PC & Mudah Alih

Cara Membuat Pautan Mesyuarat di Pasukan Microsoft

Microsoft Teams adalah salah satu perisian kolaborasi terbaik dan boleh dipercayai untuk perniagaan. Ini telah menjadi sebahagian daripada Office 365 sejak 2016, dan sejak itu, popularitinya hanya meningkat.

Salah satu sebab mengapa banyak syarikat bergantung kepadanya untuk bekerja jarak jauh adalah betapa mudahnya menjadualkan pertemuan. Anda boleh melakukannya dengan membuat pautan dan kemudian membaginya dengan satu orang atau seluruh pasukan.

Artikel ini akan membincangkan cara membuat dan berkongsi pautan untuk mesyuarat dan menjawab beberapa soalan yang sering ditanya mengenai Pasukan.

Cara Membuat Pautan Mesyuarat untuk Pasukan Microsoft di PC

Walaupun Microsoft Teams tersedia untuk kedua-dua peranti desktop dan mudah alih, banyak pengguna lebih suka PC mereka kerana mereka sudah menggunakannya.

Sekiranya menjadi tanggungjawab anda untuk menjadualkan pertemuan baru dengan satu orang atau bahkan satu pasukan, itu memerlukan beberapa langkah. Inilah caranya:

 1. Buka Microsoft Teams untuk desktop dan log masuk ke akaun anda.

 2. Klik pada ikon "Kalendar" di sebelah kiri tetingkap.

 3. Kemudian pilih "Mesyuarat Baru" di sudut kanan atas.

 4. Apabila halaman pop timbul baru muncul, masukkan semua maklumat yang berkaitan. Namakan mesyuarat, tetapkan masa yang tepat, dan senaraikan semua yang hadir.

 5. Setelah memasukkan semua butiran, klik "Simpan" di sudut kanan atas.

 6. Apabila mesyuarat dibuat, kembali ke kalendar Pasukan sekali lagi. Pilih mesyuarat yang baru sahaja anda tetapkan.

 7. Klik tab "Butiran" mesyuarat dan cari pilihan "Sertai Mesyuarat Microsoft Teams".

 8. Arahkan kursor ke atas pilihan tersebut dan kemudian klik kanan padanya. Anda akan melihat pilihan untuk "Salin Pautan" atau "Buka Pautan".

Apabila anda menyalin pautan ke mesyuarat, anda boleh menempelkannya ke e-mel, Papan Tulis, atau menghantarnya melalui platform lain. Orang yang menerimanya harus mengkliknya untuk menyertai mesyuarat Pasukan yang dijadualkan.

Cara Membuat Pautan Mesyuarat untuk Pasukan Microsoft di iPhone

Salah satu cara Teams adalah platform serba boleh untuk tempat kerja terbukti dengan fakta bahawa anda boleh menjadualkan atau menyertai mesyuarat dari mana sahaja.

Selagi anda mempunyai sambungan internet yang stabil. Ini bermakna jika anda mempunyai Pasukan di iPhone dan sudah tiba masanya untuk membuat pertemuan, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan Pasukan di iPhone anda dan ketuk ikon "Kalendar" di bahagian bawah layar.

 2. Kemudian ketik ikon kalendar yang mengandungi "+" di sudut kanan atas skrin.

 3. Ini akan mewujudkan mesyuarat baru. Tambahkan tajuk, peserta, tambahkan saluran jika anda akan menggunakannya, dan tetapkan waktu dan tarikh.

 4. Ketuk "Selesai" di sudut kanan atas skrin.

Ini akan berjaya membuat pertemuan. Kemudian yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Kalendar sekali lagi dan ketik pada mesyuarat yang telah anda tetapkan. Kemudian ikuti langkah-langkah ini untuk membuat pautan untuk mesyuarat:

 1. Apabila anda mengetuk mesyuarat yang telah anda jadwalkan dari kalendar, beralih ke tab "Butiran".

 2. Di bawah tajuk mesyuarat dan butiran waktu dan tarikh, anda akan dapat melihat "Kongsi jemputan mesyuarat" di sebelah ikon perkongsian.

 3. Apabila anda mengetuk pilihan perkongsian, tetingkap pop timbul akan muncul di bahagian bawah layar.
 4. Pilih aplikasi yang ingin anda gunakan untuk menghantar pautan. Ini boleh menjadi e-mel, WhatsApp, pesanan teks, Google Drive, atau bahkan mengirimkannya terus kepada seseorang di Tim.

Apabila orang yang anda kongsi pautan menerimanya, yang harus mereka lakukan ialah mengetuk atau mengkliknya dan menyertai mesyuarat.

Cara Membuat Pautan Rapat untuk Pasukan Microsoft pada Peranti Android

Bukan hanya pengguna iPhone dan iPad yang mendapat manfaat untuk membawa Pasukan ke mana sahaja mereka pergi. Sekiranya anda pengguna Android, anda juga dapat memuat turun Pasukan dan menjadwalkan atau menyertai pertemuan dengan hanya beberapa ketukan.

Nasib baik, aplikasi mudah alih Microsoft Teams untuk Android berfungsi sama seperti yang berlaku pada peranti iOS. Oleh itu, jika anda pengguna Android, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Microsoft Teams pada perangkat Android anda dan ketuk "Kalendar" di bahagian bawah layar.

 2. Sekarang, ketik ikon kalendar dengan simbol "+".

 3. Anda kini telah membuat mesyuarat baru. Teruskan menamakan mesyuarat, tambahkan peserta, saluran yang akan anda gunakan, dan pastikan untuk menetapkan waktu dan tarikh dengan betul.

 4. Ketuk tanda semak di bahagian atas skrin.

Apabila mesyuarat dibuat, sudah tiba masanya untuk mendapatkan pautan mesyuarat yang boleh anda kongsi dengan orang lain. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Ketuk mesyuarat yang baru dijadualkan, dan kemudian beralih ke tab "Butiran".

 2. Cari "Kongsi jemputan mesyuarat" di bawah tajuk mesyuarat dan perincian penjadualan.

 3. Ketuk pilihan perkongsian dan dari tetingkap pop timbul pilih bagaimana anda ingin berkongsi pautan mesyuarat.

Penerima perlu mengklik pautan untuk menyertai mesyuarat Pasukan.

Cara Membuat Pautan Mesyuarat Pasukan Microsoft di Outlook

Pasukan adalah bahagian dari Office 365, jadi, tidak hairanlah ia disatukan ke dalam Outlook. Dan jika anda sudah menggunakan Outlook untuk bekerja, maka anda akan senang mengetahui bahawa anda boleh membuat mesyuarat dan juga menghantar pautan melalui Outlook. Pertama, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai versi Outlook terkini. Kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Buka klien desktop Outlook anda.

 2. Pada kalendar, pilih masa ketika anda mahu menjadualkan mesyuarat.

 3. Apabila tetingkap janji temu baru dibuka, klik pada "Mesyuarat Pasukan" dari bar alat di atas tetingkap.

 4. Tambahkan semua butiran mesyuarat, termasuk nama, peserta, atau ubah waktu jika perlu.
 5. Pastikan di bawah "Lokasi", tertera "Microsoft Teams Meeting".
 6. Anda juga boleh menambahkan teks ke isi mesej.
 7. Klik "Kirim" di sudut kiri atas untuk menghantar e-mel yang mengandungi jemputan ke mesyuarat.

Tetapi mungkin anda ingin menghantar e-mel dengan pautan dari Outlook dan hanya perlu menyalin pautan yang dihasilkan secara automatik. Jika demikian, alih-alih mengklik "Kirim", tatal ke bawah dan cari pilihan "Sertai Microsoft Teams Meeting".

Kemudian klik kanan padanya dan pilih "Salin Hyperlink." Kemudian tampal pautan untuk rapat ke aplikasi lain atau simpan untuk kemudian jika anda perlu meneruskannya.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya Menjadualkan Mesyuarat untuk Masa Depan Apabila Saya Membuat Pautan Mesyuarat?

Apabila anda membuat pautan mesyuarat Pasukan, itu akan tersedia selama 60 hari. Sekiranya, selepas waktu itu, tidak ada yang menggunakannya atau mengemas kini, pautan akan tamat.

Sekiranya seseorang menggunakannya pada hari ke-59, tarikh luput akan ditetapkan semula menjadi 60 hari lagi. Oleh itu, anda boleh menjadualkan pertemuan untuk masa depan dan mengubah waktu jika anda perlu, pautan akan tetap aktif selagi anda mengadakan mesyuarat dalam jangka masa tersebut.

Menyertai Mesyuarat Pasukan Dengan Satu Klik

Pasukan Microsoft mungkin kelihatan seperti platform yang agak luar biasa pada mulanya, tetapi tidak lama lagi anda akan menyedari bahawa intuitif dan dioptimumkan untuk bekerja dengan produk Microsoft yang lain. Sekiranya anda menggunakan Outlook untuk menghantar e-mel dan menjadualkan janji temu, Pasukan akan berbaur secara semula jadi.

Dan walaupun anda tidak dan anda ingin menghantar pautan kepada seseorang untuk menyertai mesyuarat, dengan beberapa langkah, anda dapat membuat mesyuarat, menyalin pautan tersebut, dan membagikannya dengan sesiapa sahaja. Anda boleh melakukannya di komputer dan juga peranti mudah alih.

Adakah anda lebih banyak menggunakan Pasukan di komputer atau telefon pintar anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.