. Untuk mengubah legenda grafik, pertama, ikuti langkah 1 hingga 8 di bawah Mengubah Jenis Carta.
 2. Sebaik sahaja anda membuka Menu penyunting carta, klik Peribadikan tab dan tatal ke bawah ke Lagenda bahagian.
 3. Apabila anda mengklik menu lungsur turun, anda akan melihat beberapa pilihan. Kedudukan membolehkan anda meletakkan legenda di atas, di bawah, kiri, kanan, atau bahkan di dalam grafik. Anda juga boleh memilih untuk membuang legenda dengan memilih Tiada.
 4. Seterusnya, anda boleh memilih jenis fon, ukuran, warna, tebal, dan / atau mencetak keterangan.

Cara Membuat Grafik dalam Dokumen Google pada iPhone atau Android

Membuat Grafik atau Carta

Menambah carta ke fail Dokumen Google anda pada telefon pintar sedikit berbeza daripada melakukannya di komputer anda. Walaupun anda boleh menggunakan aplikasi mudah alih Google Spreadsheet untuk membuat carta, anda tidak dapat menambahkannya ke dokumen anda dengan aplikasi Google Docs. Sebagai gantinya, anda harus membuka fail Google Docs anda di penyemak imbas dan kemudian menambahkan carta yang anda buat sebelumnya di Helaian Google.

Sebelum memulakan, pastikan untuk memasang kedua-dua aplikasi terlebih dahulu pada telefon pintar anda. Untuk pengguna Android, kunjungi gedung Google Play: Dokumen Google, Helaian Google. Untuk pengguna iPhone dan iPad, kunjungi App Store Apple: Dokumen Google, Helaian Google.

Langkah pertama adalah membuat carta yang ingin anda sertakan dalam fail Dokumen Google anda.

 1. Buka aplikasi Helaian Google.

 2. Tambahkan data carta ke hamparan anda.

 3. Pilih semua sel yang mengandungi data carta.

 4. Ketik + ikon di menu teratas aplikasi.

 5. Sekarang, ketik Carta.

 6. Aplikasi ini secara automatik membuat carta untuk anda. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengubah parameter yang ada. Setelah selesai, ketik ikon tanda semak di sudut kiri atas untuk menyimpan carta anda.

Kini tiba masanya untuk mengimport carta itu ke fail Dokumen Google anda.

 1. Buat dokumen menggunakan aplikasi mudah alih Dokumen Google.

 2. Apabila anda sudah bersedia, buka penyemak imbas pilihan anda dan pergi ke google.com.

 3. Anda mesti berada di halaman utama Dokumen Google. Oleh kerana ia dimuat dalam paparan mudah alih secara lalai, akan ada beberapa pilihan yang hilang. Itulah sebabnya anda mahu membukanya dalam paparan desktop.

 4. Ketik butang menu penyemak imbas dan cari pilihannya Laman web desktop, Tunjukkan versi desktop, atau sama. Tandai kotak di sebelahnya dan halaman akan dimuat semula secara automatik dalam versi desktop penuh. Perhatikan bahawa jika penyemak imbas anda tidak mempunyai pilihan tampilan desktop, anda selalu dapat menggunakan Google Chrome untuk menyelesaikan tindakan ini. Ia tersedia untuk Android dan iOS.

 5. Ketik di mana sahaja pada dokumen anda di mana anda ingin memasukkan carta anda.

 6. Ketik Masukkan tab dari menu atas.

 7. Kemudian, ketik Carta.

 8. Seterusnya, ketik Dari Helaian.

 9. Tetingkap pop timbul akan muncul dan menyenaraikan semua fail Helaian Google anda yang mengandungi carta. Ketik yang mengandungi carta yang ingin anda masukkan.

 10. Ketik Pilih butang di sudut kiri bawah pop timbul.

 11. Sekarang ketik carta yang ingin anda masukkan. Sekiranya hamparan anda mengandungi lebih daripada satu carta, anda akan melihat semua carta yang terdapat.

 12. Ketik Import butang di sudut kanan bawah pop timbul.

 13. Akhirnya, carta muncul di fail Google Docs anda.

Mengubah Jenis Carta

 1. Untuk mengubah jenis carta, anda juga harus menggunakan aplikasi Helaian Google.

 2. Buka aplikasi Helaian Google di telefon pintar kami.

 3. Anda akan melihat senarai hamparan anda. Ketik hamparan yang sesuai.

 4. Apabila hamparan dibuka, cari carta yang ingin anda ubah dan ketiknya.

 5. Ketik carta sekali lagi untuk menu pilihan.

 6. Ketik Edit carta> Jenis dan kemudian pilih jenis carta yang dikehendaki.

Setelah selesai, ketuk tanda semak di sudut kiri atas skrin. Versi carta yang dikemas kini akan muncul di hamparan anda.

Sekarang, anda boleh membuka fail Google Docs anda untuk memeriksa carta yang dikemas kini.

Cara Membuat Graf Garisan

 1. Ikuti langkah 1 hingga 6 bahagian sebelumnya.
 2. Apabila anda sampai ke senarai carta yang ada, pilih salah satu daripada tiga carta garis yang ada.
 3. Setelah selesai, ketuk tanda semak di sudut kiri atas skrin dan itu saja.

Cara Membuat Graf Bar

Proses ini sama dengan dua contoh sebelumnya, kecuali anda memilih graf bar pilihan.

Menyunting Legenda

 1. Aplikasi mudah alih Google Helaian membolehkan anda hanya mengubah kedudukan legenda berbanding grafik. Untuk melakukannya, ikuti langkah 1 hingga 5 di bawah Mengubah Jenis Carta dan ketik Lagenda pada menu.
 2. Sekarang, pilih salah satu pilihan dan ketuk tanda semak di sudut kiri atas skrin.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah saya perlu menggunakan Helaian Google untuk membuat grafik di Google Docs?

Ya, satu-satunya cara untuk memasukkan data untuk grafik anda adalah melalui Helaian Google. Walaupun anda dapat membuat grafik secara langsung di Google Docs, data grafik akan menjadi umum. Oleh itu, untuk mengedit data, anda harus membuka sumber grafik, yang merupakan fail Helaian Google.

Bolehkah saya menukar jenis carta lalai?

Sayangnya, tidak mungkin menukar jenis carta lalai kerana tidak ada satu pun. Helaian Google secara automatik menentukan jenis carta yang akan digunakan berdasarkan data yang berlaku.

Bilakah saya menggunakan setiap jenis carta?

Carta garis bagus untuk memerhatikan aliran data anda dalam jangka masa yang panjang. Ia juga bagus untuk membandingkan nilai yang berbeza, memahami pengedaran data anda, dan mengenal pasti aliran data.

Carta lajur mempunyai penggunaan yang hampir sama dengan carta garis. Satu-satunya perbezaan ialah lajur menunjukkan dengan jelas ukuran setiap titik data.

Graf bar sama dengan carta lajur, hanya yang menunjukkan data secara melintang. Susun atur ini lebih senang apabila label mengandungi banyak teks. Kegunaan lain untuk grafik bar adalah menunjukkan nilai negatif, kerana grafik tidak memakan banyak ruang menegak di halaman.

Carta pai menemui kegunaan dalam menunjukkan komposisi bahagian-bahagian individu secara keseluruhan, terutamanya dalam bentuk peratusan. Contohnya, jika anda ingin memaparkan bahagian setiap jenis penyemak imbas yang digunakan oleh pelawat laman web anda.

Menikmati Grafik Anda

Setelah anda mengetahui cara menambahkan grafik dinamik ke fail Google Docs anda, anda dapat menyesuaikan jenis, susun atur, dan penampilan visual mereka. Tidak semua yang berbeza dari Excel, alat Google sekali lagi membuktikan bahawa ia adalah pilihan yang sesuai untuk kebanyakan pengguna.

Adakah anda berjaya menambahkan grafik ke Dokumen Google anda? Jenis graf mana yang paling banyak anda gunakan? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.