PC & Mudah Alih

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft

Pernahkah anda terjumpa sebuah kampung yang dikendalikan oleh zombie atau melihat seorang bayi perempuan zombie berkeliaran di atas ayam? Kedengarannya sangat menyeronokkan.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft

Tetapi, apabila pekerja anda sendiri berubah menjadi penduduk kampung zombie, itu sangat menjengkelkan. Ini boleh berlaku apabila zombie biasa menyerang penduduk kampung anda, dan tetapan kesukaran anda mempengaruhi seberapa kerap zombi itu akan berlaku.

Mereka yang bermain di Hard mungkin melihat setiap penduduk yang dibunuh oleh zombie berubah menjadi salah satu mayat hidup, sementara di Easy, ini tidak pernah berlaku. Namun, walaupun anda bermain di Easy, penduduk zombie masih berkeliaran di kawasan liar, menunggu anda menemui mereka.

Sekiranya anda ingin membawa penduduk kampung anda kembali ke keadaan biasa dan kembali ke perniagaan seperti biasa, ada penyelesaian mudah yang berfungsi di semua platform.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft

Menyembuhkan penduduk zombie di Minecraft memerlukan dua langkah penting:

Pertama, anda perlu memastikan penduduk kampung berada dalam keadaan lemah. Anda boleh melakukan ini dengan pelbagai cara:

 • Cara termudah untuk mengubah penduduk zombie adalah dengan menggunakan ramuan Kelemahan. Anda boleh membuang ramuan itu kepada orang kampung atau membuat Penyihir melakukannya untuk anda. Lebih sukar untuk membuat Penyihir berinteraksi dengan penduduk kampung kerana pemijahannya yang terhad, tetapi anda mungkin tersandung satu di Overworld.

 • Perlu diingat, bagaimanapun, bahawa Penyihir adalah jenis raksasa yang paling jarang untuk bertelur di semua bioma dalam permainan. Cara mudah untuk mendapatkan Penyihir berhampiran penduduk kampung zombie anda adalah dengan menunggu kilat menyambar berhampiran penduduk biasa. Ini akan segera mengubahnya menjadi Penyihir. Atau, anda boleh menemui pondok penyihir.

 • Anda boleh membuat ramuan Kelemahan yang lama dengan membuat ramuan Kelemahan dengan Naga Naga. Buangkannya, dan itu akan mempengaruhi setiap penduduk yang melalui awan kesan kawasan.

 • Creepers juga dapat digunakan, kerana letupan creeper akan membuat kawasan kesan seperti ramuan yang berlarutan. Berhati-hatilah, kerana berurusan dengan creepers sangat berisiko, terutama di kawasan tempat tinggal anda.

 • Akhirnya, anda boleh membuat anak panah dengan menggabungkan anak panah dengan ramuan Kelemahan yang berlanjutan. Sekiranya anda memilih kaedah ini, jangan lupa bahawa anak panah berujung masih merosakkan, jadi anda harus memastikan penduduk zombie anda tidak sihat sebelum menembaknya.

 • Juga, kesan pada anak panah berujung hanya bertahan satu-lapan kali berbanding ramuan, yang bermaksud anda harus bertindak pantas.

Langkah kedua dalam menyembuhkan penduduk zombie adalah menggunakan epal emas pada mereka ketika mereka berada di bawah kesan Kelemahan. Ingatlah untuk menggunakan epal pada penduduk kampung, jangan membuangnya kepada mereka.

Setelah mereka berada di bawah pengaruh, mereka akan menggegarkan dan mengeluarkan zarah merah. Tunggu dua hingga lima minit sehingga transformasi selesai. Selepas masa yang diperlukan, anda harus mempunyai seorang penduduk biasa yang hidup lagi.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di PS4

Inilah cara anda dapat menyembuhkan penduduk zombie dalam versi PS4 Minecraft menggunakan ramuan percikan:

 1. Lengkapkan ramuan percikan.
 2. Buangkannya dengan menekan butang L2
 3. Lengkapkan epal emas.
 4. Tekan butang L2 untuk meletakkan epal pada penduduk kampung.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di Xbox

Sekiranya anda bermain di Xbox, ikuti langkah-langkah berikut untuk menyembuhkan penduduk zombie:

 1. Buka inventori anda dan lengkapkan ramuan percikan.
 2. Gunakan butang LT dan buang ramuan.
 3. Lengkapkan epal emas dari inventori anda.
 4. Gunakan pada penduduk kampung dengan menekan butang LT.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di Switch

Ketika datang ke Switch, ikuti kaedah ini untuk menyembuhkan penduduk zombie:

 1. Lengkapkan ramuan percikan Kelemahan.
 2. Tekan butang ZL dan buang ramuan itu kepada penduduk zombi.
 3. Lengkapkan epal emas.
 4. Tekan butang ZL untuk meletakkan epal pada penduduk kampung.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di iPhone, iPad, dan Android

Pada semua peranti mudah alih dengan layar sentuh, melakukan tindakan yang diperlukan untuk menyembuhkan penduduk zombie akan agak mudah. Yang perlu anda lakukan hanyalah melengkapkan ramuan Kelemahan yang masih ada dan memanfaatkan penduduk kampung. Setelah mereka terkena, sediakan epal emas dan ketuk lagi penduduk kampung yang terkena.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di PC

Walaupun anda menjalankan versi Minecraft yang berlainan di PC, menyembuhkan penduduk zombie berlaku dengan cara yang sama, tidak kira sama ada anda menggunakan Java, Education, atau Windows 10. Anda perlu menggunakan ramuan Kelemahan dengan betul- mengklik orang kampung dan kemudian menawarkan epal emas dengan cara yang sama.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft pada 1.14

Minecraft Java Edition 1.14 adalah kemas kini yang signifikan untuk permainan, tetapi mekanik asas untuk menyembuhkan penduduk zombie tetap sama:

 • Lengkapkan dan buang ramuan percikan
 • Lengkapkan epal emas dan gunakan pada penduduk kampung

Mengenai penduduk zombie, ada beberapa perubahan yang diperkenalkan dengan kemas kini.

Kemas kini 1.14 memberi tumpuan kuat di kampung. Sejak diperkenalkan, anda boleh menemui seorang penduduk zombie tunggal daripada mencari mereka dalam jumlah yang lebih banyak di kampung zombie atau massa. Kemas kini 1.14 juga memperluas bioma di mana kampung zombie boleh bertelur, menambahkan varian tundra bersalji dan mengemas kini dataran, padang pasir, savana, dan desa taiga.

Sejak kemas kini, penduduk kampung yang disembuhkan mempertahankan perdagangan mereka ketika kembali ke bentuk standard mereka. Sebagai kejutan yang tidak menyenangkan, penduduk kampung yang dilukai oleh zombi kini dapat berubah menjadi besi golem walaupun mereka bertahan dari serangan itu.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft pada 1.15

Edisi Java 1.15 menyimpan kebanyakan ciri yang sama dari edisi sebelumnya. Penyelesaian untuk menyembuhkan penduduk zombie adalah sama seperti sebelumnya pada 1.14. Ini melibatkan melengkapkan dan membuang ramuan percikan dan melengkapkan dan menggunakan epal emas pada penduduk kampung.

Kemas kini memperbaiki banyak masalah dan memperbaiki banyak pepijat yang mengganggu pemain.

Untuk penduduk zombie, mereka sekarang menjatuhkan barang-barang yang sebelumnya mereka ambil. Ciri ini selalu dimaksudkan untuk berfungsi dengan cara ini, tetapi untuk beberapa sebab, barang-barang yang dijemput tidak jatuh setelah penduduk kampung disembuhkan.

Selain itu, kemas kini 1.15 menyelesaikan beberapa masalah visual semata-mata seperti melihat animasi tangan ketika memperlakukan penduduk kampung.

Cara Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft di Bedrock

Edisi Bedrock adalah sekumpulan edisi yang merangkumi semua platform permainan utama.

Walaupun namanya baru, penduduk kampung zombie menyembuhkan melibatkan langkah yang sama seperti versi sebelumnya. Anda perlu membuang ramuan percikan dan kemudian menggunakan epal emas pada penduduk zombie.

Beberapa perubahan pada tingkah laku dan inventori mereka dimasukkan ke dalam Bedrock.

Sejak Kemas kini 0.16, penduduk zombie dapat menjatuhkan senjata mereka, tetapi hanya jika mereka memegangnya. Kemas kini 1.0 memperkenalkan mekanik yang mudah, menambah butang Cure. Butang muncul ketika anda memukul penduduk zombie dengan ramuan Kelemahan dan mendekati mereka sambil memegang epal emas. Ini tidak secara asasnya mengubah cara anda menyembuhkan penduduk kampung, tetapi ini menjadikan prosesnya lebih mudah.

Selepas Kemas kini 1.2, anda juga dapat memperbanyak penduduk zombie melalui telur bertelur mereka sendiri jika itu adalah sesuatu yang ingin anda lakukan.

Akhirnya, Edisi Bedrock memasukkan ciri yang bermula sebagai Bedrock eksklusif. Ini menggantikan pakaian Steve Zombie dengan pakaian Villager. Tetapi ciri ini tidak lagi eksklusif untuk Bedrock pada kemas kini 1.9.

Soalan Lazim Tambahan

1. Apakah Cara Tercepat untuk Menyembuhkan Penduduk Zombie?

Untuk menyembuhkan penduduk zombie dalam masa paling sedikit, ikuti langkah berikut:

• Lindungi penduduk kampung sehingga tidak ada gerombolan bermusuhan yang dapat mencapainya dan membina atap di atas kediaman mereka untuk memastikan mereka tidak terbakar di bawah sinar matahari.

• Buat ramuan Kelemahan. Ini adalah kaedah yang menyebabkan kelemahan pada penduduk kampung dan memerlukan kemahiran yang paling rendah. Buangkan ramuan itu pada penduduk kampung.

• Gunakan epal emas pada penduduk kampung segera setelah mereka mula memancarkan pusaran kelabu, iaitu ketika mereka terkena Kelemahan.

• Kelilingi penduduk desa dengan besi bar dan tempat tidur. Ini akan mempercepat proses.

2. Bagaimana Anda Memberi Zombie Village kepada Apple Emas?

Pada kebanyakan versi Minecraft, anda dapat memberikan epal emas kepada penduduk zombie dengan menghadapnya dan menekan butang Use. Sebagai alternatif, dalam Edisi Bedrock, anda akan melihat petunjuk untuk menyembuhkan mereka jika mereka sudah berada di bawah pengaruh Kelemahan. Fungsi Cure memberikan epal secara automatik kepada penduduk zombie.

3. Bagaimana Anda Menyembuhkan Penduduk Zombie di Minecraft?

Menyembuhkan penduduk zombie di Minecraft dapat dilakukan dengan memukul mereka dengan ramuan kerosakan. Ia mungkin terdengar berlawanan dengan intuitif, tetapi kaedahnya berfungsi dengan sempurna.

4. Bagaimana Anda Menyembuhkan Zombie di Minecraft?

Sekiranya anda ingin menyembuhkan zombie biasa, anda boleh melakukannya dengan cara yang sama seperti yang anda sembuhkan penduduk zombie - menggunakan ramuan kerosakan.

5. Bagaimana Anda Membuat Zombie di Minecraft?

Terdapat beberapa cara untuk membuat zombie di Minecraft. Kaedah paling mudah adalah menggunakan telur bertelur zombie. Sebagai alternatif, anda boleh mengaktifkan cheat dan menggunakan arahan konsol.

6. Bolehkah Penduduk kampung Diubah menjadi Zombi di Minecraft?

Apabila zombie biasa menyerang dan membunuh penduduk kampung, mereka akan berubah menjadi penduduk zombie. Penduduk kampung Zombie adalah salah satu jenis zombie di Minecraft, tetapi terdapat banyak jenis permainan ini. Penduduk kampung tidak boleh berubah menjadi varian standard.

Mengembalikan Penduduk kampung Anda ke Normal

Sekarang setelah anda belajar bagaimana mengembalikan penduduk kampung anda yang zombi menjadi bentuk biasa, anda tidak akan menghadapi masalah untuk menjaga tempat tinggal anda tetap hidup dan sihat. Berhati-hatilah dengan perisik zombie yang berkeliaran dan letakkan perlindungan. Jika tidak, anda mungkin kehabisan epal dan ramuan emas sebelum menyembuhkan semua orang.

Adakah anda berjaya menyembuhkan penduduk zombie? Bagaimana anda mempengaruhi mereka dengan Kelemahan? Beritahu kami mengenai pengalaman menyembuhkan zombie anda di bahagian komen di bawah.